Klasszikus

A lipcsei kántor, aki mindannyiunkat összeköt – Jön a Bach Bridges fesztivál

2020.02.25. 13:10
Ajánlom
Bach és Beethoven lesz a főszereplője az idei Bach Bridges Fesztiválnak március 31. és április 3. között a Budapest Music Centerben. A két korszakalkotó zseni munkássága a jelenkor perspektívájából és a nyugatitól eltérő esztétika fénytörésében is megmutatkozik a fesztivál változatos programjában.
SzaboIldiko_9437_Zsofi_Raffay_photography_2-122535.jpg

Szabó Ildikó (Fotó/Forrás: Raffay Zsófi)

A harmadik Bach Bridges Festival a Budapesti Fesztiválzenekar és az amszterdami Royal Concertgebouworkest művészeinek kollaborációjában valósul meg a BMC-ben, Michael Gieler és Szabó Péter művészeti vezetésével. Az idei fesztivált a minden idők legnagyobb zeneszerzői közé tartozó Bachnak és Beethovennek szentelik. A hagyományokhoz hűen minden koncertet Szabó Csaba zsoltárai vezetnek fel. A nyitókoncerten március 31-én Kurtág György előtt tisztelegnek a fesztivál művészei:

a program hűen tükrözi az ő kamarazene iránti lelkesedését, és közeli kapcsolatát a múlt olyan zeneszerző-nagyságaival, mint Bartók vagy Schumann.

Ugyanezen a koncerten a nemzetközi színtéren is egyre inkább ismert feltörekvő csellista, Szabó Ildikó az új lemezén hallható szólódarabok közül szemezget, és ekkor mutatkozik be először Magyarországon a világszerte elismert fiatal holland zongorista, Yang Yang Cai.

YangYangCai-1-122535.jpg

Yang Yang Cai

A másnapi koncert az elmúlt 300 év szólóhangszerre és nagyzenekarra írt zenéinek zsenialitását vonultatja fel. Beethoven és Vivaldi művei mellett a fiatal holland komponista, Oene van Geel concertója is elhangzik a szír Qasyoun Trio előadásában, ami tisztelgés Johann Sebastian Bach és az arab zenei hagyomány előtt. Bach kantátái kerülnek a középpontba a fesztivál harmadik koncertjén, április 2-án a Gran Canaria-i születésű szopránénekes, Tania Lorenzo interpretációjában. Felcsendül a fiatal holland komponista, Mathilde Wantenaart Seufzer című, Bach BWV 21 jegyzékszámú kantátája által ihletett darabja, valamint egy korai Beethoven-zongoratrió is, amelyet a kiváló magyar zongorista, Lajkó István, Jae-Won Lee, és Szabó Péter adnak elő.

BachBridges_Oene-van-Geel-jump-122535.jpg

Oene van Geel

A Bach Bridges Festival minden idők két legkedveltebb zeneművével, a Goldberg-variációkkal és Beethoven Esz-dúr szeptettjének előadásával zárul április 3-án. Előbbi Dmitry Sitkovetsky vonóstrió-átiratában szólal meg, utóbbival a zeneszerző születésnapját is ünneplik a Bach Bridges Fesztivál művészei, akik a BMC-ben adott koncertjüket követően a Gran Canaria-i Nemzetközi Bach Fesztiválon folytatják a közös zenélést.

A Bach Bridges Fesztivál a holland Music Stages Foundation, a magyar Szabó Csaba Nemzetközi Társaság és a Budapest Music Center közös projektje.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Gyakran ismételt kérdések a hárfáról – Razvaljajeva Anasztázia válaszol

Új sorozatunkban, amelynek címe: Hangszertár, zenekari művészeket és szólistákat kértünk arra, mutassák be szakmájuk legfontosabb eszközét. Razvaljajeva Anasztázia a klasszikus zenei színtér egyik legizgalmasabb hangszerese. Egyértelmű volt, hogy ha hárfáról van szó, hozzá kell fordulnunk.
Színház

„Ami a szőnyeg alatt van” – Bíró Kriszta könyvet ír Molnár Piroskáról

Az életrajzi mű a Corvina Kiadónál készül, szerzője, az Örkény Színház többkötetes íróként is számon tartott művésze régóta jól ismeri Molnár Piroskát, így bizalmasan tud vele beszélgetni a szakmáról és életéről.
Könyv

Röhrig Géza karanténban - Élőben New Yorkból

Nyáry Krisztián online sorozata nem ismer országhatárokat. Ezúttal a New Yorkban élő költőt kérdezi arról, mit olvas a kényszerű otthonlét alatt.
Jazz/World

Fonogram-életműdíjat kapott Kovács Kati – Hallgasd meg a nyertes felvételeket!

Hobo, Rácz Gergő és Orsovai Reni, a Mörk, a Sárik Péter Trió, Lajkó Félix & Volosi, Krizso, a Bagossy Brothers Company is Fonogram-díjat kapott a szombaton az interneten tartott online eseményen. Életműdíjjal Kovács Katit, szakmai életműdíjjal Gőz Lászlót ismerték el.
Plusz

Könnyűzene a korona idején

Sok más minden mellett a koronvírus-járvány azt is befolyásolja, hogy hol és hogyan fogyasztunk könnyűzenét ezekben a hónapokban. A zeneipar teljes egészére meghatározó – és egyelőre sok tekintetben, de legalábbis számos szegmensére, úgy tűnik, sokkszerű és katasztrofális – hatással van az, ami pillanatnyilag a világon történik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus Hangszertár

Gyakran ismételt kérdések a hárfáról – Razvaljajeva Anasztázia válaszol

Új sorozatunkban, amelynek címe: Hangszertár, zenekari művészeket és szólistákat kértünk arra, mutassák be szakmájuk legfontosabb eszközét. Razvaljajeva Anasztázia a klasszikus zenei színtér egyik legizgalmasabb hangszerese. Egyértelmű volt, hogy ha hárfáról van szó, hozzá kell fordulnunk.
Klasszikus hír

A Zeneakadémia tanárai péntek esténként a remény dallamát játsszák erkélykoncerten

A párizsi és a lyoni Conservatoire közös felhívása nyomán először április 3-án, majd minden pénteken este 7-kor Marc-Antoine Charpentier Te Deumának jól ismert prelúdiuma szólal meg. A Zeneakadémia örömmel fogadta a felkérést: minden héten más oktatója játssza a dallamot erkélykoncerten.
Klasszikus interjú

Ha ennek vége, első dolgom találkozni a zenekarommal

Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító karmestere azt mondja, hozott a járványhelyzet jót is a rossz mellett. De vannak dolgok, amelyek ne maradjanak így. Például, hogy nem találkozhat a zenekarával.
Klasszikus gyász

Elhunyt Peskó Zoltán világhírű magyar karmester

83 évesen, hosszas betegség után március 31-én elhunyt Peskó Zoltán - tájékoztatta lapunkat a művész családja.
Klasszikus koronavírus

Autókból zenélnek a MÁV Szimfonikusok

Zenészek vezetik a naponta útnak muzsikáló indított autókat.