Klasszikus

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

2021.04.12. 11:55
Ajánlom
Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.

Zenésztársai búcsúznak Orczi Gézától az alábbi megemlékezéssel:

Nr-0044_-_wwwelfotohu_IMG_0662-111035.jpg

Orczi Géza (Fotó/Forrás: Érczi László / EL FOTO)

Ajándék a hallgatóságnak, amikor egy előadásban egyszerre élhető át tehetség, szorgalom, alázat, az előkészületeket pedig a zene iránti tiszteletből és lelkesedésből fakadó kutatás és kísérletezés alapozza meg. Külön öröm, amikor mindez egy előadóban van jelen. Még nagyobb ez az ajándék, ha valakinek a talentuma többrétű, például ha táncol, zenél, hangszereket készít, s ha a tartalom mellett pontosság és mérnöki tudás is jellemzi. Hála kísér egy művészt, ha a hagyomány, a népi kultúra ápolása terén is tevékenykedik.

S igazi kincs, amikor mindez humorral, fantáziával, szakmai és emberi érzékenységgel, baráti légkörrel karöltve él együtt egy emberben.

Kiváló zenészeink közül most egy olyan arany- és platinalemezes, ARTISJUS-díjas előadóművészre emlékezünk, akit mindez egyszerre jellemzett. Gazdag és színes pályájának kiemelt pillanataival, ezek felelevenítésével mondunk köszönetet életéért és munkásságáért.

A több mint nyolcvan lemezen közreműködő Orczi Gézát zenészként, táncosként, tradicionális hangszerkészítő és restauráló mesterként egyaránt ismerik. Az ütő- és pengetős hangszeres balkáni népzene specialistája volt, táncos, a magyar táncházmozgalom egyik alapítója. Hanglemezfelvételei mellett számtalan élő koncert, nép- és világzenei turné művésze. Womex, Sziget, VOLT, Kaláka, Belvárosi Főutca, Babel Sound, Misztrál, Sopot… A fesztiválok színpadain ugyanúgy egyetlen pillanat alatt teremtett fergeteges, vagy elmélyülő hangulatot, időbeli és térbeli zenei utazást, mint nemzetközi körutakon, tévékamerák előtt, színdarabok hangulatának megfestésekor, vagy táncházak, tánccsoportok kísérésekor.

Bár óriási és sokrétű tudása, s közismert humanitása mellett hivatalos zenekarvezetői képesítéssel is bírt, szerénysége, együttműködése és segítőkészsége a vezetői szerepnél sokkal magasabbra emelték.

Az 1955-ben született mester a Sebő, Szirtosz, Midros, Falkafolk, Zsarátnok, Szabó Zoltán, Carmina Danubiana, Vágtázó Csodaszarvas, Gandharvák partnereként, valamint fiatal zenekarok és tehetségek mentoraként egyaránt tevékenyen támogatta az improvizatív és modern zenei irányzatok, valamint a hagyomány őrzését. Tízesével mérhető azoknak a népzenei és világzenei zenekaroknak, együtteseknek és formációknak a száma, melyekben állandó tagként, partnerként, vagy vendégelőadóként hallhattuk.

A nagy múltú Kolo táncház állandó muzsikus résztvevőjeként, gyermek- és ifjúsági zenei rendezvények, hangszerismertető programok előadójaként, valamint szakmai táborok meghívott vendégelőadójaként számtalan zenerajongót, érdeklődőt és családot varázsolt el, több generációt beleértve.

Az utóbbi öt évben a Müpa hangszerbemutató programja mellett Novák Anikó Zeneélmény programjában is részt vett, minden korosztály számára lehetővé téve a hagyományos hangszerekkel, valamint a balkáni ritmusokkal és népzenével való megismerkedést. Közel ötven különböző hangszeren játszott hitelesen tradicionális dallamokat, ritmusokat és kíséreteket. E hangszerek nagy részét maga készítette, vagy restaurálta.

