Klasszikus

A kifogástalan zeneiség mestere – Pinchas Zukerman a MÁV Szimfonikusok vendége

2022.02.22. 13:45
Ajánlom
Napjaink egyik legkeresettebb és legsokoldalúbb hegedű- és brácsaművésze lép fel a MÁV Szimfonikus Zenekarral február 25-én a Zeneakadémián. Műsorukon Kodály és Bartók művei szerepelnek.

Egy évvel ezelőtt, Bartók Béla születésének 140. évfordulóján, a Bartók Tavasz nyitóhangversenyét a MÁV Szimfonikus Zenekar adta volna Pinchas Zukerman közreműködésével, ám az előadás a koronavírus-járvány miatt sajnálatos módon meghiúsult. Az elmaradt koncertet – némileg módosított műsorral – most, február 25-én 19.00 órától pótolja a zenekar a Zeneakadémián.

A mosolygó Bartók és a zene az ötvonal mögött

Kapcsolódó

A mosolygó Bartók és a zene az ötvonal mögött

Habár fiatalon még nemzetközi zongoraversenyre is nevezett, magát mindig zeneszerzőnek tartotta Bartók Béla. Milyen viszonyban volt a zongorával? Vajon mi volt sokat dicsért játékmódjának lényege? Erre próbálunk választ találni a művész születésének évfordulóján.

A hangversenyen elhangzó műveket és szerzőit nem kell bemutatni a hazai közönségnek, de talán kevesebben tudják, hogy Kodály Zoltán Felszállott a páva című műve az Amszterdami Concertgebouw Zenekar fennállásának 50. évfordulója alkalmából készült, bemutatója a jubileumi hangversenyen, 1939. november 23-án volt, Willem Mengelberg vezényletével. A Háry-szvit pedig az 1927-es bemutatója óta állandóan szerepel a világ legjobb zenekarainak és legnagyobb karmestereinek műsorán, ez a mű hozta meg Kodálynak az igazi nemzetközi elismerést.

Bartók Bélát a Brácsaverseny komponálására a világhírű brácsaművész, William Primrose kérte fel. 1945 nyarán, amennyire betegsége engedte, dolgozott a mű megírásán, de csak a vázlatokig jutott el. Bartók közeli munkatársa és barátja, Serly Tibor (aki az utolsó, teljes Bartók mű, a III. zongoraverseny utolsó 17 ütemét is hangszerelte), a vázlatok alapján, gondos kutatómunka után, Bartók stílusának és kompozíciós módszerének tiszteletben tartásával fejezte be a művet. A darabot Primrose mutatta be 1949-ben és azóta kedvelt hangversenydarab, a brácsaművészek igen nagy becsben tartják.

Takacs-NagyGabor_FelvegiANDrea0776_resize-134037.jpg

Takács-Nagy Gábor (Fotó/Forrás: Felvégi Andrea / MÁV Szimfonikus Zenekar)

Az est dirigense Takács-Nagy Gábor lesz. A hegedűművész, karmester 1956-ban született, a nevét viselő vonósnégyes révén vált világhírűvé. A kvartett ösztöndíjat kapott az Egyesült Államokban, Colorado-ba, és tagjai ott is telepedtek le. Takács-Nagy Gábor 1992-ben kivált az együttesből és visszaköltözött Európába, azóta Svájcban él, a genfi Zeneakadémia tanára, emellett a világ számos helyén vezet kamarazenei mesterkurzusokat. Visszatért Magyarországra is, 1992-től 2001-ig rendszeresen vendégszerepelt a Budapesti Fesztiválzenekarban mint koncertmester, valamint 1999-től új vonósnégyesben – Mikrokozmosz – játszott.

2002 óta vezényel, először Svájcban, a Sion-i Fesztiválon. 2007 óta a svájci Verbier Festival Kamarazenekarának zeneigazgatója, koncertjein világhírességek szerepelnek. 2011-től kezdődően az angol Manchester Camerata zenekar szerződtette vezető karmesteréül. A MÁV Szimfonikus Zenekarban 2005 óta művészeti tanácsadóként irányította a vonósok műhelymunkáját és a zenekar kamarazenekari sorozatát. 2008 szeptembere óta első vendégkarmestere a zenekarnak, 2010 szeptemberétől kezdve pedig vezető karmester és művészeti vezető volt 2012 júniusáig. 2014-től 2016-ig a Budapesti Fesztiválzenekar első vendégkarmestere. 2018-tól a MÁV Szimfonikus Zenekar állandó vendégkarmestere. 2021 decemberében Prima Primissima díjjal tüntették ki.

Pinchas_Zukerman1_c_Cheryl_Mazak_resize-134037.jpg

Pinchas Zukerman (Fotó/Forrás: Cheryl Mazak / MÁV Szimfonikus Zenekar)

A koncert vendégművésze Pinchas Zukerman hegedű- és brácsa szólista, karmester és kamarazenész. A világhírű zenész Tel Aviv-ban született 1948-ban. Hétéves korában kezdett hegedülni az ottani Konzervatóriumban, majd a Jeruzsálemi Rubin Akadémián folytatta tanulmányait, ahol a világhírű magyar hegedűművész, Fehér Ilona tanítványa volt.

