Klasszikus

A különbséget, ha gordonkázni tudnám…

2004.09.29. 00:00
Ajánlom
Egy elképesztő együttes és egy szertelen szólista találkozásának lehettünk tanúi szeptember 26-án, vasárnap este a Zeneakadémia Nagytermében. A Cseh Filharmonikus Zenekar megbízhatósága, pontossága, komolysága és magas színvonala mellett különösen feltűntek azok az extrém dolgok, amelyekkel Misha Maisky kápráztatta el a szemünket és a fülünket.

Napsárga zakó, göndör ősz haj, amelyet néha, mielőtt egészen rácsavarodna a hangolókulcsokra, hátra kell simítani. Mintha egy Hrabal-történet bohém festője lenne, kezében jól megtermett ecsetével, azaz csellóval.

Ezeken a külsőségeken mint lényegtelenségeken aztán hamar túlteszi magát az ember, ha van, ami túllendítse. Mondjuk a Dvořak Gordonkaverseny értő és érző előadása. Ez azonban elmaradt vasárnap este a Zeneakadémián. A csodás zenekari bevezetés után a gordonka első megszólalása rögtön csalódás volt: Misha úgy csapott a húrok közé, mint aki mind a négyet kapásból el akarja elszakítani. Szegény hangszer edzve lehet, így a húrokat nem, csak a közönség idegrendszerét sikerült megtépázni. Az első két ütem ritmusa között képtelenség volt felismerni az egyezést. A gordonka első megszólalása utáni kilencedik ütemben pedig akkora indokolatlan gyorsítást kezdett a szólista, hogy a zenekar, ami addig mind Az eladott menyasszony kényes fúgájában, mind pedig a bevezetőben kifogástalanul szólt, hirtelen szétcsúszott. Csupán Zdenek Mácal lelkierejének és hihetetlenül gyors reakcióidejének köszönhető, hogy a helyzetből nem lett borulás.

Nagyon nehéz lehet egy olyan szólistát kísérni, aki hektikusan, ad hoc módon formálja meg az egyes frázisokat, s szándékát nem jelzi sem a fejével, sem a kezével, sem pedig – és persze ez a legnagyobb baj! – az aktuális fordulatot megelőző zenei folyamattal. Röviden: akinek zenei gondolatai között nincsen összefüggés. A szigorú Zdenek Mácal és a Cseh Filharmonikusok fölényesen oldották meg ezt a lehetetlennek tűnő feladatot. Szerencsére Dvořak a Csellóversenyben fontos szerepet biztosít a zenekar számára is!

Amit alaposan kihasznált a cseh együttes. Bársonyos kürtszólók, emberhanghoz közelítő klarinétszín, virtuóz fuvolisták, éles karakterkülönbségek, vibráló figyelem, nagy közös muzsikálás. Hogy azokról az apróságokról ne is beszéljünk, amelyeknek evidenciának kellene lenniük, de sajnos, általában nem azok. Például, hogy teljesen egyszerre és tisztán indult a második tétel kényes fafúvós állása, vagy hogy a pizzicato is hang, valamennyi vonós hangszeren.

És erre a varázsszőnyegre lépett rá sáros cipővel a szólista a maga dagasztott záróhangjaival, értelmezhetetlen vibrátóival, tempóingadozásaival. Ez utóbbi különösen a zárótételben volt zavaró. Koncert közben arra gondoltam, vajon van-e olyan a teremben, aki készült a Popper Gordonkaverseny döntőjére. Ott ugyanis ezt a versenyművet is lehetett választani. És vajon milyen lenne, ha egy ilyen együttes elé kiülhetne és eljátszhatná… Valószínűleg hatalmas élmény. Nem csak az ő számára.

Az est második felében Janaček Taras Bulba című darabja hangzott el. A vészjósló tételcímek ellenére (Andrej halála, Osztap halála, Tarasz Bulba jóslata és halála) pergő, élettel teli mű ez, amelyben a zenekar ismét megcsillogtathatta tudása legjavát. Harminc hegedű, tíz cselló, ugyanennyi brácsa, nyolc nagybőgő, teljes fa- és rézpark, két hárfa, három ütőhangszeres… Fergetegesen szólt az együttes! S ennyi rengeteg ember között (alig fértek el a színpadon) mindössze nyolc nő volt! A két hárfáson kívül csupán négy hegedűs, az első oboista, és a harmadik kürtös (!) tartozott a gyengébbik nemhez a Cseh Filharmonikus Zenekarban.

Sajnos a szünet után sokan hazamentek, gondolva, hogy az est érdekesebb felén már túl vagyunk. Tény és való, Janaček darabján nem lehetett olyan jót mulatni, mint a Dvořak Gordonkaversenyen. De talán nem is ez volt a cél…

(2004. szeptember 26. 19:30 Zeneakadémia Nagyterem – A Cseh Filharmonikusok koncertje; Smetana: Az eladott menyasszony – nyitány; Dvorák: h-moll gordonkaverseny; Janácek: Taras Bulba – szimfonikus költemény; km.: Mischa Maisky (gordonka); vez.: Zdenek Mácal)

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Plusz

Ilyet még nem hallottál: hódít a mongol torokének metál

Nem a hörgős metálról van szó, hanem tradicionális mongol hangszereken és énektechnikával előadott heavy metálról, aminek hirtelen rengeteg rajongója akadt világszerte.
Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.