Klasszikus

A Liszt családfa ágai

2011.11.11. 09:39
Ajánlom
A Liszt-év utolsó nagy hangversenyeként a Zeneakadémia az Operaházban rendez koncertet november 21-én.

A különleges esten a Liszt Akadémia jeles professzorai és egykori, mára hírneves diákjai különleges műsorral várják a közönséget, két Liszt-dal mellett a szerző A-dúr zongoraversenye is felcsendül. "A Liszt családfa ágai" cím - amellett, hogy az intézményt alapító Liszt Ferenc előtt tiszteleg - a neves zenei mesterképzőben oktató és ott "nevelkedett" művészek mintegy családi összetartozásának szellemében született. Az est két házigazdája: Batta András és Ókovács Szilveszter, valamint karmestere, Héja Domonkos, az Operaház főzeneigazgatója a Liszt Akadémia növendékei voltak.

A hangverseny első részében az Akadémia zongora tanszékének három jeles professzora, Baranyay László, Falvai Sándor és Lantos István, az ének tanszék vezetője, Marton Éva és Vigh Andrea hárfaművész, a Liszt Akadémia rektor helyettese lép színpadra. A koncert második részében a zongora tanszék vezetője, Dráfi Kálmán és Farkas Gábor, a 2009-es weimari Liszt Nemzetközi Zongoraverseny győztese játszik a Filharmóniai Társaság Zenekarával. A különleges hangverseny nemcsak mint a Zeneakadémia Liszt-évbeli koncertsorozatának záróakkordja jelentős, hanem a Liszt Akadémia és a Magyar Állami Operaház életében is az. "A Liszt családfa ágai" egy új időszak nyitánya is egyben, hiszen első eseménye a két intézmény megújuló szakmai kapcsolatának. A koncert bevételét jótékony és egyben nemes célra, a Zeneakadémia orgonájának újjáépítésére fordítják.

A Liszt-családfa ágai - gálakoncert

2011. november 21. 19:30 Magyar Állami Operaház
Vez.: Héja Domonkos

Km.: Marton Éva (ének), Baranyay László, Dráfi Kálmán, Falvai Sándor, Farkas Gábor, Lantos István, Vigh Andrea, a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara
Házigazda: Batta András, Ókovács Szilveszter

Liszt: Mefisztó-keringő , S. 514; Obermann völgye - Zarándokévek I., S.160; A-dúr legenda - Assisi Szent Ferenc a madaraknak prédikál, S.175; Dalok (Du bist wie eine Blume, S. 287 (H. Heine szövegére), Wieder möcht ich dir begegnen, S. 322 (Peter Cornelius szövegére); Magyar fantázia, S. 123), A-dúr zongoraverseny, S. 125

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Ők az évad legjobbjai a kritikusok szerint

A Színházi Kritikusok Céhe idén 40. alkalommal ismeri el az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit. A díjátadót szeptember 22-én tartják a Katonában.
Könyv

Babits a ritmusdaráló, Móricz a műparaszt

Vámos Miklós e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni.
Tánc

Novák Ferenc "Tata": Egyszer csak rájöttünk, hogy a Táncszínház nem a miénk

Elkészült a Nemzeti Táncszínház épülete, aztán kiderült, hogy nem is az övék. „Megalázó volt” – mondta az ügyről Novák Ferenc „Tata” Kossuth-díjas koreográfus.
Színház

Ilyen volt a Sztalkert csoport új Vízkeresztje - Galéria

A Shakespeare Fesztiválon mutatták be a Sztalkert Csoport második önálló produkcióját, a Vízkereszt, de amúgy mindegy című előadást, amely legközelebb a Szentendrei Teátrum FRISS programsorozatában, majd Zsámbékon vendégeskedik.
Vizuál

14 érdekesség Rembrandt épp restaurálás alatt álló Éjjeli őrjáratáról

A Rijks Múzeum július elején megkezdte a festmény nyílt színi restaurálását. A projektet online és a helyszínen is nyomon követhetik az érdeklődők. Ennek apropóján összegyűjtöttünk néhány izgalmas tényt a képről.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Hiphopra gyúrja a zongorát, és kavicsot dob a klasszikus zene állóvizébe

Chloe Flower az idei Grammy-gálán tűnt fel, most pedig leszerződtette a Sony. Nem, nem klasszikus zenész a szó szoros értelmében, de a hiphopban is előny lehet, ha egy zongoraművész a Juilliard Schoolban tanult.
Klasszikus ajánló

Sok Bachot hallhat majd a Veszprémi Régizenei Napokon

Idén is a veszprémvölgyi jezsuita templom lesz a Veszprémi Régizenei Napok helyszíne, ami július 22-én kezdődik, és öt napon át tart.
Klasszikus ajánló

Beethoven Tajvanon

Tajpeji zenekar érkezik a Duna Palotába, hogy Beethoven Sors-szimfóniája mellett klasszikus tajvani zeneszerzők műveiből játszanak.
Klasszikus orgona

Egy este a hangszerek királynőjével: jön az Orgonák Éjszakája

Első alkalommal lesz olyan, hogy Orgonák Éjszakája. Mégpedig július 20-án, országszerte, és a Filharmónia Magyarország szervezésében.
Klasszikus ajánló

Légy világsztárok tanítványa!

A Fesztivál Akadémia egyik elsődleges célja a jövő muzsikusainak nevelése, ezért a programok között központi szerepet kapnak az előadások, a mesterkurzusok és a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny. A verseny július 17-én kezdődik, és a nagyközönség számára is nyitott.