Klasszikus

A legjobbak között a Budapesti Tavaszi Fesztivál

2003.10.31. 00:00
Ajánlom
Újabb megtiszteltetés érte a Budapesti Tavaszi Fesztivált, pontosabban szervezőit. A tekintélyes holland Lokale Festiviteiten internetes oldal ugyanis összeállította Európa ötven legjobb fesztiváljának listáját, amin a BTF egyedül képviseli hazánkat a mezőnyben.

A website összesen 200 fesztivált választott ki a kontinensről 2003 tavaszán: ekkor elsősorban azt vizsgálták, mennyire érdekesek ezek a rendezvények a külföldi turisták számára, illetve hogy hány éve találhatók meg az adott ország kulturális palettáján. Ezt követően 150 programsorozatot töröltek a listáról – már ez sem volt könnyű, ám következett egy még nehezebb feladat. Rangsorolni a tulajdonképpen rangsorolhatatlant, hiszen ötven teljesen különböző fesztivál maradt a felsorolásban a berlini Loveparade-tól a müncheni Oktoberfesten át az avignoni színházi happeningig. Ám a végső rangsorolás után összeállt Európa ötven valóban legjobb fesztiváljának listája.

A holland honlap szerkesztői 12 pont alapján döntöttek: a többi között vizsgálták az egyediséget, a programok számát és fajtáit, azt, hogy a változatos közönségnek kell-e, s ha igen, mennyire megküzdenie azért, hogy jól és tartalmasan szórakozzon, az eseménysorozatok kommunikációját, a belépők árát, a biztonságot. Hosszas viták után végül egy 1-5 fokozatú skálán értékelték a személyes élményeket, illetve utánaolvastak a fesztiváloknak útikönyvekben, honlapokon, újságokban, magazinokban. A legnehezebb az volt, amikor az eredmények alapján a végső sorrendet kellett felállítani, pontosan a rendezvények különbözősége miatt. De végül felszállt a füst, s a www.LokaleFestiviteiten.com honlapon megtekinthető Európa ötven legjobb, legsikeresebb, legszínvonalasabb fesztiválja.

A sorrend inkább csak jelzésértékű, ezt a honlap szerkesztői sem tagadják, hiszen a félszáz programsorozat közé bejutni talán olyan, mint az Oscar-díjkiosztáson nomináltnak lenni. Mindenki nyertes, akinek a neve a listán szerepel. A cél egyébként az volt, a kultúrakedvelő európaiak, s talán a még távolabb élők is könnyedén informálódhassanak a legjobb helyekről a kontinensen, azért, hogy ha csak egy hétvégét akarnak eltölteni valahol, azt is értékesen tehessék.

Természetesen hazánk számára óriási jelentőséggel bír, hogy a nemzetközi palettán amúgy is nagy elismertségnek örvendő Budapesti Tavaszi Fesztivál immár sajátjai között is az egyik legjobbnak találtatott. Még több turista érkezhet ezáltal március-áprilisban Magyarországra, ráadásul éppen ebben az időpontban amúgy sem gyakoriak a hagyományosan elsősorban a komolyzenére épülő fesztiválok. Mert a BTF visszatérő látogatói már tudják, a tavasz Budapesten kezdődik.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Könyv

Feleannyian olvasnak rendszeresen könyvet, mint 15 éve

A Tárki kutatása szerint 2005 óta majdnem megfeleződött a rendszeres könyolvasók száma. Átlagosan 37 könyvet olvasnak évente azok, akik olvasnak.
Vizuál

Átadták a legjobb magyar filmelőzetesnek járó díjakat

Az idei Arany Blende a zsűri szavazatai szerint A létezés eufóriája-trailerhez került, míg a közönségdíj az Apró mesék előzeteséé lett. Mutatjuk a nyertes videókat!
Vizuál

Akár telefonról is bejárhatóak a Nyitott Műhelyek az idei Budapest Design Weeken

Online cukorvirág-készítés, környezettudatos esőkabát előállítás, vicces kerámiák vagy kézműves cipők műhelytitkai. Az idei Design Hét félig a netre költözött, így a nyitott műhelyekbe akár otthonról is bepillanthatunk! Mutatjuk, hogyan!
Vizuál

Október 1-jén indul a Szemrevaló Filmfesztivál

A nyitófilm Burhan Qurbani társadalmi kérdéseket feszegető mozija, az idei Berlinale egyik versenyfilmje, a Berlin, Alexanderplatz lesz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Arany Oroszlánt nyert a Concerto Budapest koncertfilmje Velencében

Szabó Stein Imre koncertfilmjét díjazták a Velencei TV Fesztiválon, amely májusban debütált a Mezzo TV-n. A Concerto Budapest és Gidon Kremer közös hangversenyét örökítette meg a felvétel.
Klasszikus hír

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Klasszikus magazin

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Klasszikus hír

3,5 millió dollárt fizettek a szexuális zaklatás miatt kidobott karmesternek

Miután kirúgta szexuális zaklatás miatt, még 3,5 millió dollárt fizetett a Metropolitan Opera James Levine-nak, írja a New York Times.
Klasszikus kritika

A hang szépsége – A Pannon Filharmonikusok Bécsi barátok című koncertjéről

Szeptember 19-én a pécsi Kodály Központban egy tavaszról elhalasztott hangversenyt hallhatott a közönség: a Pannon Filharmonikusok vendégeként Baráth Emőke adott elő Haydn- és Mozart-áriákból összeállított, súlytalannak nem mondható hangszeres számokkal gazdagított programot. A zenekart Vass András, a zenekar állandó karmestere vezényelte.