Zukerman 1962-ben Isaac Stern, a híres hegedűművész támogatásával New Yorkba költözött, ahol a Julliard Zeneakadémián tanult tovább, 1967-ben szerezte meg diplomáját. Főiskolai kamarazene tanulmányai során kezdett el intenzíven brácsázni és karmesteri tanulmányokat is folytatott. 1966-ban szerezte meg első versenygyőzelmét a Fiatal Előadóművészek Versenyén, majd 1967-ben megosztott első díjat nyert a rangos Levendritt Versenyen. New Yorkban nagy nyilvánosság előtt 1969-ben mutatkozott be, ezzel kezdődött sikerekben gazdag karrierje. 1970-ben fellépett a Salzburgi Ünnepi Játékokon, 1971-ben az Izraeli Filharmonikusokkal, Zubin Mehta vezényletével adta elő Brahms Hegedűversenyét, ugyanott 1975-ben Beethoven Hegedűversenyét. 2005-2006-ban Itzhak Perlman-nel közös turnén vett részt az Amerikai Egyesült Államokban. 1980 óta vezényel, a Minnesota állambeli St. Paul Kamarazenekar vezető karmestere volt, később saját zenekart alapított Zukerman Chamber Players néven.

Virtuóz játékának líraiságáért, a hangzás egyedülálló szépségéért és kifogástalan zeneiségéért, amely több mint száz albumon hallható, két Grammy-díjat és 21 jelölést kapott.

2009-ben a Londoni Royal Philharmonic Orchestra első vendégkarmesterévé nevezték ki. Sokat vendégszerepelt Európában is, elsősorban Olaszországban (Velence, Milano, Genova), de gyakran Genfben, Berlinben, Münchenben, Brüsszelben, Birmingham-ben is. 2016-ban a Deutsche Gramophone lemezkiadó huszonkét CD-n jelentette meg Zukerman repertoárját. Kanadában, Ottawa városában él.

KODÁLY / BARTÓK

A MÁV Szimfonikus Zenekar és Pinchas Zukerman hangversenye a Zeneakadémián

2022. február 25. péntek 19:00

Műsor:

  • Kodály: Felszállott a páva
  • Kodály: Háry János szvit
  • Bartók: Brácsaverseny
  • Kodály: Galántai táncok

Közreműködik: Pinchas Zukerman – brácsa

Vezényel: Takács-Nagy Gábor

Fejléckép: Pinchas Zukerman (fotó: Hiroyuki Ito / Getty Images Hungary)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Leszámolás a paraszti kultúrával – megnéztük az év egyik legszebb filmjét

A Parasztok című filmet látni olyan, mintha végigjárnánk egy hatalmas múzeumot, és hosszasan elidőznénk valamennyi műalkotás előtt – szellemileg megterhelő, mégis eksztatikus művészi élményt jelent.
Klasszikus

Elhunyt Rolla János

A Kossuth-díjas hegedűművész, a Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének oktatója és korábbi tanszékvezetője hetvenkilenc éves volt – tudatta a szomorú hírt a Zeneakadémia.
Vizuál

Elhunyt Andresz Kati

A színházi munkái mellett szinkronszerepeiről is híres színésznőt, akinek különleges hangja számos filmet tett emlékezetessé, hatvannyolc éves korában érte a halál.
Klasszikus

Ragyogó sötétségem – beszélgetés Érdi Tamással

Érdi Tamás zongoraművész december 17-én a Benczúr Házban ad ünnepre hangoló koncertet, az Egész nap karácsony rendezvény záróakkordjaként.
Könyv

Vámos Miklós: Remek megragadása annak, mi is a szépirodalom

Vámos Miklós ebben a hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Állandó rovatában ezúttal Sasha Marianna Salzmann Az emberben legyen szép minden című kötetével foglalkozik.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Duplalemezzel ünnepli fennállása hatvanadik évét a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Az együttes új dupla albumán közönségkedvenc felvételek is helyet kaptak. A jubileum alkalmából jelent meg Egy viharos nap című zenés mesekönyvük is. 
Klasszikus gyász

„Micsoda tűz gyúlt benne a színpadon” – Vass Lajos emlékezik Rolla Jánosra

A hetvenkilenc éves korában elhunyt Kossuth-díjas hegedűművész, a Liszt Ferenc Kamarazenekar egykori koncertmestere több szállal kötődött az Óbudai Társaskörhöz, ahol legutolsó koncertjét is adta. Emlékét az intézmény igazgatója, Vass Lajos idézte fel.
Klasszikus gyász

Elhunyt Rolla János

A Kossuth-díjas hegedűművész, a Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének oktatója és korábbi tanszékvezetője hetvenkilenc éves volt – tudatta a szomorú hírt a Zeneakadémia.
Klasszikus interjú

A revü világát idézi meg a Szolnoki Szimfonikusok újévi gálája

Január 20-án tizedik alkalommal tart újévköszöntő hangversenyt a Szolnoki Szimfonikus Zenekar. A különleges jubileum alkalmából Patkós Imrével, az együttes ügyvezető-szakmai igazgatójával beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Koppándi Jenővel lép fel az Anima Musicae

Folytatódik a zene lelkéről elnevezett kamarazenekar nagy sikernek örvendő sorozata, amelyen hazánk kiváló hegedűművészei vezetik egy-egy hangverseny erejéig az együttest.