Klasszikus

A letölthető multimédiáé a jövő

2003.09.03. 00:00
Ajánlom
A zenei CD-eladások a közeljövőben drasztikusan le fognak csökkenni, ahogy az internetes zeneforgalmazás egyre népszerűbbé válik a felhasználók körében. Bár a DVD is egyre népszerűbb a video és számítástechnikai piacon, elemzők szerint máris elavult és aligha lehet jövője – ismertette a Forrester Research piackutató cég jelentését a Prím Online.

A Forrester Research szerint 2008-ra a zenei piac 33 százaléka és a videopiac 19 százaléka már nem kézbevehető adathordozókon történik, hanem az interneten keresztül. Az audio CD-eladások addigra 30 százalékkal esnek vissza a csúcsot jelentő 1999-es évhez képest.

A video-on-demand (VOD) rendszer, azaz a videók rendelésre történő online továbbítása 2005-re éves szinten 1,4 milliárd dollár bevételt hozhat, miközben a DVD és videokazetta eladások 8 százalékkal csökkennek, áll a Forester előrejelzésében.

Az egyszeri vagy többszöri lejátszásra megvett és letöltött adattal (zene, film) a kalózmásolatok hihetetlen gyors terjedésének is gátat remélnek szabni, mert becslések szerint az illegális másolatok miatt 700 millió dollár veszteség érte a CD-forgalmazókat 1999 óta.

„A fizikai médiákról való átváltás véget fog vetni a zeneipar bevételcsökkenésének, és új lehetőségeket fog nyitni moziipar számára. A lemezek és videók értékesítésével foglalkozó üzletekre azonban nehéz idők várnak” – mondta Josh Bernoff, a Forester egyik vezető elemzője.

A szélessávú internetelérés terjedésével a teljes szórakoztatóipari kereskedelmi piac át fog alakulni, mivel a zeneboltok és videokölcsönzők lassan el fognak tűnni, állítja a Forrester.

Szakértők szerint az a legvalószínűbb, hogy a jelenlegi adathordozók és az internetes letöltésen alapuló szolgáltatások egyszerre fognak növekedni egy ideig. Így a CD-, és sokkal nagyobb mértékben a DVD-forgalom növekedik majd a közeljövőben. A forgalomba került DVD-k száma a jelenlegi 1,4 milliárdról 2,6-ra emelkedhet 2008-ig, de ezzel párhuzamosan ugyanezen időszak alatt megháromszorozódhat a mostani 10 milliós VOD-előfizetők száma is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A londoni és a New York-i operaház is kirúgta Vittorio Grigolót

„Helytelen és agresszív viselkedése miatt” megválik Vittorio Grigolo olasz tenortól a londoni Royal Opera House és a New York-i Metropolitan Opera.
Színház

Petíció indult és tüntetést szerveznek a kulturális élet totális átszervezése ellen

Teljesen ellehetetlenítené a függetlenek működését, de a kőszínházak műsorpolitikáját is felülről irányítaná a kormány egy új törvényjavaslat szerint. Ennek megakadályozására szerveznek december 9-én tüntetést a fővárosi kőszínházak – emellett petíció is indult a törvényjavaslat elfogadása ellen. FRISSÍTVE
Plusz

Átadták az idei Prima Primissima Díjakat

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten.
Vizuál

Online elérhető magyar filmek (nem csak) külföldieknek

Mindig is meg akartad mutatni a külföldi ismerőseidnek, hogy miért jók a hazai mozifilmek? Itt a lehetőség!
Színház

Újszínházi zaklatási ügyről ír a HVG

A lap úgy tudja, egy állami kitüntetéssel is rendelkező, ismert színész zaklathatott egy nem színész alkalmazottat az Újszínházban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus galéria

Láttál már hangszobrot?

Élmény marad – különleges hangszobor-kiállítással készül az ünnepekre a Müpa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Világsztárok által aláírt hangszobrokból és egy közel öt méter magas, függesztett elemből álló grandiózus installáció várja a látogatókat az ünnepi készülődés jegyében a Müpa Zászlóterében december 5-től.
Klasszikus gyász

Elhunyt Bónis Ferenc zenetörténész

Kodály Zoltán és Szabolcsi Bence egykori tanítványa 87 éves volt.
Klasszikus hír

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Klasszikus gyász

Elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész

Életének 96. évében elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész, a Zeneakadémia nyugalmazott tanszékvezető tanára, Bácsbokod díszpolgára.
Klasszikus hír

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.