Klasszikus

A kóruséneklés legnagyobbjait díjazta a KÓTA a magyar kultúra napján

2022.01.24. 10:35
Ajánlom
A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége tizennégy kategóriában díjazta azokat a karnagyokat, tanárokat és zongorakísérőket, akik munkájukkal segítik a hazai kóruséletet.

2022. január 22-én tartotta idei díjátadó ünnepségét a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége – KÓTA.

A nem hivatásos kórus-, zenekari és népzenei élet kiemelkedő képviselőinek a magyar kultúra napja alkalmából nyújtották át a kitüntetést,

melyet a díj 2004-es megalapítása óta a szövetség szakmai bizottságainak javaslatai alapján ítél oda a szervezet. A KÓTA-díjakat számos különböző kategóriában osztják a kiemelkedő eredménnyel végzett művészi munka és a közösségért végzett áldozatos tevékenység elismerésére – idén 14 kategóriában 37 díjazottat köszöntöttek.

Az idén új kategóriában is osztottak elismerést: első ízben kaphattak KÓTA-díjat azok az elkötelezett muzsikusok, akik zongorán közreműködve kísérik, segítik, inspirálják és támogatják az éneklő együtteseket.

A díjakat átadták: Dr. Mindszenty Zsuzsánna, a KÓTA társelnöke, Birinyi József, a KÓTA társelnöke, Gerenday Ágnes, a KÓTA Művészeti Bizottságának elnöke, Zemlényi Katica, a KÓTA Felnőtténekkari Bizottságának elnöke, Saltzer Géza, a KÓTA Nemzetiségi Szakbizottságának elnöke, Somogyváry Ákos, a KÓTA Tanácsadó Testületének elnöke, Vadász Ágnes, a KÓTA főtitkára.

A díjazottak:

KÓTA-nagydíj: Tóth Ferenc ének-zene tanár, karnagy.

Életmű kategória: Dévai János népzenész, népzenetanár, etnográfus, Dr. Ordasi Péter karnagy, főiskolai tanár.

Kórus kategória: Hunyadi Véndiák Kórus – Sebestyénné Farkas Ilona karnagy, Kecskeméti Kodály Iskola Antanténusz Kórusa – Szegediné Tóth Ildikó karnagy, Szent Korona Kórus – Molnár Ottó és Pászti Károly karnagyok, Czibulya Márk kóruselnök.

Zeneszerző és zeneíró kategória: Dr. Balatoni Sándor karnagy, zeneszerző, orgonaművész.

Tanár kategória: Dr. Cseh Béla karnagy, címzetes iskolaigazgató, népdalkörvezető, Horváth Istvánné Vereb Rozália zenepedagógus, kántor, karnagy, Justinné Ládi Etelka ének-zene tanár, karnagy.

Karnagy kategória: Krasznai Gáspár karnagy, ének-zene tanár, Szabó Sipos Máté karnagy, karmester.

Zongorakísérő kategória: Körtesi András zongoraművész, Nagy Márta zongoraművész, korrepetitor, zenepedagógus, Dr. Pusztainé Puskás Zsuzsanna zenepedagógus, Szarka Andrea tanár, zongorakísérő.

Kórusénekes, kórustitkár kategória: Antalffy Zsuzsa kórusénekes – a Prelude Kórusért Alapítvány elnöke, Karbuczky Zoltán kórusénekes – Kaposvári Zenekedvelők Kórusa, Rácz Beatrix kórusénekes – az Andor Ilona Baráti Társaság Kodály Kórusának titkára, Rácz Zoltán kórusénekes – a Szolnoki Kodály Kórus elnöke.

Népzenei együttes kategória: Bugyi Népdalkör és Citerazenekar – Kaszásné Márkus Magdolna együttesvezető, Hajdúsági Népzenei Együttes – Kanczel család, Debrecen.

Népzenei kategória: Bartók Béla Vésztői Népdalkör – Tóth Gyula együttesvezető, Érdi Bukovinai Székely Népdalkör – Kóka Rozália alapító és Juhász Gáborné együttesvezető.

Nemzetiségi kategória: Mosonmagyaróvári Horvát Nemzetiségi Énekkar – Kiss Veronika karnagy, Ozvena Budapesti Szlovák Kórus – Hollósy Tiborné együttesvezető, Wetschescher Nachtigallen Kórus - Fazekasné Gombár Mónika karnagy.

Zenekari kategória: Esztergomi Szimfonikus Zenekar – Reményi László karmester.

