Klasszikus

A kis herceg operaszínpadon

2005.10.03. 00:00
Ajánlom
A főleg filmzenéiről ismert Rachel Portman az Oxfordi Egyetemen folytatott zenei tanulmányai után a BBC-nél kezdett el dolgozni. 1988-ban a Brit Filmintézet neki ítélte „Az év ifjú zeneszerzője” címet. Hollywoodot 1992-ben hódította meg. Jelenleg két Oscar-díj boldog tulajdonosa.

Antoine de Saint-Exupéry A kis herceg c. művéből Nicholas Wright készített librettót. A két felvonásos opera ősbemutatója 2003-ban volt Houstonban. Ezt követően a BBC és a Sony koprudokciójában készült egy filmváltozat, amelynek fogadtatása felül múlt minden várakozást. A Prima Vista Fesztivál produkciójában – a rendezésre felkért – Böhm György kérdésemre az alábbiakat válaszolta.

- A Művészetek Palotájában előadott zenés mese milyen formában kerül a publikum elé?

- Tekintettel arra, hogy nagyon kevés pénz áll rendelkezésünkre, és a próbákra is csak néhány alkalmat kaptunk, a két felvonásos opera koncertszerűen, részben szcenírozott előadásban tekinthető meg.

- Az előbb említett nehézségek mellett a szereplők kiválasztása sem lehetett könnyű…

- A kis herceg nem más, mint a Magyar Állami Operaház gyerekkórusának tagja. Gupcsó Gyöngyvér karigazgató – akivel már más alkalommal is dolgoztam együtt –, miután meghallgatta az operát, egyértelműen őt találta alkalmasnak a 60 fős együttesből. Valóban, az eddigi betanítások során nem csalatkoztunk döntésében. A többi szerepet a hangfajoknak és a minőségi feltételeknek megfelelően – főleg barátságból – Zsoldos Dávid és Oberfrank Péter kérésére vállalták el az énekesek. Többen közülük Operaházi tagok.

- Ki fordította le a librettót és ki vezényli az előadást?

- Szakavatott kezekre, Oberfrank Géza karnagyra bíztuk a szöveget, akinek nagy gyakorlata van ebben. Az opera karmestere pedig Oberfrank Péter.

- Mennyire felel meg az opera a gyerekek és a felnőttek elvárásainak?

- Ez egy varázslatos, élvezetes intim kamaramű. Az amerikai zeneszerző első operája, mely humorral és érzelmességgel van átszőve. A szereplőket dallamos zenével ábrázolja és nagyszerűen bánik az énekhanggal.

- Pályája során több budapesti és vidéki színházban dolgozott. Számos rangos díj tulajdonosa. 2000-ben a „Legjobb rendező” kitüntetést is megkapta. Rendezett színdarabot, operettet, musicalt. Hogy érzi magát az opera világában?

- Eddig még valóban nem volt alkalmam ebben a műfajban bemutatkozni. Örömmel teszem, nagyszerű művészek segítségével. Remélem, hogy mind a gyerek-, mind felnőtt közönség élvezni fogja ezt a megzenésített játékot és lelkileg is gazdagodva hagyja majd el a Fesztivál Színházat.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Hiába fest jobban Szűz Mária a restaurálás után, a tulajdonos reklamál

Ez már nem az, akit ismert és szeretett, állítja, miután egy restaurátor szebb küllemet varázsolt a szobrának. Akár bíróság elé is kerülhet az ügy. Inverz „bundás Krisztus”-eset Lengyelországból.
Színház

Bakos-Kiss Gábor lett a Győri Nemzeti Színház új igazgatója

A kilenctagú szakmai bizottság javaslatára Bakos-Kiss Gábort választották a Győri Nemzeti Színház élére – tudatta Facebook-oldalán Dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere. Az új igazgató 2021. július 1-jétől vezetheti a színházat.
Plusz

Ezek a 75 éves David Gilmour kedvenc Pink Floyd-dalai

Ma ünnepli 75. születésnapját David Gilmour, a Pink Floyd szólógitárosa, aki egyébként a basszusgitártól a billentyűkön át a szaxofonig számos hangszeren játszik, mégis karakteres húrhajlításairól, összetéveszthetetlen soundjáról és kitartott hangjairól ismerünk.
Vizuál

90 év után bukkant fel a magyar származású Amrita Sher-Gil festménye

Az indiai Frida Kahlóként is emlegetett magyar származású festőnő portréja akár a 2,8 millió dolláros (849 millió forint) leütési árat is elérheti a Christie's aukciósház árverésén.
Jazz/World

A zene szép, komoly játék – interjú Dresch Mihállyal

Traktoron nem szól a blues, de a csendben előjön az ének. Dresch Mihályt többszörösen díjazta a Fonó közönsége, ez alkalommal beszélgettünk vele. Arról, hogy mit jelent a népzene, és miben osztozik a jazzel, és arról, hogy miért férhet meg több dudás egy csárdában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Dmitrij Baskirov orosz zongoraművész

Nyolcvankilenc éves korában elhunyt az orosz zongoraművész és tanár, Dmitrij Baskirov. Hosszú pályája során magyar tanítványai is voltak.
Klasszikus ajánló

Egy egész nap Mozart bűvöletében – Íme a Mozart-nap teljes programja!

A Concerto Budapest élőben közvetíti a 3+1 koncertből és egy exkluzív körkapcsolásból álló nagyszabású Mozart-napját. A nap sztárszólistája Angela Hewitt. Egy újonnan felfedezett mű, a D-dúr Allegro is elhangzik.
Klasszikus interjú

„Közös nyelven zenélünk” – Újjáalakult a Kelemen Kvartett

Két éve ideiglenesen feloszlott, most újjáalakult az elmúlt évtized legsikeresebb kamarazenei együttese. A két alapító, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin Vashti Mimosa Hunter csellóművésszel és Jonian Ilias Kadesha hegedűművésszel a Bartók Tavasz fesztiválon mutatkoznak be. Nem akármilyen vállalással: két koncerten Bartók hat vonósnégyesét adják elő.
Klasszikus hír

Bartók nevét viseli a Müpa új fesztiválja

Online zajlik a Bartók Tavasz Művészeti Hetek április 2. és 18. között. Nemcsak a Müpából, hanem Európa neves hangversenytermeiből is közvetítenek koncerteket, amelyeket a közönség ingyenesen láthat a képernyőkön. Mutatjuk, milyen programok lesznek.
Klasszikus ajánló

Csajkovszkij legnépszerűbb zongoraversenyével lép fel Farkas Gábor

Farkas Gábor zongoraművész közreműködésével ad online hangversenyt a Nemzeti Filharmonikus Zenekar Nánási Henrik vezényletével csütörtökön a Zeneakadémiáról.