Klasszikus

A legősibb hangszer

2003.05.12. 00:00
Ajánlom
Világzene és irodalom a Merlin Színházban

Világzene, irodalom és emberpróbáló hőség várta a Merlin Színház Európa-napi műsorára érkezőket. A Nyolc óra alatt a Föld körül című rendezvény közönsége öt földrészt utazhatott be marokkói, török, ír, ausztráliai és amerikai zenét játszó magyar együttesek kalauzolásával. A Merlin Színház társulata egy angol és egy magyar nyelvű darabbal készült a napra.
A műsor a Chalaban együttes koncertjével kezdődött, repertoárjukat a hagyományos marokkói zene mellett jazzelemekkel, arab folklórral, latinos és karibi hangzásvilággal fűszerezett világzene tarkította. Az őket követő, török zenét játszó Arasinda olajat öntött a tűzre: egyórás koncertjén elemi erővel szólaltatták meg a hetvenmilliós Törökország sokszínű népzenéjét. A Törökországban közkedvelt népdalok eredeti stílusban, törökül hangzottak fel, de a nyelvi hasonlóságok miatt a hallgatóságnak néha az lehetett a benyomása, mintha a török származású énekesnő, Hannah Berger magyarul énekelne. A forró kis-ázsiai éjszakákra emlékeztető koncertet a Bran melankolikus, balladisztikus hangulatú előadása követte. Az 1993 óta egyre sikeresebb zenekar az ír, breton és kelta zenék mellett egyre több ószirmi dallamot játszik. Az általuk megszólaltatott kocsmadalokat, balladai ihletettségű énekeket, friss tempójú tánczenéket írországi gyűjtéseik alapján válogatták össze.
A koncerteket a színház társulatának két előadása kötötte össze, a színházteremben Shakespeare öszszes művét adták elő, két felvonásra rövidítve, angolul. A kamarateremben ezzel párhuzamosan bemutatták a Simon élete című produkciót. Carole Fréchette színművében Simon, az ügyetlen, de optimista különc fokozatosan veszti el derűlátását, a társadalom nem veszi komolyan, ötletei kudarcba fulladnak, így Simon – munka, kitartás és önkritika híján – elbukik. Az egyfelvonásos művet Baksa Imre, Solecki Janka, Tóth Attila hiteles, energikus szereplésével Kurucz Pál rendezte.

A színi előadások után ismét a zenéé volt a főszerep. Szendrey József nem mindennapi dijerido-előadása az ausztrál bennszülöttek sok ezer éves hagyományát elevenítette fel. Mint elmondta, a dijerido „fehér név”, a hangszer egyik ősi elnevezése a yidaki, avagy bőgőbot. A yidaki legalább negyvenezer éves, egyidős a bennszülött kultúrával, így a világ legősibb hangszerének számít. Szendrey ausztráliai tapasztalatai szerint az őslakosok rendkívül magas szinten ismerik és óvják környezetüket. Lelkileg, szellemileg kifinomult emberek, akik a Föld gondnokainak tartják magukat. Mivel a természethez és az anyaföldhöz való ragaszkodásukat gyakran félreértik, a városlakó bennszülöttek céljaik elérése érdekében komolyan politizálnak.
Hazafelé tartva felötlött bennem a kérdés: amennyiben az unió tagjai egyenlők, és kultúrájuk is egyenértékűnek számít, vajon akad-e a külhonban olyan régió, amelynek fiataljai a magyar folklórt ápolják ilyen magas fokon, egy távoli Európa-napon?

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.