Klasszikus

A következő évadra hangolnak Szombathelyen

2007.04.01. 00:00
Ajánlom
Meglehetősen felpezsdült a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar élete 2006 októbere óta. Tavaly ősszel a társulat megújult vezetősége miatt irányult a figyelem a vasi megyeszékhely művészeti együttesére: Bonecz Ervin igazgató és Alpaslan Ertüngealp zeneigazgató határozott elképzelésekkel látott munkához.

A Bartók Terem felújítása miatt – ha csak átmenetileg is – új helyszínnel kellett megbarátkoznia a zenekarnak és közönségének egyaránt. A tervek szerint a következő évadban már ismét az egykori zsinagógában, a felújított Bartók Teremben fogadja hallgatóságát a szombathelyi társulat. A 2007/2008-as évadban is számos kiváló muzsikus fog együttdolgozni a zenekarral. Színpadra lép – többek között - Ning Feng és Florin Galati, akik a Nemzetközi Paganini Verseny díjazott hegedűművészei, Robin Blaze kontratenor, Jiri Barta csellóművész, Molnár András tenor.

A karmesteri pálcát olyan kiváló dirigensek emelik magasba, mint Kesselyák Gergely, a Magyar Állami Operaház karmestere és Oliver von Dohnányi, aki a Prágai Nemzeti Opera éléről érkezik a vasi megyeszékhelyre. A névsor az Operaház főzeneigazgatójával, Kovács Jánossal folytatódik, és természetesen a szombathelyi zeneigazgató, Alpaslan Ertüngealp is számos alkalommal vezényli majd zenekarát. A jövő szezonban többek között operaházi szólisták, és a BBC kórus is vendégszerepel Szombathelyen.

A zenekar és vendégművészei olyan zeneszerzők műveit viszik színpadra a 2007/2008-as évadban – csak néhány alkotót megemlítve –, mint Hacsaturján, Verdi, Csajkovszkij, R. Strauss, Wagner, Borodin és Rimszkij-Korszakov. Nagyszerű muzsikusok, kiváló karmesterek, igazi remekművek 16 hangversenyen keresztül a megszépült Bartók Terem színpadán – ezt kínálja közönségének a következő évadban a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Zenés színház

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Tánc

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

A zene mellett a tánc és a képzőművészet is megjelenik a Zempléni Fesztiválon

A 10 napos rendezvény 37 helyszínen 60 programmal várja látogatókat augusztus 10. és 19. között.
Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.