Klasszikus

A kifogástalan zeneiség mestere – Pinchas Zukerman a MÁV Szimfonikusok vendége

2022.02.22. 13:45
Ajánlom
Napjaink egyik legkeresettebb és legsokoldalúbb hegedű- és brácsaművésze lép fel a MÁV Szimfonikus Zenekarral február 25-én a Zeneakadémián. Műsorukon Kodály és Bartók művei szerepelnek.

Egy évvel ezelőtt, Bartók Béla születésének 140. évfordulóján, a Bartók Tavasz nyitóhangversenyét a MÁV Szimfonikus Zenekar adta volna Pinchas Zukerman közreműködésével, ám az előadás a koronavírus-járvány miatt sajnálatos módon meghiúsult. Az elmaradt koncertet – némileg módosított műsorral – most, február 25-én 19.00 órától pótolja a zenekar a Zeneakadémián.

A mosolygó Bartók és a zene az ötvonal mögött

Kapcsolódó

A mosolygó Bartók és a zene az ötvonal mögött

Habár fiatalon még nemzetközi zongoraversenyre is nevezett, magát mindig zeneszerzőnek tartotta Bartók Béla. Milyen viszonyban volt a zongorával? Vajon mi volt sokat dicsért játékmódjának lényege? Erre próbálunk választ találni a művész születésének 140. évfordulóján.

A hangversenyen elhangzó műveket és szerzőit nem kell bemutatni a hazai közönségnek, de talán kevesebben tudják, hogy Kodály Zoltán Felszállott a páva című műve az Amszterdami Concertgebouw Zenekar fennállásának 50. évfordulója alkalmából készült, bemutatója a jubileumi hangversenyen, 1939. november 23-án volt, Willem Mengelberg vezényletével. A Háry-szvit pedig az 1927-es bemutatója óta állandóan szerepel a világ legjobb zenekarainak és legnagyobb karmestereinek műsorán, ez a mű hozta meg Kodálynak az igazi nemzetközi elismerést.

Bartók Bélát a Brácsaverseny komponálására a világhírű brácsaművész, William Primrose kérte fel. 1945 nyarán, amennyire betegsége engedte, dolgozott a mű megírásán, de csak a vázlatokig jutott el. Bartók közeli munkatársa és barátja, Serly Tibor (aki az utolsó, teljes Bartók mű, a III. zongoraverseny utolsó 17 ütemét is hangszerelte), a vázlatok alapján, gondos kutatómunka után, Bartók stílusának és kompozíciós módszerének tiszteletben tartásával fejezte be a művet. A darabot Primrose mutatta be 1949-ben és azóta kedvelt hangversenydarab, a brácsaművészek igen nagy becsben tartják.

Takacs-NagyGabor_FelvegiANDrea0776_resize-134037.jpg

Takács-Nagy Gábor (Fotó/Forrás: Felvégi Andrea / MÁV Szimfonikus Zenekar)

Az est dirigense Takács-Nagy Gábor lesz. A hegedűművész, karmester 1956-ban született, a nevét viselő vonósnégyes révén vált világhírűvé. A kvartett ösztöndíjat kapott az Egyesült Államokban, Colorado-ba, és tagjai ott is telepedtek le. Takács-Nagy Gábor 1992-ben kivált az együttesből és visszaköltözött Európába, azóta Svájcban él, a genfi Zeneakadémia tanára, emellett a világ számos helyén vezet kamarazenei mesterkurzusokat. Visszatért Magyarországra is, 1992-től 2001-ig rendszeresen vendégszerepelt a Budapesti Fesztiválzenekarban mint koncertmester, valamint 1999-től új vonósnégyesben – Mikrokozmosz – játszott.

2002 óta vezényel, először Svájcban, a Sion-i Fesztiválon. 2007 óta a svájci Verbier Festival Kamarazenekarának zeneigazgatója, koncertjein világhírességek szerepelnek. 2011-től kezdődően az angol Manchester Camerata zenekar szerződtette vezető karmesteréül. A MÁV Szimfonikus Zenekarban 2005 óta művészeti tanácsadóként irányította a vonósok műhelymunkáját és a zenekar kamarazenekari sorozatát. 2008 szeptembere óta első vendégkarmestere a zenekarnak, 2010 szeptemberétől kezdve pedig vezető karmester és művészeti vezető volt 2012 júniusáig. 2014-től 2016-ig a Budapesti Fesztiválzenekar első vendégkarmestere. 2018-tól a MÁV Szimfonikus Zenekar állandó vendégkarmestere. 2021 decemberében Prima Primissima díjjal tüntették ki.

Pinchas_Zukerman1_c_Cheryl_Mazak_resize-134037.jpg

Pinchas Zukerman (Fotó/Forrás: Cheryl Mazak / MÁV Szimfonikus Zenekar)

A koncert vendégművésze Pinchas Zukerman hegedű- és brácsa szólista, karmester és kamarazenész. A világhírű zenész Tel Aviv-ban született 1948-ban. Hétéves korában kezdett hegedülni az ottani Konzervatóriumban, majd a Jeruzsálemi Rubin Akadémián folytatta tanulmányait, ahol a világhírű magyar hegedűművész, Fehér Ilona tanítványa volt.

