Klasszikus

A Klangforum az Őszi Fesztivál vendége

2004.10.19. 00:00
Ajánlom
Egy különleges évadban különleges koncert jár egy különleges fesztivál nézőinek - mondja a Klangforum Wien igazgatója, és közben büszkén mutatja a világszerte ismert bécsi együttes októberi programját: 22-én a magyar fővárosban lépnek fel. A Budapesti Őszi Fesztivál zenei programjának persze nem ez lesz az egyetlen csúcspontja, Sven Hartberger szerint éppen a programsorozat névsora az, ami miatt mindenképpen részt akartak venni a rendezvényen egy koncert erejéig.

Korántsem a legelőkelőbb bécsi negyedben keresgéljük a kortárs zene egyik fellegvárává frissen avanzsált épületet. Az alapításának huszadik évfordulóját ünneplő Klangforum Wien háza táján nagy az öröm: Európa egyik legdemokratikusabbnak ismert együttese két évtizednyi sikeres működés, a kritika állandó visszaigazolása és számos album után végre állandó helyet kapott az osztrák fővárosban, egy olyan üzemi épületben, ahol a földszinten egy szerkezetében és kialakításában ideálisnak mondható próbatermet tudtak berendezni, az emeleteken pedig a közösségi helyiségeket, stúdiókat és irodákat alakították ki. A lépcsőház még nincs kész, festők és burkolók óvatoskodva végzik munkájukat. Valóban a művészeté most minden perc a Diehlgassén, hiszen a kortárs zenét játszó szólista-együttes Brice Pauset angol zeneszerző Anima Mundi alcímet viselő harmadik szimfóniájának bemutatására készül. Budapesten a Mafilm III-IV-es stúdiójában pénteken este is ezt adják elő, közvetlenül a berlini világpremiert követve, s a bécsi közönség csak ezek után hallgathatja meg a művet.

A Klangforum Wien elnevezésű együttest Beat Furrer 1985-ben alapította. "Néhány zenésszel, a legpuritánabb körülmények között, pénz nélkül indult el az együttesünk" - meséli Sven Hartberger igazgató. "Egyszerűen tenni kellett valamit azért, hogy a kortárs zenei világot - nemcsak Ausztriában, de álatalában is értve - végre valamilyen új hatás érje. Az alapítók úgy érezték, hogy a korábbi ötven-hatvan évben a fiataloknak tulajdonképpen nem nyílt lehetősége erre." Az alapítás óta eltelt húsz évet embertelen körülmények között, minimális anyagi támogatás mellett dolgozták és turnézták végig, tehát valóban nagy áttörésnek számít az új épület, ahol szeptember óta dolgozhatnak. A szerelőcsarnokot sok éve lezárták, azóta üresen állt, tehát a jelentős felújítás mellett életet is ennek az együttesnek kell belelehelnie. Minden bizonnyal erre a zeneművészet, mint olyan, tökéletesen alkalmas. A Klangforum vezetője szerint ez éppen az a hely, amire oly hosszú ideje vártak - s hogy ez micsoda előrelépés az együttes életében, arra nem is talál szavakat. Büszkén mutatják a szeptemberi avató ünnepség fotóit, hiszen attól, hogy az eseményen az osztrák elnök is megjelent, talán remélhetik, kissé nagyobb hangsúlyt kapnak a kortárs művészetek, így a modern zenét játszó együttesek is. "Ma még nagyságrendekkel több támogatást kapnak a klasszikus hangversenyeket adó társulások, ami persze nem azt jelenti, hogy lebecsülik a kortárs művészetet."

Mivel az Anima Mundi próbáján csupa fiatalt lehetett látni a hangszerek mellett, megkérdeztem, mennyire intenzív a lemorzsolódás, húsz év alatt vajon hányszor cserélődött ki a gárda. Hartberger szerint a látszat csal: ma is sokan vannak alapító tagok az együttesben, többen a pályájuk legelső pillanatától a Klangforum Wienhez tartoznak. "Nincs állandó forgás a kortárs zenét játszó együttesek között, ha erre gondol. De ha van is, az minket semmiképpen nem érint." Azt hangsúlyozza indokai közül leginkább az igazgató, hogy a Klangforumban mindenki egyenlő, ami nem csak egy kiáltvány, hanem napi gyakorlat. A kezdetektől mindent elkövetnek azért, hogy olyan közösségben létezzenek, mely elveti a hagyományos hierarchikus struktúrákat. Repertoárjukat sokszínűség jellemzi: a 20. és 21. század összes központi zenei aspektusát igyekeznek bemutatni - a klasszikus modernek, különösen a második bécsi iskola meghatározó műveitől a fiatal, ígéretes zeneszerzők alkotásain át az experimentális dzsesszig és a szabad improvizációig. A Klangforum Wien 2004-ben közös projektet kezdeményezett a Pierre Boulez által létrehozott párizsi IRCAM zenei laboratóriummal. Ennek keretében kerül bemutatásra Brice Pauset egyedi akusztikai megoldásokat alkalmazó Anima Mundi alcímet viselő III. szimfóniája - Budapesten tehát pénteken este, a berlini világpremier után egy héttel.

A Budapesti Őszi Fesztivál mai programjában szerepel Pintér Béla társulatának új bemutatója A Sütemények Királynője címmel 19 órától a Szkéné Színházban. Az Accord Vonósnégyes a Kultiplexben nyolctól koncertezik, drMáriás új regényének bemutató estjét az A38 hajón tartják Lomtalanítás címmel. Matricák 2004 a címe a Vasarely Múzeumban nyíló kiállításnak, ahol kisméretű elektrográfiákat mutatnak be a világ minden tájáról. A Francia Intézetben 18 órakor kezdődik a Design7 rendezvénye.

(Koren Zsolt - Bécs)

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.