Klasszikus

A kulturális tárca nem válaszolt

2005.06.18. 00:00
Ajánlom
Az Új Magyar Zene Egyesülete támogatót keres Eötvös Péter, Jeney Zoltán, Kurtág György, Ligeti György, Szőllősy András, Tihanyi László, Vidovszky László zeneszerzők, Batta András, Dobszay László és Wilheim András zenetörténészek, Csalog Gábor, Rados Ferenc és Simon Béla zongoraművészek, Rácz Zoltán ütőhangszeres művész, Keller András hegedű- és Perényi Miklós csellóművész, valamint Kovács Brigitta, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium igazgatója. Tekintélyes névsor. Ők hozták létre 2004 végén az Új Magyar Zene Egyesületét (UMZE-t). Rácz Zoltánnal, Vidovszky Lászlóval és Csalog Gáborral beszélgettünk az új egyesület céljairól.

Az a kormányzat, amely szívesen hangsúlyozza, hogy Bartók, Kodály, Ligeti és Kurtág országa vagyunk - mondja Rácz Zoltán -, megérdemli, hogy segítsünk neki. Párbeszédet akarunk kezdeményezni, javaslatokkal kívánunk élni, hogy hangsúlyosabb szerepet kaphasson a hazai koncertéletben a XX. századi muzsika. Mindemellett alapvető feladatunknak tartjuk a szétesett zenei közönségnevelés újragondolását is. Úgy látszik, a minisztériumban erre most nincs fogadókészség.

Rácz Zoltán arról beszél, hogy Wilheim Andrással közösen még 1997-ben létrehozták az UMZE Kamaraegyüttest. Óvják és folytatják az 1911-ben alakult, Bartók és Kodály művészetéhez kötődő UMZE hagyományait. Azt is fontosnak tartják, hogy a XX. századi zene színen tartása mellett - nehéz feladat, mert ne felejtsük el, hogy a mára klasszikussá vált 50-100 éves művek is hiányoznak a repertoárból - új művek megírására ösztönözzék a zeneszerzőket. (Nem véletlen, hogy az együttes és az egyesület neve ugyanaz, a két ügy összetalálkozott.)

Vidovszky László szerint a XX. századi zene domináns részét alkotják a kamarazenekari művek, érthető, hogy számos ilyen típusú, kortárs muzsikát játszó zenekar van szerte a világban, például az Ensemble Intercontemporain Párizsban, a London Sinfonietta, az Ensemble Modern Frankfurtban vagy a Klangforum Wien. Ám ezek az intézmények egészen más körülmények között működnek, mint a szintén nemzetközi sikereket elért UMZE, és az egyesületük - többek között - azt szeretné elérni, hogy az együttes, külföldi társaihoz hasonló, stabil állami támogatást élvezzen Magyarországon. Most ugyanis minden fellépésük attól függ, hogy meghívják-e őket egy-egy fesztiválra vagy koncertre. Bár esetenként szereplői a Budapesti Tavaszi és Őszi Fesztiválnak, ez nem garantálja a folyamatos munka lehetőségét, a hosszú távú koncepciózus műsortervezést, az együttes szakmai építését.

Az egyesületnek meghatározó, de nem egyetlen célja, hogy elérje az együttes állami támogatását - mondja Csalog Gábor. Legalább ennyire fontos, hogy mint egy karakteres értékrend képviselője, partnere legyen a kulturális kormányzatnak. Persze ez a szándékuk el is utasítható - teszi hozzá Rácz Zoltán -, de akkor azt a minisztérium mondja ki. Rácz tavaly november 2-án juttatott el egy levelet az egyesületről Hiller István postázójába, a választ három hónap múlva Schneider Márta államtitkártól kapta meg: hat héttel később találkozhattak. Március közepén az államtitkár asszony április elejére ígért választ a kérdésre, hogyan lehetne támogatni az UMZE-t. Most június van. - Ha nincs a minisztériumban hajlandóság, mindegy, hogy van-e erre pénze vagy sem - jegyzi meg Csalog. Egyébként nem az a kérdés, mennyi pénz van a zenekultúrában, hanem az, hogy hova mennyi kerül. Mit csinálnak, ha nem jön válasz? - kérdezem. - Ezt nem tudom elképzelni - mondja Csalog. - Meggyőződésünk egyébként, hogy kivételes a mostani pillanat. Példa nélküli, hogy ennyi nagy zenész és a vezető zeneoktatási intézmények is így összefogjanak egy cél érdekében - ennek egyediségét érteniük kell a minisztériumban.

