Klasszikus

A legjobbak között a Budapesti Tavaszi Fesztivál

2003.10.31. 00:00
Ajánlom
Újabb megtiszteltetés érte a Budapesti Tavaszi Fesztivált, pontosabban szervezőit. A tekintélyes holland Lokale Festiviteiten internetes oldal ugyanis összeállította Európa ötven legjobb fesztiváljának listáját, amin a BTF egyedül képviseli hazánkat a mezőnyben.

A website összesen 200 fesztivált választott ki a kontinensről 2003 tavaszán: ekkor elsősorban azt vizsgálták, mennyire érdekesek ezek a rendezvények a külföldi turisták számára, illetve hogy hány éve találhatók meg az adott ország kulturális palettáján. Ezt követően 150 programsorozatot töröltek a listáról – már ez sem volt könnyű, ám következett egy még nehezebb feladat. Rangsorolni a tulajdonképpen rangsorolhatatlant, hiszen ötven teljesen különböző fesztivál maradt a felsorolásban a berlini Loveparade-tól a müncheni Oktoberfesten át az avignoni színházi happeningig. Ám a végső rangsorolás után összeállt Európa ötven valóban legjobb fesztiváljának listája.

A holland honlap szerkesztői 12 pont alapján döntöttek: a többi között vizsgálták az egyediséget, a programok számát és fajtáit, azt, hogy a változatos közönségnek kell-e, s ha igen, mennyire megküzdenie azért, hogy jól és tartalmasan szórakozzon, az eseménysorozatok kommunikációját, a belépők árát, a biztonságot. Hosszas viták után végül egy 1-5 fokozatú skálán értékelték a személyes élményeket, illetve utánaolvastak a fesztiváloknak útikönyvekben, honlapokon, újságokban, magazinokban. A legnehezebb az volt, amikor az eredmények alapján a végső sorrendet kellett felállítani, pontosan a rendezvények különbözősége miatt. De végül felszállt a füst, s a www.LokaleFestiviteiten.com honlapon megtekinthető Európa ötven legjobb, legsikeresebb, legszínvonalasabb fesztiválja.

A sorrend inkább csak jelzésértékű, ezt a honlap szerkesztői sem tagadják, hiszen a félszáz programsorozat közé bejutni talán olyan, mint az Oscar-díjkiosztáson nomináltnak lenni. Mindenki nyertes, akinek a neve a listán szerepel. A cél egyébként az volt, a kultúrakedvelő európaiak, s talán a még távolabb élők is könnyedén informálódhassanak a legjobb helyekről a kontinensen, azért, hogy ha csak egy hétvégét akarnak eltölteni valahol, azt is értékesen tehessék.

Természetesen hazánk számára óriási jelentőséggel bír, hogy a nemzetközi palettán amúgy is nagy elismertségnek örvendő Budapesti Tavaszi Fesztivál immár sajátjai között is az egyik legjobbnak találtatott. Még több turista érkezhet ezáltal március-áprilisban Magyarországra, ráadásul éppen ebben az időpontban amúgy sem gyakoriak a hagyományosan elsősorban a komolyzenére épülő fesztiválok. Mert a BTF visszatérő látogatói már tudják, a tavasz Budapesten kezdődik.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A londoni és a New York-i operaház is kirúgta Vittorio Grigolót

„Helytelen és agresszív viselkedése miatt” megválik Vittorio Grigolo olasz tenortól a londoni Royal Opera House és a New York-i Metropolitan Opera.
Színház

Petíció indult és tüntetést szerveznek a kulturális élet totális átszervezése ellen

Teljesen ellehetetlenítené a függetlenek működését, de a kőszínházak műsorpolitikáját is felülről irányítaná a kormány egy új törvényjavaslat szerint. Ennek megakadályozására szerveznek december 9-én tüntetést a fővárosi kőszínházak – emellett petíció is indult a törvényjavaslat elfogadása ellen. FRISSÍTVE
Plusz

Átadták az idei Prima Primissima Díjakat

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten.
Vizuál

Online elérhető magyar filmek (nem csak) külföldieknek

Mindig is meg akartad mutatni a külföldi ismerőseidnek, hogy miért jók a hazai mozifilmek? Itt a lehetőség!
Színház

Újszínházi zaklatási ügyről ír a HVG

A lap úgy tudja, egy állami kitüntetéssel is rendelkező, ismert színész zaklathatott egy nem színész alkalmazottat az Újszínházban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus galéria

Láttál már hangszobrot?

Élmény marad – különleges hangszobor-kiállítással készül az ünnepekre a Müpa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Világsztárok által aláírt hangszobrokból és egy közel öt méter magas, függesztett elemből álló grandiózus installáció várja a látogatókat az ünnepi készülődés jegyében a Müpa Zászlóterében december 5-től.
Klasszikus gyász

Elhunyt Bónis Ferenc zenetörténész

Kodály Zoltán és Szabolcsi Bence egykori tanítványa 87 éves volt.
Klasszikus hír

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Klasszikus gyász

Elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész

Életének 96. évében elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész, a Zeneakadémia nyugalmazott tanszékvezető tanára, Bácsbokod díszpolgára.
Klasszikus hír

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.