Klasszikus

A kultúra szószólója

2003.06.21. 00:00
Ajánlom
Váradi Júlia, a Magyar Rádió (MR) szerkesztő-műsorvezetője kapta tegnap a Voltfólió-díj kultúra szószólója különdíját. Az odaítélésben háromszáz tagú szakmai zsűri döntött.

– Ha már szószóló vagyok, akkor a szakma és a közszolgálatiság érdekében fel szeretném emelni a hangom – nyilatkozta lapunknak az újságírónő. Úgy érzem, péntek este nem tudom úgy átvenni ezt a díjat, hogy köszönőbeszédem végén biztosítom a hallgatóságomat arról: „kérem szépen, ezután is a kultúra és a közművelődés ügyét kívánom szolgálni”. Már csak azért sem – tette hozzá az egyre sűrűbbé váló ki- és bemenő forgalomban –, mert félő, hogy nem lesz hol.

– Talán a sors játéka, hogy éppen aznap értesítettek a rangos jutalomról, amikor folyosói pletykákból egészen véletlenül megtudtam, hogy megszüntetik az egyetlen rádióműsoromat – számolt be öröméről és bánatáról a riporter. Az Esti kör olyan kultúrpolitikai vitaműsor-sorozat volt, amelyet két és fél éve szerkesztettem és vezettem. Az egyre inkább „aszalódó” rádióban ez a műsor kis sziget volt számomra. Igaz, néha följelentettek. Például a Terror Háza vagy a Nemzeti Színház kapcsán a rádió vezetői raportra hívtak, de lényegében nem szóltak bele. Ebben a kétheti műsorban – a szakma szabályainak megfelelően – mindig meghallgattatott mindkét fél.

– Mint szószóló hadd ragadjam meg az alkalmat és adjak hangot tiltakozásomnak. Tűrhetetlennek tartom, hogy a közszolgálati Kossuth adón egyre kevesebb kulturális műsor hangzik el, és egyre kevesebb az olyan újságíró, aki valóban ért ehhez a műfajhoz, és nem csak kívülről „koszol bele”. Állandóan új struktúrákat vezetnek be a rádióban, amit nem beszélnek meg a munkatársakkal. Így történhetett meg az, hogy a rádió kulturális rovatát összevonták a vallási szerkesztőséggel. Ennek a lépésnek csak hátránya volt – állítja Váradi Júlia, aki szerint ebben a rovatban egyre nagyobb hangsúly helyeződik a vallási műsorokra a kultúra kárára.

– Felháborítónak és érthetetlennek tartom továbbá – fejti ki a szószóló –, hogy a Magyar Rádió vezetése elviseli – az ORTT által is – gyűlöletkeltőnek, alkotmánysértőnek minősített műsorok létét. És itt nemcsak a Vasárnapi Újságra kell gondolni – állítja a szószóló –, hanem több olyan műsor van, amilyet egy közszolgálati rádiónak nem lenne szabad fölvállalnia.

A rádió elnöksége – gazdasági titokra hivatkozva – megtiltotta munkatársainak, hogy bármit is nyilatkozzanak a Magyar Rádióval kapcsolatosan. A belső kritikákat soha sem hallgatják meg, ha pedig egy munkatárs a nyilvánosság elé lép, akkor azt keményen szankcionálják. Ha azonban egy külső személy valami „csúnyát” mer írni az intézmény működéséről, illetve annak vezetőiről, akkor rögtön bírósághoz fordulnak. Abszurdum, hogy egy közpénzből működő nemzeti intézmény a működését ért bírálatokat nem megvitatja, hanem jogi útra tereli – mondja Váradi Júlia.

 
 
 

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.