Klasszikus

A Kirov balett is fellép

2002.12.16. 00:00
Ajánlom
Nikolaus Harnoncourt vezényli az újévi koncertet Nekem édes mindegy, hogy először vagy másodszor vezénylem az újévi koncertet – és különben is, ha egy szimfóniát harmincadszor dirigálok, az esemény nekem akkor is elsődleges – hárítja el Nikolaus Harnoncourt sajtóértekezletén a záporozó kérdéseket. És aki ezt a muzsikust ismeri, az tudja, hogy képes megismételni a két évvel ezelőtti meglepetéseket: akkor a Radetzky-induló ősváltozatával – és a tapsolástól való tartózkodás kérésével – döbbentette meg közönségét.

Újdonságokat most is kínál. Az újévi koncerten most először csendülnek majd fel Brahms-művek – mégpedig a Magyar táncok. És miért is térne el Harnoncourt éppen most attól a szokásától, hogy a zeneszerzők eredeti kompozícióját választja: ami Brahmsot illeti, egy hagyatékban rábukkant egy olyan, még soha nem publikált kézírásos partitúrára, amelynek hangszerelése más, mint a ma játszott változatoké. Mielőtt még a hagyománytisztelő osztrákok felhördülnének, Clemens Hellberg, a Bécsi Filharmonikusok vezetője hozzáteszi: persze az újévi koncert a Strauss-dinasztia és Joseph Lanner emléke előtt tiszteleg – de hát ez nem zárja ki, hogy más szerzők művei is bekerüljenek a programba. Először csendül fel például Weber Felhívás keringőre című zongoradarabja Berlioz hangszerelésében – ennek más újdonsága is van: Harnoncourt még soha nem vezényelt Berlioz-művet.

A televíziós közvetítés – több mint 40 országra, 65 millió nézőre számítanak Bécsben – további csemegéket kínál a nézőknek, talán kárpótlásként amiatt, hogy nem jutottak be a Musikverein aranytermébe. A koncert jegyeit az év első hónapjaiban az utolsó darabig eladták. A balettbetéteket az idén szentpétervári vendégek táncolják (a bécsi operabalett társulata mellett). A Kirov balett ősszel hatalmas sikerrel vendégszerepelt St. Pöltenben, majd a 2003-as európai kulturális fővárosba, Grazba utazott és ott, az Eggenberg-kastély patinás termeiben vették fel az újévi koncert táncbetéteit. Johann Strauss koronázási keringőihez Borisz Ejfman készítette a koreográfiát. Ejfman jelenleg a legismertebb orosz koreográfus, 1977-ben alapított saját társulatával eleinte csak hazájában, de 1987-től, egy párizsi fellépés után már világszerte sikereket arat, New Yorkban is otthon van.

Harnoncourt a zeneértő és igencsak kényes ízlésű osztrák közönség egyik kedvelt karmestere: osztráknak tekintik, mert ugyan Berlinben született, ám Grazban nevelkedett és a bécsi konzervatóriumban tanult, majd 1952 és 1969 között a bécsi szimfonikusok csellistája volt. Nemcsak szakmai kvalitásai, hanem humora, szerénysége miatt is kedvelik. Két évvel ezelőtt a bécsiek még jobban „beleszerettek” a minden sztárallűrtől mentes Harnoncourtba, pedig az újévi koncert nem olyan könnyű ügy, mint ahogy azt a műfaj sejtteti. A szakma és a közönség igencsak kritikusan figyeli, mit hoz ki egy-egy karmester a megszokott muzsikából. Igaz, a hangversenyről készített CD-ket és videókat többnyire szívesen vásárolják – Harnoncourt e téren is csúcsot javított két éve. Ilyen gyorsan kevés komolyzenei felvétel érte el az aranylemez-besorolást. Az idén, tíz év szünet után ismét a Deutsche Gramophon rögzíti a hangversenyt. Harnoncourtot eredetileg életre szóló szerződés kötötte a Teldechez, ez azonban az idén nyáron felbomlott, amikor a cég az utolsó pillanatban törölte Bruckner 9. Szimfóniájának felvételét. A Deutsche Gramophon már hat nappal a koncert után kihozza a CD-t. És már most tudni, hogy jövőre Ricardo Muti lesz a karmester.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.