Klasszikus

A legszebb karácsonyi klasszikus dallamok

2021.12.25. 09:25
Ajánlom
Összegyűjtöttük a klasszikus zene legnépszerűbb karácsonyi darabjait, amelyektől azonnal átjárja az ember lelkét az ünnepi hangulat.

Rövid dalocska és bibliai történetet elmesélő oratórium, átszellemült egyházi muzsika vagy magával ragadó karakterdarab – a klasszikus zene karácsonyi repertoárja is nagyon változatos. Egy csokorra valót mutatunk a legfelemelőbb művekből, melyek között a jól ismert darabok mellett ritkaságok is szerepelnek.

Franz Gruber: Stille Nacht

A Csendes éj világszerte az egyik legnépszerűbb karácsonyi dal, magyar szöveggel is gyakran szoktuk énekelni. A felvételen a világhírű King’s Singers énekegyüttes előadásában szólal meg.

Benjamin Britten: A Ceremony of Carols

Angliában nagy hagyománya van a karácsonyi énekeknek, erre épít Benjamin Britten csodálatos kompozíciója is. A felvételt a cambridge-i St John's Voices a tavalyi, sokak számára magányos karácsonyra készítette.

Gustav Holst: In The Bleak Midwinter

Christina Rossetti 19. századi angol költőnő verse annyira népszerű karácsonyi alkotás, hogy több zeneszerző is feldolgozta. Ezúttal Gustav Holst változata hallható, a legendás új-zélandi szoprán, Kiri Te Kanawa előadásában.

Francis Poulenc: Négy motetta karácsony idejére

A 20. századi francia szerző senki máséhoz nem fogható zenei világa ezekben a rendkívül átszellemült kórusművekben is megtapasztalható. A négy rövid, bibliai témájú darabot a Nederlands Kamerkoor énekli.

Arcangelo Corelli: Karácsonyi concerto

Kevés a karácsonyi művek között a tisztán hangszeres kompozíció, Corelli hattételes concerto grossója azonban ilyen. A felvétel a Frankfurti Rádiózenekar tavalyi, közönség nélküli koncertjén készült.

Arthur Honegger: Karácsonyi kantáta

A svájci szerző a káosztól vezeti el az emberiséget a megváltás örömhíréig. A kórus disszonáns dallamai után a gyermekkar hirdeti ki az isteni Gyermek születését, majd egy népszerű karácsonyi énekekre épülő, ujjongó második rész következik.

George Friedrich Händel: MessiásThe people that walked in darkness

A Messiás első része foglalkozik a karácsonyi ünnepkörrel. Először az ószövetségi jövendölések hangzanak el, ahogyan ebben a basszusáriában is: „A nép, amely sötétben jár, nagy fényességet lát.‟

Johann Sebastian Bach: Karácsonyi oratóriumEhre sei Gott

A Karácsonyi oratórium hat kantátából áll, ebből az első három kötődik a születéstörténethez, a másik három pedig Vízkereszt ünnepéhez. Az angyalok dicsőítő szavait megéneklő kórustétel a karácsony első napjára készült, második kantátában található.

Camille Saint-Saëns: Karácsonyi oratórium – részletek

A francia zeneszerző karácsonyi darabja kevésbé történetcentrikus, mint német elődjéé (habár erősen hatott rá Bach muzsikája). Legtöbb részlete zsoltárszövegekre épül, ahogy a felvételen hallható zárókórus is.

Hector Berlioz: Krisztus gyermekkora – A pásztorok búcsúja

Berlioz oratóriuma elsősorban azt a részt dolgozza fel Jézus születésének történetéből, amikor a Szent Család Egyiptomba menekül. A darabnak ez a kórustétele nagyon népszerű lett, önmagában is gyakran adják elő.

Liszt Ferenc: Krisztus – A három királyok

Liszt monumentális oratóriumának első harmada foglalkozik a karácsonyi ünnepkör eseményeivel. Ennek zárótétele a napkeletről érkezett királyok utazását érzékletesen megjelenítő zenekari tétel.

