Klasszikus

A Lindsay Quartet utolsó koncertje

2005.08.11. 00:00
Ajánlom
Haydnnal, Bartókkal és Beethovennel búcsúzott a közönségtől az idén negyvenéves Lindsay vonósnégyes. A legendás angol kvartett július 31-én adta utolsó koncertjét a sheffieldi Crucible Színház stúdiójában.

A negyven évvel ezelőtt alakult vonósnégyes Haydn D-dúr kvartettjét (op.76, No.5), Bartók II. vonósnégyesét, végül stílszerűen Beethoven utolsó művét, az F-dúr vonósnégyest (op.135) játszotta a koncerten. Mindhárom szerző meghatározó volt a kvartett repertoárjában, hasonlóan Sir Michael Tippetthez (1905-1998), akinek negyedik és ötödik vonósnégyesét ők mutatták be.

A kvartett történetében pusztán két csere történt, a második hegedűs posztján 1972-ben Ronald Birks lépett Michael Adamson helyére, 1986-ban pedig Robin Ireland váltotta Roger Bigley-t a brácsás pultnál. Peter Cropper, az alapító első hegedűs, illetve a csellista Bernard Gregor-Smith a kezdettől tagja volt az együttesnek.

Utolsó évadjuk során eljátszották Tippett és Beethoven összes vonósnégyesét a londoni Wigmore Hall-ban, illetve az általuk alapított kamarazenei fesztiválon a sheffieldi Crucible Színházban. „Amikor úgy döntöttünk, abbahagyjuk, nem gondoltunk arra, mi lesz azután. De azt hiszem, nincsen szégyenkeznivalónk. Minden egyes koncertünkön teljes odaadással játszottunk” – nyilatkozta Peter Cropper.

A legendás kvartett 1965-ben alakult a Royal Academy of Music-ban, nevüket első otthonuk vezetőjétől, a Keele University rektorától, Sir Lindsay-től vették. Hat évig a Sheffield University, majd a Manchester University rezidens együttese volt a kvartett, 1984-ben hívták életre a sheffieldi kamarzenei fesztivált.

A világ minden táján koncerteztek, díjaik és elismeréseik felsorolása oldalakat töltene meg. Diszkográfiájukban megtalálható Beehtoven, Bartók és Tippett összes vonósnégyesének felvétele, valamint számos Haydn- és Schubert-lemez.

Peter Cropper és Ronald Birks Stradivari-hegedűn, Robin Ireland egy 1810 körüli Mori Costa brácsán, Bernard Gregor-Smith egy 1694-es Ruggieri-csellón játszik.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Átadták az idei Golden Globe-díjakat

Magyar idő szerint hétfő hajnalban átadták az idei Arany Glóbuszokat. A virtuális gálán magyar filmért is izgulhattunk, hiszen Vanessa Kirbyt jelölték a legjobb színésznő díjára a Mundruczó Kornél filmjében nyújtott alakításáért.
Vizuál

Meryl Streep nyáron visszatér a Broadwayre

A kulisszák mögé enged betekintést legújabb filmjében Meryl Streep, aki Places, please-el a Broadway előtt is tiszteleg – írja a Deadline.
Klasszikus

A Concerto Budapest idén online rendezi meg nagyszabású Mozart-napját

Idén sem maradunk igazi Mozart ünnep nélkül, hiszen március 7-én a Concerto Budapest Keller András művészeti vezetésével, világhírű magyar és külföldi szólistákkal ismét megrendezi, immáron negyedik alkalommal az egyedülálló Mozart-napot.
Plusz

Megújult az Art is Business honlapja

Második születésnapját ünnepli az Art is Business, az évfordulóra teljesen új megjelenést kapott a magazin honlapja, amelyen a jövőben rendszeresen olvashatunk híreket a forprofit szektor és a művészet világából.
Színház

Schiller klasszikusával érkezik a Radnóti Színház új stream-előadása

Új online bemutatóra készül a Radnóti Színház, Friedrich Schiller örök érvényű Don Carlosát Sándor Júlia és Nagy Péter István átiratában ismerheti meg a közönség.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus online közvetítés

Feledkezzünk bele a klasszikus zene dallamaiba!

A Filharmónia Magyarország novemberben nyitotta meg virtuális koncerttermét, így a vírushelyzethez alkalmazkodva folytatják missziójukat és népszerűsítik a klasszikus zenét. Az élő közvetítések a Filharmónia közösségi oldalain követhetőek. Márciusban közel húsz koncerten hallhatja a közönség hazánk legkiválóbb zenekarait, művészeit.
Klasszikus hír

Az Emmi szerint pártpolitikai csatározás a 100 Tagú Cigányzenekar költözési ügye

Kásler Miklós pártpolitikai csatározásnak nevezte, hogy a 100 Tagú Cigányzenekarnak költöznie kell a VII. kerületből, a VII. kerületi vezetés viszont állítja, hogy találtak helyet a zenekarnak.
Klasszikus ajánló

A Concerto Budapest idén online rendezi meg nagyszabású Mozart-napját

Idén sem maradunk igazi Mozart ünnep nélkül, hiszen március 7-én a Concerto Budapest Keller András művészeti vezetésével, világhírű magyar és külföldi szólistákkal ismét megrendezi, immáron negyedik alkalommal az egyedülálló Mozart-napot.
Klasszikus hír

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.
Klasszikus hír

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.