Klasszikus

A Klangforum az Őszi Fesztivál vendége

2004.10.19. 00:00
Ajánlom
Egy különleges évadban különleges koncert jár egy különleges fesztivál nézőinek - mondja a Klangforum Wien igazgatója, és közben büszkén mutatja a világszerte ismert bécsi együttes októberi programját: 22-én a magyar fővárosban lépnek fel. A Budapesti Őszi Fesztivál zenei programjának persze nem ez lesz az egyetlen csúcspontja, Sven Hartberger szerint éppen a programsorozat névsora az, ami miatt mindenképpen részt akartak venni a rendezvényen egy koncert erejéig.

Korántsem a legelőkelőbb bécsi negyedben keresgéljük a kortárs zene egyik fellegvárává frissen avanzsált épületet. Az alapításának huszadik évfordulóját ünneplő Klangforum Wien háza táján nagy az öröm: Európa egyik legdemokratikusabbnak ismert együttese két évtizednyi sikeres működés, a kritika állandó visszaigazolása és számos album után végre állandó helyet kapott az osztrák fővárosban, egy olyan üzemi épületben, ahol a földszinten egy szerkezetében és kialakításában ideálisnak mondható próbatermet tudtak berendezni, az emeleteken pedig a közösségi helyiségeket, stúdiókat és irodákat alakították ki. A lépcsőház még nincs kész, festők és burkolók óvatoskodva végzik munkájukat. Valóban a művészeté most minden perc a Diehlgassén, hiszen a kortárs zenét játszó szólista-együttes Brice Pauset angol zeneszerző Anima Mundi alcímet viselő harmadik szimfóniájának bemutatására készül. Budapesten a Mafilm III-IV-es stúdiójában pénteken este is ezt adják elő, közvetlenül a berlini világpremiert követve, s a bécsi közönség csak ezek után hallgathatja meg a művet.

A Klangforum Wien elnevezésű együttest Beat Furrer 1985-ben alapította. "Néhány zenésszel, a legpuritánabb körülmények között, pénz nélkül indult el az együttesünk" - meséli Sven Hartberger igazgató. "Egyszerűen tenni kellett valamit azért, hogy a kortárs zenei világot - nemcsak Ausztriában, de álatalában is értve - végre valamilyen új hatás érje. Az alapítók úgy érezték, hogy a korábbi ötven-hatvan évben a fiataloknak tulajdonképpen nem nyílt lehetősége erre." Az alapítás óta eltelt húsz évet embertelen körülmények között, minimális anyagi támogatás mellett dolgozták és turnézták végig, tehát valóban nagy áttörésnek számít az új épület, ahol szeptember óta dolgozhatnak. A szerelőcsarnokot sok éve lezárták, azóta üresen állt, tehát a jelentős felújítás mellett életet is ennek az együttesnek kell belelehelnie. Minden bizonnyal erre a zeneművészet, mint olyan, tökéletesen alkalmas. A Klangforum vezetője szerint ez éppen az a hely, amire oly hosszú ideje vártak - s hogy ez micsoda előrelépés az együttes életében, arra nem is talál szavakat. Büszkén mutatják a szeptemberi avató ünnepség fotóit, hiszen attól, hogy az eseményen az osztrák elnök is megjelent, talán remélhetik, kissé nagyobb hangsúlyt kapnak a kortárs művészetek, így a modern zenét játszó együttesek is. "Ma még nagyságrendekkel több támogatást kapnak a klasszikus hangversenyeket adó társulások, ami persze nem azt jelenti, hogy lebecsülik a kortárs művészetet."

Mivel az Anima Mundi próbáján csupa fiatalt lehetett látni a hangszerek mellett, megkérdeztem, mennyire intenzív a lemorzsolódás, húsz év alatt vajon hányszor cserélődött ki a gárda. Hartberger szerint a látszat csal: ma is sokan vannak alapító tagok az együttesben, többen a pályájuk legelső pillanatától a Klangforum Wienhez tartoznak. "Nincs állandó forgás a kortárs zenét játszó együttesek között, ha erre gondol. De ha van is, az minket semmiképpen nem érint." Azt hangsúlyozza indokai közül leginkább az igazgató, hogy a Klangforumban mindenki egyenlő, ami nem csak egy kiáltvány, hanem napi gyakorlat. A kezdetektől mindent elkövetnek azért, hogy olyan közösségben létezzenek, mely elveti a hagyományos hierarchikus struktúrákat. Repertoárjukat sokszínűség jellemzi: a 20. és 21. század összes központi zenei aspektusát igyekeznek bemutatni - a klasszikus modernek, különösen a második bécsi iskola meghatározó műveitől a fiatal, ígéretes zeneszerzők alkotásain át az experimentális dzsesszig és a szabad improvizációig. A Klangforum Wien 2004-ben közös projektet kezdeményezett a Pierre Boulez által létrehozott párizsi IRCAM zenei laboratóriummal. Ennek keretében kerül bemutatásra Brice Pauset egyedi akusztikai megoldásokat alkalmazó Anima Mundi alcímet viselő III. szimfóniája - Budapesten tehát pénteken este, a berlini világpremier után egy héttel.

A Budapesti Őszi Fesztivál mai programjában szerepel Pintér Béla társulatának új bemutatója A Sütemények Királynője címmel 19 órától a Szkéné Színházban. Az Accord Vonósnégyes a Kultiplexben nyolctól koncertezik, drMáriás új regényének bemutató estjét az A38 hajón tartják Lomtalanítás címmel. Matricák 2004 a címe a Vasarely Múzeumban nyíló kiállításnak, ahol kisméretű elektrográfiákat mutatnak be a világ minden tájáról. A Francia Intézetben 18 órakor kezdődik a Design7 rendezvénye.

(Koren Zsolt - Bécs)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.