Vidovszky László azt mondja: természetesnek tekintjük a XIX. századi zene intézményeinek jelenlétét, miközben a múlt század zenéje még mindig csak elszigetelt, egyéni kezdeményezések keretében bukkan fel. Itt az ideje, hogy kiderüljön végre, fontosnak tartja-e mindezt a kulturális kormányzat is.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Így búcsúztak a pályatársak Edita Gruberovától

A hetvennégy éves korában elhunyt, világhírű koloratúrszoprán, Edita Gruberová elvesztése nemcsak a közönséget sújtotta le, kollégái is fájó szívvel emlékeztek meg róla.
Könyv

Dsida Jenő négysorosára is licitálhatunk a dedikált könyvek online aukcióján

Az Antikvárium.hu számos bibliofil kötetet kínáló árverésén több érdekességet is találunk, többek között Babits Mihály, Juhász Gyula, Szabó Dezső, Molnár C. Pál, Márffy Ödön, Szép Ernő kézjegyével ellátott köteteket. A 223 tételre október 24-ig lehet licitálni.
Színház

Venczel Vera az MMA kitüntetettjei között

Október 18-án átadták a Magyar Művészeti Akadémia tagozati díjait. A kitüntetéseket minden kategóriában két-két főnek ítélik oda, a Színházművészeti tagozat elismerésében Venczel Vera és Dobos Imre részesült.
Színház

5 ígéretes független színházi előadás

Az ősz hagyományosan hemzseg az új bemutatóktól, csak kapkodjuk a fejünket a sokszínű a kínálat láttán, mi viszont most olyan előadásokat ajánlunk, amelyek talán kevesebb figyelmet kapnak a kőszínházak műsorával szemben. Szubjektív válogatásunkban szerepelnek klasszikus művek, izgalmas életutak és kortárs dráma is.
Vizuál

„Hogy mi a humor? Túlélés” – emléktáblát avattak Antal Imre tiszteletére

Az Erkel Ferenc-díjas magyar zongoraművész, televíziós személyiség emlékét mától tábla őrzi egykori otthona, a Damjanich utca 40. alatti ház falán.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Magyar Kincsek-koncertsorozat a nemzeti ünnep alkalmából

Október 23-án egész napos eseménysorozatot szentel a magyar zenének a Concerto Budapest, a Zeneakadémián tartott koncerteken a legnagyobb zeneszerzők művei mellett népzenei darabokat is meghallgathat a közönség.
Klasszikus beszámoló

Az ember nélküli hang és a hang nélküli ember

Vidovszky László korai műveiből tartottak összművészeti estet és ismertető előadást a Zeneakadémia Solti Termében.
Klasszikus ajánló

Lengyel-magyar barátság - Emszt/Koszowski Duó első lemeze

A Folks című albumon lengyel és magyar zeneszerzők művei szólalnak meg az alkotók átiratában, szoprán szaxofonon és zongorán.
Klasszikus hír

Még lehet jelentkezni a Hubay Jenő Hegedűversenyre

Október 22-ig várja a húszévesnél fiatalabb közép-európai hegedűművészek jelentkezését a Fesztivál Akadémia által szervezett Hubay Jenő Hegedűverseny
Klasszikus ajánló

Egy legendás tanárra emlékezik a legifjabb generáció a Zeneakadémián

Varga Tibor hegedűművész-tanár emlékének szenteli október 18-i koncertjét a Pannon Filharmonikusok, melyen négy csodagyerek-hegedűművész is közreműködik.