Klasszikus

A Liszt családfa ágai

2011.11.11. 09:39
Ajánlom
A Liszt-év utolsó nagy hangversenyeként a Zeneakadémia az Operaházban rendez koncertet november 21-én.

A különleges esten a Liszt Akadémia jeles professzorai és egykori, mára hírneves diákjai különleges műsorral várják a közönséget, két Liszt-dal mellett a szerző A-dúr zongoraversenye is felcsendül. "A Liszt családfa ágai" cím - amellett, hogy az intézményt alapító Liszt Ferenc előtt tiszteleg - a neves zenei mesterképzőben oktató és ott "nevelkedett" művészek mintegy családi összetartozásának szellemében született. Az est két házigazdája: Batta András és Ókovács Szilveszter, valamint karmestere, Héja Domonkos, az Operaház főzeneigazgatója a Liszt Akadémia növendékei voltak.

A hangverseny első részében az Akadémia zongora tanszékének három jeles professzora, Baranyay László, Falvai Sándor és Lantos István, az ének tanszék vezetője, Marton Éva és Vigh Andrea hárfaművész, a Liszt Akadémia rektor helyettese lép színpadra. A koncert második részében a zongora tanszék vezetője, Dráfi Kálmán és Farkas Gábor, a 2009-es weimari Liszt Nemzetközi Zongoraverseny győztese játszik a Filharmóniai Társaság Zenekarával. A különleges hangverseny nemcsak mint a Zeneakadémia Liszt-évbeli koncertsorozatának záróakkordja jelentős, hanem a Liszt Akadémia és a Magyar Állami Operaház életében is az. "A Liszt családfa ágai" egy új időszak nyitánya is egyben, hiszen első eseménye a két intézmény megújuló szakmai kapcsolatának. A koncert bevételét jótékony és egyben nemes célra, a Zeneakadémia orgonájának újjáépítésére fordítják.

A Liszt-családfa ágai - gálakoncert

2011. november 21. 19:30 Magyar Állami Operaház
Vez.: Héja Domonkos

Km.: Marton Éva (ének), Baranyay László, Dráfi Kálmán, Falvai Sándor, Farkas Gábor, Lantos István, Vigh Andrea, a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara
Házigazda: Batta András, Ókovács Szilveszter

Liszt: Mefisztó-keringő , S. 514; Obermann völgye - Zarándokévek I., S.160; A-dúr legenda - Assisi Szent Ferenc a madaraknak prédikál, S.175; Dalok (Du bist wie eine Blume, S. 287 (H. Heine szövegére), Wieder möcht ich dir begegnen, S. 322 (Peter Cornelius szövegére); Magyar fantázia, S. 123), A-dúr zongoraverseny, S. 125

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A muzsika hangja szigorú valósága

Talán nem meglepő, hogy számos musicalhez hasonlóan a Broadway színpadáról vászonra álmodott, öt Oscar-díjjal jutalmazott és minden idők ötödik legjövedelmezőbb filmjeként számon tartott A muzsika hangját is valós események ihlették, arról viszont már kevés szó esik, hogy a szereplők olyannyira az életből csöppentek a képernyőre, illetve a színpadra, hogy a szerzők még a neveket sem változtatták meg.
Vizuál

Mindig farmernadrágot viselt – Szomjas Györgyre emlékezett Gelencsér Gábor

Az április 7-én elhunyt filmrendező, Szomjas György művei is láthatók lesznek a Műcsarnok hamarosan megnyíló, filmesek fotóit bemutató tárlatán, ám készítőjük már nem lehet jelen a megnyitón. Gelencsér Gábor filmtörténész búcsúzott tőle a Műcsarnok oldalán.
Plusz

Elhunyt Fülöp herceg

Életének századik évében elhunyt Fülöp edinburghi herceg, a brit uralkodó, II. Erzsébet királynő férje – közölte pénteken a Buckingham-palota.
Vizuál

Elhunyt Szomjas György

Megrendülten olvastuk a Magyar Filmművészek Szövetsége gyászhírét, miszerint 2021. április 7-én, 80 éves korában otthonában, szerettei körében elhunyt Szomjas György filmrendező. 
Klasszikus

Film készült a Szózat regényes történetéről – Nézze meg online, itt!

A Szózat és a zene kapcsolatáról beszélget Juhász Anna irodalmár és Becze Szilvia, a Bartók Rádió szerkesztő-műsorvezetője a Budapesti Filharmóniai Társaság legújabb dokumentumfilmjében.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

80 éves korában elhunyt Bartalus Ilona zenepedagógus, karvezető

Az Artisjus-díjjal és a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével kitüntetett zenepedagógust, karvezetőt, a Duna Televízió egykori főszerkesztőjét és zenei vezetőjét hosszan tartó betegség után, 81. életévében érte a halál.
Klasszikus Film

Film készült a Szózat regényes történetéről – Nézze meg online, itt!

A Szózat és a zene kapcsolatáról beszélget Juhász Anna irodalmár és Becze Szilvia, a Bartók Rádió szerkesztő-műsorvezetője a Budapesti Filharmóniai Társaság legújabb dokumentumfilmjében.
Klasszikus nekrológ

„Komoly lényét én nem tudtam nem szájtátva csodálni” – búcsú Tallér Zsófiától

Április 6-án, 50 éves korában elhunyt Tallér Zsófia Erkel- és Bartók-Pásztory-díjas zeneszerző, a Zeneakadémia és az SZFE oktatója. A kivételes művészről M. Tóth Géza Balázs Béla-díjas filmrendező emlékezett meg a Freeszfe Egyesület oldalán.
Klasszikus ajánló

Online koncertvetítés keretében hallhatók John Williams legismertebb dallamai

A Los Angeles-i Filharmonikusok egy korábbi évadnyitó koncertjén filmzenei gálaesttel tisztelgett az ötszörös Oscar-díjas John Williams előtt, ahol olyan művek csendültek fel nagyzenekari hangszerelésben, mint a Csillagok háborúja, A birodalom visszavág vagy a Schindler listája zenéje. A koncertfilm április 10-11-ig között online megtekinthető.
Klasszikus ajánló

Egy hétvége a vonósnégyesek bűvöletében

Idén a Budapest Quartet Weekend tematikája a születésének 160. jubileumát ünneplő cseh zeneszerző óriás, Antonin Dvořák köré épül április 16-18. között.