Klasszikus

A legnépszerűbb klasszikus zenei részletek?

2009.12.31. 13:07
Ajánlom
A BBC által közzétett lista szerint az Egyesült Királyságban a legnépszerűbb klasszikus zenei részlet a Carmina Burana "O Fortuna" kezdetű tétele. A statisztika azonban - mint általában - ezúttal is jócskán torzít.

Az elmúlt 75 év leggyakrabban sugárzott klasszikus zenéinek listáján az Orff-tétel mellett Vaughan Williams Fantázia egy Tallis-témára című darabja és Rimszkij-Korszakov Seherezádéjának egy részlete vezet az Egyesült Királyságban. A top10-be két Csajkovszkij-, és egy-egy Schubert-, Schumann-, Delibes-, Rachmanyinov- és Holst-felvétel került be.

Mielőtt azonban következtetéseket vonnánk le a britek komolyzenei ízlését illetően, a BBC listájának "apróbetűs" részét is érdemes áttanulmányozni. Ebből ugyanis kiderül, hogy a rádióban, televízióban, interneten és nyilvános helyeken sugárzott felvételek összesítésében valójában olyan művek végeztek az első helyeken, amelyek show-k, sportesemények, sorozatok és hasonló népszerű műsorok aláfestőzenéjeként érték el a kimagasló lejátszási mutatókat. Nem túl valószínű tehát, hogy az egyébként kiváló előadókkal rögzített felvételeket a klasszikus zene gyöngyszemeiként tartanák számon a brit médiafogyasztók...

A lista első tíz helyezettje:

Orff: O Fortuna (Kurt Eichhorn)

Vaughan Williams: Fantázia egy Tallis-témára (Bernard Haitink)

Rimszkij-Korszakov: Seherezádé (Charles Mackerras)

Csajkovszkij: Csipkerózsika (Mihail Pletnyev)

Schumann: Fisz-dúr románc (Jospeh Cooper)

Delibes: Sylvia (Richard Bonynge)

Rachmanyinov: II. szimfónia (Vladmir Ashkenazy)

Csajkovszkij: Csipkerózsika (Valerij Gergijev)

Schubert: V. szimfónia (Neville Marriner)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.