Klasszikus

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

2021.04.12. 11:55
Ajánlom
Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.

Zenésztársai búcsúznak Orczi Gézától az alábbi megemlékezéssel:

Nr-0044_-_wwwelfotohu_IMG_0662-111035.jpg

Orczi Géza (Fotó/Forrás: Érczi László / EL FOTO)

Ajándék a hallgatóságnak, amikor egy előadásban egyszerre élhető át tehetség, szorgalom, alázat, az előkészületeket pedig a zene iránti tiszteletből és lelkesedésből fakadó kutatás és kísérletezés alapozza meg. Külön öröm, amikor mindez egy előadóban van jelen. Még nagyobb ez az ajándék, ha valakinek a talentuma többrétű, például ha táncol, zenél, hangszereket készít, s ha a tartalom mellett pontosság és mérnöki tudás is jellemzi. Hála kísér egy művészt, ha a hagyomány, a népi kultúra ápolása terén is tevékenykedik.

S igazi kincs, amikor mindez humorral, fantáziával, szakmai és emberi érzékenységgel, baráti légkörrel karöltve él együtt egy emberben.

Kiváló zenészeink közül most egy olyan arany- és platinalemezes, ARTISJUS-díjas előadóművészre emlékezünk, akit mindez egyszerre jellemzett. Gazdag és színes pályájának kiemelt pillanataival, ezek felelevenítésével mondunk köszönetet életéért és munkásságáért.

A több mint nyolcvan lemezen közreműködő Orczi Gézát zenészként, táncosként, tradicionális hangszerkészítő és restauráló mesterként egyaránt ismerik. Az ütő- és pengetős hangszeres balkáni népzene specialistája volt, táncos, a magyar táncházmozgalom egyik alapítója. Hanglemezfelvételei mellett számtalan élő koncert, nép- és világzenei turné művésze. Womex, Sziget, VOLT, Kaláka, Belvárosi Főutca, Babel Sound, Misztrál, Sopot… A fesztiválok színpadain ugyanúgy egyetlen pillanat alatt teremtett fergeteges, vagy elmélyülő hangulatot, időbeli és térbeli zenei utazást, mint nemzetközi körutakon, tévékamerák előtt, színdarabok hangulatának megfestésekor, vagy táncházak, tánccsoportok kísérésekor.

Bár óriási és sokrétű tudása, s közismert humanitása mellett hivatalos zenekarvezetői képesítéssel is bírt, szerénysége, együttműködése és segítőkészsége a vezetői szerepnél sokkal magasabbra emelték.

Az 1955-ben született mester a Sebő, Szirtosz, Midros, Falkafolk, Zsarátnok, Szabó Zoltán, Carmina Danubiana, Vágtázó Csodaszarvas, Gandharvák partnereként, valamint fiatal zenekarok és tehetségek mentoraként egyaránt tevékenyen támogatta az improvizatív és modern zenei irányzatok, valamint a hagyomány őrzését. Tízesével mérhető azoknak a népzenei és világzenei zenekaroknak, együtteseknek és formációknak a száma, melyekben állandó tagként, partnerként, vagy vendégelőadóként hallhattuk.

A nagy múltú Kolo táncház állandó muzsikus résztvevőjeként, gyermek- és ifjúsági zenei rendezvények, hangszerismertető programok előadójaként, valamint szakmai táborok meghívott vendégelőadójaként számtalan zenerajongót, érdeklődőt és családot varázsolt el, több generációt beleértve.

Az utóbbi öt évben a Müpa hangszerbemutató programja mellett Novák Anikó Zeneélmény programjában is részt vett, minden korosztály számára lehetővé téve a hagyományos hangszerekkel, valamint a balkáni ritmusokkal és népzenével való megismerkedést. Közel ötven különböző hangszeren játszott hitelesen tradicionális dallamokat, ritmusokat és kíséreteket. E hangszerek nagy részét maga készítette, vagy restaurálta.

Hálával és köszönettel tekintenek és gondolnak rá muzsikustársai, tanítványai, a táncház hagyomány követői, a hagyományőrző csoportok és zeneszeretők sokasága.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

A sokoldalú Liszt Ferenc – itt vannak a Liszt Ünnep első programjai

Liszt Ferenc művészetének más-más oldalát mutatja be Martin Haselböck és az Orchester Wiener Akademie, Vaszilij Petrenko és a Royal Philharmonic Orchestra, a Kolozsvári Magyar Opera, illetve Francesco Tristano is. Október 9-én indul a negyedik Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál.
Jazz/World

„Nekem a zene gyógyszer minden bajra” – interjú Király Lindával

Anyák napján ad koncertet Király Linda a Várkert Bazárban, az est vendége pedig nem más, mint testvére, Király Viktor lesz, így a közönség lélekemelő duettekre is készülhet.
Könyv

Monumentális nagyregénnyel jelentkezik Darvasi László

Június elején jelenik meg Neandervölgyiek címmel a József Attila-díjas Darvasi László eddigi leghosszabb regénye. A háromkötetes, több évtizedet felölelő műben a magyar vidék, a főváros és a nagyvilág történetei kapcsolódnak össze.
Vizuál

A holokauszt a túlélők szemével – új kiállítás nyílik a Magyar Nemzeti Galériában

Harminc művész szemén keresztül mutatja be a nyolcvan évvel ezelőtt lezajlott magyarországi holokauszt emlékezetét az Így történt - A holokauszt korai emlékezete szemtanú művészek alkotásain című kiállítás.
Színház

Megtartotta tavaszi bemutatóit a Loupe Színházi Társulás

A csapat elsőként a Lányok, fiúk! című monodrámát mutatta be Lovas Rozi főszereplésével, az előadás a családon belüli erőszak témájára reflektál. Áprilisban pedig A kezdet/vége című produkció is debütált, amelyet Sean O’Casey műve nyomán Horváth János Antal írt és rendezett.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Dobri Dániel művét díjazták Washingtonban

A zeneszerző Halmazállapot-változások (States of Matter) című műve az öt legjobbnak választott alkotás közé került az Art Music Society zeneszerzőversenyén.
Klasszikus ajánló

Kortárs koncertek a Kodály Kórussal újra a BMC-ben!

Budapestre látogat a hazai kóruskultúra egyik kiemelten fontos együttese, a debreceni Kodály Kórus a hazai és a külföldi kortárs muzsika gyöngyszemeit hozza el a BMC_be, május 4-én és június 1-jén.
Klasszikus hír

Nagy oratóriumokat játszik a Zeneakadémián a Haydneum

Meghirdette 2024/25-ös évadát a Magyar Régizenei Központ, a jövőre különösen nagyszabású Zeneakadémia Bérlet mellett továbbra is lesz Őszi, illetve Egyházzenei Fesztivál, és a fortepianót a középpontba állító sorozatukat is folytatják.
Klasszikus ajánló

Nemzeti sajátosságok és közös értékek a Budapesti Nemzetközi Orgonafesztiválon

A fesztivál művészeti vezetője, Mészáros Zsolt Máté orgonaművész és Liszt-kutató az orgonazene kiváló nemzetközi képviselőit hívta meg, akik május 5. és június 30. között adnak koncertet a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban
Klasszikus ajánló

Igényes zene, stílustól függetlenül – új koncertsorozatot indít az MVM

A klasszikus zenét és a minőségi könnyűzenét a középpontba állító új eseménysorozat indul az MVM támogatásával. Az MVM Classic&Club koncertjei a két műfaj kiemelkedő hazai tehetségeinek egyedi produkcióit vonultatják fel.