Klasszikus

A lipcsei kántor, aki mindannyiunkat összeköt – Jön a Bach Bridges fesztivál

2020.02.25. 13:10
Ajánlom
Bach és Beethoven lesz a főszereplője az idei Bach Bridges Fesztiválnak március 31. és április 3. között a Budapest Music Centerben. A két korszakalkotó zseni munkássága a jelenkor perspektívájából és a nyugatitól eltérő esztétika fénytörésében is megmutatkozik a fesztivál változatos programjában.
SzaboIldiko_9437_Zsofi_Raffay_photography_2-122535.jpg

Szabó Ildikó (Fotó/Forrás: Raffay Zsófi)

A harmadik Bach Bridges Festival a Budapesti Fesztiválzenekar és az amszterdami Royal Concertgebouworkest művészeinek kollaborációjában valósul meg a BMC-ben, Michael Gieler és Szabó Péter művészeti vezetésével. Az idei fesztivált a minden idők legnagyobb zeneszerzői közé tartozó Bachnak és Beethovennek szentelik. A hagyományokhoz hűen minden koncertet Szabó Csaba zsoltárai vezetnek fel. A nyitókoncerten március 31-én Kurtág György előtt tisztelegnek a fesztivál művészei:

a program hűen tükrözi az ő kamarazene iránti lelkesedését, és közeli kapcsolatát a múlt olyan zeneszerző-nagyságaival, mint Bartók vagy Schumann.

Ugyanezen a koncerten a nemzetközi színtéren is egyre inkább ismert feltörekvő csellista, Szabó Ildikó az új lemezén hallható szólódarabok közül szemezget, és ekkor mutatkozik be először Magyarországon a világszerte elismert fiatal holland zongorista, Yang Yang Cai.

YangYangCai-1-122535.jpg

Yang Yang Cai

A másnapi koncert az elmúlt 300 év szólóhangszerre és nagyzenekarra írt zenéinek zsenialitását vonultatja fel. Beethoven és Vivaldi művei mellett a fiatal holland komponista, Oene van Geel concertója is elhangzik a szír Qasyoun Trio előadásában, ami tisztelgés Johann Sebastian Bach és az arab zenei hagyomány előtt. Bach kantátái kerülnek a középpontba a fesztivál harmadik koncertjén, április 2-án a Gran Canaria-i születésű szopránénekes, Tania Lorenzo interpretációjában. Felcsendül a fiatal holland komponista, Mathilde Wantenaart Seufzer című, Bach BWV 21 jegyzékszámú kantátája által ihletett darabja, valamint egy korai Beethoven-zongoratrió is, amelyet a kiváló magyar zongorista, Lajkó István, Jae-Won Lee, és Szabó Péter adnak elő.

BachBridges_Oene-van-Geel-jump-122535.jpg

Oene van Geel

A Bach Bridges Festival minden idők két legkedveltebb zeneművével, a Goldberg-variációkkal és Beethoven Esz-dúr szeptettjének előadásával zárul április 3-án. Előbbi Dmitry Sitkovetsky vonóstrió-átiratában szólal meg, utóbbival a zeneszerző születésnapját is ünneplik a Bach Bridges Fesztivál művészei, akik a BMC-ben adott koncertjüket követően a Gran Canaria-i Nemzetközi Bach Fesztiválon folytatják a közös zenélést.

A Bach Bridges Fesztivál a holland Music Stages Foundation, a magyar Szabó Csaba Nemzetközi Társaság és a Budapest Music Center közös projektje.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Amikor Pavarottit kifütyülték a milánói Scalában

Mindenkinek lehet gyenge pillanata, még az isteni Lucianónak is, az olasz operaközönség azonban nem elnéző. 1992-ben, egy Don Carlos előadáson még őt is kifütyülték.
Színház

Folytatódik a vita az SZFE körül, ezek a legújabb fejlemények

Megszólalt a kinevezett kuratórium két tagja, az egyetem diákjai videóban válaszoltak.
Zenés színház

„A művészet szépsége, hogy korlátok között szabadok lehetünk”

Az államalapítás ünnepének előestéjén, augusztus 19-én a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon felcsendülnek a Bánk bán című opera csodaszép, minden magyar számára ismerős dallamai. A Kossuth-díjas Vidnyánszky Attila rendezésében létrejövő produkció főbb szerepeiben Molnár Levente mellett Fischl Mónikát és Mester Viktóriát is láthatja majd a közönség. Az előadás karmesterével, a Liszt Ferenc-díjas, Érdemes Művész Kesselyák Gergellyel a közelgő premier kapcsán beszélgettünk.
Színház

Színházi összefogás a koronavírus terjedése ellen

A Magyar Színházi Társaság és a Magyar Teátrumi Társaság részvételével egyeztettek a budapesti teátrumok a nézőket és a színházakat érintő ajánlásokról.
Színház

Ősbemutatókkal és különlegességekkel készül új évadára a Thália

Augusztus 10-től teljes gőzzel zajlik a munka a Thália Színházban – ettől a naptól folytatódnak a Gyilkosság az Orient Expresszen című nagyszabású produkció próbái, és hamarosan elkezdődnek a felújítópróbák is.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Az idei Arcus Temporum „házhoz megy”

A Pannonhalmi Főapátság kortárs művészeti fesztiváljának hangversenyeit élőben is közvetítik az arcustemporum.com oldalon, augusztus 21-23. között.
Klasszikus ajánló

„Fellélegzés” – Rövidesen indul az 5. Fesztivál Akadémia Budapest

Augusztus 20-tól rendezik meg az idei Fesztivál Akadémia Budapest (FAB) koncertsorozatát a Zeneakadémián, a BMC-ben, a Hagyományok Házában és más helyszíneken. A rendezvényre több mint hatvan kiváló magyar művészt hívott meg Kokas Katalin és Kelemen Barnabás művészeti vezető. A „Fellélegzés” címet viselő fesztivál teljes programja elérhető a rendezvény honlapján, a hangversenyekre megkezdődött jegyértékesítés.
Klasszikus ajánló

Madarász 70 – A Nemzeti Filharmonikusok hangversenye

Madarász Iván zeneszerző három műve kerül terítékre szeptember 4-én a Pesti Vigadó csodálatos termében.
Klasszikus ajánló

A koronavírus ellen harcol, most koncertet ad a Medikus Zenekar

A koronavírus-járvány kezdete óta először lép színpadra teljes létszámmal a Medikus Zenekar augusztus 18-án a Pesti Vármegyeháza Díszudvarában.
Klasszikus interjú

Keller András: A zenekar a kedvenc hangszerem

Vonósnégyesével, a Keller Quartettel elért világsikerek után Keller András karmesterként építi és irányítja tizenhárom éve a Concerto Budapest Szimfonikus Zenekart. Úgy véli, jobban kellene figyelnünk saját, hazai kincseinkre, a kortárs zenére és egyáltalán – a zenére.