Klasszikus

A Kolozsvári Opera a budapesti Tháliában

2004.11.25. 00:00
Ajánlom
A Kolozsvári Magyar Opera koprodukcióban a budapesti AURIS Társulattal négy magyar operát mutat be Budapesten 2004. november 29-én és 30-án.

November 29-én, este hét órakor Vajda János: Leonce és Léna című darabja kerül színre. Büchner színművéből a librettót Várady Szabolcs írta. A főbb szerepekben Pataki Adorján, Székely Zselyke, Laczkó V. Róbert, Molnár Mária és Sándor Árpád hallható.

November 30-án, szintén este hét órai kezdettel két egyfelvonásos vígopera halható majd. Vermesy Péter Ördögváltozás Csíkban című műve Tamási Áron novellájából, Szőcs István librettójára készült. Kőmíves János Boccaccio novellájából írta A néma kertész, avagy a daloló klarisszák című vígoperáját. A főbb szerepeket Gáspár István, Kirkósa Júlia, Georgescu Mária, Molnár János és Mányoki Mária énekli.

Szintén november 30-án, este 10 órától az Új Stúdióban Orbán György Pikkó herceg című operája hangzik el Böröcz László, Székely Zselyke, Laczkó V. Róbert és Sándor Árpád főszereplésével.

Mindkét estén közreműködik a Kolozsvári Magyar Opera ének- és zenekara. A tervezők: Lőrincz Gyula, Starmüller Katalin és Witlinger Margit. Rendező-karmester: Selmeczi György.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Megépítették a hangszereket, amiket Bosch a Gyönyörök kertjén ábrázolt

És kiderült, hogy pokolian szólnak. Nem véletlenül, hiszen az 1500 táján készült triptichon Pokol szárnyán találhatóak.
Zenés színház

Sonya Yoncheva: „Mernünk kell élni a lehetőségekkel”

Mimì, Violetta, Tosca vagy Médeia – az operairodalom legjelentősebb női szerepeit énekli a világ legnagyobb színpadain, osztatlan sikerrel. Az Opera idei tematikus évadához kapcsolódó Olasz Estély sztárvendége a Maria Callas utódjaként is emlegetett bolgár szoprán, Sonya Yoncheva.
Zenés színház

Spielberg egy 17 éves, ismeretlen lányt választott a West Side Story női főszerepére

Steven Spielberg egy nyílt szereplőválogatáson feltűnt, ismeretlen 17 éves lányra bízta Maria szerepét a West Side Story új filmes feldolgozásában.
Vizuál

A naiv festő, aki egy szenttől kapta tudását

60 év felett kezdett el festeni, és úgy vált az egyik meghatározó roma művésszé itthon, hogy csak két általánost végzett el. Balázs Jánosnak nem volt könnyű élete, de mindig elfogadta sorsát - egyedül az alkotás érdekelte.
Klasszikus

Ilyen lenne a #10éveskihívás kedvenc zeneszerzőinkkel

A közösségi médiában hódít a 10 éves kihívás, azaz a #10yearschallenge. Megnéztük, milyen lenne, ha a legnagyobb zeneszerzők is posztolnának fotót és szöveget.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hollywood

Gustavo Dudamel csillagot kapott a Hollywoodi Hírességek Sétányán

Ráadásul John Williams azt mondta rá, hogy egy géniusz.
Klasszikus galéria

Ismerd meg a fényképészt, aki utánozhatatlan fotókat készít klasszikus zenészekről

Vízben ázó cselló, fegyverként használt fagottok, a térben eltévedt vonósnégyes. Nikolaj Lund fotóművészete minden, csak nem unalmas.
Klasszikus hír

Ők kaptak KÓTA-díjat idén

Erdei Péter, Szabó Dénes és Fekete Gyula is KÓTA-díjat kapott. Mutatjuk a teljes listát!
Klasszikus hír

Lajtha-díjjal tüntették ki Balog József zongoraművészt

Balog József zongoraművész vehette át a Lajtha László Alapítvány Kuratóriumának díját a magyar kultúra napján Budapesten, a Bartók Rádió Lajtha-emlékkoncertjén.
Klasszikus magazin

Ilyen lenne a #10éveskihívás kedvenc zeneszerzőinkkel

A közösségi médiában hódít a 10 éves kihívás, azaz a #10yearschallenge. Megnéztük, milyen lenne, ha a legnagyobb zeneszerzők is posztolnának fotót és szöveget.