Klasszikus

A Lindsay Quartet utolsó koncertje

2005.08.11. 00:00
Ajánlom
Haydnnal, Bartókkal és Beethovennel búcsúzott a közönségtől az idén negyvenéves Lindsay vonósnégyes. A legendás angol kvartett július 31-én adta utolsó koncertjét a sheffieldi Crucible Színház stúdiójában.

A negyven évvel ezelőtt alakult vonósnégyes Haydn D-dúr kvartettjét (op.76, No.5), Bartók II. vonósnégyesét, végül stílszerűen Beethoven utolsó művét, az F-dúr vonósnégyest (op.135) játszotta a koncerten. Mindhárom szerző meghatározó volt a kvartett repertoárjában, hasonlóan Sir Michael Tippetthez (1905-1998), akinek negyedik és ötödik vonósnégyesét ők mutatták be.

A kvartett történetében pusztán két csere történt, a második hegedűs posztján 1972-ben Ronald Birks lépett Michael Adamson helyére, 1986-ban pedig Robin Ireland váltotta Roger Bigley-t a brácsás pultnál. Peter Cropper, az alapító első hegedűs, illetve a csellista Bernard Gregor-Smith a kezdettől tagja volt az együttesnek.

Utolsó évadjuk során eljátszották Tippett és Beethoven összes vonósnégyesét a londoni Wigmore Hall-ban, illetve az általuk alapított kamarazenei fesztiválon a sheffieldi Crucible Színházban. „Amikor úgy döntöttünk, abbahagyjuk, nem gondoltunk arra, mi lesz azután. De azt hiszem, nincsen szégyenkeznivalónk. Minden egyes koncertünkön teljes odaadással játszottunk” – nyilatkozta Peter Cropper.

A legendás kvartett 1965-ben alakult a Royal Academy of Music-ban, nevüket első otthonuk vezetőjétől, a Keele University rektorától, Sir Lindsay-től vették. Hat évig a Sheffield University, majd a Manchester University rezidens együttese volt a kvartett, 1984-ben hívták életre a sheffieldi kamarzenei fesztivált.

A világ minden táján koncerteztek, díjaik és elismeréseik felsorolása oldalakat töltene meg. Diszkográfiájukban megtalálható Beehtoven, Bartók és Tippett összes vonósnégyesének felvétele, valamint számos Haydn- és Schubert-lemez.

Peter Cropper és Ronald Birks Stradivari-hegedűn, Robin Ireland egy 1810 körüli Mori Costa brácsán, Bernard Gregor-Smith egy 1694-es Ruggieri-csellón játszik.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.