Klasszikus

A letölthető multimédiáé a jövő

2003.09.03. 00:00
Ajánlom
A zenei CD-eladások a közeljövőben drasztikusan le fognak csökkenni, ahogy az internetes zeneforgalmazás egyre népszerűbbé válik a felhasználók körében. Bár a DVD is egyre népszerűbb a video és számítástechnikai piacon, elemzők szerint máris elavult és aligha lehet jövője – ismertette a Forrester Research piackutató cég jelentését a Prím Online.

A Forrester Research szerint 2008-ra a zenei piac 33 százaléka és a videopiac 19 százaléka már nem kézbevehető adathordozókon történik, hanem az interneten keresztül. Az audio CD-eladások addigra 30 százalékkal esnek vissza a csúcsot jelentő 1999-es évhez képest.

A video-on-demand (VOD) rendszer, azaz a videók rendelésre történő online továbbítása 2005-re éves szinten 1,4 milliárd dollár bevételt hozhat, miközben a DVD és videokazetta eladások 8 százalékkal csökkennek, áll a Forester előrejelzésében.

Az egyszeri vagy többszöri lejátszásra megvett és letöltött adattal (zene, film) a kalózmásolatok hihetetlen gyors terjedésének is gátat remélnek szabni, mert becslések szerint az illegális másolatok miatt 700 millió dollár veszteség érte a CD-forgalmazókat 1999 óta.

„A fizikai médiákról való átváltás véget fog vetni a zeneipar bevételcsökkenésének, és új lehetőségeket fog nyitni moziipar számára. A lemezek és videók értékesítésével foglalkozó üzletekre azonban nehéz idők várnak” – mondta Josh Bernoff, a Forester egyik vezető elemzője.

A szélessávú internetelérés terjedésével a teljes szórakoztatóipari kereskedelmi piac át fog alakulni, mivel a zeneboltok és videokölcsönzők lassan el fognak tűnni, állítja a Forrester.

Szakértők szerint az a legvalószínűbb, hogy a jelenlegi adathordozók és az internetes letöltésen alapuló szolgáltatások egyszerre fognak növekedni egy ideig. Így a CD-, és sokkal nagyobb mértékben a DVD-forgalom növekedik majd a közeljövőben. A forgalomba került DVD-k száma a jelenlegi 1,4 milliárdról 2,6-ra emelkedhet 2008-ig, de ezzel párhuzamosan ugyanezen időszak alatt megháromszorozódhat a mostani 10 milliós VOD-előfizetők száma is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.