Klasszikus

A koncertélet megsegítését sürgeti a Magyar Zenei Tanács

2020.05.23. 09:35
Ajánlom
Az ősztől újrainduló programok lebonyolításához szükséges pályázatok mielőbbi kiírását és elbírálását kéri többek között a Magyar Zenei Tanács annak érdekében, hogy a zenei élet valamennyi területe talpon maradhasson.

A Magyar Zenei Tanács közleményének fontos elemei a következők:

  • a kulturális élet újraindulásának (a vírus terjedését megakadályozó szabályok betartása mellett) mielőbb meg kell történnie, 
  • a kormány, az önkormányzatok és a döntéshozók támogassák a kiemelt fontosságú művészeti produkcióknak helyet adó intézményeket, vállalkozásokat, 
  • segítsék a szabadúszókat is, 
  • ne vonjanak el korábban megítélt támogatásokat, 
  • az őszi programok pályázatai minél előbb jelenjenek meg.

A teljes közlemény

A koronavírus-járvány miatt a zenei élet szereplői – műfajtól függetlenül – nehéz helyzetbe kerültek az elmúlt időszakban. Nemcsak a művészek, hanem a koncertek lebonyolításához nélkülözhetetlen technikai személyzet, valamint a zenei rendezvényeknek helyszíneket biztosító intézmények és munkatársaik is.

A zenei élet valamennyi szereplőjének közös érdeke, hogy a művészek – a vírus terjedését megakadályozó szabályok betartása mellett – minél előbb újra közönség elé állhassanak. Szeretnénk felhívni a döntéshozók – nemcsak a kormány, de az önkormányzatok és a támogatásokat elosztó felelősök – figyelmét, hogy a magyar kultúra továbbélése szempontjából kiemelt fontosságú a művészeti produkcióknak helyet és közönséget biztosító intézmények és vállalkozások támogatása.

A Magyar Zenei Tanács ezért azt kéri, hogy a zenei élet valamennyi területe – ideértve a kritikus helyzetbe került független együtteseket és szabadúszó művészeket, szolgáltatókat is – kapjon segítséget a talpon maradáshoz.

Kérjük továbbá, hogy ne vonjanak el korábban megítélt állami, önkormányzati forrásokat az intézményektől, és tegyék lehetővé, hogy ezek a források eljuthassanak oda, ahova eredetileg szánták: a zenei élet szereplőihez.

A reményeink szerint ősztől újrainduló programok lebonyolításához szükséges pályázatok jelenjenek meg minél előbb és elbírálásuk történjen meg reális idő alatt – mindezek együttesen szükségesek ahhoz, hogy a magyar zenei élet ne kapjon nehezen és hosszan gyógyuló sebeket.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elhunyt Haramza László operaénekes

A Magyar Állami Operaház magánénekesét 60 éves korában érte a halál – adta hírül az Opera.
Zenés színház

Ingyen látható a Macskák londoni előadása az online térben

Bemutatásának 40. évfordulóján a The Show Must Go On Youtube-csatornája ingyenesen közvetíti Andrew Lloyd Webber kultikus darabját, a Macskákat.
Zenés színház

Idén is díjazták a nemzetközi operaélet legjobbjait

Online díjátadón jelentették be az Opera Awards győzteseit, akik a 2020/21-es évadban nyújtott teljesítményük alapján érdemelték ki a díjat.
Vizuál

KÉP-regény: A Gyilkos tó kémiája

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal Gyilkos-tónál megélt pálinka-történeteket mesélt.
Vizuál

Új kiállítótérrel bővül a Virág Judit Galéria

Rippl-Rónai, Bortnyik és Munkácsy remekművei láthatók a május 15-én nyíló, csaknem 400 négyzetméteres területtel kibővülő Virág Judit Galériában, ahol a 105 kortárs és 157 klasszikus művet felvonultató új aukciós tárlat is megtekinthető.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Cziffra és Liszt műveket játszik a két zongoravirtuóz, Boris Berezovsky és Balázs János

Június 9-én Liszt Ferenc és Cziffra György szólózongora művei és négykezes átiratai hangoznak el Boris Berezovsky és Balázs János zongoraestjén. A Cziffra György-emlékév kiemelt eseményét a MOMkultban rendezik meg, melyet a közönség már élőben élvezhet.
Klasszikus hír

Magyar népdalt énekel Emma Kirkby a Kórusok Éjszakája jóvoltából

A Kórusok Éjszakája kórusfesztivál megálmodói a Csíkszerda Egyesület tagjai, akik a világhírű angol szopránnal, Emma Kirkbyvel készítenek közös videót, melyben a Csillagok, csillagok kezdetű magyar népdalt éneklik közösen.
Klasszikus gyász

Elhunyt Balassa Sándor zeneszerző, a nemzet művésze

Életének 87. évében, hosszan tartó betegség után elhunyt Balassa Sándor Erkel Ferenc- és Kossuth-díjas zeneszerző, a nemzet művésze, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) egyik alapítója és rendes tagja – közölte az MTI-vel az MMA.
Klasszikus hír

A Budapesti Fesztiválzenekar emlékkoncertet tart a koronavírus áldozatainak emlékére

A május 26-i ingyenes emlékkoncertet a Budapest Kongresszusi Központban rendezik meg, ahol a Budapesti Fesztiválzenekar és egy erre az alkalomra összeálló kórus, Fischer Iván vezényletével Mozart Requiemjét adja elő. A koncertet aznap az RTL Klub-on is meg lehet tekinteni.
Klasszikus hír

Haydn és magyar nóta az Óbudai Danubia Zenekar online kínálatában

Az Óbudai Danubia Zenekar május 15-én a Best of BMC sorozat keretében Haydn műveit szólaltatja meg, míg május 22-én a magyar nóta értékeit felvillantva, Liszt Ferenc valamint Brahms művei mellett, Ott Rezső kifejezetten erre az alkalomra írt szimfonikus magyar nótacsokrát játssza.