Klasszikus

A kis herceg operaszínpadon

2005.10.03. 00:00
Ajánlom
A főleg filmzenéiről ismert Rachel Portman az Oxfordi Egyetemen folytatott zenei tanulmányai után a BBC-nél kezdett el dolgozni. 1988-ban a Brit Filmintézet neki ítélte „Az év ifjú zeneszerzője” címet. Hollywoodot 1992-ben hódította meg. Jelenleg két Oscar-díj boldog tulajdonosa.

Antoine de Saint-Exupéry A kis herceg c. művéből Nicholas Wright készített librettót. A két felvonásos opera ősbemutatója 2003-ban volt Houstonban. Ezt követően a BBC és a Sony koprudokciójában készült egy filmváltozat, amelynek fogadtatása felül múlt minden várakozást. A Prima Vista Fesztivál produkciójában – a rendezésre felkért – Böhm György kérdésemre az alábbiakat válaszolta.

- A Művészetek Palotájában előadott zenés mese milyen formában kerül a publikum elé?

- Tekintettel arra, hogy nagyon kevés pénz áll rendelkezésünkre, és a próbákra is csak néhány alkalmat kaptunk, a két felvonásos opera koncertszerűen, részben szcenírozott előadásban tekinthető meg.

- Az előbb említett nehézségek mellett a szereplők kiválasztása sem lehetett könnyű…

- A kis herceg nem más, mint a Magyar Állami Operaház gyerekkórusának tagja. Gupcsó Gyöngyvér karigazgató – akivel már más alkalommal is dolgoztam együtt –, miután meghallgatta az operát, egyértelműen őt találta alkalmasnak a 60 fős együttesből. Valóban, az eddigi betanítások során nem csalatkoztunk döntésében. A többi szerepet a hangfajoknak és a minőségi feltételeknek megfelelően – főleg barátságból – Zsoldos Dávid és Oberfrank Péter kérésére vállalták el az énekesek. Többen közülük Operaházi tagok.

- Ki fordította le a librettót és ki vezényli az előadást?

- Szakavatott kezekre, Oberfrank Géza karnagyra bíztuk a szöveget, akinek nagy gyakorlata van ebben. Az opera karmestere pedig Oberfrank Péter.

- Mennyire felel meg az opera a gyerekek és a felnőttek elvárásainak?

- Ez egy varázslatos, élvezetes intim kamaramű. Az amerikai zeneszerző első operája, mely humorral és érzelmességgel van átszőve. A szereplőket dallamos zenével ábrázolja és nagyszerűen bánik az énekhanggal.

- Pályája során több budapesti és vidéki színházban dolgozott. Számos rangos díj tulajdonosa. 2000-ben a „Legjobb rendező” kitüntetést is megkapta. Rendezett színdarabot, operettet, musicalt. Hogy érzi magát az opera világában?

- Eddig még valóban nem volt alkalmam ebben a műfajban bemutatkozni. Örömmel teszem, nagyszerű művészek segítségével. Remélem, hogy mind a gyerek-, mind felnőtt közönség élvezni fogja ezt a megzenésített játékot és lelkileg is gazdagodva hagyja majd el a Fesztivál Színházat.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Tánc

Carlos Acosta balettigazgató lett

A kubai utcagyerekből generációja egyik legkiemelkedőbb művészévé avanzsált táncost választották a Birmingam Royal Ballet új balettigazgatójának.
Vizuál

Mégsem Klimt-domborművet találtak Budapesten?

Két Klimt-szakértő szerint nem Gustav Klimt munkája az a Budapesten talált dombormű, amelyet kedden mutattak be a Magyar Belsőépítész Egyesület közgyűlésén - írta a The Art Newspaper.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus nagybőgő

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.