Klasszikus

A közönség azt szereti, amit kap

2016.04.29. 14:37
Ajánlom
A Beethoven Budán fesztivál május 6-i koncertjén a rendezvény egyik visszatérő vendége, az Orfeo Zenekar lép színpadra, a fiatal zongorista generáció egyik legígéretesebb tehetségével, a tizennyolc éves Berecz Mihállyal. Az est karmesterével, Vashegyi Györggyel beszélgettünk.

- Berecz Mihály tavaly szólistaként lépett fel a Beethoven Budán fesztiválon. Honnan jött idén a közös koncert ötlete?

Berecz Mihály

Berecz Mihály (Fotó/Forrás: Zsugonits Gábor)

- Misivel két és fél éve ismerjük egymást. Hozzáfogható tehetséggel, azt hiszem, nem találkoztam még életemben. A fiatal Mendelssohn lehetett ilyen: széleskörű zenei ismeretek elképesztő virtuozitással és professzionalizmussal párosulva. Mindemellett pedig leszűrt és szelektált zenei bölcsesség birtokában van, ami korát tekintve rendkívüli. Egy évvel ezelőtt koncerteztünk először együtt. A Nemzeti Filharmonikusokkal játszottuk el Mozart C-dúr zongoraversenyét (K. 503) a Zeneakadémián.

- Beethoven II. zongoraversenye mellett most is elhangzik majd egy Mozart-versenymű.

- A Purcell Kórussal és az Orfeo Zenekarral 2007-ben csatlakoztunk a Beethoven Budán eseménysorozathoz. Sok mindent eljátszottunk azóta a fesztivál keretében, de az idei műsor valóban rendhagyó: Mozart egyik legzseniálisabb érett művét, és Beethoven egy korai zongoraversenyét játsszuk egy koncerten. A célunk az, hogy szemléltessük, mik voltak a Beethoven által követett modellek – a zongoraversenyek komponálásakor ugyanis mindig egy-egy Mozart-mű lebegett a szeme előtt példaként. Az ő vonalát veszi tehát fel Beethoven, és viszi majd tovább egészen más irányba. A B-dúr concerto (K. 456) természetesen egy tökéletesebb Mozart-darab, mint amennyire Beethoven tökéletes azonos hangnemű zongoraversenyében, de mindenképpen érdemes egymás mellé állítani a két darabot.

Vashegyi György

Vashegyi György

- A fesztivál nyitókoncertjén Malcolm Bilson felavatja a Budavári Önkormányzat megrendelésére készült Graf fortepianót. Az önök koncertjén miért nem az új hangszer fog megszólalni?

- A Beethoven-zongoraversenyek csupán másfél évtized alatt keletkeztek, ezalatt azonban radikális változások mentek végbe a zongorán mint hangszeren. Fontolgattuk Misivel, hogy a Graf zongora kedvéért egy későbbi darabot játsszunk, a Mozart–Beethoven párosításhoz azonban ragaszkodtunk. Így végül maradtunk a Walternél, Mozart ugyanis erre írta a zongoraversenyeit, és Beethoven is az első kettőt. Hogy milyen sebességgel változtak abban az időben a hangszerek, azt az is mutatja, hogy az első két zongoraverseny Beethoven-féle kadenciáit nem lehet eljátszani a korábbi hangszeren, mivel azt a szerző később, egy nagyobb hangterjedelmű zongorára írta. Ezért mi sem a Beethoven-kadenciával fogjuk játszani a B-dúr zongoraversenyt.

Vashegyi György

Vashegyi György

- Talán Beethoven az a zeneszerző, akivel kapcsolatban a legkevésbé igényli a közönség a historikus előadást. Mi lehet ennek az oka?
- Szerintem az egész zenei világ borzalmas sivárságának a jele, hogy mindent Steinway-zongorán játszanak. Persze, az is nagyszerű hangszer, de azt kéne rajta játszani, amit valóban Steinway-zongorára írtak. Ha megjelenne a körünkben Mozart vagy Schubert, és mutatnánk nekik egy ilyen hangszert, biztosan érdekesnek találnák, de a maguk művészetével nem tudnának rajta mit kezdeni. Teljes félreértés, hogy azon a határon, ahol Beethoven hangszerei nem voltak képesek lépést tartani a zenéjével, ott a Steinway következik. Természetesen nem a hangszer a legfontosabb dolog a világon, az előadó fantáziáját nem tudja pótolni a legautentikusabb hangszer sem, de azért szomorú ez az egyszínűség.

- Az Önök koncertjein Beethoven-művek csak nagyon ritkán csendülnek fel. Miért éppen ő maradt ki a repertoárjukból?

- Valóban, az Orfeo Zenekarral Beethovent szinte sosem játszunk. Éppen ezért nagyon örülök, hogy a Beethoven Budán fesztivál keretében már sok darabját műsorra tűzhettük. Ugyanakkor úgy gondolom, hogy ezek a művek nem szorulnak rá, hogy ilyen szintű játszottság mellett – még ha máshogy is adnánk őket elő, – mi is foglalkozzunk velük. A mi tevékenységünknek csak az egyik arca az, hogy ismert műveket másképp játsszunk. A másik, hogy előadjunk olyan darabokat, amelyeket Magyarországon – vagy a világon – egyáltalán nem ismernek.

- A Beethoven Budán fesztivál programkínálata nagyon színes és sokrétű, historikus előadást azonban szinte csak Önök kínálnak. Jó alkalom egy ilyen fesztivál arra, hogy a közönség közelebb kerülhessen az autentikussághoz – vagy legalább felfigyeljen rá?

- A közönség Magyarországon kiváltképpen azt tudja megismerni vagy megszeretni, amit kap. Mi, a Purcell Kórussal és az Orfeo zenekarral már több mint huszonöt éve dolgozunk azon, hogy megmutassuk a zenének, az ismert daraboknak a másik arcát, ami szerintem közelebb áll a zeneszerzőhöz. Ez persze semmit sem von le azoknak a kiváló művészeknek a tehetségéből és teljesítményéből, akik nem ezen az úton járnak. Minket azonban az érdekel, hogy a zeneszerző mit írt, a korabeli hangszerek segítségével pedig rengeteg mindent meg lehet tudni erről.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

5 zenemű, amely kapudrog lehet Bartók Bélához

Bartók zenéje nem könnyű. Hiába vált az egyik legismertebb magyar művészszemélyiséggé, valószínűleg többször találkozunk róla elnevezett utcával, térrel, mint a zeneműveivel. Ezen segítünk most.
Klasszikus

És Ön olvas még zenei könyveket?

A klasszikus zene közönsége szűk, de szeret olvasni. Ez kihívás egy könyvkiadónak, a Rózsavölgyi pedig számos újdonsággal szolgálhat az érdeklődőknek.
Klasszikus

Szívet melengető videó: Pillangó szállt a fuvolaművész homlokára játék közben

Létezik ennél igazabb megerősítés egy muzsikus számára, mint az, hogy egy pillangó is gyönyörködni kezd a játékában?
Könyv

Mondd meg te, melyik volt 2018 legjobb magyar könyve!

2019-ben is átadják a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat. A 2016-ban megalapított elismerésekkel az előző év legjobb magyar szép- és tényirodalmi könyveit díjazzák. A nyertesek idén már 2-2 millió forintot és 30 millió forint értékű médiatámogatást kapnak.
Jazz/World

Fekete-Kovács Kornél: „Amikor improvizálunk, akkor meditálunk”

Fekete-Kovács Kornél a „jógikus” lét tíz alapvető szabályát foglalta zenébe a Foundations című új, tíztételes művében, amit március 27-én mutatnak be a Müpában. A Modern Art Orchestra mellett olyan vendégművészek működnek közre az üzenet átadásában, mint Harcsa Veronika, Szakcsi Lakatos Béla, Fenyvesi Márton, Dés András és Szalai Péter.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Három díjazottja volt idén a Bartók-Pásztory-díjnak

A Bartók Béla születésének 138. évfordulóján rendezett díjátadón az elismeréseket Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora, a kuratórium elnöke adta át.
Klasszikus magazin

5 zenemű, amely kapudrog lehet Bartók Bélához

Bartók zenéje nem könnyű. Hiába vált az egyik legismertebb magyar művészszemélyiséggé, valószínűleg többször találkozunk róla elnevezett utcával, térrel, mint a zeneműveivel. Ezen segítünk most.
Klasszikus videó

Szívet melengető videó: Pillangó szállt a fuvolaművész homlokára játék közben

Létezik ennél igazabb megerősítés egy muzsikus számára, mint az, hogy egy pillangó is gyönyörködni kezd a játékában?
Klasszikus könyvajánló

És Ön olvas még zenei könyveket?

A klasszikus zene közönsége szűk, de szeret olvasni. Ez kihívás egy könyvkiadónak, a Rózsavölgyi pedig számos újdonsággal szolgálhat az érdeklődőknek.
Klasszikus hír

Az isonzói csata emlékére koncertezik Szlovéniában a magyar zenekar

Ősbemutatóra készült a BFT zenekara Ljubjanában: mintegy 250 fős zenekar játszik a "Nagy Háború" áldozatainak emlékére.