Klasszikus

A kubai muzsika nagyanyja

2005.04.04. 00:00
Ajánlom
A hetvenöt éves kubai díva, Omara Portuondo lép fel ma este a Művészetek Palotájában. Szinte hihetetlen, de a művésznő hat évtizede debütált a színpadon. Egészen pontosan 1945-ben, amikor rendszeresen elkísérte nővérét a Tropicana kabaré tánckarának próbájára. A kísérőből egy csapásra beugró lett, amikor az egyik táncos két nappal a premier előtt megsérült. Hosszú éveken át táncolt itt, sőt sokáig visszatérő vendég is volt, igaz, később már énekesként.

1952-ben nővérével női énekegyüttest alakítottak Cuarteto Las D'Aida néven: a formáció működésének tizenöt éve alatt készített albumaikkal beírták magukat a kubai zenetörténelembe.

Bár Fidel Castro hatalomra jutása után Kubában sokkal kevesebb lehetőség nyílt a zenészek számára (is), a már szólóban éneklő Omara a szerencsésebbek közé tartozott. A hetvenes években még Japánban és Franciaországban is turnézhatott.

Omara mégsem lenne igazi sztár, ha több zenésztársával együtt nem fedezte volna fel őt újra a gitáros-producer Ray Cooder, aki egy album elkészítése után még a neves filmrendezőt, Wim Wenderst is rávette, készítsen filmet az idősebb kubai muzsikuszsenikről. A Buena Vista Social Club nevű nyugdíjas klub, film és zenekari formáció egy csapásra világhírű lett, Omara végigturnézta velük a világot. Később énekelt Ibrahim Ferrer szólóalbumán, majd 2000-ben kiadta első "nyugdíjas" szólólemezét (Buena Vista Social Club Presents Omara Portuondo) és tavaly a Flor de Amort. Ma este elsősorban ennek a korongnak a dalait adja elő a kubai díva tizenhárom profi muzsikusból álló zenekarával.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.