Klasszikus

A Láthatatlan húrok lett 2010 legjobb dokumentumfilmje

2011.01.31. 15:40
Ajánlom
A MÚOSZ (Magyar Újságírók Országos Szövetsége) Film- és Tévékritikusi Szakosztálya idén a Láthatatlan húrok - A tehetséges Pusker nővérek című filmnek ítélte a Magyar Filmkritikusok Díját dokumentumfilm kategóriában.

Az HBO saját gyártású, Sós Ágnes rendezte filmet először előzsűri (Boronyák Rita, Varga Balázs és a szakosztály elnöke, Báron György) bírálta, majd egyhangú szavazással a javasolta a "2010-es év Legjobb dokumentumfilmjének". A kategóriában még három film került be a díjra felterjesztett filmek közé: a Sorsod Borsod, a Fata Morgana és az Inkubátor című. Az előzsűri javaslata után a díjak nyílt vitáján - amelyre a MÚOSZ Film- és Tévékritikusi Szakosztályának és a Magyar Filmművész Szövetség Filmkritikus Szakosztályának minden tagja meghívót kapott - további filmeket terjesztettek fel a díjra, amit végül a Pusker nővérekről szóló film alkotói kaptak meg. A Magyar Filmkritikusok Díját ebben a kategóriában korábban olyan film kapta mint a szintén nagy többséggel győzedelmeskedő Puskás Hungary (2010) vagy a Magyar Filmszemlén az operatőri teljesítményért díjazott Elboronálva (2007).

Az 1962-ben a MÚOSZ Film- és Tévékritikusi Szakosztálya alapította díj esetében nincs nomináció, a szakosztály tagjainak szavazatai alapján az adott évben bemutatott magyar filmeket jutalmazzák több kategóriában. A Magyar Sajtó Házában rendezett január végi eseményen a Magyar Filmkritikusok Díj mellett B. Nagy László-díj és Életmű-díj is átadásra kerül.

A hegedűs testvérpár életét bemutató Láthatatlan húrok - A tehetséges Pusker nővérek című dokumentumfilm március 7-től elérhető az HBO On Demand kínálatában, majd áprilisban az HBO csatornára is visszatér.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.