Postumus kategória: Pálinkás Péter karnagy, Révész László karnagy, Sturmann Jenőné hegedűtanár, népzenész, együttesvezető, Szabó Lajos Konrád karnagy, tankerületi igazgató, Dr. Tamási László karnagy, főiskolai tanár.

Mecénás kategória: Tóth Zoltán karnagy, egyházzenész, kulturális szervező, Nagy Mária és Bokács Ferenc művelődésszervezők, Debrecen, Seres Tünde művelődésiház-igazgató, Tura, Sipos Tamásné Mikola Irén ének-zene tanár, karnagy.

Fejléckép: KÓTA-díjazottak (Thaler Tamás / KÓTA)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Lemondta a Putyin-párti zongoraművész, Valentina Lisitsa fellépését a Margitszigeti Színház

Az intézmény a művész politikai szerepvállalása miatt döntött úgy, hogy megválik tőle, miután az ukrán nagykövetségtől tudomást szerzett a mariupoli megszállókat éltető koncertjéről.
Plusz

A kultúra fogalmát a lehető legtágabban értelmezi a kultúráért és innovációért felelős miniszterjelölt

Csák János a kinevezése előtti meghallgatáson elmondta, az új minisztérium maga is innovációnak tekinthető. A miniszterjelölt kinevezését a bizottság 1 ellenszavazat és 1 tartózkodás mellett 11 szavazattal támogatta.
Színház

„A minőség összeköt” – kihirdette idei programjait a Városmajori Szabadtéri Színpad

A fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Városmajori Szabadtéri Színpad minden eddiginél gazdagabb programkínálattal várja az érdeklődőket szeptember közepéig. A színházi előadások mellett koncertek, kiállítások, filmvetítések, családi események és tematikus séták is várják a látogatókat.
Zenés színház

Bretz Gábor kapta a Székely Mihály-emlékplakettet

Az Operaház egykori legendás énekesének emlékére létrehozott díjat egy arra érdemes énekesnek adják át, művészi és emberi magatartásának elismerésére. Idén a világszerte ismert basszbaritonra esett a választás.
Vizuál

Fődíjas lett a Külön falka Olaszországban

Kis Hajni szívszorító és felemelő apa-lánya kapcsolatról szóló mozifilmje a közönségdíjat és a legjobb férfi főszereplő díját is elnyerte a Riviera Nemzetközi Filmfesztiválon, az olaszországi Sestri Levantéban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus beszámoló

Ne féltsük a kortárs zenét!

Maratoni hosszúságú diplomakoncerten mutatkoztak be május 6-án este a Zeneakadémia harmadéves zeneszerzés és alkalmazott zeneszerzés szakos hallgatói. A rendkívül gazdag és sokszínű programban számos stílus és műfaj szerepelt.
Klasszikus hír

Pécsiség Bécsben – a Musikvereinban lép fel a 210 éves Pannon Filharmonikusok

A zenekar a hazai együttesek közül elsőként kapott meghívást a rangos hangversenyterem évtizedes múltra visszatekintő Musik der Meister sorozatába. Három évadon át két-két alkalommal léphetnek fel, és a 2021 októberében adott, első koncert után május 22-én térnek vissza az „Aranyterembe”.
Klasszikus ajánló

Kalandra fül! – sérült és hátrányos helyzetű fiatalok is együtt zenélnek a Danubiával

A sérült művészekből álló Parafónia Zenekar és a Máltai Szimfónia program ifjú zenészei is fellépnek a Kalandra fül! Fesztiválon a Danubia Zenekarral. A zenei kuriózum harmadik alkalommal gyűjti egy helyre a legviccesebb és legszerethetőbb előadásokat a legkisebbek számára május 28-29-én, a BMC-ben.
Klasszikus hír

Egyházzenei Fesztivált rendez a Haydneum

A tavaly őszi Nyitófesztivál után egyházi műveket mutat be a közönségnek a Haydneum – Magyar Régizenei Központ, köztük kevéssé ismert, de magyar kötődésű szerzők darabjait.
Klasszikus kritika

A nagyok titkai

Vezető karmesterük, Kirill Petrenko vezényletével adta elő a Berlini Filharmonikusok Csajkovszkij Pikk dáma című operáját, saját koncerttermében, Berlinben. Az április 21-i, koncertszerű előadáson megpróbáltuk kideríteni, mit tudhat az a dirigens, akit egy ilyen jelentőségű zenekar mindenáron magának akart.