Klasszikus

A klarinétos nyomában

2010.03.03. 00:01
Ajánlom
Március 5-én Jörg Widmann lép fel a Nemzeti Filharmonikusokkal. A német klarinétművész és zeneszerző saját darabjait mutatja be a Művészetek Palotájában.

Jörg Widmann 1973-ban született Münchenben. 11 éves korában már zeneszerzést tanult  Kay Westermannál. 1986-ban felvételt nyert a Müncheni Zeneművészeti Főiskola klarinétszakára, majd a New York-i Juilliard School növendéke lett, Charles Neidich óráit látogatta. A hangszeres tanulmányok mellett nem hanyagolta el a zeneszerzést sem, 1994-96-ban Hans Werner Henze és Wilfried Hiller tanítványa volt Münchenben, Karlsruhéban pedig Heiner Goebbels és Wolfgang Rihm kurzusain vett részt. 2001-ben nevezték ki a Freiburgi Főiskola klarinétprofesszorává, 2009 óta a zeneszerzés tanszéken is tanít. 2003-ban a Das Gesicht im Spiegel című, Roland Schimmelpfennig librettójára írt darabját az Opernwelt magazin a 2003-2004-es évad legfontosabb bemutatójának választotta. Nem sokkal később a bécsi Schönberg Center tüntette ki, 2004-ben a Bajor Művészeti Akadémia rendes tagjává választotta. Zweites Labyrinth című kompozícióját zeneszerzői díjjal ismerte el a Baden-Baden-i SWR Szimfonikus Zenekar, és elnyerte a Berlini Filharmonikusok Claudio Abbado díját is (2006). Több klarinétra írt kompozíció ősbemutatója fűződik nevéhez, játszotta Wolfgang Rihm és Aribert Reimann műveit. 

Kocsis Zoltán így nyilatkozott a művészről: "Widmann egyéni hangjával kilóg a sorból, talán ezért is nagyon keresett komponista. ... Nem csodálom, hogy az Ad absurdum című trombitaversenyét Szergej Nakarjakovnak ajánlotta, akire érdemes lesz odafigyelni. Az ő különleges légzéstechnikája bármilyen nehézségű szólammal elbír, és ezt ki is használta Widmann. A mű elejétől olyan tempót diktál, hogy a szólista helyett is mi kapkodjuk a levegőt. Azt hiszem, nála jobban nem is lehet trombitálni, nem csak a technikája, de zeneisége, kivételes kisugárzása is jóval az átlag fölé emeli. Nyugodt lélekkel merem mondani: művészete halhatatlan!" 

A Nemzeti Filharmonikusok zeneigazgatójának gondolatait teljes terjedelmében itt lehet elolvasni, sőt, a koncerten elhangzó egyik darabba is belehallgathatunk.

www.filharmonikusok.hu

Nemzeti Filharmonikus Zenekar
2010. március 5. 19:30

Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Km.: Szergej Nakarjakov (trombita)
Vez.: Jörg Widmann
 

Jörg Widmann: Freie Stücke; Ad absurdum - trombitaverseny; Messe

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Milyen anya a zsenimama? Online nézhető lányának dokumentumfilmje Martha Argerichről

Az EuroArts Channel YouTube-csatornáján, angol nyelven látható a 'Bloody Daughter' című dokumentumfilm, amely Martha Argerich hétköznapi arcát mutatja meg.
Zenés színház

Online, ingyenesen követhető az idei Wagner-napok

A Budapesti Wagner-napok 2006 óta páratlan nemzetközi sikerrel zajló eseménysorozata 2020-ban újabb jelentős mérföldkövéhez érkezik: a Müpa első alkalommal tesz mindenki számára ingyenesen elérhetővé egy teljes fesztiválnyi felvételt a Wagner-napok gazdag archívumából.
Fidelio Tours

Babits Mihály fecskefészke Esztergomban

Ma este, a Partitúra kulturális kalandtúra ismétlésében bejárhatjuk Esztergomot, virtuálisan megnézhetjük a Babits-ház híres autogramfalát is. 19 órakor kapcsoljanak a Fidelióra, a Facebook-oldalunkon is elérhető lesz a Partitúra, amelynek két műsorvezetője: Miklósa Erika és Batta András. Itt pedig most elmeséljük a Babits-nyaraló rövid történetét.
Tánc

Ritka fotók "Ventillátor kisasszonyról", aki Esterházy hercegné lett

Ottrubay Melinda volt az Operaház ünnepelt csillaga, a magazinok kedvence, egyedüli magyarként elnyerte a prima balerina assoluta címet, majd visszavonult a színpadtól és feleségül ment herceg Esterházy Pálhoz. 43 évnyi házasság után a herceg őt tette meg az óriási Esterházy-vagyon örökösének, hagyatéka ma is él.
Klasszikus

Fidelio Matiné: Kakaókoncert a Fesztiválzenekarral

A legkisebbeket célzó vasárnapi sorozatunk mai részében a Budapesti Fesztiválzenekar Kakaókoncertjeinek tegnapi adását ajánljuk, amely most online elérhető.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus Film

Milyen anya a zsenimama? Online nézhető lányának dokumentumfilmje Martha Argerichről

Az EuroArts Channel YouTube-csatornáján, angol nyelven látható a 'Bloody Daughter' című dokumentumfilm, amely Martha Argerich hétköznapi arcát mutatja meg.
Klasszikus fidelio matiné

Fidelio Matiné: Kakaókoncert a Fesztiválzenekarral

A legkisebbeket célzó vasárnapi sorozatunk mai részében a Budapesti Fesztiválzenekar Kakaókoncertjeinek tegnapi adását ajánljuk, amely most online elérhető.
Klasszikus közlemény

A koncertélet megsegítését sürgeti a Magyar Zenei Tanács

Az ősztől újrainduló programok lebonyolításához szükséges pályázatok mielőbbi kiírását és elbírálását kéri többek között a Magyar Zenei Tanács annak érdekében, hogy a zenei élet valamennyi területe talpon maradhasson.
Klasszikus évad

„Budapest jó hírének vivője” – Új évadot hirdetett a Fesztiválzenekar

Június 10-től már lehet vásárolni az új évadbérletekből. „Minden visszaváltható” – nyugtatott meg mindenkit Fischer Iván, aki pozitív abban a tekintetben, hogy szeptembertől a régi formában éledhet újjá a koncertélet.
Klasszikus hír

Magyar művészek a BBC Music Magazine Awards díjazottjai között

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin felvétele a kritikusok és a közönség szerint is a tavalyi év legjobbjai közé tartozik.