Klasszikus

A Liceu fő-zeneigazgatója az Operában

2011.01.10. 08:30
Ajánlom
A Budapesti Filharmóniai Társaság az év első három havában öt koncertet ad az Operaházban. Január 24-én és 25-én Mozart g-moll szimfóniája és Mahler Dal a földről című műve hangzik fel Michael Boder dirigálásában.

Michael Boder 1958-ban született Darmstadtban. Zenei tanulmányit a hamburgi zene- és színházművészeti főiskolán kezdte, majd Firenzében folytatta. 1987-ben, 29 évesen nyerte el a bázeli színház fő-zeneigazgatói posztját. Nemzetközi karrierje is gyorsan beindult, fellépett Hamburgban, Münchenben, Berlinben, Kölnben, Londonban és Tokióban. Szívesen látott vendég Berlin, Drezda, Hamburg, München, Bécs, illetve San Francisco operaházaiban. Karrierjének jelentős állomásai voltak a drezdai és San Franciscó-i Ring, a bécsi Jákob lajtorjája (Schönberg), a Gianni Schicchi, a Lulu és a Wozzeck, Berlinben A bolygó hollandi, Barcelonában a Hovanscsina produkciók. A kortárs zene elkötelezett híveként többek között Cerha, Penderecki, Trojahn, Reinman és Heinze operáinak bemutatóját vezényelte több német dalszínházban. Firenze, Lisszabon, Párizs és Velence koncerttermeinek is visszatérő vendége. Dolgozott a Bécsi, Berlini, Hamburgi, Oslói, Prágai Filharmonikusokkal, a lipcsei Gewandhaus Zenekarral, a zürichi Tonhalle Zenekarral, valamint a bambergi Szimfonikus Zenekarral. Jelenleg a barcelonai Teatro Liceu fő-zeneigazgatója.

Michael Boder a január 24-ei koncerttel debütál a Magyar Állami Operaházban, a Filharmóniai Társaság Zenekarának élén. A hangversenyt másnap megismétlik. Mindkét koncert kezdési időpontja 19:30, a közreműködők Fekete Attila és Wiedemann Bernadett.

A február 21-i és 22-i hangversenyt Kovács János dirigálja, a közreműködő pedig a Nemzeti Énekkar lesz. Farsang lévén Schubert Rosamunda-kísérőzenéje, R. Strauss Rózsalovag-keringője és Ravel Bolerója mellett egyéb meglepetések is várhatók.

Márciusban a Budapesti Tavaszi Tavaszi Fesztivál keretében hallható a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara. Március 21-én Ainars Rubikis négy Liszt-művet (Mazeppa, Magyar fantázia zongorára és zenekarra, Haláltánc zongorára és zenekarra, Mephisto-keringő) és egy Mahler-kompozíciót (Adagietto az V. szimfóniából) vezényel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A mi Chicagónk

A Chicago a minőségi szórakoztatóipar egy legsikerültebb darabja. Nem azért persze, mert igen jól meg van csinálva. Inkább azért, mert jól ki van találva. Nemcsak a társadalmat leplezi le, de önmagát is. Alföldi Róbert rendezésében, a Kultúrbrigád és az Átrium előadásában pedig a mi, honi állapotainkat is.
Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Frida hétfőnként is fogad

A nagy érdeklődésre való tekintettel július harmadik hetétől hétfőnként is látogatható a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo-kiállítás.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Klasszikus építészet

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus ajánló

Kocsis Krisztián is fellép a Balatonnál

A MOL által támogatott tehetségek, illetve Kovács Gergely, Érdi Tamás és Kocsis Krisztián ingyenesen látogatható koncertjeivel folytatódik a Klassz a pARTon! fesztivál.