Klasszikus

A kis herceg operaszínpadon

2005.10.03. 00:00
Ajánlom
A főleg filmzenéiről ismert Rachel Portman az Oxfordi Egyetemen folytatott zenei tanulmányai után a BBC-nél kezdett el dolgozni. 1988-ban a Brit Filmintézet neki ítélte „Az év ifjú zeneszerzője” címet. Hollywoodot 1992-ben hódította meg. Jelenleg két Oscar-díj boldog tulajdonosa.

Antoine de Saint-Exupéry A kis herceg c. művéből Nicholas Wright készített librettót. A két felvonásos opera ősbemutatója 2003-ban volt Houstonban. Ezt követően a BBC és a Sony koprudokciójában készült egy filmváltozat, amelynek fogadtatása felül múlt minden várakozást. A Prima Vista Fesztivál produkciójában – a rendezésre felkért – Böhm György kérdésemre az alábbiakat válaszolta.

- A Művészetek Palotájában előadott zenés mese milyen formában kerül a publikum elé?

- Tekintettel arra, hogy nagyon kevés pénz áll rendelkezésünkre, és a próbákra is csak néhány alkalmat kaptunk, a két felvonásos opera koncertszerűen, részben szcenírozott előadásban tekinthető meg.

- Az előbb említett nehézségek mellett a szereplők kiválasztása sem lehetett könnyű…

- A kis herceg nem más, mint a Magyar Állami Operaház gyerekkórusának tagja. Gupcsó Gyöngyvér karigazgató – akivel már más alkalommal is dolgoztam együtt –, miután meghallgatta az operát, egyértelműen őt találta alkalmasnak a 60 fős együttesből. Valóban, az eddigi betanítások során nem csalatkoztunk döntésében. A többi szerepet a hangfajoknak és a minőségi feltételeknek megfelelően – főleg barátságból – Zsoldos Dávid és Oberfrank Péter kérésére vállalták el az énekesek. Többen közülük Operaházi tagok.

- Ki fordította le a librettót és ki vezényli az előadást?

- Szakavatott kezekre, Oberfrank Géza karnagyra bíztuk a szöveget, akinek nagy gyakorlata van ebben. Az opera karmestere pedig Oberfrank Péter.

- Mennyire felel meg az opera a gyerekek és a felnőttek elvárásainak?

- Ez egy varázslatos, élvezetes intim kamaramű. Az amerikai zeneszerző első operája, mely humorral és érzelmességgel van átszőve. A szereplőket dallamos zenével ábrázolja és nagyszerűen bánik az énekhanggal.

- Pályája során több budapesti és vidéki színházban dolgozott. Számos rangos díj tulajdonosa. 2000-ben a „Legjobb rendező” kitüntetést is megkapta. Rendezett színdarabot, operettet, musicalt. Hogy érzi magát az opera világában?

- Eddig még valóban nem volt alkalmam ebben a műfajban bemutatkozni. Örömmel teszem, nagyszerű művészek segítségével. Remélem, hogy mind a gyerek-, mind felnőtt közönség élvezni fogja ezt a megzenésített játékot és lelkileg is gazdagodva hagyja majd el a Fesztivál Színházat.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Mi az a tritónusz, és miért nevezték az ördög hangközének?

Schiff András egy interjúban nemrégen a tritónusz hangközével jellemezte Magyarországot. De vajon tudjuk, mi ez? És tényleg be volt tiltva a középkorban?
Klasszikus

A zene olyan, mint a pszichoanalízis

Fejérvári Zoltán november 20-án, illetve a rá következő két estén a Budapesti Fesztiválzenekarral lép pódiumra a Müpában. A külföldön is sikeres zongoraművész beszélgetésünkben elmondta, hogy miért jó egyedül zenélni, miért jó kamarázni, és mi köze mind ennek a pszichoterápiához.
Zenés színház

Először csendült fel az Egyesült Államokban a Bánk bán

Tizenötezer néző volt kíváncsi a magyar kultúrát népszerűsítő, vasárnap zárult kéthetes rendezvénysorozat előadásaira New Yorkban.
Klasszikus

Elkápráztatnak új Rameau-lemezükkel Vashegyi György együttesei

Vashegyi György együttesei, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar lemezre vették Rameau ma már ritkaságnak számító operáját, a Naïst, és a kritika elismerését is kivívták.
Klasszikus

Akit Kodály még személyesen instruált – Perényi Miklós

Azt vallja, egy zeneművet eljátszani csak a kezdet: elmélyedni, újrajátszani, folyton keresni, mint az aranyásó, ez a zenész feladata. Perényi Miklós Kult50-ben megjelent portréja.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hangfelvétel

Ezt hallani kell: Rahmanyinov Chopint játszik

Az orosz zeneszerző, aki negyvenöt éves korában határozta el, hogy zongoraművész lesz, egy 1919-es felvételen Chopin Asz-dúr keringőjét játssza. Lélegzetelállító!
Klasszikus beszámoló

Átkelni az Urálon Berezovszkijjal

Egyszerre különleges, és első pillantásra kissé rendhagyó összeállítással készült Borisz Berezovszkij A zongora című sorozatban rendezett idei koncertjére, melyet a Zeneakadémia Nagytermében adott november 9-én.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo fia végigfényképezte a Virtuózok koncertjét – íme a fotók!

„Istenem! Annyi érzelem van bennem a Virtuózokkal kapcsolatban!” – mondta a koncert után José Plácido Domingo, a világhírű tenor fia.
Klasszikus kult50

Akit Kodály még személyesen instruált – Perényi Miklós

Azt vallja, egy zeneművet eljátszani csak a kezdet: elmélyedni, újrajátszani, folyton keresni, mint az aranyásó, ez a zenész feladata. Perényi Miklós Kult50-ben megjelent portréja.
Klasszikus hír

Draskóczky Gábort díjazta az Amerikai Hegedűtársaság

A clevelandi hangszertársaság minden évben díjakat ad át a legjobb vonós hangszerek és vonók készítőinek.