Klasszikus

A legbecsesebb hangszer

2008.05.16. 00:00
Ajánlom
A szász zenekar históriája változó korstílusokon, történelmi periódusokon és a huszadik század letűnt parancsuralmi rendszerein átívelve évszázadok óta őrzi messze földön híres kiegyenlített hangzását. A Drezdai Staatskapelle idén ünnepli fennállásának 460. évfordulóját.

A nemes tradíció datálható kezdőpontja 1548 szeptember 22.: ekkor adta ki az alapító okiratnak beillő Cantorey-Ordnungot a szász Móric fejedelem, aki a német vallásháborúk szusszanásnyi szünetében is gondolt frissen elnyert protestáns választófejedelemségének kulturális rangjára. A reprezentatív udvari együttes első fénykora 1615-ben, Heinrich Schütz Hofkapellmeister vezetése alatt köszöntött be. A zenekar létszáma kibővült, külhoni muzsikusok csatlakoztak az együtteshez, s még a zenetörténet egyik korai turnéjára is sor került, amidőn 1627-ben a hagyomány szerinti első német operának, Schütz Dafne című művének bemutatójára Torgauba települt át a választófejedelmi trupp. Utóbb a politikai helyzet, amelyet akkortájt harmincéves háborúnak neveztek, kulturális megszorításokhoz vezetett Szászországban, s a drezdai zenekar a későbbiek folyamán is rendre megszenvedte a változatos időtartamú dinasztikus hadakozásokat.

Az együttes barokk kori felvirágzása Johann Adolf Hasse működéséhez köthető. 1731-től három évtizeden át a korszak ünnepelt operaszerzője irányította az udvari zenekart, s áldásos tevékenységének eredményeképpen a drezdaiak nemcsak az operajátszás elismert szakértői lettek, de egyenletes vonókezelésükkel, újszerű ülésrendjükkel és testületi kollegialitásukkal is az európai hangászkarok mintaképéül szolgáltak. A sikeresen átvészelt történelmi sorsfordulatok után, az időközben királysággá kreált Szászország székvárosában Carl Maria von Weber karmesterkedése hozott újabb művészi rangemelkedést a Kapelle számára. A dirigensi pálca meghonosítója az akkurátus zenekari próba intézményesítésével vagy épp hangverseny- és operaismertetőivel már egy új, polgáriasult koncertkultúra megteremtését szolgálta. A német opera soron következő óriása, Richard Wagner is a legszorosabb munkakapcsolatba került a szász zenekarral: a Rienzit, A bolygó hollandit, s a Tannhäuser első változatát is Drezdában mutatták be, s ő maga is elnyerte a szász király udvari karmesterének megtisztelő címét. Wagner volt az is, aki 1848-ban ekképp méltatta a háromszáz éves együttest: "Ez a zenekar a német haza legbecsesebb és legtökéletesebb hangszere." A huzamosabb ideig Drezdában működő Weber és Wagner mellett a Kapelle a XIX. század megannyi zenei nagyságával együtt muzsikált, így koncertjein vendégeskedett többek között Mendelssohn, Schumann, Liszt, Berlioz és Brahms.

A Wagner által "bűvös hárfának" keresztelt együttes 1841-ben foglalta el fényes operai otthonát, Gottfried Semper építőmester operaházát, ám az első Semperoper 1869-ben porrá égett, s az együttes 1878-ig ideiglenes játszóhelyre kényszerült. A második Semperoper ugyancsak nevezetes ősbemutatók színhelyévé vált: ilyesformán a Staatskapelle vezette elő Richard Strauss kilenc operáját, köztük a Salomét, az Elektrát és A rózsalovagot. A drezdai zenekar egy 1882-es kamarazenei esten tűzte első ízben műsorára az akkor alig 18 esztendős Richard Strauss egyik szerzeményét, utóbb a komponista elkötelezett és lelkiismeretes népszerűsítőjéül szegődött, s a baráti viszony (melyet az Alpesi szimfónia dedikálása is igazol) egészen a mester haláláig kitartott.

