Klasszikus

A Liszt-évre és az elnökségi félévre is készül programokkal a bécsi magyar követség

2011.02.05. 17:46
Ajánlom
A Liszt-évre és az európai uniós elnökségi félévre is készül programokkal idén a bécsi magyar nagykövetség.

A követség aktívan kiveszi a részét a Liszt Ferenc születésének 200. évfordulóját kísérő rendezvények szervezéséből. Az első nagy esemény Liszt Krisztus oratóriumának előadása volt január 22-én a bécsi Stephansdomban (Szent István-székesegyház). A bécsi magyar kulturális intézettel közösen szervezett koncert nagyon sikeres volt, a Pannon Filharmonikusok Peskó Zoltán vezényletével nyolcszáz fős közönség előtt játszottak. A koncerten jelen volt Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter és az osztrák parlament alelnöke, Fritz Neugebauer is. Az év első felében három további koncertet szervez a követség, Liszt-szalon néven. Az elsőn, február 24-én Bogányi Gergely játszik, s a zenei mellett kultúrtörténeti előadást is hallhat a közönség. A zenei estek alkalmával megtekinthető lesz a diplomáciai képviselet patinás épületében az a barokk zongora is, amelyen Liszt is játszott. Partnereik közül a bécsi magyar nagykövet, Szalay-Bobrovniczky Vince kiemelte a bécsi Collegium Hungaricumot és a magyar turisztikai képviseletet. Hangsúlyozta, hogy kiváló az együttműködés a három intézmény között, valamint azt is, hogy az európai uniós elnökséghez és a Liszt-évhez kapcsolódó rendezvényekhez egy külön programfüzet is készült.

A XIX. századi zeneszerzőről Ausztriában és Magyarországon is nagyszabású rendezvénysorozattal emlékeznek meg az idén. Bár Vannak bizonyos átfedések az ausztriai és a magyarországi Liszt-év, valamint egyeztetések a szervezők között, de a kiemelt rendezvények külön szerveződtek. A magyarországi emlékév megnyitója január 22-én a Művészetek Palotájában, az ausztriai bicentenáriumé 27-én, Liszt szülőfalujában, Doborjánban (Raiding) volt. Liszt Ferenc nemzeti hovatartozásának megítélését illetően "vannak árnyalatnyi különbségek a két ország között, de nem állunk vitában" - emelte ki a nagykövet. "Liszt mindenekelőtt nagy európai volt, aki magyarnak tartotta magát. Budapesten, Bécsben és Bayreuthban is jól érezte magát" - mondta. Nyilvánvaló - tette hozzá - , hogy Ausztria és Magyarország számára jelenti Liszt a legtöbbet. A követség a Liszt-év és az EU-elnökség egybeesését felhasználva arra törekszik, hogy Magyarország "pozitívan is megjelenjen az itteni médiában" - mondta Szalay-Bobrovniczky Vince. "Eddig gyakorlatilag tarthatatlan állítások, vádaskodások visszautasításával voltunk leginkább elfoglalva" - fogalmazott, az elsősorban a médiatörvénnyel kapcsolatos ausztriai bírálatokra utalva. "Szeretnénk végezni a munkánkat, és végezzük is" - tette hozzá. Míg az újságokban "az első három oldal leginkább beledöngölt minket a talajba, az akár a Liszt-évhez, akár a Ferienmesse utazási szakkiállításhoz kapcsolódóan megjelent újságmellékletek nagyon pozitív képet festettek Magyarországról" - mondta.
Magyarország 2011. első félévi európai uniós elnökséghez kapcsolódó programok közül kiemelte egyebek között, hogy a követség neves osztrák politikai személyiségeket hív meg, hogy tartsanak előadást aktuális EU-s kérdésekről. Szakmai konferenciákat is szerveznek, a tervek szerint február 25-én munkaerő-piaci konferenciát tartanak Rudolf Hundstorfer osztrák szakminiszter, Andor László szociális ügyekért felelős európai uniós biztos és a magyar nemzetgazdasági minisztérium államtitkára, Czomba Sándor részvételével. A bécsi Collegium Hungaricum kezdeményezésének, egy Dunai Kulturális Klaszternek az előkészítésével ugyancsak nemzetközi konferencia foglalkozik majd Bécsben március 10-11-én. A rendezvényt a tervek szerint Martonyi János magyar és Michael Spindelegger osztrák külügyminiszter nyitja meg.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Színház

Psotás fények és árnyak

Öt évvel ezelőtt, 2016. február 25-én, 86 éves korában hunyt el a magyar színházművészet egyik legegyedibb és utánozhatatlan alakja, Psota Irén, akinek neve már életében fogalommá vált. Utolsó éveiben visszavonultan élt, elzárkózott a nyilvánosság elől, emiatt is különleges ez a 2009-ben készült beszélgetés, amelyben bepillanthatunk egy nagy művész hétköznapjaiba. Egy valódi, megismételhetetlen legendára emlékezünk ezzel az írással.
Könyv

Dragomán György Máglya című regényét méltatja a New York Times

Elbűvölőnek nevezi a rangos amerikai napilap kritikusa Dragomán György regényét. Ottilie Mulzet fordításában angolul is megjelent a Máglya, és máris dicsérő recenziót kapott.
Könyv

Innentől nem a gyerek hibája lesz, ha nem olvas

Az irodalom a szabadságról szól. Ha ezt a szabadságot nem adjuk meg az oktatással, ha nem mutatjuk meg a gyerekeknek, hogy talán éppen az olvasás az, amire ebben a számára is megterhelő, felgyorsult világban szüksége van, akkor tényleg nem az ő hibája lesz, hogy nem olvas. VÉLEMÉNY.
Klasszikus

Feltörekvő magyar karmester a Müpa színpadán

A közelmúltban rangos karmesterversenyt nyert Hontvári Gábor, aki most a Nemzeti Filharmonikusokat vezényli február 25-én a Müpában. Az online esemény igazi zenei csemegének ígérkezik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.
Klasszikus hír

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.
Klasszikus ajánló

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Klasszikus ajánló

Feltörekvő magyar karmester a Müpa színpadán

A közelmúltban rangos karmesterversenyt nyert Hontvári Gábor, aki most a Nemzeti Filharmonikusokat vezényli február 25-én a Müpában. Az online esemény igazi zenei csemegének ígérkezik.
Klasszikus gyász

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.