Klasszikus

A legismertebb élő ukrán komponista – Valentin Szilvesztrov 85 éves

2022.09.30. 14:25
Ajánlom
Egy évvel ezelőtt még elsősorban a zeneélet új művei iránt fokozottan érdeklődő közönség ismerhette Valentin Szilvesztrov nevét, ám az orosz invázió kezdete óta a szerző műveit Európa-szerte játsszák az ukrán nép iránti szolidaritás jegyében.

Február 24. óta minden korábbinál több koncertteremben hangzik fel a nyolcvanöt éves ukrán zeneszerző, Valentin Szilvesztrov muzsikája. A zenészek és a szervezők ilyen módon is ki akarják fejezni támogatásukat az ukrán népnek, így az elmúlt bő fél évben sok esetben akár váratlan programváltozással is a hangversenyek műsorára kerültek a komponista alkotásai. Budapesten a Búcsúszerenád című alkotása hangzott el, Vlagyimir Jurovszkij és a Berlini Rádiózenekar előadásában.

De ki is ez a szeptember 30-án éppen nyolcvanötödik életévét betöltő zeneszerző, akit a történelem kegyetlen játéka a reflektorfénybe lökött? Valentin Szilvesztrov 1937-ben született Kijevben, zenei tanulmányait tizenöt évesen kezdte meg, majd építőmérnöki iskolája mellett, esti képzésben tanult zenét. 1958 és 1964 között a kijevi Csajkovszkij Konzervatórium diákja volt.

Szilvesztrov nemzetközi ismertségét az 1960-as avantgárd mozgalmak képviselőjeként szerezte, 3. szimfóniáját a híres Darmstadti Nyári Akadémián mutatták be. Ám az Alfred Schnittke és Arvo Pärt által napjaink egyik legnagyobb komponistájának nevezett alkotó korának művészi törekvéseiből azt a következtetést vonta le, hogy a zeneszerzőnek nem szabad engednie, hogy bármilyen előítélet megkösse, ebbe beleértve az avantgárd irányzatok előítéleteit is.

Nem írok új zenét. A zeném válasz és visszhang mindarra, ami már létezik

– fogalmazta meg ars poeticáját Szilvesztrov, és elfordult a korszak uralkodó zenei stílusától.

A szovjet hatalommal való sorozatos összeütközései miatt az 1970-es években úgy döntött, visszavonul a nyilvánosságtól. Ekkor írta Csendes dalok című ciklusát, melyet privát előadásra szánt. Bár eddigre már számos külföldi elismeréssel is rendelkezett, műveit hazájában csak az 1980-as években kezdték el rendszeresen játszani. Hatvanadik születésnapján fesztivállal ünnepelték szülővárosában, Kijevben, nyolcvanadik születésnapjáról pedig már a világ számos pontján megemlékeztek.

Valentin Szilvesztrovot egyedi stílusa, a tonalitáshoz való visszatérése, zenéjének erős érzelmi és drámai hatása emelte a figyelem középpontjába. Stílusára a metazene vagy metaforikus zene kifejezéseket használja, amellyel

egyfajta zenén túli zenére utal, egy a muzsika fölött álló univerzális nyelvre, szemben a kortárs zene kevesek által befogadható sajátosságaival.

Eddigi pályája során kilenc szimfóniát, kamarazenei műveket, dalokat és kantátákat is írt. Egyházi alkotásaiban az ortodox zenei világot is idézi. Egyik különös személyes hangvételű műve a felesége emlékére írt Requiem Larissának című darabja.

Február végén–március elején az egész világ zenekedvelői követték aggódva, ahogyan az idős mester a harcok közepette elhagyja hazáját, hogy végül Berlinben telepedjen meg. Azóta a figyelem különösen a 2014-es Ima Ukrajnáért című műve iránt erősödött meg, amely szerepelt például a Metropolitan Opera jótékonysági koncertjének műsorán is. A komponista ezt a művét a Majdan téri tüntetések emlékére írta, ám a szövege –

Uram, védd meg Ukrajnát! Adj nekünk erőt, hitet és reményt, atyánk!

