Klasszikus

A látvány varázsa

2005.04.04. 00:00
Ajánlom
Magyarországra látogat a prágai Image Theatre, hogy az itteni közönséggel is megismertesse varázslatos produkcióját: látvány- és mozgásszínház keverékét, melyben a fény és a sötét játssza a főszerepet. Színes fényekben világító jelmezek, sosem látott formák és mozgások elevenednek meg a színpadon. „A látvány varázsa” című előadás bemutatója június 9-én lesz a Thália Színházban.

1989-ben Eva Asterova és Alexander Cihaf otthagyták korábbi társulatukat, hogy saját ötletükön dolgozzanak. Egy független magánszínházat akartak alapítani, amely a látvány- és fényszínház, tánc, kortárs jazz és más zenei stílusok, valamint a pantomim elegyén alapszik. Egy olyan színházat, amely színvonalas szórakozást, a zene és tánc élvezetét nyújtja egy hatalmas adag felszabadító nevetéssel együtt. Hónapokig küszködtek, hogy helyszínt keressenek, megteremtsék a technikai feltételeket, mindenféle állami támogatás vagy egyéb szponzor nélkül. Első műsorukat 1990-ben állították színpadra, Jazzmime Stories címmel, egyszereplős pantomim-performance-ként, hagyományos pantomim-elemekkel, élő jazz-kísérettel. Ígéretesen indult az első évad, de a társulat többre törekedett. Eva Asterova szerződtetett további három művészt, akikkel együtt továbbgondolták és felfrissítették a műsort. A Jazzmime Stories új lendületet kapott, és az új, többszereplős előadás ma is a repertoár része.

A zajos siker külföldi turné-meghívást szerzett a társulatnak: az első olaszországi előadások fantasztikus hangulata és a közönség fogadtatása összekovácsolta a munkatársakat. 1992-ben már saját színpadra találtak a prágai óvárostól pár lépésre, ahol bemutatták a Fancy! című produkciót, amelynek hét évvel később volt az ezredik előadása. Közben természetesen bővítették a repertoárt, 1994-ben mutatták be a Night Flight című előadást: ettől kezdve építették be műsoraikba a videóvetítést. A következő tíz évben még négy produkciót állítottak színpadra, mindegyikben vegyítve a látványszínházat a vetítésekkel. Egyszerre három-négy produkciójuk fut, és már összeállítottak két válogatás-előadást is, Best of Image címmel, amelyekben különböző előadásaik legjobb jelenetei láthatóak. Jelenleg a Black Box című műsoron dolgoznak, amelyet detektívtörténetek inspiráltak.

A társulat mára igen sajátos struktúrával rendelkezik. Kreatív munkatársak állandó csoportja alkotja a közösség magját. Olyan emberekkel vették körül magukat, akik hasonló szemlélettel bírtak a színházzal kapcsolatban. A nehéz körülmények között történt előkészületek után művészi szintűre fejlesztették az előadást, hogy különleges és kimagaslóan minőségi élményt nyújtson a nézőknek. Saját stílust teremtettek, amely kortárs táncelemek és fantasztikus látvány elegye, mozgásszínház egyedi hangeffektek és zene bevonásával. A hagyományos kifejezőeszközök használata mellett a performansz során vetítést is használnak, és jó néhány különleges effektust dolgoztak ki kifejezetten e show számára. A társulat munkája során egy a többi vizuális színházétól eltérő koncepció született meg. A cél: szórakoztatni a közönséget éppúgy, mint saját magukat, és megvalósítani a társulat alapelvét: megjeleníteni egy életteli színházat egy életteli közönségnek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.