Klasszikus

A Liszt családfa ágai

2011.11.11. 09:39
Ajánlom
A Liszt-év utolsó nagy hangversenyeként a Zeneakadémia az Operaházban rendez koncertet november 21-én.

A különleges esten a Liszt Akadémia jeles professzorai és egykori, mára hírneves diákjai különleges műsorral várják a közönséget, két Liszt-dal mellett a szerző A-dúr zongoraversenye is felcsendül. "A Liszt családfa ágai" cím - amellett, hogy az intézményt alapító Liszt Ferenc előtt tiszteleg - a neves zenei mesterképzőben oktató és ott "nevelkedett" művészek mintegy családi összetartozásának szellemében született. Az est két házigazdája: Batta András és Ókovács Szilveszter, valamint karmestere, Héja Domonkos, az Operaház főzeneigazgatója a Liszt Akadémia növendékei voltak.

A hangverseny első részében az Akadémia zongora tanszékének három jeles professzora, Baranyay László, Falvai Sándor és Lantos István, az ének tanszék vezetője, Marton Éva és Vigh Andrea hárfaművész, a Liszt Akadémia rektor helyettese lép színpadra. A koncert második részében a zongora tanszék vezetője, Dráfi Kálmán és Farkas Gábor, a 2009-es weimari Liszt Nemzetközi Zongoraverseny győztese játszik a Filharmóniai Társaság Zenekarával. A különleges hangverseny nemcsak mint a Zeneakadémia Liszt-évbeli koncertsorozatának záróakkordja jelentős, hanem a Liszt Akadémia és a Magyar Állami Operaház életében is az. "A Liszt családfa ágai" egy új időszak nyitánya is egyben, hiszen első eseménye a két intézmény megújuló szakmai kapcsolatának. A koncert bevételét jótékony és egyben nemes célra, a Zeneakadémia orgonájának újjáépítésére fordítják.

A Liszt-családfa ágai - gálakoncert

2011. november 21. 19:30 Magyar Állami Operaház
Vez.: Héja Domonkos

Km.: Marton Éva (ének), Baranyay László, Dráfi Kálmán, Falvai Sándor, Farkas Gábor, Lantos István, Vigh Andrea, a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara
Házigazda: Batta András, Ókovács Szilveszter

Liszt: Mefisztó-keringő , S. 514; Obermann völgye - Zarándokévek I., S.160; A-dúr legenda - Assisi Szent Ferenc a madaraknak prédikál, S.175; Dalok (Du bist wie eine Blume, S. 287 (H. Heine szövegére), Wieder möcht ich dir begegnen, S. 322 (Peter Cornelius szövegére); Magyar fantázia, S. 123), A-dúr zongoraverseny, S. 125

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.
Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.