Klasszikus

A legszebb karácsonyi klasszikus dallamok

2021.12.25. 09:25
Ajánlom
Összegyűjtöttük a klasszikus zene legnépszerűbb karácsonyi darabjait, amelyektől azonnal átjárja az ember lelkét az ünnepi hangulat.

Rövid dalocska és bibliai történetet elmesélő oratórium, átszellemült egyházi muzsika vagy magával ragadó karakterdarab – a klasszikus zene karácsonyi repertoárja is nagyon változatos. Egy csokorra valót mutatunk a legfelemelőbb művekből, melyek között a jól ismert darabok mellett ritkaságok is szerepelnek.

Franz Gruber: Stille Nacht

A Csendes éj világszerte az egyik legnépszerűbb karácsonyi dal, magyar szöveggel is gyakran szoktuk énekelni. A felvételen a világhírű King’s Singers énekegyüttes előadásában szólal meg.

Benjamin Britten: A Ceremony of Carols

Angliában nagy hagyománya van a karácsonyi énekeknek, erre épít Benjamin Britten csodálatos kompozíciója is. A felvételt a cambridge-i St John's Voices a tavalyi, sokak számára magányos karácsonyra készítette.

Gustav Holst: In The Bleak Midwinter

Christina Rossetti 19. századi angol költőnő verse annyira népszerű karácsonyi alkotás, hogy több zeneszerző is feldolgozta. Ezúttal Gustav Holst változata hallható, a legendás új-zélandi szoprán, Kiri Te Kanawa előadásában.

Francis Poulenc: Négy motetta karácsony idejére

A 20. századi francia szerző senki máséhoz nem fogható zenei világa ezekben a rendkívül átszellemült kórusművekben is megtapasztalható. A négy rövid, bibliai témájú darabot a Nederlands Kamerkoor énekli.

Arcangelo Corelli: Karácsonyi concerto

Kevés a karácsonyi művek között a tisztán hangszeres kompozíció, Corelli hattételes concerto grossója azonban ilyen. A felvétel a Frankfurti Rádiózenekar tavalyi, közönség nélküli koncertjén készült.

Arthur Honegger: Karácsonyi kantáta

A svájci szerző a káosztól vezeti el az emberiséget a megváltás örömhíréig. A kórus disszonáns dallamai után a gyermekkar hirdeti ki az isteni Gyermek születését, majd egy népszerű karácsonyi énekekre épülő, ujjongó második rész következik.

George Friedrich Händel: MessiásThe people that walked in darkness

A Messiás első része foglalkozik a karácsonyi ünnepkörrel. Először az ószövetségi jövendölések hangzanak el, ahogyan ebben a basszusáriában is: „A nép, amely sötétben jár, nagy fényességet lát.‟

Johann Sebastian Bach: Karácsonyi oratóriumEhre sei Gott

A Karácsonyi oratórium hat kantátából áll, ebből az első három kötődik a születéstörténethez, a másik három pedig Vízkereszt ünnepéhez. Az angyalok dicsőítő szavait megéneklő kórustétel a karácsony első napjára készült, második kantátában található.

Camille Saint-Saëns: Karácsonyi oratórium – részletek

A francia zeneszerző karácsonyi darabja kevésbé történetcentrikus, mint német elődjéé (habár erősen hatott rá Bach muzsikája). Legtöbb részlete zsoltárszövegekre épül, ahogy a felvételen hallható zárókórus is.

Hector Berlioz: Krisztus gyermekkora – A pásztorok búcsúja

Berlioz oratóriuma elsősorban azt a részt dolgozza fel Jézus születésének történetéből, amikor a Szent Család Egyiptomba menekül. A darabnak ez a kórustétele nagyon népszerű lett, önmagában is gyakran adják elő.

Liszt Ferenc: Krisztus – A három királyok

Liszt monumentális oratóriumának első harmada foglalkozik a karácsonyi ünnepkör eseményeivel. Ennek zárótétele a napkeletről érkezett királyok utazását érzékletesen megjelenítő zenekari tétel.

