Klasszikus

A Klasszikus Puzzle darabjaiból rajzolódik ki Szabadi Vilmos negyvenéves pályája

2022.02.03. 11:35
Ajánlom
Három hangversenyt rendez az Óbudai Társaskör Szabadi Vilmos hegedűművész pályafutásának negyvenedik évfordulója alkalmából. A Klasszikus Puzzle sorozatban neves vendégelőadók is szerepelnek, köztük Nobuko Imai brácsaművész, Gustav Rivinius gordonkaművész és Gulyás Márta zongoraművész.

A Klasszikus Puzzle három koncertje három területre fókuszál – így áll össze a teljes pályakép. Az első est február 25-én lesz, majd egy-egy hétre rá következnek a további alkalmak. A művész elsőként hazai partnerekkel lép színpadra: Bársony Péter brácsaművésszel és Onczay Csaba csellóművésszel Beethoven c-moll vonóstrióját játsszák, majd César Franck A-dúr szonátáját adja elő Szabadi Vilmos és Gulyás Márta, végül Brahms g-moll zongoranégyesét szólaltatják meg.

A március 4-i estén két világhírű vendégével Mozart, Kodály és Brahms műveiből válogat Szabadi Vilmos.

Ez a koncert nemzetközi karrierjének szimbóluma: a brácsán közreműködő Nobuko Imai elképesztő szólistakarriert futott be,

játszott a Berlini Filharmonikusok, a Royal Concertgebouw Orchestra és a Londoni, a Bostoni és a Chicagói Szimfonikus Zenekar koncertjein, kamarapartnerei között pedig olyan művészek sorakoznak, mint Gidon Kremer, Yo Yo Ma, Misa Majszki és Martha Argerich. Gordonkán Gustav Rivinius játszik a Klasszikus Puzzle második koncertjén. A csellóművész többször megfordult már Magyarországon (és a Társaskörben is), de Európa legnagyobb színpadai mellett fellépett Észak-Amerika szinte valamennyi jelentős városában, Japán és Mexikó koncerttermeiben, ugyancsak a világ legrangosabb zenekaraival.

SzabadiVilmos_2-100849.jpg

Szabadi Vilmos (Fotó/Forrás: vszabadi.com)

A Klasszikus Puzzle záróhangversenyét március 11-én láthatja a közönség.

Ezen az estén fiatal, versenygyőztes muzsikusok lesznek Szabadi Vilmos partnerei.

A vietnámi származású hegedűművész, Hoang Ho Khan Van, a kínai brácsaművész, Wenting Kang, és a spanyol csellista, Alejandro Gómez neve szintén ismert már a nemzetközi zenei világban. A ritkaságnak számító Járdányi-duó is felcsendül a Szabadi Vilmos negyvenéves pályafutását ünneplő sorozat végén, melyre Mendelssohn d-moll triója teszi fel a koronát. 

Szabadi Vilmos 1982-ben, 23 évesen robbant be a hazai zenei életbe, amikor is megnyerte a Magyar Rádió által rendezett hegedűversenyt. Ekkor már Ferencsik János hívására az Állami Hangversenyzenekar koncertmestere volt.

A Hubay–Zathureczky-verseny első díját is elnyerte, majd a Sibelius-verseny díjnyerteseként kapott felkérést Solti Györgytől a londoni Royal Festival Hall Bartók Béla tiszteletére rendezett gálakoncertjére,

ahol Bartók: 2. hegedűversenyét játszotta – ez a bemutatkozás jelentette nemzetközi karrierjének kezdetét. Szabadi Vilmos érdemes művész, Liszt Ferenc- és Bartók–Pásztory-díjas hegedűművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense, számos mesterkurzust tartott a világ minden táján, többek közt az USA-ban, Kínában, Koreában, Ausztriában és Dániában. Szólistaként csak Japánban több mint 20 alkalommal lépett fel, Finnországban több mint százszor. 59 CD-felvételt készített.

Klasszikus Puzzle – Szabadi40
február 25., március 4., március 11., Óbudai Társaskör

A Kiskorona7 programjaira az Óbudai Társaskör pénztárában vagy a jegymester.hu felületén lehet jegyet váltani, részletes program: www.obudaitarsaskor.hu.

Fejléckép: Szabadi Vilmos (fotó/forrás: Óbudai Társaskör / Kiskorona7)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Egy nagy kisember, aki egy könyvben szerepel Barisnyikovval – Kováts Tibor balettművésszel beszélgettünk

Kováts Tibor a nyolcvanas években a legrangosabb balettversenyeken „verte végig” a világ balett-táncosait, majd tizenhárom évnyi szünet után ismét színpadra állt Duda Éva Frida, az élet múzsája című táncdarabjában. Táncról, infantilizmusról, a balett nimbuszáról, tanításról, szégyenlősségről és öniróniáról is beszélgettünk vele.
Plusz

Úgy búcsúztatják Lang Györgyit, ahogy azt ő is szerette volna

Június 13-án 19 órakor a Fővárosi Állat- és Növénykertben, a Főkapu téren búcsúznak a Pa-Dö-Dő együttes május 20-án elhunyt tagjától.
Plusz

Megválasztották a Halhatatlanok Társulatának új Örökös Tagjait

Idén is a szakmai kuratórium által kijelölt előadóművészek közül a közönség döntötte el, kik legyenek a Halhatatlanok Társulatának új tagjai. Az új Örökös Tagok lábnyomát elhelyezik a Halhatatlanok sétányán is.
Plusz

Kurtág György egyetlen operáját mutatják be a Liszt Ünnepen

A játszma vége várva várt magyarországi bemutatója, Ligeti György darabjait felvonultató zongoramaraton, élvonalbeli jazz- és világzenei előadók és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Végvárak, vitézek című táncjátéka várható az idei Liszt Ünnepen.
Klasszikus

Új helyszínen kezdi 2023/24-es évadát a MÁV Szimfonikus Zenekar

A 2023/24-es évadban elfoglalhatja új székházát a MÁV Szimfonikus Zenekar. A szezonra öt bérleti sorozatot és gyerekkoncerteket is hirdetnek, az évad egyik központi témája a szerelem lesz.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Vajda Gergely zeneszerzőként és karmesterként is bemutatkozik Párizsban

A nemzetközileg keresett karmester-zeneszerző ismét együtt dolgozik a francia Ars Novával, illetve egy hárfafesztivál műsorán is szerepel egy alkotása.
Klasszikus gyász

Elhunyt Kaija Saariaho

A világhírű finn zeneszerzőt, akinek a Metropolitan Opera is játszotta darabját, hetvenéves korában érte a halál – tette közzé családja a közösségi médiában.
Klasszikus ajánló

Július 14. és 23. között ismét várja a zenerajongókat a Fesztivál Akadémia Budapest

Idén is érdemes lesz tíz napon át Budapesten nyaralni, akár az itt lakóknak is – mondta el Kokas Katalin hegedűművész. Egész napos programok, különleges helyszínek és persze sztárfellépők koncertjei várják a közönséget.
Klasszikus hír

Új helyszínen kezdi 2023/24-es évadát a MÁV Szimfonikus Zenekar

A 2023/24-es évadban elfoglalhatja új székházát a MÁV Szimfonikus Zenekar. A szezonra öt bérleti sorozatot és gyerekkoncerteket is hirdetnek, az évad egyik központi témája a szerelem lesz.
Klasszikus hír

Európa zenei szakemberei érkeznek júniusban Budapestre

Három eseményre csaknem kétszáz zenei szakembert várnak június folyamán.