Klasszikus

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

2021.04.12. 11:55
Ajánlom
Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.

Zenésztársai búcsúznak Orczi Gézától az alábbi megemlékezéssel:

Nr-0044_-_wwwelfotohu_IMG_0662-111035.jpg

Orczi Géza (Fotó/Forrás: Érczi László / EL FOTO)

Ajándék a hallgatóságnak, amikor egy előadásban egyszerre élhető át tehetség, szorgalom, alázat, az előkészületeket pedig a zene iránti tiszteletből és lelkesedésből fakadó kutatás és kísérletezés alapozza meg. Külön öröm, amikor mindez egy előadóban van jelen. Még nagyobb ez az ajándék, ha valakinek a talentuma többrétű, például ha táncol, zenél, hangszereket készít, s ha a tartalom mellett pontosság és mérnöki tudás is jellemzi. Hála kísér egy művészt, ha a hagyomány, a népi kultúra ápolása terén is tevékenykedik.

S igazi kincs, amikor mindez humorral, fantáziával, szakmai és emberi érzékenységgel, baráti légkörrel karöltve él együtt egy emberben.

Kiváló zenészeink közül most egy olyan arany- és platinalemezes, ARTISJUS-díjas előadóművészre emlékezünk, akit mindez egyszerre jellemzett. Gazdag és színes pályájának kiemelt pillanataival, ezek felelevenítésével mondunk köszönetet életéért és munkásságáért.

A több mint nyolcvan lemezen közreműködő Orczi Gézát zenészként, táncosként, tradicionális hangszerkészítő és restauráló mesterként egyaránt ismerik. Az ütő- és pengetős hangszeres balkáni népzene specialistája volt, táncos, a magyar táncházmozgalom egyik alapítója. Hanglemezfelvételei mellett számtalan élő koncert, nép- és világzenei turné művésze. Womex, Sziget, VOLT, Kaláka, Belvárosi Főutca, Babel Sound, Misztrál, Sopot… A fesztiválok színpadain ugyanúgy egyetlen pillanat alatt teremtett fergeteges, vagy elmélyülő hangulatot, időbeli és térbeli zenei utazást, mint nemzetközi körutakon, tévékamerák előtt, színdarabok hangulatának megfestésekor, vagy táncházak, tánccsoportok kísérésekor.

Bár óriási és sokrétű tudása, s közismert humanitása mellett hivatalos zenekarvezetői képesítéssel is bírt, szerénysége, együttműködése és segítőkészsége a vezetői szerepnél sokkal magasabbra emelték.

Az 1955-ben született mester a Sebő, Szirtosz, Midros, Falkafolk, Zsarátnok, Szabó Zoltán, Carmina Danubiana, Vágtázó Csodaszarvas, Gandharvák partnereként, valamint fiatal zenekarok és tehetségek mentoraként egyaránt tevékenyen támogatta az improvizatív és modern zenei irányzatok, valamint a hagyomány őrzését. Tízesével mérhető azoknak a népzenei és világzenei zenekaroknak, együtteseknek és formációknak a száma, melyekben állandó tagként, partnerként, vagy vendégelőadóként hallhattuk.

A nagy múltú Kolo táncház állandó muzsikus résztvevőjeként, gyermek- és ifjúsági zenei rendezvények, hangszerismertető programok előadójaként, valamint szakmai táborok meghívott vendégelőadójaként számtalan zenerajongót, érdeklődőt és családot varázsolt el, több generációt beleértve.

Az utóbbi öt évben a Müpa hangszerbemutató programja mellett Novák Anikó Zeneélmény programjában is részt vett, minden korosztály számára lehetővé téve a hagyományos hangszerekkel, valamint a balkáni ritmusokkal és népzenével való megismerkedést. Közel ötven különböző hangszeren játszott hitelesen tradicionális dallamokat, ritmusokat és kíséreteket. E hangszerek nagy részét maga készítette, vagy restaurálta.

