Klasszikus

A legismertebb élő ukrán komponista – Valentin Szilvesztrov 85 éves

2022.09.30. 14:25
Ajánlom
Egy évvel ezelőtt még elsősorban a zeneélet új művei iránt fokozottan érdeklődő közönség ismerhette Valentin Szilvesztrov nevét, ám az orosz invázió kezdete óta a szerző műveit Európa-szerte játsszák az ukrán nép iránti szolidaritás jegyében.

Február 24. óta minden korábbinál több koncertteremben hangzik fel a nyolcvanöt éves ukrán zeneszerző, Valentin Szilvesztrov muzsikája. A zenészek és a szervezők ilyen módon is ki akarják fejezni támogatásukat az ukrán népnek, így az elmúlt bő fél évben sok esetben akár váratlan programváltozással is a hangversenyek műsorára kerültek a komponista alkotásai. Budapesten a Búcsúszerenád című alkotása hangzott el, Vlagyimir Jurovszkij és a Berlini Rádiózenekar előadásában.

De ki is ez a szeptember 30-án éppen nyolcvanötödik életévét betöltő zeneszerző, akit a történelem kegyetlen játéka a reflektorfénybe lökött? Valentin Szilvesztrov 1937-ben született Kijevben, zenei tanulmányait tizenöt évesen kezdte meg, majd építőmérnöki iskolája mellett, esti képzésben tanult zenét. 1958 és 1964 között a kijevi Csajkovszkij Konzervatórium diákja volt.

Szilvesztrov nemzetközi ismertségét az 1960-as avantgárd mozgalmak képviselőjeként szerezte, 3. szimfóniáját a híres Darmstadti Nyári Akadémián mutatták be. Ám az Alfred Schnittke és Arvo Pärt által napjaink egyik legnagyobb komponistájának nevezett alkotó korának művészi törekvéseiből azt a következtetést vonta le, hogy a zeneszerzőnek nem szabad engednie, hogy bármilyen előítélet megkösse, ebbe beleértve az avantgárd irányzatok előítéleteit is.

Nem írok új zenét. A zeném válasz és visszhang mindarra, ami már létezik

– fogalmazta meg ars poeticáját Szilvesztrov, és elfordult a korszak uralkodó zenei stílusától.

A szovjet hatalommal való sorozatos összeütközései miatt az 1970-es években úgy döntött, visszavonul a nyilvánosságtól. Ekkor írta Csendes dalok című ciklusát, melyet privát előadásra szánt. Bár eddigre már számos külföldi elismeréssel is rendelkezett, műveit hazájában csak az 1980-as években kezdték el rendszeresen játszani. Hatvanadik születésnapján fesztivállal ünnepelték szülővárosában, Kijevben, nyolcvanadik születésnapjáról pedig már a világ számos pontján megemlékeztek.

Valentin Szilvesztrovot egyedi stílusa, a tonalitáshoz való visszatérése, zenéjének erős érzelmi és drámai hatása emelte a figyelem középpontjába. Stílusára a metazene vagy metaforikus zene kifejezéseket használja, amellyel

egyfajta zenén túli zenére utal, egy a muzsika fölött álló univerzális nyelvre, szemben a kortárs zene kevesek által befogadható sajátosságaival.

Eddigi pályája során kilenc szimfóniát, kamarazenei műveket, dalokat és kantátákat is írt. Egyházi alkotásaiban az ortodox zenei világot is idézi. Egyik különös személyes hangvételű műve a felesége emlékére írt Requiem Larissának című darabja.

Február végén–március elején az egész világ zenekedvelői követték aggódva, ahogyan az idős mester a harcok közepette elhagyja hazáját, hogy végül Berlinben telepedjen meg. Azóta a figyelem különösen a 2014-es Ima Ukrajnáért című műve iránt erősödött meg, amely szerepelt például a Metropolitan Opera jótékonysági koncertjének műsorán is. A komponista ezt a művét a Majdan téri tüntetések emlékére írta, ám a szövege –

Uram, védd meg Ukrajnát! Adj nekünk erőt, hitet és reményt, atyánk!

 – a jelen helyzetre is vonatkoztatható.

Fejléckép: Valentin Szilvesztrov (fotó/forrás: Roberto Masotti / ECM Records)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

„Ha sztrájkolunk, ha lejjebb kapcsolunk, nem lesz magyar operaéneklés” – interjú Ókovács Szilveszterrel

Új évadról, sztrájkról, szereposztásokról és az Eiffel Műhelyházról is kérdeztük Ókovács Szilveszter főigazgatót, aki azt is elárulta, mit gondol az elmúlt időszak néhány olyan kínos ügyéről, amit felkapott a sajtó.
Klasszikus

Elhunyt Fekete Győr István

A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett zeneszerző, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola zeneszerzés tanára 88 éves volt.
Plusz

Ugorjon fejest a szabadtéri szezonba a júniusi Fidelióval!

Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a 2024. júniusi Fidelio. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!
Jazz/World

Fedél nélkül – Simon Kornél zenekara ad koncertet a 6SZÍN-ben

Simon Kornél és Tótváradi Zsolt szerzőpáros együttese, a Boughris május 30-án tartja meg bemutatkozó estjét a terézvárosi játszóhelyen. A zenekar átmenetet képez a Pink Floyd és John Mayer stílusa között. 
Színház

Nemzetközi fesztiválok a Karinthy Színházban

Június 4-én és 5-én a Nemzetközi Történetmesélő Fesztiválon, június 8-án pedig az I. Karinthy New Wave Festivalon találkozhat a közönség nemzetközileg elismert művészekkel.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Fekete Győr István

A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett zeneszerző, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola zeneszerzés tanára 88 éves volt.
Klasszikus ajánló

Martha Argerich, Mischa Maisky és Fazil Say is fellép a 10. Cziffra Fesztiválon

A 2025-ben 10. jubileumát ünneplő Cziffra Fesztivál különösen gazdag programkínálattal várja az érdeklődőket. A mintegy 40 eseményt számláló ünnepi hangversenysorozat ősszel, Cziffra György születésnapjához kapcsolódóan indul Oslóban, Budapesten és Londonban.
Klasszikus hír

Idén is tíz fiatal kapott Junior Prima Díjat a klasszikus, a könnyűzene és a jazz területéről

A május 15-én a Magyar Zene Házában tartott ünnepélyes díjátadón tíz harminc év alatti kiemelkedő művészt díjaztak, akik az elismerés mellett hárommillió forint támogatásban is részesülnek.
Klasszikus hír

Rangos elismerést kapott egy francia magazintól a Budapesti Fesztiválzenekar Eroica-lemeze

„Igazi mérföldkőhöz értünk a mű lemezfelvételeinek történetében” – fogalmazott a Diapason magazin kritikusa indoklásában. A BFZ lemezéről korábban a nemzetközi kritikai visszhang is elismerően szólt.
Klasszikus ajánló

Schiff András is fellép május végén Kismartonban

A bécsi klasszika és Joseph Haydn kompozícióinak bölcsője, az Esterházy-kastély 2024-ben, az Esterházy alapítványok megalapírásának 30., jubileumi évében az évfordulóhoz méltó programokkal és kitárt kapukkal várja a klasszikus zene szerelmeseit. Így lesz ez májusban és júniusban is.