Klasszikus

A Liszt Ferenc Kamarazenekar a Zeneakadémián

2014.01.28. 22:09
Ajánlom
A Liszt Ferenc Kamarazenekar hangversenysorozatával visszatért a Zeneakadémiára, ahol március 6-án a francia zongorista, David Fray vendégszereplésével adnak koncertet.

A Müpában megrendezett koncertsorozatok után újra az Alma Materben lép fel a Liszt Ferenc Kamarazenekar. Január 30-án a fiatalon elhunyt zeneszerző, Pergolesi utolsó művét, a Stabat Matert mutatják be a koncert első részében, amelyet Pannonhalmán, Szentpétervárott és egy francia turnén is nagy sikerrel előadtak már. "Fantasztikus ez a zene, a darab érzelemgazdagsága lenyűgöző" - mondja Rolla János, a zenekar művészeti vezetője. "Egészen átlényegül az ember, amikor játssza."

Az est egyik szólistája, a főként klasszikus és barokk oratóriumok szólistájaként hallható Csereklyei Andrea 1999-ben III. helyezést ért el a bécsi Johann Strauss Énekversenyen, ugyanebben az évben Artisjus-díjat kapott kortárs művek előadásáért. 2000-2001-ben a Fischer Annie-ösztöndíj nyertese volt. 2003-ban elnyerte az Ari Kupsus Society ösztöndíját. 2007-ben az egri Nemzetközi Händel Énekverseny különdíjasa, és a veronai L'Orfeo verseny döntőse volt. Énekelt többek között Helmuth Rilling, Kocsis Zoltán, Fischer Ádám, Ligeti András, Graeme Jenkins, Jos Vranken, Fabio Pirona, Umberto Benedetti Michelangeli, Laurent Petitgirard, Elisabeth Fuchs és Georg Kugi vezényletével.

A másik szólista, Megyesi Schwartz Lúcia a Magyar Állami Operaház tagja, aki a barcelonai Vinas énekversenyen 1991-ben különdíjat, az I. Nemzetközi Barokk Énekversenyen Budapesten 1993-ban I. díjat nyert. Repertoárján az operákon kívül oratórikus művek, dalok, dalciklusok szerepelnek. Korábban is fellépett már a Liszt Ferenc Kamarazenekarral: Pergolesi Stabat Materében Rost Andreával együtt énekelt az Orosz-Magyar Kulturális Év keretében. Többek között vendégszerepelt az Eisenstadti Haydn Fesztiválon Fischer Ádámmal, Németországban Klaus Arppal, a Philadelphiai Operában Stephen Lorddal és a Montpellier-i Opera Háry-produkciójában Gerard Depardieu-vel. 2006 óta a grazi opera vendégművésze több produkcióban.

A koncert második darabja Beethoven Esz-dúr szeptettje., amit először fog játszani az együttes. "Beethoven kevés vidám hangvételű zenét írt, a Szeptett ezen kevesek egyike" - meséli Rolla János. "Még a zenekar hőskorában hallgattunk egy Toscanini-felvételt a műről, és felmerült, hogy eljátsszuk, de erre eddig nem került sor. Különleges felállású ez a darab, fúvósokkal és vonósokkal bővülünk, a zenekarból a hegedűsök egy része brácsán fog játszani - kíváncsian várom az eredményt".

A Zeneakadémián megrendezett sorozat március 6-án a francia zongorista, David Fray vendégszereplésével folytatódik, akinek Bach-interpretációi hozták meg számára a világhírnevet. Budapesten szintén egy J. S. Bach-és egy Mozart-zongoraversenyt ad elő.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Kerekes Vica: „Olyan, mintha több száz éve lennék itt a Földön” 

Bemutatták Szász Attila új, romantikus történelmi thrillerét, az Apró meséket. A II. világháború utáni zűrzavaros időkben játszódó szerelmi háromszög női főszereplőjével, Kerekes Vicával beszélgettünk szerepekről, visszatérésről és az erőszakos jelenetek megéléséről is. 
Színház

Zongoraművésznek taníttatták, mégis inkább édesanyja nyomdokaiba lépett – Voith Ági 75 éves

Már debütáló előadása, A kaktusz virága megmutatta komikusi és zenei tehetségét, partnere pedig későbbi férje, Bodrogi Gyula volt. Március 17-én ünnepli hetvenötödik születésnapját Voith Ági Jászai Mari-díjas színésznő. 
Klasszikus

Egy piros játékzongorával kezdődött a karrierje

A Zeneakadémia nagytermében ad szólóestet Nyikolaj Luganszkij, az ünnepelt orosz zongoraművész.
Plusz

Kiderült, hogy a hanghullámoknak is van tömegük

Eddig a fizika egyik alapvetése volt, hogy a hangnak nincs tömege, de kiderült, hogy van, és hat rá a gravitáció is.
Jazz/World

Kenny Garrett: „Én vagyok a fiatal generáció Miles Davise”

A jazzszaxofonosok számára az egyik legfontosabb hivatkozási pont jelenleg az 58 éves amerikai post-bop szaxofonos, Kenny Garrett, aki meglepő természetességgel viseli az „élő legenda” szerepet. Telefonon adott nekünk exkluzív interjút.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus portré

Egy orosz, aki zenét álmodott Seherezádé történeteihez

175 éve született Rimszkij-Korszakov, akinek ma szinte csak egyetlen művét ismerjük, a négytételes Seherezádét. Pedig írt mást is, és egy egész generáció tanára volt.
Klasszikus ajánló

Válogatás az Óbudai Társaskör áprilisi programjából

Áprilisban többek között Ádám Zsuzsanna és Banai Sára, Falusi Mariann és a Sárik Péter Trió, Szakcsi Lakatos Béla és Fáy Miklós mint szerkesztő lép a Társaskör színpadára.
Klasszikus ajánló

Elhúzza Casanova nótáját az Óbudai Danubia Zenekar

Március 22-én és 23-án a velencei szökevény, Giacomo Casanova kalandos életéből villant fel részleteket az Óbudai Danubia Zenekar, kiváló zeneművekkel tarkítva a történeteket. A pénteki koncert élőben követhető a Fidelio közösségi oldalán, de néhány jegy még akad azoknak, akik személyesen élnék át a hangversenyt.
Klasszikus lemez

Kodály-siratótól a Kurtág-árnyékig

A rohmanndittasághoz szükségeltetnek: érző csellóhang, tisztaság. Komolyság, gazdag zengés. Kíváncsiság. Új lemeze nemcsak portré, hanem igazi magyar történet.
Klasszikus ajánló

Egy piros játékzongorával kezdődött a karrierje

A Zeneakadémia nagytermében ad szólóestet Nyikolaj Luganszkij, az ünnepelt orosz zongoraművész.