Klasszikus

A kis Virtuózok önkéntes karanténban is zenélnek

2020.03.23. 16:05
Ajánlom
Mivel a közeljövőre tervezett koncertjeiket a járványügyi helyzet miatt még zárt ajtók mögött sem tartják meg, a Virtuózok az online platformokon teszi elérhetővé eddigi koncertjeinek, eseményeinek felvételeit

Ezek közül az egyik legkiemelkedőbb, a felvételről eddig sosem látott Virtuózok Mesterkoncert, amelyet  2018. december 30-án a Müpában tartottak meg. Az évbúcsúztató gálakoncerten a Virtuózok tehetségkutató eddigi évadainak legígéretesebb és legfiatalabb tehetségei közül léptek fel az Abouzahra-nővérek, a 13 éves Amira és a 11 éves Mariam, valamint Boros Misi (16), Balázs-Piri Soma (15), Kelemen Gáspár (12) és Teo Gertler (12). A koncert különlegessége, hogy a Virtuózok mentorai és zsűritagjai is mind szerepeltek: Bogányi Gergely és Balázs János zongoraművészek, Várdai István csellista, Miklósa Erika és Molnár Levente operaénekesek, Kesselyák Gergely vezényelt, a műsorvezető pedig Batta András volt.

Március 23-án 19:00 órától lesz nézhető online a Virtuózok Facebook-oldalán,

ez az archív felvétel Lugosi Dániel Ali klarinétművész szólókoncertje helyett kerül vetítésre, mivel a művész koncertjét végül zárt kapuk mögött sem játsszák le, hanem egy későbbi időpontban zajlik majd le. A döntést az indokolta, hogy a kísérő zenekart és minden közreműködőt otthonmaradásra biztat a Virtuózok.

Egy kis ízelítő a koncertből.

A fiatal zenészek az önként vállalt karanténben is találékony módon tudnak együtt alkotni, erre első közös, a Virtuózok Kamaraegyüttes 11 tagja által külön-külön felvett darabjuk a bizonyíték: Randy Newman Szörny Rt. című filmzenéjét dolgozták fel a maguk stílusában,szólamonként, majd állították össze. Itt látható a Facebookon több tízezres nézettséget elért felvétel.

 

QuaranTime! 11 szoba, 11 zenész, sokszor több száz kilométer távolság. Karanténba zárva sem pihenünk, megtaláljuk a módját, hogy zenéljünk! Randy Newman zenéje, a Monster Inc, magyar nevén a Szörny Rt. című film főcímdalát halljátok.. Nehéz ilyenkor vidámságot csempészni a mindennapokba, de bízunk benne, hogy legalább egy kis mosolyt mindenki elereszt. :) Vigyázzatok magatokra, és mossatok kezet!

Posted by Virtuózok Kamaraegyüttes - Virtuosos Ensemble on Wednesday, March 18, 2020

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Az igazi függetlenséghez fel kell nőni” – Székely Csaba is megszólalt a Junior Prima-ügy kapcsán

A szeptember 20-i Junior Prima díjátadón az egyik díjazott, Vilmányi Benett személyes nézeteire hivatkozva nem vette át a kitüntetést, melynek kapcsán a kulturális élet több szereplője kifejtette álláspontját.
Klasszikus

Egy húszéves zseni rémtörténete – korai Mahler-mű hangzik el a Müpában

A panaszos dal, Gustav Mahler első, teljes egészében fennmaradt műve a Grimm-testvérek hátborzongató meséjén alapszik. Bár a zeneszerző később két tételesre rövidítette ifjúkori művét, újrafelfedezése után igen népszerű lett az eredeti verzió is, amely most először hangzik el Magyarországon.
Vizuál

„Csak a magammal vitt pálinka mentett meg a fagyhaláltól” – Ata Kandó fotókiállítása az 1956-ban elmenekült gyerekekről

„Azoknak az embereknek, különösen a gyerekeknek a sorsát akartam megmutatni, akik nagyobb szabadságért harcoltak a kommunista Magyarországon” – mondta a 103 évet élt Ata Kandó fotóművész egy korábbi interjújában az 1956-os menekülthullám idején készített gyerekportréi kapcsán. Ezekből a képekből láthatunk most egy válogatást a PaperLab Galériában, Messzemenők címmel. 
Vizuál

Több ezer műtárggyal várja a látogatókat az Art Market Budapest

Több mint ötszáz kiállító művésszel és több ezer alkotással várja az Art Market Budapest az érdeklődőket október 6-9. között a Bálnában. Közép- és Kelet-Európa vezető művészeti vásárát a Duna-parti épület négy emeletén összesen mintegy 8.000 négyzetméteren építik fel. A vásár idei díszvendége Szerbia.
Színház

Elmerülés az álhírek világában – A Velencei Biennálén díjazott társulat érkezik a Trafóba

A spanyol Agrupación Señor Serrano társulat, amely 2015-ben elnyerte a Velencei Biennálé Ezüst Oroszlán Díját, szeptember 29-én másodszor szerepel a Trafóban, ezúttal A hegy című produkcióval. Az előadásban egy műfajokon átívelő kísérlet részévé válik a néző.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

A legismertebb élő ukrán komponista – Valentin Szilvesztrov 85 éves

Egy évvel ezelőtt még elsősorban a zeneélet új művei iránt fokozottan érdeklődő közönség ismerhette Valentin Szilvesztrov nevét, ám az orosz invázió kezdete óta a szerző műveit Európa-szerte játsszák az ukrán nép iránti szolidaritás jegyében.
Klasszikus ajánló

Kossuth-díjas művészek tisztelegnek a Zeneakadémián Cziffra György emléke előtt

A jazz, a népzene, a cigányzene és a klasszikus zene fúzióját teremti meg négy Kossuth-díjas művészünk Cziffra Györgyre emlékezve, a világhírű zongoraművész születésének 101. évfordulóján. Lakatos Mónika, Dresch Mihály, Szakcsi Lakatos Béla és Balázs János improvizációs estje november 5-én, 19.30-tól várja az érdeklődőket a Zeneakadémián.
Klasszikus ajánló

Egy húszéves zseni rémtörténete – korai Mahler-mű hangzik el a Müpában

A panaszos dal, Gustav Mahler első, teljes egészében fennmaradt műve a Grimm-testvérek hátborzongató meséjén alapszik. Bár a zeneszerző később két tételesre rövidítette ifjúkori művét, újrafelfedezése után igen népszerű lett az eredeti verzió is, amely most először hangzik el Magyarországon.
Klasszikus ajánló

Hiány két hang között – Nádas Péter és Haydn a BMC-ben

Az író nyolcvanadik születésnapja alkalmából rendezett Nádas Péter Budapestje programsorozat egyik különleges összművészeti eseménye lesz a BMC-ben rendezett koncert.
Klasszikus ajánló

Négy fesztivál vendége volt szeptemberben az Anima Musicae

Gazdag programmal indította 2022/23-as évadát az Anima Musicae Kamarazenekar. A zene lelkéről elnevezett együttes négy rangos fesztivál meghívottjaként lépett fel.