Hálával és köszönettel tekintenek és gondolnak rá muzsikustársai, tanítványai, a táncház hagyomány követői, a hagyományőrző csoportok és zeneszeretők sokasága.

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Elhunyt Wilheim András zenetörténész

Január 20-án, hetvenhárom éves korában elhunyt Wilheim András, a 20. századi zene szakértője – tette közzé a Editio Musica Budapest.
Vizuál

„A traumatizált ember nem tud meggyőző lenni” – új magyar film az erőszak hatásáról

Aktuális és fontos kérdéseket feszeget Lőrincz Nándor és Nagy Bálint első játékfilmje, a Legjobb tudomásom szerint. Az év vége meglepetésfilmje a szexuális bántalmazás hatásait állítja középpontba – rendhagyó módon nem az áldozat, hanem annak férje szemszögéből. Interjú az alkotókkal.
Klasszikus

Kulcsok a hétvégi Richard Strauss-maratonhoz

A 20. század egyik legnépszerűbb zeneszerzője, Richard Strauss bőségesen merített a mitológia és az irodalom legfontosabb történeteiből. Kik is voltak azok a személyek, valós és kitalált alakok, akik a komponista legnépszerűbb műveit ihlették? Kislexikonunk a Müpa hétvégi Richard Strauss-maratonjához is vezérfonalul szolgálhat.
Vizuál

Szombat estig szabadon nézhető a Serge Gainsbourg-ról készült életrajzi film

Joann Sfar 2010-es filmje Serge Gainsbourg, a minden ízében rendhagyó és polgárpukkasztó művész, énekes, dalszerző, költő, filmrendező életútját eleveníti fel. A sok-sok zenei betéttel és letagadhatatlanul franciás hangulattal készült alkotás január 22-ig látható a Médiaklikk.hu oldalán.
Zenés színház

59 éves korában elhunyt Rafael Rojas tenor

A mexikói operaénekes több évadon át a Stefano Poda-féle Otellóban énekelt címszerepet a Magyar Állami Operaházban, ezt megelőzően pedig a Simándy100 gálát mentette meg a beugrásával Jonas Kaufmann helyett. Halálhírét az Opera közölte.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Otthon a zenében – Ismerd meg Borsos Kata hegedűművésznőt!

Ki gondolná, hogy a finom vonású, fiatal hegedűművésznő idejét a doktori képzés és három gyermek tölti ki? A Zeneakadémia fiatal tehetségeit bemutató portrésorozatunk első részében Borsos Katával ismerkedhet meg a közönség, akinek DLA zárókoncertjére január 25-én kerül sor a Solti Teremben.
Klasszikus hír

Február 10-ig lehet jelentkezni a Virtuózokba

2022-ben öt ország, Magyarország, Szlovákia, Csehország, Lengyelország és Szlovénia fiatal művészei mérkőzhetnek meg a nemzetközi sztárokból álló szuperzsűri és a televíziónézők előtt.
Klasszikus magazin

Kulcsok a hétvégi Richard Strauss-maratonhoz

A 20. század egyik legnépszerűbb zeneszerzője, Richard Strauss bőségesen merített a mitológia és az irodalom legfontosabb történeteiből. Kik is voltak azok a személyek, valós és kitalált alakok, akik a komponista legnépszerűbb műveit ihlették? Kislexikonunk a Müpa hétvégi Richard Strauss-maratonjához is vezérfonalul szolgálhat.
Klasszikus ajánló

Versenyművet ihletett az Oscar-díjas filmzene

A Pannon Filharmonikusok a tőle megszokott lendülettel, különleges zenetörténeti érdekességgel indítja az új évet a Müpában közönségének. A január 28-án pénteken, 19.30-tól felhangzó műsor egyik főszereplője „a vörös hegedű”, amelyet a káprázatos Elina Vähälä hegedűművésznő szólaltat meg.
Klasszikus gyász

Elhunyt Wilheim András zenetörténész

Január 20-án, hetvenhárom éves korában elhunyt Wilheim András, a 20. századi zene szakértője – tette közzé a Editio Musica Budapest.