Zukerman 1962-ben Isaac Stern, a híres hegedűművész támogatásával New Yorkba költözött, ahol a Julliard Zeneakadémián tanult tovább, 1967-ben szerezte meg diplomáját. Főiskolai kamarazene tanulmányai során kezdett el intenzíven brácsázni és karmesteri tanulmányokat is folytatott. 1966-ban szerezte meg első versenygyőzelmét a Fiatal Előadóművészek Versenyén, majd 1967-ben megosztott első díjat nyert a rangos Levendritt Versenyen. New Yorkban nagy nyilvánosság előtt 1969-ben mutatkozott be, ezzel kezdődött sikerekben gazdag karrierje. 1970-ben fellépett a Salzburgi Ünnepi Játékokon, 1971-ben az Izraeli Filharmonikusokkal, Zubin Mehta vezényletével adta elő Brahms Hegedűversenyét, ugyanott 1975-ben Beethoven Hegedűversenyét. 2005-2006-ban Itzhak Perlman-nel közös turnén vett részt az Amerikai Egyesült Államokban. 1980 óta vezényel, a Minnesota állambeli St. Paul Kamarazenekar vezető karmestere volt, később saját zenekart alapított Zukerman Chamber Players néven.

Virtuóz játékának líraiságáért, a hangzás egyedülálló szépségéért és kifogástalan zeneiségéért, amely több mint száz albumon hallható, két Grammy-díjat és 21 jelölést kapott.

2009-ben a Londoni Royal Philharmonic Orchestra első vendégkarmesterévé nevezték ki. Sokat vendégszerepelt Európában is, elsősorban Olaszországban (Velence, Milano, Genova), de gyakran Genfben, Berlinben, Münchenben, Brüsszelben, Birmingham-ben is. 2016-ban a Deutsche Gramophone lemezkiadó huszonkét CD-n jelentette meg Zukerman repertoárját. Kanadában, Ottawa városában él.

KODÁLY / BARTÓK

A MÁV Szimfonikus Zenekar és Pinchas Zukerman hangversenye a Zeneakadémián

2022. február 25. péntek 19:00

Műsor:

  • Kodály: Felszállott a páva
  • Kodály: Háry János szvit
  • Bartók: Brácsaverseny
  • Kodály: Galántai táncok

Közreműködik: Pinchas Zukerman – brácsa

Vezényel: Takács-Nagy Gábor

Fejléckép: Pinchas Zukerman (fotó: Hiroyuki Ito / Getty Images Hungary)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Lemondta a Putyin-párti zongoraművész, Valentina Lisitsa fellépését a Margitszigeti Színház

Az intézmény a művész politikai szerepvállalása miatt döntött úgy, hogy megválik tőle, miután az ukrán nagykövetségtől tudomást szerzett a mariupoli megszállókat éltető koncertjéről.
Plusz

A kultúra fogalmát a lehető legtágabban értelmezi a kultúráért és innovációért felelős miniszterjelölt

Csák János a kinevezése előtti meghallgatáson elmondta, az új minisztérium maga is innovációnak tekinthető. A miniszterjelölt kinevezését a bizottság 1 ellenszavazat és 1 tartózkodás mellett 11 szavazattal támogatta.
Színház

„A minőség összeköt” – kihirdette idei programjait a Városmajori Szabadtéri Színpad

A fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Városmajori Szabadtéri Színpad minden eddiginél gazdagabb programkínálattal várja az érdeklődőket szeptember közepéig. A színházi előadások mellett koncertek, kiállítások, filmvetítések, családi események és tematikus séták is várják a látogatókat.
Zenés színház

Bretz Gábor kapta a Székely Mihály-emlékplakettet

Az Operaház egykori legendás énekesének emlékére létrehozott díjat egy arra érdemes énekesnek adják át, művészi és emberi magatartásának elismerésére. Idén a világszerte ismert basszbaritonra esett a választás.
Vizuál

Fődíjas lett a Külön falka Olaszországban

Kis Hajni szívszorító és felemelő apa-lánya kapcsolatról szóló mozifilmje a közönségdíjat és a legjobb férfi főszereplő díját is elnyerte a Riviera Nemzetközi Filmfesztiválon, az olaszországi Sestri Levantéban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus beszámoló

Ne féltsük a kortárs zenét!

Maratoni hosszúságú diplomakoncerten mutatkoztak be május 6-án este a Zeneakadémia harmadéves zeneszerzés és alkalmazott zeneszerzés szakos hallgatói. A rendkívül gazdag és sokszínű programban számos stílus és műfaj szerepelt.
Klasszikus hír

Pécsiség Bécsben – a Musikvereinban lép fel a 210 éves Pannon Filharmonikusok

A zenekar a hazai együttesek közül elsőként kapott meghívást a rangos hangversenyterem évtizedes múltra visszatekintő Musik der Meister sorozatába. Három évadon át két-két alkalommal léphetnek fel, és a 2021 októberében adott, első koncert után május 22-én térnek vissza az „Aranyterembe”.
Klasszikus ajánló

Kalandra fül! – sérült és hátrányos helyzetű fiatalok is együtt zenélnek a Danubiával

A sérült művészekből álló Parafónia Zenekar és a Máltai Szimfónia program ifjú zenészei is fellépnek a Kalandra fül! Fesztiválon a Danubia Zenekarral. A zenei kuriózum harmadik alkalommal gyűjti egy helyre a legviccesebb és legszerethetőbb előadásokat a legkisebbek számára május 28-29-én, a BMC-ben.
Klasszikus hír

Egyházzenei Fesztivált rendez a Haydneum

A tavaly őszi Nyitófesztivál után egyházi műveket mutat be a közönségnek a Haydneum – Magyar Régizenei Központ, köztük kevéssé ismert, de magyar kötődésű szerzők darabjait.
Klasszikus kritika

A nagyok titkai

Vezető karmesterük, Kirill Petrenko vezényletével adta elő a Berlini Filharmonikusok Csajkovszkij Pikk dáma című operáját, saját koncerttermében, Berlinben. Az április 21-i, koncertszerű előadáson megpróbáltuk kideríteni, mit tudhat az a dirigens, akit egy ilyen jelentőségű zenekar mindenáron magának akart.