Hálával és köszönettel tekintenek és gondolnak rá muzsikustársai, tanítványai, a táncház hagyomány követői, a hagyományőrző csoportok és zeneszeretők sokasága.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

„Írás és olvasás ikrek” - Vámos Miklós a Lírástudókban

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio május 12-én, szerda este fél 8-kor jelentkező irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Vámos Miklós író.
Vizuál

Nézze meg ingyenesen az európai film legjobbjait a Lux-díj online csatornáján

A Lux Közönségdíj online mozicsatornáján május 16-ig ingyenesen megtekinthető három sokszorosan díjazott európai film: az Oscar- és Európa-díjas Még egy kört mindenkinek, az Oscar-jelölt Kollektíva és a Corpus Christi című alkotás. A közönség szavazatait is várják.
Színház

Gyabronka József, Háy János és Alföldi Róbert az újranyitó Átrium színpadán

Május 21-től újra élő előadásokat tart az Átrium. A budai intézmény első produkciója a Fehér nyuszi, vörös nyuszi című darab Gyabronka József előadásában, ezt követően egy Háy János-premierrel, valamint a Mefisztó című kortárs zenés kabaréval várják a közönséget.
Vizuál

Paul Almásy válogatott fotográfiáiból rendezett tárlatot a Mai Manó Ház

A Mai Manó Ház A képírás mestere – Paul Almásy címmel rendezett kiállítást a világhírű franciaországi magyar fotóriporter munkáiból, mely május 11. és június 6. között látogatható.
Színház

Eredeti Örkény-egypercessel köszöntötték Mácsai Pált a jubileumi Azt meséld el Pista! után

Május 12-én különleges évfordulót ünnepelt az Örkény Színház, ugyanis 700. alkalommal tűzték műsorra Mácsai Pál egyszemélyes előadását, az Azt meséld el, Pista!-t.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Magyar népdalt énekel Emma Kirkby a Kórusok Éjszakája jóvoltából

A Kórusok Éjszakája kórusfesztivál megálmodói a Csíkszerda Egyesület tagjai, akik a világhírű angol szopránnal, Emma Kirkbyvel készítenek közös videót, melyben a Csillagok, csillagok kezdetű magyar népdalt éneklik közösen.
Klasszikus gyász

Elhunyt Balassa Sándor zeneszerző, a nemzet művésze

Életének 87. évében, hosszan tartó betegség után elhunyt Balassa Sándor Erkel Ferenc- és Kossuth-díjas zeneszerző, a nemzet művésze, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) egyik alapítója és rendes tagja – közölte az MTI-vel az MMA.
Klasszikus hír

A Budapesti Fesztiválzenekar emlékkoncertet tart a koronavírus áldozatainak emlékére

A május 26-i ingyenes emlékkoncertet a Budapest Kongresszusi Központban rendezik meg, ahol a Budapesti Fesztiválzenekar és egy erre az alkalomra összeálló kórus, Fischer Iván vezényletével Mozart Requiemjét adja elő. A koncertet aznap az RTL Klub-on is meg lehet tekinteni.
Klasszikus hír

Haydn és magyar nóta az Óbudai Danubia Zenekar online kínálatában

Az Óbudai Danubia Zenekar május 15-én a Best of BMC sorozat keretében Haydn műveit szólaltatja meg, míg május 22-én a magyar nóta értékeit felvillantva, Liszt Ferenc valamint Brahms művei mellett, Ott Rezső kifejezetten erre az alkalomra írt szimfonikus magyar nótacsokrát játssza.
Klasszikus hír

„Újraéled a karanténba zárt kultúra”- kihirdette a Budapesti Fesztiválzenekar 2021–22-es évadát

Fischer Iván rendezte új operaelőadás, Richard Strauss-maraton és nemzetközi sztárok, köztük Danyiil Trifonov vagy Jordi Savall is szerepelnek a Budapesti Fesztiválzenekar 2021–22-es évadjában.