Klasszikus

A klarinétos nyomában

2010.03.03. 00:01
Ajánlom
Március 5-én Jörg Widmann lép fel a Nemzeti Filharmonikusokkal. A német klarinétművész és zeneszerző saját darabjait mutatja be a Művészetek Palotájában.

Jörg Widmann 1973-ban született Münchenben. 11 éves korában már zeneszerzést tanult  Kay Westermannál. 1986-ban felvételt nyert a Müncheni Zeneművészeti Főiskola klarinétszakára, majd a New York-i Juilliard School növendéke lett, Charles Neidich óráit látogatta. A hangszeres tanulmányok mellett nem hanyagolta el a zeneszerzést sem, 1994-96-ban Hans Werner Henze és Wilfried Hiller tanítványa volt Münchenben, Karlsruhéban pedig Heiner Goebbels és Wolfgang Rihm kurzusain vett részt. 2001-ben nevezték ki a Freiburgi Főiskola klarinétprofesszorává, 2009 óta a zeneszerzés tanszéken is tanít. 2003-ban a Das Gesicht im Spiegel című, Roland Schimmelpfennig librettójára írt darabját az Opernwelt magazin a 2003-2004-es évad legfontosabb bemutatójának választotta. Nem sokkal később a bécsi Schönberg Center tüntette ki, 2004-ben a Bajor Művészeti Akadémia rendes tagjává választotta. Zweites Labyrinth című kompozícióját zeneszerzői díjjal ismerte el a Baden-Baden-i SWR Szimfonikus Zenekar, és elnyerte a Berlini Filharmonikusok Claudio Abbado díját is (2006). Több klarinétra írt kompozíció ősbemutatója fűződik nevéhez, játszotta Wolfgang Rihm és Aribert Reimann műveit. 

Kocsis Zoltán így nyilatkozott a művészről: "Widmann egyéni hangjával kilóg a sorból, talán ezért is nagyon keresett komponista. ... Nem csodálom, hogy az Ad absurdum című trombitaversenyét Szergej Nakarjakovnak ajánlotta, akire érdemes lesz odafigyelni. Az ő különleges légzéstechnikája bármilyen nehézségű szólammal elbír, és ezt ki is használta Widmann. A mű elejétől olyan tempót diktál, hogy a szólista helyett is mi kapkodjuk a levegőt. Azt hiszem, nála jobban nem is lehet trombitálni, nem csak a technikája, de zeneisége, kivételes kisugárzása is jóval az átlag fölé emeli. Nyugodt lélekkel merem mondani: művészete halhatatlan!" 

A Nemzeti Filharmonikusok zeneigazgatójának gondolatait teljes terjedelmében itt lehet elolvasni, sőt, a koncerten elhangzó egyik darabba is belehallgathatunk.

www.filharmonikusok.hu

Nemzeti Filharmonikus Zenekar
2010. március 5. 19:30

Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Km.: Szergej Nakarjakov (trombita)
Vez.: Jörg Widmann
 

Jörg Widmann: Freie Stücke; Ad absurdum - trombitaverseny; Messe

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!
Zenés színház

Az Operett új vezetése bemutatta új évadát

A 2019/20-as évad legfontosabb bemutatója a Csárdáskirálynő lesz, de Mohács tragédiája is megjelenik egy új rockmusicalben.
Vizuál

Hosszú taps fogadta az Egy férfi és egy nő újabb folytatását Cannes-ban

Hatalmas sikerrel vetítette Claude Lelouch több mint fél évszázados Oscar-díjas filmjének újabb folytatását a Cannes-i filmfesztivál. Az Egy élet legszebb évei című film főszereplői ezúttal is Jean-Louis Trintignant és Anouk Aimée. 
Színház

“Kasszasiker” az Átriumban!

Új bemutatóra készül az Átrium, a Kasszasiker című vígjátékát június 17-én mutatja be színház.
Tánc

A kiégett szerelemmel szembesít az izraeliek könyörtelen táncelőadása

Sharon Eyal legújabb koreográfiájában, a Love Chapter 2-ban azt az élményt foglalja táncba, amikor a szerelem már csak egy „utóbetegség, miután már minden elveszett”. Az előadás három alkalommal látható a Trafóban május 24. és 26. között.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus bonn

700 apró Beethoven-szoborral ünnepel Bonn városa az évfordulón

Hétszáz mosolygó Beethoven-szobrot tervezett Ottmar Hörl a zeneszerző születésének 250. évfordulójára.
Klasszikus interjú

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Klasszikus tévé

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!
Klasszikus gyerek

Hogyan érzi magát egy diák, ha elmegy a Zeneakadémiára?

Régi panasz, hogy a fiatalok nem járnak klasszikus zenei hangversenyre. A problémáról eddig mindenkit megkérdeztek már, csak épp a gyerekeket nem. Most ők mondják el, hogyan éltek meg egy koncertet.
Klasszikus ajánló

Válogatás az Óbudai Társaskör programjaiból

Felolvasószínház, Seress Rezső-est, filmzenei és születésnapi koncertek –  az évad végén is műfaji sokszínűség várja a vendégeket az Óbudai Társaskörben.