Klasszikus

A klasszikus gitárzene nagyjai a Budapesti Nemzetközi Gitárfesztiválon

2020.10.10. 12:15
Ajánlom
November 2-7. között rendezik meg a Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivált, amely idén is a gitárzene nagyjait mutatja be több külföldi művésszel a V4 országokból, valamint hazai kiválóságokkal. Ez lesz az első olyan fesztivál itthon, ami kizárólag online lesz élvezhető.
CsakiANdras-111509.jpg

Csáki András (Fotó/Forrás: Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál)

„Közel egymáshoz” mottóval tárja idén nagyra virtuális kapuit a klasszikus gitárzene kiemelkedő előadóit évről-évre bemutató Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál. „Az elmúlt időszak arra késztetett mindannyiunkat, hogy saját értékeinkre több figyelmet fordítsunk és a távolságokat az internet segítségével hidaljuk át” – vallják a szervezők. A Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál idén a V4 országok meghatározó, nemzetközi hírű gitárművészeit mutatja be a közönségnek, mellettük nem feledkezik meg a fiatal tehetségekről sem.

A fesztivál teljes programja az online térben érhető el, jegyvásárlás után tekinthetők meg adott időben – pár órás ráhagyással – a koncertek.

Csáki András Eötvös József Liszt-díjas gitárművész, a Zeneakadémia tanszékvezető tanára által hét éve életre hívott fesztivál a klasszikus gitárzenét helyezte el a hazai zenei életben a megfelelő helyre, bemutatva a hangszer és irodalmának sokoldalúságát és kiemelkedő művészeit. A fesztiválon az elmúlt években is olyan nagyságok léptek fel, mint David Russell, Paul O’Dette vagy Manuel Barrueco, Roberto Aussel, Costas Cotsiolis Margarita Escarpa, Pablo Marquez, Ricardo Gallén.

Az idei fesztivál közeli értékeinkre koncentrál, azokra a művészekre, akiket előadói kvalitásai, életpályája, technikai tudása a legnagyobbak közé sorol, de akiket kevésbé ismernek itthon. Itt lesz velünk a hangszer páratlan virtuóza, Pavel Steidl Csehországból, Marcin Dylla Lengyelországból, aki a kritikák szerint is a világ egyik legtehetségesebb gitárosa, és koncertet ad a Pozsonyi Zeneakadémia professzora, a remek fiatal művész, Karol Samuelcik Szlovákiából, míg Magyarországot egyik legsikeresebb klasszikus gitárművészünk, Csáki András képviseli a színpadon. A fenti négy művész koncertjét szeptemberben rögzítették a Zeneakadémia Nagytermében az őszi lezárások előtt.  

MuchaQuartet-111509.jpg

Mucha Strings Quartett (Fotó/Forrás: Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál)

A „nagyok” koncertjei mellett fiatal művészek és formációk is bemutatkoznak az idei programban. A fiatalok koncertjeit az adott országban rögzítették közvetlenül a fesztivál előtti hetekben. Csehországból Hedvika és Dominika SVENDOVA szólógitár – gitár/fuvola duójának koncertjét és Petra POLÁČKOVÁ szólógitár estjét tesszük elérhetővé a fesztivál látogatói számára, Lengyelországból Jagoda ŚWIDZIŃSKA szólógitár estjét, valamint Andrzej GRYGIER szólógitár estjét tekinthetik meg az érdeklődők, míg Magyarországról Sidoo Zsombor szólógitár estjét és a Tritonus Gitártrió kitűnő formációját hallgathatják meg a koncertlátogatók.

A klasszikus gitár sokáig háttérbe szorult a magyar zenei tradíciók hangszerei mellett.

2002-ben gyökeres változás indult el a hangszer magyarországi fejlődésében: Eötvös József gitárművész vezetésével elindult a Liszt Ferenc Zeneakadémia klasszikus gitár osztálya. Rövid időn belül bebizonyosodott, hogy a gitár méltó partnere a többi hangszernek, az elmúlt 15 év alatt pedig több mint két tucat helyezést értek el nemzetközi versenyeken a tanszak hallgatói.

A hangszer teljes kibontakozása végül a fesztivállal vált lehetővé, amelyhez nemzetközi versenyek és mesterkurzus is csatlakozik. A Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál és Verseny beváltotta a hozzá fűzött reményeket. A rendezvény az elmúlt öt évben Magyarország legnagyobb klasszikusgitáros eseményévé nőtte ki magát. A fesztivál minden koncertje színvonalas klasszikuszenei produkció, a gitár nagy művészeivel és zeneszerzőivel, összes koncertje teltházas előadás volt, akár a Zeneakadémia Solti György Kamaratermében, akár a Nagyteremben került megrendezésre.

