Klasszikus

A koncertélet megsegítését sürgeti a Magyar Zenei Tanács

2020.05.23. 09:35
Ajánlom
Az ősztől újrainduló programok lebonyolításához szükséges pályázatok mielőbbi kiírását és elbírálását kéri többek között a Magyar Zenei Tanács annak érdekében, hogy a zenei élet valamennyi területe talpon maradhasson.

A Magyar Zenei Tanács közleményének fontos elemei a következők:

  • a kulturális élet újraindulásának (a vírus terjedését megakadályozó szabályok betartása mellett) mielőbb meg kell történnie, 
  • a kormány, az önkormányzatok és a döntéshozók támogassák a kiemelt fontosságú művészeti produkcióknak helyet adó intézményeket, vállalkozásokat, 
  • segítsék a szabadúszókat is, 
  • ne vonjanak el korábban megítélt támogatásokat, 
  • az őszi programok pályázatai minél előbb jelenjenek meg.

A teljes közlemény

A koronavírus-járvány miatt a zenei élet szereplői – műfajtól függetlenül – nehéz helyzetbe kerültek az elmúlt időszakban. Nemcsak a művészek, hanem a koncertek lebonyolításához nélkülözhetetlen technikai személyzet, valamint a zenei rendezvényeknek helyszíneket biztosító intézmények és munkatársaik is.

A zenei élet valamennyi szereplőjének közös érdeke, hogy a művészek – a vírus terjedését megakadályozó szabályok betartása mellett – minél előbb újra közönség elé állhassanak. Szeretnénk felhívni a döntéshozók – nemcsak a kormány, de az önkormányzatok és a támogatásokat elosztó felelősök – figyelmét, hogy a magyar kultúra továbbélése szempontjából kiemelt fontosságú a művészeti produkcióknak helyet és közönséget biztosító intézmények és vállalkozások támogatása.

A Magyar Zenei Tanács ezért azt kéri, hogy a zenei élet valamennyi területe – ideértve a kritikus helyzetbe került független együtteseket és szabadúszó művészeket, szolgáltatókat is – kapjon segítséget a talpon maradáshoz.

Kérjük továbbá, hogy ne vonjanak el korábban megítélt állami, önkormányzati forrásokat az intézményektől, és tegyék lehetővé, hogy ezek a források eljuthassanak oda, ahova eredetileg szánták: a zenei élet szereplőihez.

A reményeink szerint ősztől újrainduló programok lebonyolításához szükséges pályázatok jelenjenek meg minél előbb és elbírálásuk történjen meg reális idő alatt – mindezek együttesen szükségesek ahhoz, hogy a magyar zenei élet ne kapjon nehezen és hosszan gyógyuló sebeket.

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Hallgasd meg az összetartozás dalát – Csík Zenekar: Hazám, hazám

Elkészült a Nemzeti Összetartozás Dala, a Csík Zenekar dalát olyan művészek éneklik, mint Miklósa Erika, Szarka Tamás és Molnár Levente.
Vizuál

Ingyenes filmek a Trianon emléknapon a Távmoziban

A korszakban játszódó ingyenesen vetített filmekkel, illetve az akkori virágzó filmes és színházi életet bemutató különleges Filmhíradóval kapcsolódik a Trianon100 eseménysorozathoz június 4-én a Budapest Film Zrt..
Vizuál

Próbáld ki a tudásod a Nemzeti Múzeum Trianon 100 kvízeivel!

Bár a múzeum kapui még mindig zárva tartanak, a Nemzeti Múzeum a virtuális térben továbbra is tartja a kapcsolatot látogatóival, határon innen és túlról. A Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából egy helyre gyűjtötték a témához kapcsolódó online tartamalmainkat, kvízeinket és játékos feladataikat.
Klasszikus

Fellélegzés címmel jön a Fesztivál Akadémia Budapest augusztusban

Az idei komolyzenei fesztivált augusztus 20. és 30. között rendezik meg a Zeneakadémián és más budapesti helyszíneken hatvan magyar művész részvételével.
Plusz

Mihelyt vége a veszélyhelyzetnek, nyithatnak a színházak, a mozik, a múzeumok

Ezt Gulyás Gergely jelentette be a mai Kormányinfón. A Parlament június 16-án szavaz a veszélyhelyzet megszűnéséről.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Marcello Abbado olasz zeneszerző és zongoraművész

A 2016-ban elhunyt sztárkarmester, Claudio Abbado bátyja 93 évesen hunyt el csütörtökön otthonában, a Maggiore-tó partján fekvő Stresában.
Klasszikus gyász

Elhunyt Lakatos György, a Gundel és a Hilton legendás prímása

A muzsikust 76 éves korában érte a halál, temetéséről a család később ad tájékoztatást – írja a turizmus.com.
Klasszikus hír

Fellélegzés címmel jön a Fesztivál Akadémia Budapest augusztusban

Az idei komolyzenei fesztivált augusztus 20. és 30. között rendezik meg a Zeneakadémián és más budapesti helyszíneken hatvan magyar művész részvételével.
Klasszikus hír

Igor Levit 16 óra után befejezte 20 órásra tervezett zongoramaratonját

A művész Erik Satie francia zeneszerző Vexations című művét tervezte előadni, a legendás zongoradarab teljes verziója 20 órás.
Klasszikus pályázat

Zeneszerző-pályázatot hirdet a Budapesti Vonósok és a Szegedi Tudományegyetem

Új művek komponálására hívja a 18-35 év közötti magyar zeneszerzőket a Magyar Művészeti Akadémia, a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar és a Budapesti Vonósok Kamarazenekar, az alkotásokat szeptember 1-je éjfélig várják.