Klasszikus

A költő szerelme

2007.02.12. 00:00
Ajánlom
A Pannon Filharmonikusok Könyvek című sorozatának következő koncertjére március 9-én kerül sor a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. Az estek apropóját egy-egy irodalmi alkotás vagy költői kérdés adja. Márciusban a szerelem kerül középpontba.

A műsorprogramban Ravel: Nemes és érzelmes keringők, Kurtág: A megboldogult R. V. Truszova üzenetei és Schumann: III. Esz-dúr „Rajnai” szimfóniája szerepelnek. Az est szólistája Váradi Marianna lesz, a karmesteri dobogón Hamar Zsolt áll majd.

Maurice Ravel nemes és érzelmes keringői költői ihletettségű művek, melyet a szerző Schubert azonos című zongoraműve nyomán 1911-ben komponált zongorára, majd egy évvel később átírta nagyzenekarra. A mű hangszerelt változata még jobban kibontja a francia szellemiségű impresszionista líraiságot. A mintegy negyedórányi darabban megtaláljuk a gyermeki játékosságot éppúgy, mint az érzelmes szerelmi évődést.

Kurtág György napjaink nemzetközileg is az egyik legelismertebb magyar zeneszerzője 1976-80 között Dalos Rimma – lánykori nevén Rimma Vlagyimirovna Truszova – orosz származású költőnő 21 versére komponált dalciklust. A mű nem csak a versekbe foglalt többnyire szerelmi és személyes lírához tökéletesen megválasztott, nemegyszer „hagyományos értelemben” is szép zeneisége révén lehet érdekes színfoltja egy költői tematikájú koncertnek, hanem a színes hangszerelése révén is.

Robert Schumann III. Esz-dúr „Rajnai” szimfóniája sorszámával ellentétben a kiváló német romantikus mester utolsó alkotása a szimfónia műfajában. Az 1850-ben, a Rajna menti Düsseldorfba költözése idején írott Schumann szimfóniát a német táj és népzene szépsége ihlette, de a kölni dóm és a német történelem regényes mondavilága is hatott a rendhagyó módon öt tételes szimfóniára.

(2007. március 9. 19:30 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - A költő szerelme - a Pannon Filharmonikusok koncertje; Ravel: Nemes és érzelmes keringők; Kurtág: A megboldogult R. V. Truszova üzenetei, op. 17; Schumann: III. Esz-dúr „Rajnai” szimfónia, op. 97; km.: Váradi Marianna (szoprán), vez.: Hamar Zsolt)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.