Pjotr Iljics Csajkovszkij: Diótörő-szvit

Természetesen nem hiányozhat a karácsonyi művek közül Csajkovszkij mesebalettje sem, melynek legnépszerűbb táncait maga a zeneszerző foglalta össze zenekari szvitjében.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Mind elmegyünk” – végső búcsút vettek Eötvös Pétertől

Április 18-án délután kollégái, barátai, tisztelői körében emlékeztek meg a március 24-én elhunyt, Kossuth-nagydíjas zeneszerző-karmesterről. A BMC-ben tartott eseményen Káel Csaba, Perényi Miklós, Kovács Géza és Kurtág György mondott beszédet.
Zenés színház

Történelmi pszichothriller operai köntösben – közeleg a Borisz Godunov bemutatója

A Kossuth-díjas Bretz Gábor címszereplésével viszi színre április 27-én a Magyar Állami Operaház Muszorgszkij Borisz Godunov című alkotását, amely az 1869-es ősváltozatban először hangzik el Magyarországon.
Vizuál

Ha május, akkor Artmozik éjszakája!

Oppenheimer, Szegény párák, Érdekvédelmi terület, Lefkovicsék gyászolnak, Magyarázat mindenre – néhány sikerfilm a közelmúltból, amelyet ismét átélhetünk az Artmozik éjszakáján, de a szervezők premier előtti vetítésekkel is készülnek.
Könyv

Krasznahorkai- és Nádas-mondatok Szvoren Edina tollából

A Libri Irodalmi Díjas Szvoren Edina legújabb, Kérődző Kronosz című kötetében kortárs szerzők stílusát imitálja, köztük saját magáét is. A májusban megjelenő könyvet négy különböző borítóval adja közre a Magvető Kiadó.
Vizuál

Izgalmas, titkokkal teli film mutatja be Ravel leghíresebb művének keletkezését

Az ünnepelt rendező, Anne Fontaine Bolerója a világ egyik leghíresebb és leggyakrabban előadott zeneművének történetét, illetve a zeneszerző és a körülötte lévő különleges nők viszonyát mutatja be.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Vezető karmesterként folytatja a munkát Vajda Gergely az Ensemble Ars Novával

A neves zeneszerző-karmester három éven át volt a francia kortárs zenei együttes rezidens művésze, ám a sikeres közös projekteknek köszönhetően a zenekar továbbra is együtt kíván dolgozni vele.
Klasszikus beszámoló

„Mind elmegyünk” – végső búcsút vettek Eötvös Pétertől

Április 18-án délután kollégái, barátai, tisztelői körében emlékeztek meg a március 24-én elhunyt, Kossuth-nagydíjas zeneszerző-karmesterről. A BMC-ben tartott eseményen Káel Csaba, Perényi Miklós, Kovács Géza és Kurtág György mondott beszédet.
Klasszikus hír

Dobri Dániel művét díjazták Washingtonban

A zeneszerző Halmazállapot-változások (States of Matter) című műve az öt legjobbnak választott alkotás közé került az Art Music Society zeneszerzőversenyén.
Klasszikus ajánló

Kortárs koncertek a Kodály Kórussal újra a BMC-ben!

Budapestre látogat a hazai kóruskultúra egyik kiemelten fontos együttese, a debreceni Kodály Kórus a hazai és a külföldi kortárs muzsika gyöngyszemeit hozza el a BMC_be, május 4-én és június 1-jén.
Klasszikus hír

Nagy oratóriumokat játszik a Zeneakadémián a Haydneum

Meghirdette 2024/25-ös évadát a Magyar Régizenei Központ, a jövőre különösen nagyszabású Zeneakadémia Bérlet mellett továbbra is lesz Őszi, illetve Egyházzenei Fesztivál, és a fortepianót a középpontba állító sorozatukat is folytatják.