Klasszikus

A legenda és a modern nő

2007.11.07. 00:00
Ajánlom
Legenda és valóság. Múlt és jelen. Az 1200-as évek és a XXI. század Európája, Német- és Magyarországa. Hogy mi a kapocs? Egy igazán különleges zenemű, a Szent Erzsébet Misztériuma című oratorikus életrajz, melyet az Ungarischer Akzent, a Németországi Magyar Kulturális Évad keretében már bemutattak Eisenachban, majd Berlinben is hallhatja a közönség – most pedig, november 18-án a Páduai Szent Antal templomban eljut végre hozzánk is.

Szent Erzsébet királylány volt, aki éppen 800 éve született – az idei évet Szent Erzsébet emlékévként jegyzi a katolikus egyház – és fiatalon hunyt el. 4 évesen már Lajos őrgróf menyasszonya volt, később felesége lett és 19 éves korában meghalt. Életét fiatalkorától kezdve a szegények és a rászorulók támogatásának szentelte, valamint gyerekmenedékhelyet és kórházat is alapított.

Erzsébet korán elkezdte a vezeklő életmódot: gyakran böjtölt, ostorozta magát, vezeklőövet hordott. Megannyi csoda is kötődik nevéhez, közülük a legismertebb férje halála után történt, amikor sógora, Henrik elől el akarta titkolni, hogy kenyeret visz gondozottjainak, és ezért amikor Henrik föltartóztatta, és látni akarta, mit visz a kosárban azt válaszolta: rózsákat. Amikor megmutatta azt, valóban virágok voltak benne, Isten nem akarta ugyanis, hogy az asszony hazudjon. Nem csoda hát, ha IX. Gergely pápa szentté avatta 1235-ben.

Számos zenei és irodalmi mű szól a szentről, ezekre épül a most hallható Szent Erzsébet Misztériuma című darab. Az oratórikus életrajz korabeli egyházi énekek, népdalok, illetve a róla írott klasszikus művek, valamint prózában megszólaló életrajza, és a legendák alapján idézi meg a szent alakját. A történetben helyet kap egy XXI. századi szemlélő is – a két narrátor egyike –, aki Erzsébet alakját próbálja megfejteni, és kideríteni, miért is csodáljuk őt még korunkban is, miért is klasszikus ideál és modern nő ő egyszerre...

A mű zenei része egy fiatal női hangra épül, amelyet az ismert népdalénekes, előadóművész, Palya Bea kelt életre. Őt kíséri a 16 tagú, régi egyházi zenék tolmácsolásában elhivatott Szent Efrém Férfikar, valamint a Budapesti Énekes Iskola női kara. Különleges, nem mindennapi estének néz hát elébe, aki november 18-án megismerkedik Szent Erzsébet életével és legendájával – zenében és prózában.

(2007. november 18. 19:00 Páduai Szent Antal templom (Budapest) - Szent Erzsébet Misztériuma - oratorikus életrajz; km.: Palya Bea, Szent Efrém Férfikar, Budapesti Énekes Iskola női kara, A belépés ingyenes)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A muzsika hangja szigorú valósága

Talán nem meglepő, hogy számos musicalhez hasonlóan a Broadway színpadáról vászonra álmodott, öt Oscar-díjjal jutalmazott és minden idők ötödik legjövedelmezőbb filmjeként számon tartott A muzsika hangját is valós események ihlették, arról viszont már kevés szó esik, hogy a szereplők olyannyira az életből csöppentek a képernyőre, illetve a színpadra, hogy a szerzők még a neveket sem változtatták meg.
Színház

Az SZFE szerint szabályt szegve zárhatták ki őket az Európai Színházi Iskolák és Akadémiák Uniójából

Az E:UTSE márciusban úgy határozott, hogy kizárja tagjai közül a Színház- és Filmművészeti Egyetemet. Döntésüket azzal indokolták, hogy a vezetőtestületben történt jelentős változások miatt az egyetem már nem tekinthető ugyanannak az intézménynek, melyet korábban felvettek. Az SZFE szerint a kizárás szabályellenes.
Vizuál

Hétfőtől újra látogatható a Virág Judit Galéria

A virtuális túra mellett április 12-től kezdve már a galéria kiállítóterében személyesen is megnézhetjük az első tematikus grafikai aukció és a tavaszi kortárs aukció ritkaságait - köztük Rippl-Rónai József, Czóbel Béla és Kassák Lajos egy-egy művét is.
Vizuál

Ingyenesen látható Szomjas György kultikus filmje

Szerda éjfélig ingyenesen elérhető a FILMIO-n Szomjas György 1976-os filmje, a Talpuk alatt fütyül a szél. A Nemzeti Filmintézet ezzel az alkotással tiszteleg az április 7-én elhunyt rendezőlegenda előtt.
Klasszikus

80 éves korában elhunyt Bartalus Ilona zenepedagógus, karvezető

Az Artisjus-díjjal és a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével kitüntetett zenepedagógust, karvezetőt, a Duna Televízió egykori főszerkesztőjét és zenei vezetőjét hosszan tartó betegség után, 81. életévében érte a halál.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus nekrológ

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.
Klasszikus gyász

80 éves korában elhunyt Bartalus Ilona zenepedagógus, karvezető

Az Artisjus-díjjal és a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével kitüntetett zenepedagógust, karvezetőt, a Duna Televízió egykori főszerkesztőjét és zenei vezetőjét hosszan tartó betegség után, 81. életévében érte a halál.
Klasszikus Film

Film készült a Szózat regényes történetéről – Nézze meg online, itt!

A Szózat és a zene kapcsolatáról beszélget Juhász Anna irodalmár és Becze Szilvia, a Bartók Rádió szerkesztő-műsorvezetője a Budapesti Filharmóniai Társaság legújabb dokumentumfilmjében.
Klasszikus nekrológ

„Komoly lényét én nem tudtam nem szájtátva csodálni” – búcsú Tallér Zsófiától

Április 6-án, 50 éves korában elhunyt Tallér Zsófia Erkel- és Bartók-Pásztory-díjas zeneszerző, a Zeneakadémia és az SZFE oktatója. A kivételes művészről M. Tóth Géza Balázs Béla-díjas filmrendező emlékezett meg a Freeszfe Egyesület oldalán.
Klasszikus ajánló

Online koncertvetítés keretében hallhatók John Williams legismertebb dallamai

A Los Angeles-i Filharmonikusok egy korábbi évadnyitó koncertjén filmzenei gálaesttel tisztelgett az ötszörös Oscar-díjas John Williams előtt, ahol olyan művek csendültek fel nagyzenekari hangszerelésben, mint a Csillagok háborúja, A birodalom visszavág vagy a Schindler listája zenéje. A koncertfilm április 10-11-ig között online megtekinthető.