Klasszikus

A legnépszerűbb klasszikus zenei részletek?

2009.12.31. 13:07
Ajánlom
A BBC által közzétett lista szerint az Egyesült Királyságban a legnépszerűbb klasszikus zenei részlet a Carmina Burana "O Fortuna" kezdetű tétele. A statisztika azonban - mint általában - ezúttal is jócskán torzít.

Az elmúlt 75 év leggyakrabban sugárzott klasszikus zenéinek listáján az Orff-tétel mellett Vaughan Williams Fantázia egy Tallis-témára című darabja és Rimszkij-Korszakov Seherezádéjának egy részlete vezet az Egyesült Királyságban. A top10-be két Csajkovszkij-, és egy-egy Schubert-, Schumann-, Delibes-, Rachmanyinov- és Holst-felvétel került be.

Mielőtt azonban következtetéseket vonnánk le a britek komolyzenei ízlését illetően, a BBC listájának "apróbetűs" részét is érdemes áttanulmányozni. Ebből ugyanis kiderül, hogy a rádióban, televízióban, interneten és nyilvános helyeken sugárzott felvételek összesítésében valójában olyan művek végeztek az első helyeken, amelyek show-k, sportesemények, sorozatok és hasonló népszerű műsorok aláfestőzenéjeként érték el a kimagasló lejátszási mutatókat. Nem túl valószínű tehát, hogy az egyébként kiváló előadókkal rögzített felvételeket a klasszikus zene gyöngyszemeiként tartanák számon a brit médiafogyasztók...

A lista első tíz helyezettje:

Orff: O Fortuna (Kurt Eichhorn)

Vaughan Williams: Fantázia egy Tallis-témára (Bernard Haitink)

Rimszkij-Korszakov: Seherezádé (Charles Mackerras)

Csajkovszkij: Csipkerózsika (Mihail Pletnyev)

Schumann: Fisz-dúr románc (Jospeh Cooper)

Delibes: Sylvia (Richard Bonynge)

Rachmanyinov: II. szimfónia (Vladmir Ashkenazy)

Csajkovszkij: Csipkerózsika (Valerij Gergijev)

Schubert: V. szimfónia (Neville Marriner)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Liszt Ferenc szépunokája ez a csodakamasz zongoraművész

Ahogy a középkorú és idősebb generációk birtokba vették a közösségi médiát, úgy futott fel Michael Andreas Häringer karrierje is. A most tizenhét éves zongoraművész nem csak ragyogó tehetség, de kivételesen népszerű is.
Vizuál

Mutatjuk, hol találja a ma 75 éve elhunyt Róth Miksa alkotásait!

Sőt, galériánkban azokat az enteriőröket is, amelyek már elpusztultak. Róth elsőként ismerte fel a monarchiában a Tiffany-üveg alkalmazásában rejlő lehetőségeket, és mesteri szintre emelte az üvegművészetet. 1944. június 14-én halt meg Róth Miksa üvegfestő és üvegmozaik-készítő.
Vizuál

Elhunyt Franco Zeffirelli

A hosszú betegség után elhunyt rendező 96 éves volt. Firenzében helyezik örök nyugalomra – számolt be róla a hvg.hu.
Könyv

Simon Márton nyitotta meg a 90. Ünnepi Könyvhetet Budapesten

Simon Márton költő ünnepi beszédével megnyílt a 90. Ünnepi Könyvhét és 18. Gyermekkönyvnapok csütörtök délután a Duna-korzón, Budapesten.
Plusz

Negyven év elteltével bizonyították, hogy meggyilkolták az ukrán zeneszerzőt

Pletyka szinten évek óta vitatták az öngyilkosságot, bizonyítani azonban csak most sikerült a Kijevi Törvényszéki Tudományos Kutatóintézet munkatársainak, hogy Volodimir Ivaszjuk nem önkezével vetett véget az életének, hanem megölték, majd öngyilkosságnak állították be halálát.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus koktélparti

Liszt Ferenc szépunokája ez a csodakamasz zongoraművész

Ahogy a középkorú és idősebb generációk birtokba vették a közösségi médiát, úgy futott fel Michael Andreas Häringer karrierje is. A most tizenhét éves zongoraművész nem csak ragyogó tehetség, de kivételesen népszerű is.
Klasszikus ajánló

Aranysárkány, vadméz és egy jótékony születésnap

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adását június 15-én sugározzák a 92.1-en, benne interjú hallható Meláth Andreával, Kaszap Gáborral, Tóth Viktorral és Znamenák Istvánnal.
Klasszikus hír

90 évesen visszavonul Bernard Haitink

A veterán karmester 65 év után hagyja ott a karmesteri pulpitust. Szeptemberben, Luzernben csíphetjük el utoljára.
Klasszikus fotó

Zenetörténeti pillanat: Arvo Pärt és Sting találkoztak

Tallinn közelében találkozott az egyik legnépszerűbb kortárs zeneszerző és a brit popcsillag. Szemmel láthatólag élvezték egymás társaságát.
Klasszikus virtuózok

Ajándék kottákat kaptak a Kamara Virtuózok kedvencei az Editio Musicától

Szerda délután átvették díjaikat a Kamara Virtuózok többszörös heti kedvencei, a Pontasto Gitárkvartett és a Flautica az Editio Musica Budapest zeneműkiadótól.