Pjotr Iljics Csajkovszkij: Diótörő-szvit

Természetesen nem hiányozhat a karácsonyi művek közül Csajkovszkij mesebalettje sem, melynek legnépszerűbb táncait maga a zeneszerző foglalta össze zenekari szvitjében.

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

„Esterházy Péter túl fogja élni a könyveket” - Kemény István köszöntője az Esterházy Péter és Gitta Könyvtár megnyitóján

Az Evangélikus Országos Gyűjtemény legújabb ékessége, a mintegy 12 ezer kötetet számláló új könyvtár január 24-től látogatható előzetes regisztráció után. Az avató ünnepségen személyes hangú beszédet mondott Kemény István író is, aki elsőként a Fidelio olvasóival osztotta meg írását.
Vizuál

Ingyenes animációs filmekkel készül a Nemzeti Filmintézet a magyar kultúra napjára

Az ünnepi válogatásban olyan legendás alkotások is szerepelnek, mint Dargay Attila Lúdas Matyija, de különleges rövidfilmek is láthatóak lesznek a FILMIO kínálatában.
Klasszikus

A megérinthető zene - Megnyílt a Magyar Zene Háza

Tíz éves tartalmi és műszaki tervezés, majd építkezés után nyílt meg szombaton a Magyar Zene Háza. A zenei beavató intézmény koncertekkel, interaktív kiállítással, zenei kreatív térrel és zenepedagógiai foglakozásokkal várja a nagyközönséget. 
Színház

Tragikusan fiatalon elhunyt Mokány Csaba színművész

Negyvenhárom éves korában elhunyt Mokány Csaba füleki származású színész, rendező adta hírül a Komáromi Jókai Színház facebook oldala. "Isten veled, Csabi! Emléked megőrizzük!" - búcsúznak tőle kollégái.
Klasszikus

Főszerepben a Barenboim-család

A világhírű zongoraművész-karmester, Daniel Barenboim és hegedűművész fia, Michael ad koncertet január 26-án a Müpában. A műsoron Mozart-szonáták szerepelnek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„Minden művészet a káoszból épül fel” – Beszélgetés a Chaos String Quartet tagjaival

Második helyezést ért el a tavaly ősszel tartott Bartók Világversenyen, és a Fidelio különdíjával is gazdagodott a bécsi központú, de különböző nemzetiségű fiatalokból álló Chaos String Quartet. A vonósnégyes két hegedűse, Susanne Schäffer és Kruchió Eszter mesélt együttesükről, a versenyen szerzett élményekről és arról, hogy milyen különleges helyszíneken léptek már fel.
Klasszikus ajánló

Főszerepben a Barenboim-család

A világhírű zongoraművész-karmester, Daniel Barenboim és hegedűművész fia, Michael ad koncertet január 26-án a Müpában. A műsoron Mozart-szonáták szerepelnek.
Klasszikus hír

A kóruséneklés legnagyobbjait díjazta a KÓTA a magyar kultúra napján

A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége tizennégy kategóriában díjazta azokat a karnagyokat, tanárokat és zongorakísérőket, akik munkájukkal segítik a hazai kóruséletet.
Klasszikus hír

A megérinthető zene - Megnyílt a Magyar Zene Háza

Tíz éves tartalmi és műszaki tervezés, majd építkezés után nyílt meg szombaton a Magyar Zene Háza. A zenei beavató intézmény koncertekkel, interaktív kiállítással, zenei kreatív térrel és zenepedagógiai foglakozásokkal várja a nagyközönséget. 
Klasszikus interjú

Otthon a zenében – Ismerd meg Borsos Kata hegedűművésznőt!

Ki gondolná, hogy a finom vonású, fiatal hegedűművésznő idejét a doktori képzés és három gyermek tölti ki? A Zeneakadémia fiatal tehetségeit bemutató portrésorozatunk első részében Borsos Katával ismerkedhet meg a közönség, akinek DLA zárókoncertjére január 25-én kerül sor a Solti Teremben.