Klasszikus

A kultúra nincs válságban - Fischer Iván útinaplója Buenos Airesből

2003.09.12. 00:00
Ajánlom
Mosolygósak, kedvesek az argentinok, kifejezetten kellemés az utcán sétálni. 12 millió ember lakik a varosban, elsősorban spanyolok es olaszok. Mesélik, hogy szörnyű gazdasági válságból lábalnak éppen kifelé, hogy az állam tönkrement, nem tudta a kölcsönöket visszafizetni, és hogy most mar nem egy, hanem három pesot ér egy dollár.

A kultúra nincs válságban. A legnehezebb években is tele voltak a koncertek, operaelődások. Az operaigazgató azt meséli, hogy mivel támogatásának értéke harmadára zsugorodott, nem tud külföldi énekeseket meghívni, viszont örül annak, hogy milyen sok jó fiatal argentin énekesre talált így rá. A koncertszervezőt sem viselte meg a gazdasági válság. Őszintén megírta bérletvásárlóinak, legyenek szívesek ne pesóban, hanem dollárban fizessenek, azaz háromszorosára emelte a jegyek árát. Az emberek kifizették, megértették, hogy a külföldi zenekarokat csak így lehet Buenos Airesbe elhívni.

Végre beléphettünk a legendás Teatro Colonba. Valóban gyönyörű, hatalmas színházterem, leginkább a párizsi operára, vagy a milánói Scalara hasonlít. 1908-ban épült, énekelt itt Saljapin, Caruso és több évig a kiváló magyar Mozart-tenor, Pataki Kálmán. A nézőtér háromszor olyan nagy, mint a mi Operaházunké, 3500 hely van itt. Ettől kissé megijedtem, de megnyugtattak, hogy eladtak a jegyeket.

Délelőtt nem tudtunk a helyszínen próbálni, mert a Martha Argerich fesztivál már lefoglalta a színháztermet, ki kellett buszoznunk az egyetem próbatermébe. Itt átjátszottuk a darabokat, este koncert előtt, már a Teatro Colonban tartottunk meg egy rövid próbát. A koncert fél kilenckor kezdődött. Sztravinszkij Kártyajáték és Bartók Táncszvit volt az első rész műsora, a zenekar nagyon jól játszott, annak ellenére, hogy meg kialvatlanok lehettek. A szünet után Schubert nagy C-dúr szimfóniája már fergeteges lendületű és hangulatú volt, a nagy siker után meséltek a helyi magyarok, hogy ez nagy dolog, mert itt általában nem nagyon lehet vastapsot hallani.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

„Akik pörgetik a kultúrát” – Itt a Kult50 idei névsora!

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Ezúttal is tíz kategóriában választottuk ki az alkotókat és alkotócsoportokat védnökeink segítségével.
Könyv

„Az utolsó mondattal kezdd!” – Könyv jelent meg Kulka János édesapjáról

Azt mondják, a kés Paganinije volt. Mert bebizonyította, hogy gyógyítást is lehet művészi szinten űzni. Ő volt Kulka Frigyes mellkassebész, tüdőgyógyász professzor, aki a mai napig etalon az orvostársadalomban. A hétköznapi embernek inkább a Kulka név üti meg a fülét, ami nem véletlen: a legendás gyógyító Kossuth-díjas színművészünk, Kulka János édesapja volt.
Könyv

11 különleges könyv az Ünnepi Könyvhétről

Az idén nagyon hányatott sorsúra sikeredett könyvhetet végül részben online tartják meg, de ez nem jelenti azt, hogy a könyves újdonságokból ne lehetne csemegézni!
Klasszikus

Amerikában éppen arról megy a vita, hogy rasszista-e a klasszikus zeneelmélet

De óvatosan ítéljünk a kérdésben, mert nem minden „libsi” mondja, hogy rasszista, és senki nem lesz híve a fehér felsőbbrendűségnek attól, mert szereti Beethovent vagy Wagnert.
Fidelio Tours

Művészcsaládok évszázados búvóhelye – Partitúra az Áprily-völgyben

„Megérkezik a busz Visegrádra, néhány jellemző, az autóból is értelmezhető tájkép, plusz drónfelvétel, utána átérünk Tahiba, a Péreli-Tolcsvay művészpár házához…” – így kezdődik a Partitúra Visegrád-környéki kalandozásának forgatási terve. Most szombaton, szeptember 19-én pedig már láthatjuk is a Duna tévén – a szokásos időben, 14.30-kor –, hogyan vendégeskedett Miklósa Erika operaénekes és Batta András zenetudós műsorvezető páros először Péreli Zsuzsa textilművész és Tolcsvay László zeneszerző otthonában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„Minden, ami valóban személyessé válik bennünk, az inspiráció"

Ávéd János 12 évvel ezelőtt csatlakozott a Modern Art Orchestrához Fekete-Kovács Kornél felkérésére, azóta tenorszaxofonistaként, zeneszerzőként és hangszerelőként erősíti a zenekart. 2011-ben megalakította az Ávéd János Balance formációt, melynek célja, hogy új zenei lehetőségeket fedezzenek fel és spontán felmerülő dallami elemeket használjanak. A művésszel Kodály hagyatékának gondozásáról, új, saját lemezéről és inspirációs forrásokról beszélgettünk.
Klasszikus magazin

Amerikában éppen arról megy a vita, hogy rasszista-e a klasszikus zeneelmélet

De óvatosan ítéljünk a kérdésben, mert nem minden „libsi” mondja, hogy rasszista, és senki nem lesz híve a fehér felsőbbrendűségnek attól, mert szereti Beethovent vagy Wagnert.
Klasszikus hír

Kilép az ország határain a Virtuózok novemberben induló új évada

A nemzetközivé bővülő klasszikus zenei televíziós tehetségkutató hatodik évada november 27-től látható a Duna Televízióban.
Klasszikus interjú

Bretz Gábor: Nem lehet megunni a Kékszakállút

Szeptember 26-án Bartók Béla műveiből ad koncertet a Concerto Budapest. A műsorban egyetlen operája, A kékszakállú herceg vára is elhangzik. Vörös Szilvia énekli Juditot, a várurat pedig Bretz Gábor. A basszusénekest telefonon értük el, hogy az operáról kérdezzük.
Klasszikus ajánló

Komolyzenei piknikkel búcsúztatja a nyarat a MÁV Szimfonikus Zenekar

Szeptember 17-én 18:30-kor ismét részt vehetünk a Music ül a fűben komolyzenei pikniken, mely a Millenáris Park és a MÁV Szimfonikus Zenekar közös rendezésében valósul meg.