Klasszikus

A legenda és a modern nő

2007.11.07. 00:00
Ajánlom
Legenda és valóság. Múlt és jelen. Az 1200-as évek és a XXI. század Európája, Német- és Magyarországa. Hogy mi a kapocs? Egy igazán különleges zenemű, a Szent Erzsébet Misztériuma című oratorikus életrajz, melyet az Ungarischer Akzent, a Németországi Magyar Kulturális Évad keretében már bemutattak Eisenachban, majd Berlinben is hallhatja a közönség – most pedig, november 18-án a Páduai Szent Antal templomban eljut végre hozzánk is.

Szent Erzsébet királylány volt, aki éppen 800 éve született – az idei évet Szent Erzsébet emlékévként jegyzi a katolikus egyház – és fiatalon hunyt el. 4 évesen már Lajos őrgróf menyasszonya volt, később felesége lett és 19 éves korában meghalt. Életét fiatalkorától kezdve a szegények és a rászorulók támogatásának szentelte, valamint gyerekmenedékhelyet és kórházat is alapított.

Erzsébet korán elkezdte a vezeklő életmódot: gyakran böjtölt, ostorozta magát, vezeklőövet hordott. Megannyi csoda is kötődik nevéhez, közülük a legismertebb férje halála után történt, amikor sógora, Henrik elől el akarta titkolni, hogy kenyeret visz gondozottjainak, és ezért amikor Henrik föltartóztatta, és látni akarta, mit visz a kosárban azt válaszolta: rózsákat. Amikor megmutatta azt, valóban virágok voltak benne, Isten nem akarta ugyanis, hogy az asszony hazudjon. Nem csoda hát, ha IX. Gergely pápa szentté avatta 1235-ben.

Számos zenei és irodalmi mű szól a szentről, ezekre épül a most hallható Szent Erzsébet Misztériuma című darab. Az oratórikus életrajz korabeli egyházi énekek, népdalok, illetve a róla írott klasszikus művek, valamint prózában megszólaló életrajza, és a legendák alapján idézi meg a szent alakját. A történetben helyet kap egy XXI. századi szemlélő is – a két narrátor egyike –, aki Erzsébet alakját próbálja megfejteni, és kideríteni, miért is csodáljuk őt még korunkban is, miért is klasszikus ideál és modern nő ő egyszerre...

A mű zenei része egy fiatal női hangra épül, amelyet az ismert népdalénekes, előadóművész, Palya Bea kelt életre. Őt kíséri a 16 tagú, régi egyházi zenék tolmácsolásában elhivatott Szent Efrém Férfikar, valamint a Budapesti Énekes Iskola női kara. Különleges, nem mindennapi estének néz hát elébe, aki november 18-án megismerkedik Szent Erzsébet életével és legendájával – zenében és prózában.

(2007. november 18. 19:00 Páduai Szent Antal templom (Budapest) - Szent Erzsébet Misztériuma - oratorikus életrajz; km.: Palya Bea, Szent Efrém Férfikar, Budapesti Énekes Iskola női kara, A belépés ingyenes)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Klasszikus

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Színház

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.