Klasszikus

A letölthető multimédiáé a jövő

2003.09.03. 00:00
Ajánlom
A zenei CD-eladások a közeljövőben drasztikusan le fognak csökkenni, ahogy az internetes zeneforgalmazás egyre népszerűbbé válik a felhasználók körében. Bár a DVD is egyre népszerűbb a video és számítástechnikai piacon, elemzők szerint máris elavult és aligha lehet jövője – ismertette a Forrester Research piackutató cég jelentését a Prím Online.

A Forrester Research szerint 2008-ra a zenei piac 33 százaléka és a videopiac 19 százaléka már nem kézbevehető adathordozókon történik, hanem az interneten keresztül. Az audio CD-eladások addigra 30 százalékkal esnek vissza a csúcsot jelentő 1999-es évhez képest.

A video-on-demand (VOD) rendszer, azaz a videók rendelésre történő online továbbítása 2005-re éves szinten 1,4 milliárd dollár bevételt hozhat, miközben a DVD és videokazetta eladások 8 százalékkal csökkennek, áll a Forester előrejelzésében.

Az egyszeri vagy többszöri lejátszásra megvett és letöltött adattal (zene, film) a kalózmásolatok hihetetlen gyors terjedésének is gátat remélnek szabni, mert becslések szerint az illegális másolatok miatt 700 millió dollár veszteség érte a CD-forgalmazókat 1999 óta.

„A fizikai médiákról való átváltás véget fog vetni a zeneipar bevételcsökkenésének, és új lehetőségeket fog nyitni moziipar számára. A lemezek és videók értékesítésével foglalkozó üzletekre azonban nehéz idők várnak” – mondta Josh Bernoff, a Forester egyik vezető elemzője.

A szélessávú internetelérés terjedésével a teljes szórakoztatóipari kereskedelmi piac át fog alakulni, mivel a zeneboltok és videokölcsönzők lassan el fognak tűnni, állítja a Forrester.

Szakértők szerint az a legvalószínűbb, hogy a jelenlegi adathordozók és az internetes letöltésen alapuló szolgáltatások egyszerre fognak növekedni egy ideig. Így a CD-, és sokkal nagyobb mértékben a DVD-forgalom növekedik majd a közeljövőben. A forgalomba került DVD-k száma a jelenlegi 1,4 milliárdról 2,6-ra emelkedhet 2008-ig, de ezzel párhuzamosan ugyanezen időszak alatt megháromszorozódhat a mostani 10 milliós VOD-előfizetők száma is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Könyv

Feleannyian olvasnak rendszeresen könyvet, mint 15 éve

A Tárki kutatása szerint 2005 óta majdnem megfeleződött a rendszeres könyolvasók száma. Átlagosan 37 könyvet olvasnak évente azok, akik olvasnak.
Vizuál

Átadták a legjobb magyar filmelőzetesnek járó díjakat

Az idei Arany Blende a zsűri szavazatai szerint A létezés eufóriája-trailerhez került, míg a közönségdíj az Apró mesék előzeteséé lett. Mutatjuk a nyertes videókat!
Vizuál

Akár telefonról is bejárhatóak a Nyitott Műhelyek az idei Budapest Design Weeken

Online cukorvirág-készítés, környezettudatos esőkabát előállítás, vicces kerámiák vagy kézműves cipők műhelytitkai. Az idei Design Hét félig a netre költözött, így a nyitott műhelyekbe akár otthonról is bepillanthatunk! Mutatjuk, hogyan!
Vizuál

Október 1-jén indul a Szemrevaló Filmfesztivál

A nyitófilm Burhan Qurbani társadalmi kérdéseket feszegető mozija, az idei Berlinale egyik versenyfilmje, a Berlin, Alexanderplatz lesz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Arany Oroszlánt nyert a Concerto Budapest koncertfilmje Velencében

Szabó Stein Imre koncertfilmjét díjazták a Velencei TV Fesztiválon, amely májusban debütált a Mezzo TV-n. A Concerto Budapest és Gidon Kremer közös hangversenyét örökítette meg a felvétel.
Klasszikus hír

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Klasszikus magazin

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Klasszikus hír

3,5 millió dollárt fizettek a szexuális zaklatás miatt kidobott karmesternek

Miután kirúgta szexuális zaklatás miatt, még 3,5 millió dollárt fizetett a Metropolitan Opera James Levine-nak, írja a New York Times.
Klasszikus kritika

A hang szépsége – A Pannon Filharmonikusok Bécsi barátok című koncertjéről

Szeptember 19-én a pécsi Kodály Központban egy tavaszról elhalasztott hangversenyt hallhatott a közönség: a Pannon Filharmonikusok vendégeként Baráth Emőke adott elő Haydn- és Mozart-áriákból összeállított, súlytalannak nem mondható hangszeres számokkal gazdagított programot. A zenekart Vass András, a zenekar állandó karmestere vezényelte.