Klasszikus

A kis herceg operaszínpadon

2005.10.03. 00:00
Ajánlom
A főleg filmzenéiről ismert Rachel Portman az Oxfordi Egyetemen folytatott zenei tanulmányai után a BBC-nél kezdett el dolgozni. 1988-ban a Brit Filmintézet neki ítélte „Az év ifjú zeneszerzője” címet. Hollywoodot 1992-ben hódította meg. Jelenleg két Oscar-díj boldog tulajdonosa.

Antoine de Saint-Exupéry A kis herceg c. művéből Nicholas Wright készített librettót. A két felvonásos opera ősbemutatója 2003-ban volt Houstonban. Ezt követően a BBC és a Sony koprudokciójában készült egy filmváltozat, amelynek fogadtatása felül múlt minden várakozást. A Prima Vista Fesztivál produkciójában – a rendezésre felkért – Böhm György kérdésemre az alábbiakat válaszolta.

- A Művészetek Palotájában előadott zenés mese milyen formában kerül a publikum elé?

- Tekintettel arra, hogy nagyon kevés pénz áll rendelkezésünkre, és a próbákra is csak néhány alkalmat kaptunk, a két felvonásos opera koncertszerűen, részben szcenírozott előadásban tekinthető meg.

- Az előbb említett nehézségek mellett a szereplők kiválasztása sem lehetett könnyű…

- A kis herceg nem más, mint a Magyar Állami Operaház gyerekkórusának tagja. Gupcsó Gyöngyvér karigazgató – akivel már más alkalommal is dolgoztam együtt –, miután meghallgatta az operát, egyértelműen őt találta alkalmasnak a 60 fős együttesből. Valóban, az eddigi betanítások során nem csalatkoztunk döntésében. A többi szerepet a hangfajoknak és a minőségi feltételeknek megfelelően – főleg barátságból – Zsoldos Dávid és Oberfrank Péter kérésére vállalták el az énekesek. Többen közülük Operaházi tagok.

- Ki fordította le a librettót és ki vezényli az előadást?

- Szakavatott kezekre, Oberfrank Géza karnagyra bíztuk a szöveget, akinek nagy gyakorlata van ebben. Az opera karmestere pedig Oberfrank Péter.

- Mennyire felel meg az opera a gyerekek és a felnőttek elvárásainak?

- Ez egy varázslatos, élvezetes intim kamaramű. Az amerikai zeneszerző első operája, mely humorral és érzelmességgel van átszőve. A szereplőket dallamos zenével ábrázolja és nagyszerűen bánik az énekhanggal.

- Pályája során több budapesti és vidéki színházban dolgozott. Számos rangos díj tulajdonosa. 2000-ben a „Legjobb rendező” kitüntetést is megkapta. Rendezett színdarabot, operettet, musicalt. Hogy érzi magát az opera világában?

- Eddig még valóban nem volt alkalmam ebben a műfajban bemutatkozni. Örömmel teszem, nagyszerű művészek segítségével. Remélem, hogy mind a gyerek-, mind felnőtt közönség élvezni fogja ezt a megzenésített játékot és lelkileg is gazdagodva hagyja majd el a Fesztivál Színházat.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Mégsem mutatja be a Pesti Színház Székely Csaba társadalmi megosztottságról szóló darabját

Sokan várták már nagy izgalommal a Pesti Színház őszre meghirdetett premierjét, amiben Székely Csaba legújabb darabját, a Kalandfilmet mutatták volna be, Kincses Réka rendezésében. CIKKÜNK FRISSÜLT!
Zenés színház

VeszprémFest 2023: jön Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Joss Stone, Norah Jones és Rost Andrea

2023-ban 20 éves a VeszprémFest. A kétévtizedes prémium zenei fesztivál július 12. és 16. között a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt zenei rendezvényeként fennállásának egyik legváltozatosabb programjával ünnepel.
Tánc

„Könnyeken átívelő nevetés” – interjú Boris Eifmannal

Ritka és egyedülálló balett érkezik Budapestre június 10-től: a világhírű koreográfus, Boris Eifman 2019-es premierje, A Pygmalion-hatás. A művészt arról kérdeztük, mi a kötődése a komikumhoz, a groteszkhez, és milyen lesz a 21. század táncnyelve.
Zenés színház

Fiatal tehetségek gálakoncertjével köszöntik a nyolcvanéves Marton Évát

Egykori és jelenlegi növendékei, valamint a Marton Éva Nemzetközi Énekverseny díjazottjainak fellépésével köszönti születésnapja alkalmából az énekesnőt a Magyar Állami Operaház.
Tánc

Összművészeti ünnepi esttel zárul a 10. Színházi Olimpia

Június 24-én nívós zenei kísérettel megvalósuló táncelőadásokkal és Szent Iván éji mulatsággal zárul az idei év legnagyobb színházi eseménye, a 10. Színházi Olimpia. A színpadi produkcióknak és az azokat követő rendhagyó programoknak a Margitszigeti Színház ad otthont.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus beszámoló

Száz év hét napban – a BMC Ligeti Fesztiválján jártunk

A Ligeti György születésének századik évfordulója alkalmából rendezett eseménysorozat csúcspontja a Budapest Music Centerben rendezett egyhetes fesztivál volt. Négy, igencsak különböző típusú koncerten jártunk
Klasszikus ajánló

Pénteken indul a Haydneum – Magyar Régizenei Központ nyár eleji fesztiválja a budapesti Egyetemi templomban

2023. június 9. és 17. között rendezi meg második Egyházzenei Fesztiválját a Haydneum – Magyar Régizenei Központ Budapesten, az Egyetemi templomban.
Klasszikus hír

Vajda Gergely zeneszerzőként és karmesterként is bemutatkozik Párizsban

A nemzetközileg keresett karmester-zeneszerző ismét együtt dolgozik a francia Ars Novával, illetve egy hárfafesztivál műsorán is szerepel egy alkotása.
Klasszikus gyász

Elhunyt Kaija Saariaho

A világhírű finn zeneszerzőt, akinek a Metropolitan Opera is játszotta darabját, hetvenéves korában érte a halál – tette közzé családja a közösségi médiában.
Klasszikus ajánló

Július 14. és 23. között ismét várja a zenerajongókat a Fesztivál Akadémia Budapest

Idén is érdemes lesz tíz napon át Budapesten nyaralni, akár az itt lakóknak is – mondta el Kokas Katalin hegedűművész. Egész napos programok, különleges helyszínek és persze sztárfellépők koncertjei várják a közönséget.