Klasszikus

A legszebb magyar Requiem

2011.10.31. 11:50
Ajánlom
A kétszáz évvel ezelőtt született zeneszerző gyászmiséje a Liszt Év 2011 Musica Sacra című egyházzenei sorozata keretében korhű módon, a liszti időkben szokásos latin rítusú gyászmisébe illesztve hangzik el a Szent Efrém Férfikar előadásában november 2-án, halottak napján, szerdán este 7 órakor a Bosnyák téri Páduai Szent Antal Plébániatemplomban.

Liszt Ferenc gyászmiséje méltán állítható párhuzamba a legnépszerűbb requiemekkel, Mozart, Verdi, Fauré és Berlioz alkotásaival. A műről Hamburger Klára így ír: "az 1866-67-ben, a mexikói forradalmárok kivégezte császár emlékére írott férfikari Requiem valóságos tárháza a magyar moll-ból származó hangzatokkal-dallamokkal festett, félelmetes és fájdalmas részleteknek. A hangsor "robbanó" feszültségű akkordjait felbontva - horizontálisan - és szimultán, azaz vertikálisan is alkalmazza a zeneszerző, az apokaliptikus szöveg érzékletes megkomponálása céljából."

A mű keletkezésében a mexikói események mellett szerepet játszhatott édesanyja, Liszt Anna 1866-ban bekövetkezett halála is. Első alkalommal állítólag Chopin halálának évfordulóján adták elő 1869-ben (a fenti kép ebben az évben készült Lisztről), a '70-es években pedig Liszt vezényletével több német városban is elhangzott. A szűk órás műben a férfikar kapja a főszerepet, melyhez négy férfi szólista, orgona, valamint két trombita, két harsona és üstdobok társulnak. A mű - Liszt kései alkotásaira jellemző - puritánsága, visszafogottsága, minden teatralitástól tartózkodó jellege ellenére expresszív, megfogalmazásában rendkívül koncentrált. Gregorián dallamok nincsenek benne, harmonizálásában pedig Liszt legmerészebb, a tizenkétfokúság felé nyitó kromatikus-enharmonikus nyelvének képviselője. 1883 februárjában, Wagner halála után így vallott Liszt a műről első életrajzírójának, Lina Ramann-nak: „Ifjúkorom óta úgy tartom, hogy meghalni sokkal egyszerűbb, mint élni. Még ha gyakran szörnyű, hosszas fájdalmak előzik is meg a halált, az mégis mindig megváltásunk a lét nem önkéntesen vállalt igája alól. (...) Férfihangokra írott Requiememben megpróbáltam a halál szelíd, megváltó hangulatát kifejezni. Ez még a Dies iraeben is megmutatkozik, ahol elkerülhetetlen volt, hogy a rémület uralkodjék." Gyászmiséktől szokatlan módon Liszt az utolsó ítélet ábrázolásával fejezi be a művét - igaz, az eredetileg önálló kórusműként megjelent, a zenekari misék dramatikus ábrázolásmódját idéző Libera me tételt Liszt később csatolta a Requiemhez.

Liszt Requiemjét - melyhez mérhetőt magyar komponista sem előtte, sem azóta nem alkotott e műfajban - a Szent Efrém Férfikar és szólistái, valamint Fassang László szólaltatják meg, Bubnó Tamás vezényletével.

Liszt: Requiem
2011. november 2., 19:00 Budapest, Páduai Szent Antal Plébániatemplom

Szent Efrém Férfikar (művészeti vezető: Bubnó Tamás)
Szólisták: Varga Donát, Viszló István, Laborfalvi Soós Béla, Silló György
Közreműködik: Fassang László (orgona), Komlóssy Gábor (trombita), Szász József (trombita), Szűcs Szabolcs (harsona), Villányi László (harsona), Bubnó Márk (timpani)
Vezényel: Bubnó Tamás 

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Ezek Renée Fleming kedvenc szopránáriái

Az egyik legnépszerűbb amerikai operaénekes, Renée Fleming hat kedves áriáját gyűjtötte össze. Meglepő, de hiányzik egy nagyon fontos darab a listáról.
Plusz

Elhunyt Heller Ágnes

A filozófus kilencven éves volt, a 444 értesülése szerint Balatonalmádiban érte a halál.
Klasszikus

Holnap kezdődik a Fesztivál Akadémia a Zeneakadémián

A Budapest legszebb helyszínein július 20. és 28. között zajló kamarazenei fesztiválon hét esti nagy koncert, mesterkurzusok, ingyenes előadások, nemzetközi hegedűverseny és számtalan kísérőprogram várja az érdeklődőket.
Zenés színház

Jesszumpeppi, az előzetes alapján borzasztónak tűnik a Macskák filmváltozata

Olyan világsztárok főszereplésével jön a Macskák című Lloyd Webber-musical filmváltozata, mint Taylor Swift, Ian McKellen és Judi Dench. Nem tűnik jónak.
Plusz

Sokkal több ilyen kölyök kéne ebbe az országba

Szokatlanul kulturált fesztiválozókra bukkantam, összebarátkoztam egy csigával, de aztán hamar tempót váltottam, ficamodott bokával toltam a Middlemist Redre. Színházat alapítottak egy erdő szélén. Bánkitó-napló négy napról.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus lemez

Új lemezt készített a Szent Efrém Férfikar

A Wings című lemezen – magyarul talán az Angyalszárnyak címet viselhetné – a Szent Efrém Férfikar megkísérel a saját hangvételével és stílusában az angyali kórushoz csatlakozni.
Klasszikus interjú

Miranda Liu három órán át játszott a zenekarnak, míg megkapta a koncertmesteri széket

Tizenkilenc évesen vált a legfiatalabb hazai koncertmesterré, igaz, meg is dolgozott érte. Miranda Liu még mindig csak huszonkettő, de már kvartettalapító, most pedig egy új kamarazenei fesztivált szervez az ősz beköszöntekor. Ez lesz a New Millennium.
Klasszikus ajánló

Holnap kezdődik a Fesztivál Akadémia a Zeneakadémián

A Budapest legszebb helyszínein július 20. és 28. között zajló kamarazenei fesztiválon hét esti nagy koncert, mesterkurzusok, ingyenes előadások, nemzetközi hegedűverseny és számtalan kísérőprogram várja az érdeklődőket.
Klasszikus ajánló

Mélyreható érzések a Vajdahunyadvárban!

A Budapesti Vonósok idén is különleges műsorral készül a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztiválra. Július 25-án egy érzelemgazdag koncertet hallhatunk a világszínvonalú kamarazenekartól a Vajdahunyadvár reneszánsz kertjében.
Klasszikus magazin

Hiphopra gyúrja a zongorát, és kavicsot dob a klasszikus zene állóvizébe

Chloe Flower az idei Grammy-gálán tűnt fel, most pedig leszerződtette a Sony. Nem, nem klasszikus zenész a szó szoros értelmében, de a hiphopban is előny lehet, ha egy zongoraművész a Juilliard Schoolban tanult.