Klasszikus

A lipcsei kántor, aki mindannyiunkat összeköt – Jön a Bach Bridges fesztivál

2020.02.25. 13:10
Ajánlom
Bach és Beethoven lesz a főszereplője az idei Bach Bridges Fesztiválnak március 31. és április 3. között a Budapest Music Centerben. A két korszakalkotó zseni munkássága a jelenkor perspektívájából és a nyugatitól eltérő esztétika fénytörésében is megmutatkozik a fesztivál változatos programjában.
SzaboIldiko_9437_Zsofi_Raffay_photography_2-122535.jpg

Szabó Ildikó (Fotó/Forrás: Raffay Zsófi)

A harmadik Bach Bridges Festival a Budapesti Fesztiválzenekar és az amszterdami Royal Concertgebouworkest művészeinek kollaborációjában valósul meg a BMC-ben, Michael Gieler és Szabó Péter művészeti vezetésével. Az idei fesztivált a minden idők legnagyobb zeneszerzői közé tartozó Bachnak és Beethovennek szentelik. A hagyományokhoz hűen minden koncertet Szabó Csaba zsoltárai vezetnek fel. A nyitókoncerten március 31-én Kurtág György előtt tisztelegnek a fesztivál művészei:

a program hűen tükrözi az ő kamarazene iránti lelkesedését, és közeli kapcsolatát a múlt olyan zeneszerző-nagyságaival, mint Bartók vagy Schumann.

Ugyanezen a koncerten a nemzetközi színtéren is egyre inkább ismert feltörekvő csellista, Szabó Ildikó az új lemezén hallható szólódarabok közül szemezget, és ekkor mutatkozik be először Magyarországon a világszerte elismert fiatal holland zongorista, Yang Yang Cai.

YangYangCai-1-122535.jpg

Yang Yang Cai

A másnapi koncert az elmúlt 300 év szólóhangszerre és nagyzenekarra írt zenéinek zsenialitását vonultatja fel. Beethoven és Vivaldi művei mellett a fiatal holland komponista, Oene van Geel concertója is elhangzik a szír Qasyoun Trio előadásában, ami tisztelgés Johann Sebastian Bach és az arab zenei hagyomány előtt. Bach kantátái kerülnek a középpontba a fesztivál harmadik koncertjén, április 2-án a Gran Canaria-i születésű szopránénekes, Tania Lorenzo interpretációjában. Felcsendül a fiatal holland komponista, Mathilde Wantenaart Seufzer című, Bach BWV 21 jegyzékszámú kantátája által ihletett darabja, valamint egy korai Beethoven-zongoratrió is, amelyet a kiváló magyar zongorista, Lajkó István, Jae-Won Lee, és Szabó Péter adnak elő.

BachBridges_Oene-van-Geel-jump-122535.jpg

Oene van Geel

A Bach Bridges Festival minden idők két legkedveltebb zeneművével, a Goldberg-variációkkal és Beethoven Esz-dúr szeptettjének előadásával zárul április 3-án. Előbbi Dmitry Sitkovetsky vonóstrió-átiratában szólal meg, utóbbival a zeneszerző születésnapját is ünneplik a Bach Bridges Fesztivál művészei, akik a BMC-ben adott koncertjüket követően a Gran Canaria-i Nemzetközi Bach Fesztiválon folytatják a közös zenélést.

A Bach Bridges Fesztivál a holland Music Stages Foundation, a magyar Szabó Csaba Nemzetközi Társaság és a Budapest Music Center közös projektje.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Kihirdették a 2021-es Artisjus-díjazottak névsorát

Könnyű- és komolyzenei alkotókat díjazott idén is az Artisjus. Fábri Pétert zenei munkásságáért életműdíjjal tüntették ki, az év zeneszerzője a világhírű dobos Borlai Gergő lett, míg a tragikusan fiatalon elhunyt Siklósi Örs előtt, posztumusz Junior Artisjus-díjjal tisztelegtek.
Színház

Étel só nélkül, élet színház nélkül – Interjú Barnák Lászlóval, a szegedi teátrum főigazgatójával

Izgalmas produkciókkal készül megünnepelni 90 éves jubileumát a Szegedi Szabadtéri Játékok. Van is ok az örömre, hiszen szép lassan újraindul a kulturális élet. Ám az óvatosságnak is helye van, ugyanúgy, mint a reménynek. Barnák Lászlóval, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójával a művészetbe vetett hit jegyében, a pandémia árnyékában, a színházi világon jóval túlmutató kérdésekről is beszélgettünk.
Plusz

Pentaton Hangstúdió – egy tiszta hang a belváros szívében

2021-ben új szolgáltatással bővült az ország legnagyobb múltra visszatekintő privát művészügynöksége, a Pentaton Művész- és Koncertügynökség portfóliója: megnyílt az újonnan kialakított Pentaton Hangstúdió.
Jazz/World

„Élvezem, hogy mennyi mindent nem tudok” – Interjú Fábri Péterrel, az Artisjus életműdíjasával

Az Artisjus könnyűzenei alkotói életműdíját idén Fábri Péter író, költő, dalszövegíró, műfordító kapta. Az elismerés okán beszélgetve felidéztük, hogyan inspirálták őt barátok, szerelmek, dalok és formák. Megtudtuk, miért nem ír már több verseskötetet és az is kiderült, miként vált boldogtalan költőből boldog dalszövegíróvá.
Vizuál

Ferenc Jóska visszafoglalta az egykor róla elnevezett hidat!

Újabb Kolodko-miniszobor jelent meg Budapesten: ezúttal a Szabadság hídon, amely korábban Ferenc József nevét viselte.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Mesterhangszerek használatára lehet pályázni

A Magyar Állami Operaház pályázatot hirdet magyar állampolgárok, valamint felsőfokú zenei végzettséggel rendelkezők számára: állami tulajdonban lévő mesterhangszerek több évre szóló használatára lehet jelentkezni.
Klasszikus újranyitás

A közönséget is várják a Cziffra György-emlékév első koncertjére

Az első, közönség számára is nyitott koncertet május 11-én tartják Szegeden, a Nemzeti Színházban. Az Hommage a Cziffra elnevezésű esten Szabó Marcell zongoraművész és a Szegedi Szimfonikus Zenekar lép fel, vezényel Medveczky Ádám.
Klasszikus gyász

77 éves korában elhunyt Samu László kürtművész

A Nemzeti Filharmonikusok korábbi intendánsa a zenekar elmúlt közel öt évtizedének egyik meghatározó személyisége volt, nyugdíjba vonulásáig a Kottatár munkáját is segítette.
Klasszikus ajánló

Kezdődik az első Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek

Május 7-től 18 napon át világsztárok és a hazai művészeti élet legizgalmasabb alkotói adják egymásnak át a virtuális színpadot a Müpa új, ingyenes, online fesztiválján. A fesztivált Riccardo Chailly és a Filarmonica della Scala streamkoncertje nyitja a Milánói Scalából.
Klasszikus ajánló

5+1 kihagyhatatlan cikk a Bartók Tavasz friss-ropogós magazinjából

Kíváncsi vagy, hogy a színpadi művészek hogyan élik meg, ha üres nézőtér előtt játszanak? Mindig is érdekelt, hogyan készülnek a közvetítések vagy mit csinál egy online stream rendezője? Tudni szeretnéd, miért olyan egyedülálló és fontos Bartók Béla népzenegyűjtői munkássága? Mi az a világzene, és mit csinál Vaszilij Petrenko, amikor nem vezényel? A hamarosan kezdődő Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek frissen elkészült magazinjából most minden kiderül!