A huszadik századi történelem mindazonáltal jócskán belepiszkított e baráti kapcsolatba, s még inkább a zenekar történetébe. A fő-zeneigazgatói tisztségben Reiner Frigyest követő Fritz Busch 1933-ban gyalázatos körülmények között kényszerült távozni a Staatskapelle éléről (a nemzetiszocialista hívek egy Trubadúr-előadás előtt letaszigálták a pulpitusról), s így a neki ajánlott Arabella bemutatóján sem vehetett részt. A náci periódus gyászos éveiben tíz éven át Karl Böhm vezette az együttest, s fenntartotta a zenekari hangzás kikezdhetetlen nívóját. A drezdai bombázásnak második Semperoper és a zenekar számos tagja is áldozatául esett, s 1945-ben Joseph Keilberth zeneigazgatóra várt a feladat, hogy helyreállítsa a szász főváros opera- és koncertéletét. A Staatskapelle rövid úton a keleti zóna, majd az NDK egyik büszkesége lett, s mindvégig jelentékeny szereplője maradt a komolyzenei világnak. A zenekar, amelynek közeli múltját az Eterna lemezeiről a magyar zenerajongók is figyelemmel kísérhették, számos nagynevű dirigens, így Rudolf Kempe, Lovro von Matacic és Kurt Sanderling pálcája alatt muzsikált az ötvenes-hatvanas években. 1975-ben azután tíz évre Herbert Blomstedt vette át az együttes irányítását, akivel mintegy 130 felvételt rögzítettek közösen, köztük egy teljes Beethoven-szimfóniaciklust.

1985-re felépült az immár harmadik Semperoper, ám az igazi változást a berlini fal leomlása hozta el a Staatskapelle számára. Azóta a kortárs zeneszerzőket is programszerűen foglalkoztató, világjáró alakulat fő-zeneigazgatói és vendég karmesteri tisztében a legnevesebb dirigensek váltják egymást: 1992-től egészen tragikusan korai haláláig a zseniálisan ambivalens Giuseppe Sinopoli izzította a légkört a drezdaiak körül, utóbb Bernard Haitink, majd tavaly óta Fabio Luisi áll a zenekar élén. Tiszteletbeli karmesterük, Sir Colin Davis mellett Nikolaus Harnoncourt, Christian Thielemann, sir John Eliot Gardiner, Kent Nagano és az együttest most Budapestre kísérő Myung-Whun Chung rendszeres vendégei a drezdai Staatskapelle hangversenyeinek. A német romantikus tradíció letéteményesei 2007-ben elsőként nyerték el a Zenei világörökség megőrzéséért adományozott díjat.

(2008. május 23. 19:30 - Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - A Drezdai Staatskapelle koncertje; Weber: A bűvös vadász – nyitány; Mozart: d-moll zongoraverseny, K 466; Brahms: IV., e-moll szimfónia, op. 98, km.: Lars Vogt (zongora), vez.: Myung-Whun Chung)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Színház

Aki eljátszott mindent, amit magyar színművész eljátszhat – 85 éves Törőcsik Mari

1935. november 23-án született Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas, kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki egy Heves megyei községből, Pélyről indulva vált a hazai színjátszás egyik legnagyobb alakjává.
Színház

Otthonában köszöntötte Törőcsik Marit a Nemzeti társulata

A művészek a járványhelyzetben is teljesítették Törőcsik Mari tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije.
Jazz/World

Elhunyt Mihály Tamás, az Omega basszusgitárosa

73 éves korában elhunyt Mihály Tamás, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenész, az Omega basszusgitárosa – tudatta Facebook oldalán a zenekar.
Színház

Mi jár a fejedben? – indul a Rózsavölgyi Szalon online műsora

Szombat esténként online beszélgetésekkel jelentkezik a Rózsavölgyi Szalon, Mi jár a fejedben? címmel. Csiby Gergely és Józan László a november 21-i adásban Zimányi Zsófiával, a Rózsavölgyi Szalon alapítójával, művészeti vezetőjével, a Pro Urbe Budapest kitüntetettjével, Pokorny Lia és Ágoston Péter színművésszel és Pájer Alma Virág bábszínésszel beszélgetnek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Karmester negyven év alatt – interjú Rajna Martinnal

Úgy véli, ilyen nincsen: karmester negyven alatt. Ő ennél még fiatalabb, viszont egyre gyakrabban halljuk a nevét. Rajna Martin a legfiatalabb dirigens volt, aki Junior Príma-díjat kapott, számos hazai zenekarral dolgozott már együtt. Azt mondja, ehhez a szakmához nem lehet eleget tudni, és éppen ez benne a jó.
Klasszikus magazin

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Klasszikus ajánló

Nagy dobásra készül a Virtuózok – Indul a hatodik évad!

November 20-án, péntek este egy felvezető adással veszi kezdetét a népszerű komolyzenei tehetségkutató műsor legújabb évada, amely idén átlépi az ország határait.
Klasszikus hír

Újabb nemzetközi díjat hozott el a Concerto Budapest, Keller András és Szabó Stein Imre koncertfilmje

A Bronz Lovie Award és egyben a nemzetközi közönségszavazás nyertese lett a Concerto Budapest és Keller András, Szabó Stein Imre által rendezett koncertfilmje.
Klasszikus ajánló

Junior Prima díjátadó és gálakoncert online

Tizenharmadik alkalommal vehetik át a zeneművészet legkiemelkedőbb fiataljai a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjaz, ez alkalommal bárki ingyenesen követheti az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án 19:30-tól a mvmjuniorprima.hu oldalon.