Klasszikus

A király helye

2008.10.03. 00:00
Ajánlom
Ligeti György száz metronómra írt Szimfonikus költeményének hangjaival nyílt meg október 1-én London legújabb művészeti központja, a King’s Place. Az ötnapos nyitófesztiválon reggeltől estig folyamatosan zene szól, a kritikusok már az első nap után magasztalták az intézményt.

2005 Karácsonyán, telihold idején a Fekete-erdőben kivágtak egy 500 éves tölgyet. Ebből az egyetlen fatörzsből két doboz épült: egy 420 és egy 200 fős koncertterem, olyan akusztikával, aminél ideálisabbat sok klasszikus zenész szerint nehéz elképzelni. A két termet a Temze partján, 100 millió fontos fejlesztéssel létrejött King’s Place irodaház-komplexumába csomagolták, a King’s Cross állomástól néhány méterre. Ez nem csak azt szolgálja, hogy a kontinensről a Csalagúton át vonattal érkező üzletemberek perceken belül konferenciateremben és koncertteremben találják magukat.

Az építők a városrész lakosságának szóló programokkal, két művészeti galériával és tucatnyi étteremmel működő központot hoztak létre, ahol ráadásul új otthonra lelt a Felvilágosodás Korának Zenekara és a London Sinfonietta együttese is. A King’s Place vezetősége sem emlékeztet a hagyományos kulturális intézményekére, minimális központi adminisztrációval terveznek egyhetes tematikus programokat, amelyek szervezését zenészekre bízzák.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát július 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.