Klasszikus

A Kronos Budapestre készül

2002.10.05. 00:00
Ajánlom
Tijuanai utca zörejei. Mexikói kocsma háttérzaja. Öregasszonyok tompa jajongása, vallásos kántálása. Hangmetszet a Guadeloupei Szűzanya körmenetéből. Chiapas-indián dobegyüttes. Perfidy – 1939-es amerikai világsláger átdolgozása. Bartók Béla, Tommy Dorsey, Glenn Miller, Jimi Hendrix A Night Bird Flyingja, majd Ludwig van Beethoven Török indulója egy mexikói szappanopera-tévésorozat kísérőzenei motívumába beledolgozva.

Zenei időgépben ülünk, korok, stílusok, hangszerek, régiók, melódiák suhannak a térben, csúsznak egymásba, siklanak a távolba. És az időgépet a Kronos Kvartett kezeli. (Kronos, a névadó, az idő istene. A görög mitológiában a titánok legfiatalabbja.)

– Mi az, amit játszanak? Világzene?

– Nem akarom egyik dobozba se beskatulyázni a zenénket. Az ugyanis lekötöttséget, korlátozást jelent. És én szabadon akarok választani, nem szeretném magam lekötni, utamat elkötelezni – válaszolja lapunk kérdésére a Kronos Kvartett vezetője, David Harrington. – Inkább próbálom ezt a széthulló, szétszaggatott világot összekötni.

– Hát erre a világra ráférne egy kis összefoltozás. Nemrég azt nyilatkozta, kész rá, hogy igazáért megverekedjen, akár másokat hátsón rugdosson. Ezt a zene mellett a politikára is vonatkoztatja?

– Persze. Abban látom a Kronos szerepét, hogy a hallgatóink megértsék: a különbözőség, az egyéniség csodálatos dolog. Hogy a kreativitás a különbözőségben rejlő erő felszínre hozását jelenti. Amit most érzékelek az amerikai társadalomban Irak kapcsán, az aggaszt. A hagyományokat nem tisztelik, a zászlókat viszont túl sokat lengetik. Mélypontra zuhant a mások, a más vélemények, az egyéni különbségek iránti türelmesség. Ezért mostanában nagyobb felelősséget érzek a zenémben is. A zene persze politikai üzenet is. De nem úgy, hogy a koncertteremben „amazokról”, Bushékról beszélek, hanem úgy akarok muzsikálni, olyan zenét csinálni, hogy amazok iránt ne érdeklődjenek, amazok tűnjenek szürkének, érdektelennek.

– Milyen irányba halad a Kronos?

– Nagyon sokféle zenét hallgatunk. A Kronosnak 40-50 zeneszerző dolgozik, ír az egész világból. Ezt a kreatív emberekkel való kapcsolattartást érzem a legfontosabbnak, meghatározó erejűnek. Kísérletezni akarok, integrálni, felszabadítani az alkotó képzeletet, a humanizmus szellemét.

– Megosztja ezt október ötödikén Budapesten is közönségével? Milyen repertoárral jelentkeznek a Zeneakadémián?

– Míg Berlinben új albumunkból muzsikáltunk, Budapesten némileg más lesz a program, azt tervezem, Terry Rileyt, a Pannonia Boundlesst, Steve Reichet, Charles Mingust játszunk. Kelet-Európa zeneileg nagyon fontos a Kronos, magam számára. Bartók, akinek a zenéjét még tinédzserkoromban megszerettem, azóta is velem van a tudatalattimban.

Steve Reich, korunk egyik legjelentősebb szerzője három kvartettre írt művét a berlini Tempodromban fél-playbackkel adják elő, a másik két, a melódiát kánonszerű ismétlésekbe összefűző kvartett CD-lemezről szól, a harmadik, „élő” kvartett ott ül a berlini Tempodrom pódiumán, játsszák a melankolikus-monoton háromrészes, a Kronosnak írt művet. Kattan az időgép, most ismét Mexikóban vagyunk, a Kronos új albumából a háttérzene-zörej playbackről jön. A Chavosuite, a tévésorozat aláfestő zenéje szól, sajátos Kronos-feldolgozásban. Suszterbasszusos utcai muzsika hangzik fel, latinos-macsós benyögésekkel, a Kronos bravúros pizzicato-részleteivel, Glenn Miller-es, széles nagyzenekari szvingbetétekkel. David Harrington, a Kronos vezetője bőrzakóban-farmerban, magas szárú városi csizmában konferálja, kommentálja az előadott műveket, lazán-amerikaiasan egy-egy poént is elereszt.

Szép mélyhegedűszólóval, vonószaggató szenvedéllyel játsszák az újvidéki születésű Aleksandra Vrebalov Határtalan Pannónia (Pannonia Boundless) című szerzeményét, amely egy versre is ihlette a Kronost. Egy strófa belőle, szabad fordításban: Hej Maros, Maros, hol van Kaposváros, hol van Szeged, bőgős Pista veled?... Mintha egy szélfútta alföldi borozóból jönnének a zenefoszlányok. Cigányzene, az öreg Pista bőgőzne? Pannon muzsikatöredékek szóródnak szét a berlini Tempodromban, térben-teremben-időben. Kronos, az idő ura varázsol.

Berlin, 2002. október

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.