Klasszikus

A legjobbak

2003.12.19. 00:00
Ajánlom
Kiosztották az első Prima Primissima Díjakat Legjobb a legjobbak között: Szabó Magda író, Sebestyén Márta énekművész, Makovecz Imre építész, Vizi E. Szilveszter akadémikus, Nemeskürty István irodalom- és filmtörténész, író, Varga Imre szobrászművész, Rost Andrea operaénekes, Darvas Iván színművész, Gömöri Endre újságíró, publicista, Vitray Tamás tévériporter és a közönségdíjas Hír Tv.

Valamennyien az idén első ízben kiosztott Prima Primissima Díj nyertesei. Az egyenként ötvenezer eurós, vagyis megközelítőleg tizenhárommillió forintos pénzjutalommal és a legyőzhetetlen versenylóról, Kincsemről mintázott Zsolnay-alkotással járó kitüntetést a Nemzeti Színházban a vállalkozók napján, december 11-én adták át. A gálát megtisztelte jelenlétével Mádl Ferenc köztársasági elnök és Orbán Viktor volt miniszterelnök is.

"Az embernek mindennap legalább / egy kis dalt kellene hallgatnia, / egy jó költeményt olvasnia, / egy pompás festményt szemlélnie..." - írta Goethe a mindenkit formáló művészeti élményről, amely mecénások nélkül sokak számára aligha lenne hozzáférhető. De alkotás sincs inspiráló támogatás nélkül, mely egy-egy kitűnő művészt a teremtésre ösztönöz. E nemes magánmecenatúra éledt újjá Demján Sándor üzletember kezdeményezésére, aki a hazai tudományos, művészeti és kulturális élet pártfogására hozta létre a Prima Primissima Díjat. A Vállalkozók Országos Szövetségének (VOSZ) támogatásával alapított elismerést a Prima Primissima Alapítvány tíz éven át ítélheti oda. A fődíj mellett a kategóriák további jelöltjei a Prima elismerést, és a vele járó tíz-tízezer eurós jutalmat vehetik át. Az alapító okirat értelmében Demján Sándor évi ötszázötvenezer eurót adományoz magánvagyonából és vállalkozásaiból az alapítvány céljaira.

A VOSZ kibővített elnöksége és az alapítvány kuratóriuma titkos szavazással választotta ki a legjobbakat a tíz kategória - magyar irodalom, színház- és filmművészet, magyar képzőművészet, magyar tudomány, oktatás és köznevelés, építészet és építőművészet, magyar írott sajtó, magyar elektronikus sajtó, magyar népművészet és közművelődés, magyar zeneművészet - harminc jelöltje közül. A közönségdíjra sms-ben és telefonon két hónapon át adhatták le voksaikat az ország polgárai. Az eredetileg pénzdíj nélküli elismerést a Hír Tv vezérigazgatója, Borókai Gábor vette át Csányi Sándortól, a VOSZ elnökétől, aki hirtelen meghozott döntése értelmében a mindenkori közönségdíj-kategória díjazottjának, így elsőként az idei győztesnek pénzjutalmat is felajánlott.

A Prima Primissima Díj átadó ünnepségén Elek István, lapunk főszerkesztője, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának tagja a magyar népművészet és közművelődés kategória elismerését nyújtotta át Sebestyén Mártának.

A jelöltek és a megválasztottak

Irodalom: Nádas Péter, Szabó Magda, Székely Magda
Színház- és filmművészet: Darvas Iván, Mácsai Pál, Törőcsik Mari
Képzőművészet: Deim Pál, Somogyi Győző, Varga Imre
Tudomány: Gyulai József, Pungor Ernő, Vizi E. Szilveszter
Oktatás és köznevelés: Jelenits István, Kiss Tibor, Nemeskürty István
Építészet és építőművészet: Ekler Dezső, Makovecz Imre, Vadász György
Írott sajtó: Magyar Szemle társadalomtudományi folyóirat, Gömöri Endre, Móser Zoltán
Elektronikus sajtó: Hír Tv, Kudlik Júlia, Vitray Tamás
Népművészet és közművelődés: Novák Ferenc, Sebestyén Márta, Sebő Ferenc
Zeneművészet: Liszt Ferenc Kamarazenekar, Rost Andrea, Szörényi Levente

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Színház

Megszavazta a Parlament az új színháztörvényt

115 igen szavazattal elfogadta az Országgyűlés a kulturális törvénycsomagról szóló törvényjavaslatot, amely miatt hétfőn ezrek tüntettek a Madách téren.
Zenés színház

Kiderült, mit gondol a Metropolitan Opera főigazgatója az énekesekről

Tizenhárom éve áll a New York-i operaház élén, Peter Gelb mindennel találkozott már.
Klasszikus

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.
Vizuál

Illusztrátoroktól kérhetsz személyre szóló rajzot karácsonyra

A legviccesebb kérésekről vagy a legemlékezetesebb kliensekről kérdeztük az illusztrátorokat a Pagony lassan hagyományosnak számító karácsony előtti jótékony rajzolása kapcsán.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Szüts Apor: „A tökéletességet nem lehet, és nem is kell elérni”

Szüts Apor számára korán jött az ismertség a komolyzene világában. Több interjúban is beszélt eddigi munkásságáról, most viszont a belső munkafolyamatokról és szemléletmódjáról tudhatunk meg részleteket, amelyekről talán a lámpalázzal vagy maximalizmussal küzdő fiatal zenészek is szívesen olvasnának. Így került szóba a fejlődés, az önkritika vagy a tökéletesség nemlétének témája is.
Klasszikus hír

Kecskés D. Balázs Istvánffy Benedek-díjat kapott

A fiatal zeneszerző Három románc című alkotása nyerte el a Magyar Zeneszerzők Egyesületének díját.
Klasszikus fidelio klasszik

Rost Andrea a Fidelio Klasszik vendége

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása december 14-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Elek Ányossal, ifj. Harangozó Gyulával és Rost Andreával.
Klasszikus konferencia

Mi a helyzet a nőkkel a zenében?

Január 8-án és 9-én, az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál keretében szimpóziumot rendeznek a fenti kérdés megvitatására.
Klasszikus zongora

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.