Klasszikus

A kiállítások – helyszínek

2011.05.24. 12:30
Ajánlom
Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója alkalmából Eisenstadtban és Közép-Burgenlandban több, részben egyedülálló és eredeti helyszínen szentelnek látványos kiállítást a burgenlandi zeneszerző életének és munkásságának.

A raidingi Liszt-házban, a történelmi szülőházban származása és gyermekévei állnak a kiállítás középpontjában. A Raiding szomszédságában található Unterfrauenhaid plébániatemplomában látható kiállítás Liszt keresztelőjét és a születése körül keringő mítoszt dolgozza fel.

Az Eisenstadtban található Burgenlandi Tartományi Múzeumban a vezértéma, a "Lisztománia" áll a kiállítás középpontjában: a különc színpadi fellépések és a nagy európai koncertturné Liszt Ferencet ünnepelt sztárrá tették. Az eisenstadti Haydn-házban látható tárlat Liszt zenekarvezetői jelentőségét mutatja be a weimari évek alatt, illetve próbál e között és Haydn hercegi karnagyként betöltött szerepe között összefüggést találni.

Az Eisenstadti Egyházmegyei Múzeumban Liszt mély vallásossága jelenti a fő témát. A MUBA - a Neutali Építészettörténeti Múzeum "Liszt, mint szabadkőműves" címmel szentel kiállítást a nagy zeneszerzőnek. A Raidingi Liszt Ferenc Koncertház pedig egy hangszerkiállítással teszi teljessé a kínálatot.

A kiállítások 2011. november 11-ig tartanak nyitva.

http://www.lisztomania.at/

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

„A művészeten sírni kiváltság” – Vásáry Tamás 85 éves

Augusztus 11-én nyolcvanöt éves Vásáry Tamás Kossuth-díjas zongoraművész, karmester, a Magyar Szent István Rend birtokosa, a nemzet művésze.
Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Tánc

50 éves Bozsik Yvette, akinek bátorságát még Pina Bausch is elismerte

Saját nevét viselő társulata az ország egyik kiemelt, nemzetközileg is elismert kortárs táncegyüttese.
Színház

Elhunyt Kerényi Imre

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, színigazgató hosszú, türelemmel viselt betegség után, életének 75. évében családja körében hunyt el.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.
Klasszikus hír

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Klasszikus esterházy-kastély

Haydn szabadságra megy

A kismartoni Esterházy-kastély augusztusi piknikkoncertjén Avi Avital mandolinművész és a Haydn Filharmónai zenészei hívják olasz körútra a hallgatóságot.
Klasszikus videó

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.