Klasszikus

A Liszt Ferenc Kamarazenekar a Zeneakadémián

2014.01.28. 22:09
Ajánlom
A Liszt Ferenc Kamarazenekar hangversenysorozatával visszatért a Zeneakadémiára, ahol március 6-án a francia zongorista, David Fray vendégszereplésével adnak koncertet.

A Müpában megrendezett koncertsorozatok után újra az Alma Materben lép fel a Liszt Ferenc Kamarazenekar. Január 30-án a fiatalon elhunyt zeneszerző, Pergolesi utolsó művét, a Stabat Matert mutatják be a koncert első részében, amelyet Pannonhalmán, Szentpétervárott és egy francia turnén is nagy sikerrel előadtak már. "Fantasztikus ez a zene, a darab érzelemgazdagsága lenyűgöző" - mondja Rolla János, a zenekar művészeti vezetője. "Egészen átlényegül az ember, amikor játssza."

Az est egyik szólistája, a főként klasszikus és barokk oratóriumok szólistájaként hallható Csereklyei Andrea 1999-ben III. helyezést ért el a bécsi Johann Strauss Énekversenyen, ugyanebben az évben Artisjus-díjat kapott kortárs művek előadásáért. 2000-2001-ben a Fischer Annie-ösztöndíj nyertese volt. 2003-ban elnyerte az Ari Kupsus Society ösztöndíját. 2007-ben az egri Nemzetközi Händel Énekverseny különdíjasa, és a veronai L'Orfeo verseny döntőse volt. Énekelt többek között Helmuth Rilling, Kocsis Zoltán, Fischer Ádám, Ligeti András, Graeme Jenkins, Jos Vranken, Fabio Pirona, Umberto Benedetti Michelangeli, Laurent Petitgirard, Elisabeth Fuchs és Georg Kugi vezényletével.

A másik szólista, Megyesi Schwartz Lúcia a Magyar Állami Operaház tagja, aki a barcelonai Vinas énekversenyen 1991-ben különdíjat, az I. Nemzetközi Barokk Énekversenyen Budapesten 1993-ban I. díjat nyert. Repertoárján az operákon kívül oratórikus művek, dalok, dalciklusok szerepelnek. Korábban is fellépett már a Liszt Ferenc Kamarazenekarral: Pergolesi Stabat Materében Rost Andreával együtt énekelt az Orosz-Magyar Kulturális Év keretében. Többek között vendégszerepelt az Eisenstadti Haydn Fesztiválon Fischer Ádámmal, Németországban Klaus Arppal, a Philadelphiai Operában Stephen Lorddal és a Montpellier-i Opera Háry-produkciójában Gerard Depardieu-vel. 2006 óta a grazi opera vendégművésze több produkcióban.

A koncert második darabja Beethoven Esz-dúr szeptettje., amit először fog játszani az együttes. "Beethoven kevés vidám hangvételű zenét írt, a Szeptett ezen kevesek egyike" - meséli Rolla János. "Még a zenekar hőskorában hallgattunk egy Toscanini-felvételt a műről, és felmerült, hogy eljátsszuk, de erre eddig nem került sor. Különleges felállású ez a darab, fúvósokkal és vonósokkal bővülünk, a zenekarból a hegedűsök egy része brácsán fog játszani - kíváncsian várom az eredményt".

A Zeneakadémián megrendezett sorozat március 6-án a francia zongorista, David Fray vendégszereplésével folytatódik, akinek Bach-interpretációi hozták meg számára a világhírnevet. Budapesten szintén egy J. S. Bach-és egy Mozart-zongoraversenyt ad elő.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Szabadon hozzáférhető Sára Sándor hét emblematikus filmje

A közelmúltban elhunyt Sára Sándor emléke előtt tisztelegve, hét emblematikus filmjét mától 20 napon át szabadon elérhetővé teszi a Magyar Nemzeti Filmalap.
Klasszikus

RENDKÍVÜLI: Ázsiai turnéra indulunk a Concerto Budapesttel

Három nagyvárosba, Bangkokba, Fucsouba és Sanghajba kísérjük el a világhírű magyar szimfonikus zenekart, amely többek között Bartók mesterművével, a Concertóval a bőröndben utazik.
Zenés színház

A János vitéz az Operettszínházban – negyven év után

Kacsóh Pongrác daljátéka, a János vitéz novemberben tér vissza a Budapesti Operettszínház színpadára. Szeptember 30-án sajtónyilvános olvasópróbával vette kezdetét a munka, ahol számos érdekesség kiderült az előadásról és az alkotógárdáról.
Klasszikus

Kicsoda Hildur Guðnadóttir, a Joker zeneszerzője?

Egy nő a férfidominálta zeneszerzőszakmában, aki a Chernobyl után a Joker eredeti filmzenéjével új színt hoz a film világába.
Zenés színház

A punktól az opera felé – Kérdések és válaszok az operajátszásról

Új sorozat indult az Opera Magazinban, amelyben a színházi szakma képviselői beszélnek arról, szerintük hogyan érdemes operát játszani, mitől jó egy előadás, valamint mivel lehet megszólítani a fiatalokat és megtartani az idősebbeket. Az első részben Kiss Eszter Veronika és Fáy Miklós kritikusokat kérdezték.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus Nők a zenében

Kicsoda Hildur Guðnadóttir, a Joker zeneszerzője?

Egy nő a férfidominálta zeneszerzőszakmában, aki a Chernobyl után a Joker eredeti filmzenéjével új színt hoz a film világába.
Klasszikus ajánló

Simic Aleksander a Carnegie Hall előtt Budapesten ad koncertet

A fiatal csellista, a Virtuózok harmadik évadának döntőse és kétszeres különdíjasa október 13-án a Benczúr Házban ad szólókoncertet.
Klasszikus turné

RENDKÍVÜLI: Ázsiai turnéra indulunk a Concerto Budapesttel

Három nagyvárosba, Bangkokba, Fucsouba és Sanghajba kísérjük el a világhírű magyar szimfonikus zenekart, amely többek között Bartók mesterművével, a Concertóval a bőröndben utazik.
Klasszikus ajánló

Rolla János az életéről mesél a Fidelio Klasszikban

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása október 12-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú hallható Fila Balázsal, Hámori Mátéval és Rolla Jánossal.
Klasszikus felhívás

Október 11-én különleges szakmai nappal indul Müpa kritikaíró pályázata, a Karc

A Müpa a 2019/2020-as évadban negyedik alkalommal hirdeti meg a Karc kritikaíró pályázatot. A szervezők ismét a Müpa teljes programpalettájához kapcsolódóan várják a fiatal szerzők jelentkezését, valamint 2019. október 11-én rendezik meg a kritikaírással foglalkozó szakmai napot, mely komoly segítséget nyújt a pályázóknak.