Klasszikus

A Liszt-árverés jeles tárgyai

2011.11.09. 17:03
Ajánlom
Bősze Ádám Zenei Antikváriuma Liszt-árverésén kalapács alá kerül például Bartók akadémiai székfoglalójának szövege, melyben Lisztről is szó esik.

A november 19-én a Müpában rendezett árverés 2. tétele az az 1936-ban, az MTA által megjelentetett kiadvány lesz, amely tartalmazza azt a tanulmányt, amelyet a 20. század leghíresebb magyar komponistája szentelt Liszt Ferenc emlékének.

Külön öröm volt az árverés szervezőinek, hogy felbukkant egy könyv Liszt hagyatékából, melyet ma a Liszt Ferenc Emlékmúzeumban őriznek. A szerző, Johann Döllinger jó viszonyban volt Carolyne Sayn-Wittgenstein hercegnével is. Az egyházi tematikájú kiadványban több helyen is előfordul a híres hagyatéki bélyegző. (4. tétel)

Siposs Antal, Liszt egyik tanítványa kapta a mestertől a híres Beethoven-szimfónia átiratokat. Siposs Antalt egyébként Liszt 1858-ban vitte magával Weimarba, ahol két esztendőn át tanította. Mint kész művész tért haza. 1874-ben magán zeneiskolát létesített. Vezető szerepet vitt a zenei életben. A Doppler fivérekkel hangversenyutakat tett (Bécs, Prága stb.), melyeken a korabeli magyar zenét népszerűsítette. Az Országos Daláregyesület egyik megalapítója, a Zenetanárok Nyugdíjegyesületének elnöke volt. (28. tétel)

Kneifel Antalnak és A. W. Gottschalgnak szól az a ritka kettős dedikáció, amelyet egy orgonakotta utolsó oldalára jegyzett le Liszt. Gottschalg ismert Liszt weimari baráti köréből, de Kneifel Antalról ma már kevesen tudnak, pedig ő volt a budavári főplébánia zenekari igazgatója, a budapesti női- és férfi katolikus képezde, budai szürke nénék iskolájának énektanára, Liszt művészetének jeles híve. Tizenegy évet töltött el a krisztinavárosi plébánián, mint kántor. Évek hosszú során át vezette a budai egyházi zeneegyletet, amelyet éppen egy olyan sikertelen hangverseny után hagyott ott, amelyen Liszt vezényelte Palestrina egy miséjét. Kneifel vezetése alatt számos Liszt-művet énekeltek a mai Mátyás templomban, viszont utóda, Szautner Zsigmond nem rajongott Liszt-darabjaiért. Nemcsak Liszt életében, hanem utána is sokat ártott: ahol lehetett átkozta a mestert és munkásságát. (40. tétel)

Liszt 1831. március 31-én hallotta először személyesen Paganinit egy párizsi hangversenyen, és ennek az egyetlen koncertnek közvetlen hatása életére és művészi pályájára nagyobb volt, mint bármi más akkor átélt esemény. „Szellemem és ujjaim akár a megszállottak dolgoznak két hete. Homérosz, a Biblia, Platón, Byron, Hugo, Lamartine, Chateaubriand, Beethoven, Bach, Hummel, Mozart, Weber, mind itt vannak körülöttem. Lázasan tanulmányozom, szinte falom őket, töprengek rajtuk. Ezen felül 4-5 órát gyakorolok... 'Én is festő vagyok' - kiáltott fel Michelangelo, amikor először látott remekművet. Kicsiny, szánalmas barátod Paganini legutóbbi hangversenye óta szüntelenül e nagy ember szavait ismétli. Micsoda ember, micsoda hegedűs, micsoda művész!" - Ennek az élménynek a hatása alatt írta híres etűdjeit, melyeknek első kiadású kottája szintén az árverésen szerepel. (130. tétel)

Liszt híres kortársai közül meg kell említenünk gróf Zichy Gézát, aki nagyra tartotta a mestert. Erdélyben például együtt játszották, háromkezes változatban a Rákóczy indulót. Zichynek a jelen árverésen szereplő kéziratai közül az ifj. Toldy Lászlónak írt levelet kell kiemeljük, azt az írást amelyben a bolsevizmus pusztítását jeleníti meg. (188. tétel)

A tételekhez tartozó képek (a sorszámok szerint) itt érhetők el.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Miranda Liu három órán át játszott a zenekarnak, míg megkapta a koncertmesteri széket

Tizenkilenc évesen vált a legfiatalabb hazai koncertmesterré, igaz, meg is dolgozott érte. Miranda Liu még mindig csak huszonkettő, de már kvartettalapító, most pedig egy új kamarazenei fesztivált szervez az ősz beköszöntekor. Ez lesz a New Millennium.
Könyv

Ernest Hemingway ritkán látott családi fotói

Felépítette saját mítoszát: síelt, horgászott, vadászott, bikaviadalokat látogatott, szenvedélyesen érdekelte a háború és fáradhatatlanul kereste a személyes boldogságot. A Nobel-díjas amerikai író, akinek tárgyilagos szikár stílusát sokan próbálják utánozni azóta is, 1899. július 21-én született.
Vizuál

Aki pestiesítette a párizsi divatot

Egyszerű másoló, remek divatérzékű üzletasszony vagy tervezőzseni? Rotschild Klára szalonja a luxust jelentette a harmincastól a hetvenes évekig. Simonovics Ildikó mesélt arról, milyen kihívás összegyűjteni a még megmaradt ruhákat, dokumentumokat és kibogozni a valóságot a legendák és pletykák közül.
Klasszikus

Barokk randevú Gödöllőn

A barokk zenének ad otthont augusztusban a Gödöllői Királyi Kastély, ahol Bach egyik ritkán játszott világi kantátájának színpadi változata és Vivaldi a-moll kettősversenye is elhangzik.
Klasszikus

Amikor Maria João Pires másik zongoraversennyel készült, mint a zenekar

Ma ünnepli 75. születésnapját Maria João Pires, az egyik legjobb Mozart-játékos az elmúlt évtizedekből. Leghíresebb koncertfelvételével köszöntjük őt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus kult50

Ha zene szól, nem tudok mással foglalkozni – Bősze Ádám és Vashegyi György a Kult50-ben

A Kult50 legújabb videójában Bősze Ádám zenetudós, műsorvezető és Vashegyi György karmester, régizenész ült le egymással beszélgetni – mi másról, mint zenéről.
Klasszikus salzburg

A Salzburgi Ünnepi Játékok ingyenes koncertekkel nyitott a szélesebb közönség felé

Mozart szülővárosában egy sor különböző helyszínen megrendezett ingyenes koncerttel kezdődött meg szombaton a Salzburgi Ünnepi Játékok.
Klasszikus videó

Amikor Maria João Pires másik zongoraversennyel készült, mint a zenekar

Ma ünnepli 75. születésnapját Maria João Pires, az egyik legjobb Mozart-játékos az elmúlt évtizedekből. Leghíresebb koncertfelvételével köszöntjük őt.
Klasszikus gyász

Meghalt Fátyol Rudolf hegedűművész

Hétfő reggel, 62 éves korában elhunyt Fátyol Rudolf hegedűművész, a szatmárnémeti Dinu Lipatti Állami Filharmónia vezetője.
Klasszikus gyász

Elhunyt Ben Johnston, a mikrotonális zene egyik úttörő zeneszerzője

Július 22-én elhunyt Ben Johnston amerikai zeneszerző. Lehet, hogy nem ismerte őt – érdemes.