Klasszikus

A László Attila Band és Tisza Bea énekesnő koncertje a Raiffeisen Jazz Klubban

2004.10.27. 00:00
Ajánlom
Az október 8-i, hatalmas sikerű koncert után, amelyen Pege Aladár ünnepelte 65. születésnapját zenész barátaival, november 5-én a László Attila Band fellépése következik a sorozatban. Az együttes vezetője különleges programot ígér: olyan estet, amilyet még nem hallottunk tőle és együttesétől.

November 5-én, este fél nyolctól az IBS Színpadán (1021 Budapest, Tárogató út 2-4.) László Attila a hazai dzsesszélet kiemelkedő előadóművésze mellett Borbély Mihály (szaxofon), Szakcsi Lakatos Róbert (zongora), Lattmann Béla (basszusgitár) és Szendőfi Péter (dob) lép színpadra. László Attila 1953-ban született gitáros és zeneszerző, aki a ’80-as évek közepén kezdett igényes, magával ragadó dzsessz-rockot játszani, köztiszteletnek örvendő személyiség is, hiszen 1999 óta a Magyar Jazz Szövetség elnöke. László Attila 1987 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára. 1997-ben az év zeneszerzője díjat kapta (az ARTISJUS elismerése), 1999-ben Szabó Gábor életműdíjban, 2000-ben Weiner Leó zenepedagógiai díjban, 2002-ben az ARTISJUS előadói díjában, majd 2003ban Liszt Ferenc-díjban részesült.

A László Attila Band 1992-ben alakult. Tagjai közül Borbély Mihály a Vujicsics együttes alapító tagja volt. Különböző formációkban és szólistaként is fellépett nagy fesztiválokon, közreműködött számtalan lemezen. Az együttes állandó zongoristája, Oláh Kálmán külföldi elfoglaltsága miatt ezen a koncerten nem tud fellépni. Őt a fiatal zongorista nemzedék egyik kiemelkedő tehetségű muzsikusa, Szakcsi Lakatos Róbert, Szakcsi Lakatos Béla fia helyettesíti majd. Lattmann Béla basszusgitáros, aki 1960-ban született, a budapesti konzervatórium jazz tanszakát nagybőgő szakon végezte el, 1989 óta pedig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazztanszékén basszusgitárt tanít. Az együttes sokoldalú dobosa Szendőfi Péter, aki az amerikai neves dobostól, Dave Weckltől (Chick Corea egykori zenésztársától) tanulva alakította ki stílusát.

A november 5-i Raiffeisen Jazz Klub vendégszólistája Tisza Bea énekesnő lesz, aki képes őszinte, erőteljes érzelmek kifejezésére anélkül, hogy érzelgős lenne. Hangja érzéki, egyéni, s még humorát is ki tudja fejezni. Van saját zenekara is, a Tisza Bea Quintet, amely 2000 óta működik ugyanabban a felállásban. 2001-ben Island címmel készítettek egy albumot, amelyen standard-ek hallhatók, ezt követte 2003-ban a Bea című lemez, amelyen saját számok (Nagy János és Tisza Bea szerzeményei) hallhatók.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Száz éve született Margot Fonteyn, aki Nurejevvel karöltve forradalmasította a balettet

1919. május 18-án született Margot Fonteyn, a brit Royal Ballet prímabalerinája, akit egy Nurejevvel közös előadása után 89-szer tapsolt vissza a közönség, és aki börtönben is ült.
Könyv

Szabó Magda személyes pillanatai

Szabó Magda minden művében az emberi lélek titkait kutatta állhatatosan. Most azonban az ő titkai tárulhatnak fel ebben a különleges fényképalbumban, amelynek lapjain az írónő egész élete megelevenedik. Galéria
Plusz

Alinda ezúttal Ónodi Esztert kérdezte

Folytatódik a heti rendszerességgel jelentkező portréinterjú széria, melyben Veiszer Alinda kérdezi a Zsidó Művészeti Napok művészeit. Ónodi Eszterrel kitértek arra is, hogy a népszerű színésznő lehetett volna zenész is, sőt szóba került, milyen a “rocker”, az “ufó” és a”libapásztor” Eszter.
Zenés színház

Ingyenes szabadtéri előadással ünnepli fennállása 150. évfordulóját a Bécsi Operaház

Az előadások mellett szintén premierekkel és kiállításokkal várja az intézmény az operabarátokat május 25-én és 26-án.
Plusz

Egyre népszerűbb a bakelitlemez, kár, hogy környezetszennyező anyagból készül

Nagyon jól fogynak a PVC-ből készült vinyl-lemezek, de az EU úgy tervezi, hogy betiltja az anyagot.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyerek

Hogyan érzi magát egy diák, ha elmegy a Zeneakadémiára?

Régi panasz, hogy a fiatalok nem járnak klasszikus zenei hangversenyre. A problémáról eddig mindenkit megkérdeztek már, csak épp a gyerekeket nem. Most ők mondják el, hogyan éltek meg egy koncertet.
Klasszikus ajánló

Válogatás az Óbudai Társaskör programjaiból

Felolvasószínház, Seress Rezső-est, filmzenei és születésnapi koncertek –  az évad végén is műfaji sokszínűség várja a vendégeket az Óbudai Társaskörben.
Klasszikus ajánló

Schubertiáda a kismartoni Esterházy kastélyban

Schubertiádák: így nevezték az 1820-as évek elejétől azokat a társasági összejöveteleket, amelyeknek középpontjában Franz Schubert és muzsikája álltak és ezt a címet viseli a classic.Esterházy koncertsorozat következő, június 15-i koncertje is.
Klasszikus cselló

Különdíjat érdemelt Kokas Dóra Bécsben

A Vienna Classic Strings zenei versenyen különdíjban részesült Kokas Dóra csellóművész. A döntőben Alexey Shor kortárs szerző és Sosztakovics darabjait játszotta.
Klasszikus virtuózok

Mi a televízióhoz értünk, ők a komolyzenéhez: így született a Virtuózok

A Virtuózok stábjának talán legrégebbi tagja a Virtuózok kreatív vezetője, Szarvas Szilvia. Még nem is létezett a műsor, mikor már dolgozott Peller Mariann-nal, a komolyzenei tehetségkutató kitalálójával.