Klasszikus

A legenda

2013.02.28. 14:40
Ajánlom
"Tényleg az amerikai a legjobb? Akkor adják neki a díjat" - felelte állítólag Hruscsov az aggódó kérdésre, megnyerheti-e egy texasi zongorista 1958-ban a moszkvai Nemzetközi Csajkovszkij Versenyt.

Ezzel a döntéssel Harvey Lavan Cliburn Jr. huszonhárom éves korában jelképpé vált, a hidegháború kulturális hősévé. Pedig az 1934. július 12-én a lousianai Shreveportban született fiatalember valójában csak zongorázni akart.

Van Cliburn azok közé a zenészek közé tartozott, akik hamarabb mozogtak otthonosan a hangjegyek, mint az ábécé betűi között. Első zongoratanára az édesanyja volt, majd 1951-ben a Juilliard School növendéke lett, ahol fejlődését Rosina Lhévinne, Josef Lhévinne felesége irányította. Ő vezette be a 19. századi orosz zongorairodalomba, amelynek hagyományait a fiatal művész olyan alaposan elsajátította, hogy zajos - és politikai szempontból sem kimondottan jelentéktelen - moszkvai sikerét végül éppen Csajkovszkij és Rahmanyinov zongoraversenyeivel aratta. 

A versenygyőzelem után egyik pillanatról a másikra szupersztárrá vált. Csajkovszkij b-moll zongoraversenyének (op. 23) általa készített felvétele meglepően gyorsan platinalemez lett - a klasszikus zenei albumok között elsőként -, ő maga pedig hamarosan zavarbaejtően sikoltozó rajongókba ütközött néhány koncertje előtt. Húsz éven át fáradhatatlanul igyekezett megfelelni a publikum elvárásainak, 1978-ban azonban kimerültségre hivatkozva visszavonult, és a továbbiakban csak alkalmanként, felkérésre lépett - többnyire válogatottan exkluzív - közönség elé.

Számos alkalommal játszott királyi családok tagjai és államfők előtt (többször fellépett a Fehér Házban is), ő nyitotta meg a Carnegie Hall centenáriumi évadát, művészi érdemeinek elismertségét pedig számos jelentős szakmai és állami kitüntetés is jelezte. Az első alkalommal 1962-ben megrendezett Van Cliburn Nemzetközi Zongoraversenynek, amelyet eredetileg tiszteletből neveztek el róla, és amelynek fenntartását 1976-tól a Van Cliburn Alapítvány vette át, haláláig tiszteletbeli művészeti vezetője maradt.

Erőteljes gesztusoktól uralt, energikus, bármilyen technikai mehézséget könnyedén legyőző, ugyanakkor mélységesen intellektuális, kifinomult és természetesen gördülékeny játékát hallgatni felvételeinek köszönhetően ma is lenyűgöző élményt jelent.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Vizuál

Réz András: Az utolsó mozielőadás

Nem kell pánikolni, ez az írás nem Peter Bogdanovich azonos című 1971-es filmjének elemzése. És nem is apokaliptikus vízió, amelyben az utolsó mozielőadást a világvége miatt nem követik továbbiak. Hanem Réz András elmélkedik a mozi jövőjéről.
Plusz

Lemondott Lőrinczy György az NKA alelnöki posztjáról

Az Origo értesülései szerint Kásler Miklós miniszter elfogadta Lőrinczy György indokait a lemondást illetően.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.