A fesztivál koncertjeiről és a jegyvásárlási lehetőségekről ide kattintva található bővebb információ.

Részletes program

 

  • 2020. november 2. hétfő

20:00 Koncert a Zeneakadémia Nagyterméből

KAROL SAMUELCIK gitárművész (Szlovákia)
és a
MUCHA STRINGS QUARTETT (Szlovákia)
koncertje

 

  • 2020. november 3. kedd

20:00 Fiatal művészek koncertje a V4 országaiból

HEDVIKA SVENDOVA és DOMINIKA SVENDOVA
szólógitár – gitár/fuvola duó koncertje (Csehország)

 

  • 2020. november 4. szerda

18:00 Fiatal művészek koncertje a V4 országaiból

JAGODA ŚWIDZIŃSKA
szólógitár (Lengyelország)

20:00 Koncert a Zeneakadémia Nagyterméből

CSÁKI ANDRÁS
gitárművész szólóestje (Magyarország)

 

  • 2020. november 5. csütörtök

18:00 Fiatal művészek koncertje a V4 országaiból

SIDOO ZSOMBOR
szólógitár (Magyarország)

20:00 Koncert a Zeneakadémia Nagyterméből

MARCIN DYLLA
gitárművész szólóestje (Lengyelország)

 

  • 2020. november 6. péntek

18:00 Fiatal művészek koncertje a V4 országaiból

ANDRZEJ GRYGIER
szólógitár (Lengyelország)

20:00 Fiatal művészek koncertje a V4 országaiból

TRITONUS GUITAR TRIO (Magyarország)

 

  • 2020. november 7. szombat

18:00 Fiatal művészek koncertje a V4 országaiból

PETRA POLÁČKOVÁ
szólógitár (Csehország)

20:00 Koncert a Zeneakadémia Nagyterméből

PAVEL STEIDL
gitárművész szólóestje (Csehország)

Fejléckép: Marcin Dylla (forrás: Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál)

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

„Szégyen és gyalázat” – Írók reagáltak Demeter Szilárd publicisztikájára

Kepes András lemondta a PIM-ben megrendezendő könyvbemutatóját, Vámos Miklós melegebb éghajlatra küldte Demeter Szilárdot, Dragomán szégyennek és gyalázatnak nevezte az esetet. Felbolygatta a szakmát a PIM főigazgatójának írása.
Színház

Vecsei H. Miklós arról beszélt, miért búcsúzott el a Vígszínháztól

„Leszek én még vígszínházi tag” – mondta a Rózsavölgyi Szalon Mi jár a fejedben című műsorában Vecsei H. Miklós, akinek a neve hosszú évekre egybeforrt Nemecsekével. Most ír, rendez, zenél és újratervez.
Könyv

Nem meneszti a kormány Demeter Szilárdot az origós írás miatt

Arról kérdeztek az ellenzéki képviselők, hogy menesztik-e a Demeter Szilárdot a holokausztrelativizáló publicisztika miatt.
Könyv

Végül híres és hírhedt lett – 120 éve hunyt el Oscar Wilde

1900. november 30-án hunyt el a 19. század második felének egyik legjelentősebb írója, Oscar Wilde, aki már fiatalon elhatározta: gazdag és híres lesz.
Vizuál

Aki a lányok miatt képezte magát – 85 éves Woody Allen

Az Annie Hall és még számtalan fanyar humorú film alkotója, Woody Allen december 1-jén ünnepli nyolcvanötödik születésnapját.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

30. születésnapját ünnepli az Orfeo Zenekar

A zenekar Haydn és Mozart-művekből álló koncerttel ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját 2021. január 19-én a Zeneakadémián.
Klasszikus mvm

A zeneművészet fiatal tehetségeit díjazta az MVM

A zeneművészet legtehetségesebb fiatal képviselői tizenharmadik alkalommal vehették át a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjazott, ez alkalommal először bárki ingyenesen nyomon követhette az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án, az mvmjuniorprima.hu oldalon.
Klasszikus online közvetítés

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.
Klasszikus hír

Japán zeneszerző nyerte idén a Zeneakadémia Bartók Világversenyét

Sinszuke Okamoto nyerte el idén a komponistáknak meghirdetett Bartók Világverseny első díját. A győztes mű szerepel majd a 2021-es, vonósnégyes formációknak szóló megmérettetésen is.
Klasszikus gyász

Elhunyt Terényi Ede erdélyi magyar zeneszerző

Elhunyt 85 éves korában Terényi Ede Erkel Ferenc-díjas romániai magyar zeneszerző, zenetudós, aki az egyik legjátszottabb alkotónak számít az erdélyi magyar zeneszerzők között.