 – a jelen helyzetre is vonatkoztatható.

Fejléckép: Valentin Szilvesztrov (fotó/forrás: Roberto Masotti / ECM Records)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Egyik húzza a másikat – Almási Miklós bejegyzése

Valami titkos versenyfélének tűnhet az a csoporthatás, ahogy a klasszikus zene korszakos alakjai egymás mellett és által jutottak el a csúcsig. Almási Miklós Széchenyi-díjas esztéta, filozófus, esszéíró vendégcikke.
Plusz

Hátborzongatóan szép történet áll Bereményi Géza legnépszerűbb dalszövege mögött

A Kossuth-díjas művészt egy rádióműsorban kérdezték halhatatlanságról és a Nagy utazás című számáról, válaszul azonban az egyik legkedveltebb Cseh Tamás-dal, a Csönded vagyok keletkezésének történetét osztotta meg, amelynek versszakaiban valójában párbeszédet folytat egy elhunyt fiúval.
Zenés színház

Nézze vissza Mundruczó Kornél müncheni Lohengrin-rendezését!

December 3-án mutatta be a Bajor Állami Opera Wagner Lohengrinjét Mundruczó Kornél rendezésében. Az előadást a színház saját streamingfelülete és a BR-Klassik is közvetítette, ahol vissza is nézhető a produkció.
Vizuál

A metronóm kérlelhetetlensége – megnéztük az Ennio Morricone-filmet

Egy monumentális életműhöz monumentális portré illik: Giuseppe Tornatore dokumentumfilmje a maga két és fél órájával töményen, sűrítve mutatja meg, miért is lehet kizárólag szuperlatívuszokban beszélni Ennio Morriconéról.
Jazz/World

„Akkor vagyok boldog, ha azt játszhatom, amit szeretek” – Beszélgetés Horváth Balázzsal

A cimbalomtól indult, a zongorához érkezett. Tanul, tanít, próbál, fellép, versenyez és új együttest alapít. Horváth Balázs jazz-zongoraművészt kérdeztük, akinek tehetségét a napokban Junior Prima Díjjal ismerték el az MVM Zrt. támogatásával.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Ingyenes koncerteket ad a Fesztiválzenekar advent negyedik hétvégéjén

December 17-én és 18-án forró teával, forralt borral és zenés karácsonyi vásárral várják a látogatókat a Selmeci utcai próbateremben, ahol zenei témájú ajándéktárgyakat is beszerezhetünk.
Klasszikus ajánló

Délelőtt is sztárszólisták várják a közönséget az MVM karácsonyi koncertjén

A nagy érdeklődés miatt az MVM Karácsonyi Koncert napján, december 18-án délelőttre újabb hangversenyt hirdettek a szereplők, melyen szintén a hangszeres szólisták legnagyobbjai léptek fel.
Klasszikus interjú

„Az intuíció vezet” – Beszélgetés Tabajdi Ádám orgonaművésszel

Tabajdi Ádám az orgonistavilág sokoldalú alakja. Kívül-belül ismeri a hangszert és irodalmát, gyakornok volt a párizsi Notre-Dame-ban, számos rangos, nemzetközi versenyen szerepelt már sikerrel és előkészületben van egy átiratának kottás kiadása. Az MVM Zrt. jóvoltából Junior Prima Díjjal kitüntetett művész azt is elárulta, mit gondol a versenyekről, és milyen orgonát választana magának.
Klasszikus videó

Három nyelven csendül fel a Csendes éj a Danubia Zenekar és a Máltai Szimfónia videójában

Hátrányos helyzetű gyerekekkel rögzítették a Csendes éj című klasszikus karácsonyi dalt, amely lovári, angol és magyar nyelven csendül fel Lakatos Mónika, Nótár Mary és Takács Nikolas, valamint a Szent Efrém Férfikar közreműködésével.
Klasszikus hír

Elmarad Nina Stemme áriaestje a Müpában

Az intézmény tájékoztatása alapján a világhírű svéd szoprán lemondta december 7-re tervezett Wagner-estjét, így a koncertre szóló jegyeket az intézmény visszaváltja.