Klasszikus

A legszebb karácsonyi klasszikus dallamok

2021.12.25. 09:25
Ajánlom
Összegyűjtöttük a klasszikus zene legnépszerűbb karácsonyi darabjait, amelyektől azonnal átjárja az ember lelkét az ünnepi hangulat.

Rövid dalocska és bibliai történetet elmesélő oratórium, átszellemült egyházi muzsika vagy magával ragadó karakterdarab – a klasszikus zene karácsonyi repertoárja is nagyon változatos. Egy csokorra valót mutatunk a legfelemelőbb művekből, melyek között a jól ismert darabok mellett ritkaságok is szerepelnek.

Franz Gruber: Stille Nacht

A Csendes éj világszerte az egyik legnépszerűbb karácsonyi dal, magyar szöveggel is gyakran szoktuk énekelni. A felvételen a világhírű King’s Singers énekegyüttes előadásában szólal meg.

Benjamin Britten: A Ceremony of Carols

Angliában nagy hagyománya van a karácsonyi énekeknek, erre épít Benjamin Britten csodálatos kompozíciója is. A felvételt a cambridge-i St John's Voices a tavalyi, sokak számára magányos karácsonyra készítette.

Gustav Holst: In The Bleak Midwinter

Christina Rossetti 19. századi angol költőnő verse annyira népszerű karácsonyi alkotás, hogy több zeneszerző is feldolgozta. Ezúttal Gustav Holst változata hallható, a legendás új-zélandi szoprán, Kiri Te Kanawa előadásában.

Francis Poulenc: Négy motetta karácsony idejére

A 20. századi francia szerző senki máséhoz nem fogható zenei világa ezekben a rendkívül átszellemült kórusművekben is megtapasztalható. A négy rövid, bibliai témájú darabot a Nederlands Kamerkoor énekli.

Arcangelo Corelli: Karácsonyi concerto

Kevés a karácsonyi művek között a tisztán hangszeres kompozíció, Corelli hattételes concerto grossója azonban ilyen. A felvétel a Frankfurti Rádiózenekar tavalyi, közönség nélküli koncertjén készült.

Arthur Honegger: Karácsonyi kantáta

A svájci szerző a káosztól vezeti el az emberiséget a megváltás örömhíréig. A kórus disszonáns dallamai után a gyermekkar hirdeti ki az isteni Gyermek születését, majd egy népszerű karácsonyi énekekre épülő, ujjongó második rész következik.

George Friedrich Händel: MessiásThe people that walked in darkness

A Messiás első része foglalkozik a karácsonyi ünnepkörrel. Először az ószövetségi jövendölések hangzanak el, ahogyan ebben a basszusáriában is: „A nép, amely sötétben jár, nagy fényességet lát.‟

Johann Sebastian Bach: Karácsonyi oratóriumEhre sei Gott

A Karácsonyi oratórium hat kantátából áll, ebből az első három kötődik a születéstörténethez, a másik három pedig Vízkereszt ünnepéhez. Az angyalok dicsőítő szavait megéneklő kórustétel a karácsony első napjára készült, második kantátában található.

Camille Saint-Saëns: Karácsonyi oratórium – részletek

A francia zeneszerző karácsonyi darabja kevésbé történetcentrikus, mint német elődjéé (habár erősen hatott rá Bach muzsikája). Legtöbb részlete zsoltárszövegekre épül, ahogy a felvételen hallható zárókórus is.

Hector Berlioz: Krisztus gyermekkora – A pásztorok búcsúja

Berlioz oratóriuma elsősorban azt a részt dolgozza fel Jézus születésének történetéből, amikor a Szent Család Egyiptomba menekül. A darabnak ez a kórustétele nagyon népszerű lett, önmagában is gyakran adják elő.

Liszt Ferenc: Krisztus – A három királyok

Liszt monumentális oratóriumának első harmada foglalkozik a karácsonyi ünnepkör eseményeivel. Ennek zárótétele a napkeletről érkezett királyok utazását érzékletesen megjelenítő zenekari tétel.

Pjotr Iljics Csajkovszkij: Diótörő-szvit

Természetesen nem hiányozhat a karácsonyi művek közül Csajkovszkij mesebalettje sem, melynek legnépszerűbb táncait maga a zeneszerző foglalta össze zenekari szvitjében.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Egy hallgató azt írta, ha nem lett volna a Notturno, végzett volna magával” – Interjú Némethy Attilával

Némethy Attila zongoraművésszel, a Zeneakadémia tanárával a Bartók Rádiónál vezetett műsorairól, a közönség érdeklődéséről és a hagyományok átadásáról beszélgettünk.
Vizuál

Túl a barátságon – kritika A sziget szellemeiről

Martin McDonagh új filmje a tisztességről szól. Arról, hogy bárhogy is viseljük a ránk mért sorsot, egymással szemben nem szabad kegyetlennek lennünk. A sziget szellemei joggal érdemelte ki a kilenc Oscar-jelölést.
Zenés színház

„Minden színésznő álma egy igazi nadrágszerep” – interjú Lévai Enikővel a Mária főhadnagy bemutatója kapcsán

Lévai Enikő századik születésnapját ünneplő színháza centenáriumi gálaestjén lép színpadra február közepén, egy hónappal később pedig a Mária főhadnagy címszerepében mutatkozik be.
Vizuál

Kern András előtt tiszteleg a FILMIO

A Nemzeti Filmintézet streaming platformján négy napig ingyenesen láthatunk három, Kern András főszereplésével készült magyar filmet.
Klasszikus

A 82 éves Kobajasi Kenicsiró vezényelte a Nemzeti Filharmonikusokat Japánban

Beethoven, Bruch, Dvořák és Csajkovszkij műveit adta elő a magyar együttes tizenkét napos turnéja során. A japán közönség szívélyesen fogadta a zenekart, valamennyi koncert teltház előtt zajlott.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Improvizáció, ütősök és ősbemutatók az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál zárókoncertjein

Végéhez közeledik az év elejének izgalmas kortárs zenei programsorozata, az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál, ám február elején még a tőlük megszokottan sokszínű koncertekkel várják a közönséget.
Klasszikus ajánló

Korcsolán Orsolya modern és kortárs műveket játszik a Zeneakadémián

A ragyogó külföldi sikereket elérő hegedűművész Eötvös Péter, Richard Strauss és Kurt Weill műveiből ad hangversenyt, amely egyben doktori képzésének zárókoncertje is lesz.
Klasszikus ajánló

Egész napos zenepedagógiai programmal emlékeznek Lukácsházi Győzőre a Magyar Zene Házában

Fél évvel ezelőtt hatalmas veszteség érte a hazai életet, a tavaly elhunyt Lukácsházi Győzőre most koncerttel és szakmai programokkal emlékezik a Magyar Zene Háza február 4-én.
Klasszikus interjú

„Egy hallgató azt írta, ha nem lett volna a Notturno, végzett volna magával” – Interjú Némethy Attilával

Némethy Attila zongoraművésszel, a Zeneakadémia tanárával a Bartók Rádiónál vezetett műsorairól, a közönség érdeklődéséről és a hagyományok átadásáról beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Schubert-sorozattal indítja az évet a Concerto Budapest

A Hallgassunk Schubertet! tematikus nap január 28-án a schuberti életmű változatos műfaji kínálatával és sztárvendégekkel várja közönségét három koncertre a Zeneakadémiára.