Klasszikus

A Liszt Ferenc Kamarazenekar a Zeneakadémián

2014.01.28. 22:09
Ajánlom
A Liszt Ferenc Kamarazenekar hangversenysorozatával visszatért a Zeneakadémiára, ahol március 6-án a francia zongorista, David Fray vendégszereplésével adnak koncertet.

A Müpában megrendezett koncertsorozatok után újra az Alma Materben lép fel a Liszt Ferenc Kamarazenekar. Január 30-án a fiatalon elhunyt zeneszerző, Pergolesi utolsó művét, a Stabat Matert mutatják be a koncert első részében, amelyet Pannonhalmán, Szentpétervárott és egy francia turnén is nagy sikerrel előadtak már. "Fantasztikus ez a zene, a darab érzelemgazdagsága lenyűgöző" - mondja Rolla János, a zenekar művészeti vezetője. "Egészen átlényegül az ember, amikor játssza."

Az est egyik szólistája, a főként klasszikus és barokk oratóriumok szólistájaként hallható Csereklyei Andrea 1999-ben III. helyezést ért el a bécsi Johann Strauss Énekversenyen, ugyanebben az évben Artisjus-díjat kapott kortárs művek előadásáért. 2000-2001-ben a Fischer Annie-ösztöndíj nyertese volt. 2003-ban elnyerte az Ari Kupsus Society ösztöndíját. 2007-ben az egri Nemzetközi Händel Énekverseny különdíjasa, és a veronai L'Orfeo verseny döntőse volt. Énekelt többek között Helmuth Rilling, Kocsis Zoltán, Fischer Ádám, Ligeti András, Graeme Jenkins, Jos Vranken, Fabio Pirona, Umberto Benedetti Michelangeli, Laurent Petitgirard, Elisabeth Fuchs és Georg Kugi vezényletével.

A másik szólista, Megyesi Schwartz Lúcia a Magyar Állami Operaház tagja, aki a barcelonai Vinas énekversenyen 1991-ben különdíjat, az I. Nemzetközi Barokk Énekversenyen Budapesten 1993-ban I. díjat nyert. Repertoárján az operákon kívül oratórikus művek, dalok, dalciklusok szerepelnek. Korábban is fellépett már a Liszt Ferenc Kamarazenekarral: Pergolesi Stabat Materében Rost Andreával együtt énekelt az Orosz-Magyar Kulturális Év keretében. Többek között vendégszerepelt az Eisenstadti Haydn Fesztiválon Fischer Ádámmal, Németországban Klaus Arppal, a Philadelphiai Operában Stephen Lorddal és a Montpellier-i Opera Háry-produkciójában Gerard Depardieu-vel. 2006 óta a grazi opera vendégművésze több produkcióban.

A koncert második darabja Beethoven Esz-dúr szeptettje., amit először fog játszani az együttes. "Beethoven kevés vidám hangvételű zenét írt, a Szeptett ezen kevesek egyike" - meséli Rolla János. "Még a zenekar hőskorában hallgattunk egy Toscanini-felvételt a műről, és felmerült, hogy eljátsszuk, de erre eddig nem került sor. Különleges felállású ez a darab, fúvósokkal és vonósokkal bővülünk, a zenekarból a hegedűsök egy része brácsán fog játszani - kíváncsian várom az eredményt".

A Zeneakadémián megrendezett sorozat március 6-án a francia zongorista, David Fray vendégszereplésével folytatódik, akinek Bach-interpretációi hozták meg számára a világhírnevet. Budapesten szintén egy J. S. Bach-és egy Mozart-zongoraversenyt ad elő.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Vizuál

Kiállítják az első bécsi női fényképész századeleji portréit

Művészek, arisztokraták és más hírességek a század elejéről Klimttől Picassóig a Madame d'Ora néven dolgozó Dora Kallmus fotográfiáin a bécsi Leopold múzeumban.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény.