Klasszikus

A Liszt Ferenc Kamarazenekar tovább ünnepel

2013.05.13. 14:29
Ajánlom
A fennállásának 50. születésnapját ünneplő Liszt Ferenc Kamarazenekar a 2013/14-es évadban visszatér koncertsorozatával a Zeneakadémiára.

Az új szezon első fele, a 2013-as év továbbra is az 50. évforduló jegyében telik. A november 21-i, születésnapi koncerten - egyedülálló módon - karmester nélkül adja elő az együttes Bartók Zene húros hangszerekre, ütőkre és cselesztára című művét. Emellett elhangzik a kamarazenekari irodalom egyik kiemelkedő alkotása, Schubert C-dúr vonósötös e is zenekari átiratban.

A 2013/14-es bérlet mindegyik hangversenyén neves szólisták lépnek fel: a január 30-i koncerten Csereklyei Andrea és Megyesi Scwartz Lúcia énekesnők adják elő Pergolesi Stabat Materét. Március 6-án a francia zenei élet egyik legújabb felfedezettje, David Fray lép fel az együttessel Mozart d-moll zongoraversenyének (no 20. K 466) szólistájaként. Május 8-án a 2007-es Csajkovszkij Verseny első helyezettje, a japán Mayuko Kamio hegedűművész szólaltatja meg a zenekarral közös koncerten Schubert A-dúr rondóját és Sarasate Carmen-fantáziáját, majd  - az együttműködés folytatásaként - 2014 őszén közös japán turnéra indulnak.

A zenekar folytatja ifjúsági koncertsorozatát XIII. kerületi iskolákban, az Óbudai Társaskörben és több, Budapest környéki városban. A 2013 tavaszán megnyitott Budapest Music Centerben is hallható lesz az együttes szeptember 19-én Ittzés Gergely fuvolaművész közreműködésével.

A szabadtéri koncertek hagyománya is folytatódik a Kiscelli Múzeumban (figyelemre méltó koncertre kerül majd sor itt a Bécsi Filharmonikusok magyar szólócsellistáinak vendégszereplésével), de fellépnek a szintén 50 éves Gyulai Fesztiválon, az általuk alapított Zempléni Fesztiválon Miklósa Erikával, illetve a Nyírbátori Zenei Napokon.

A magyarországi meghívások mellett egy ankarai fellépés után indiai-orosz-kínai turnéra indul a zenekar októberben. Kínában Boldoczki Gáborral koncerteznek, 2014 januárjában pedig Rómában, Bolognában és Mariborban játszanak majd a trombitaművésszel, illetve Alexander Romanovsky zongoraművésszel. 2014 májusában a Bergeni Fesztiválon szerepel a zenekar.

A november 21-i, születésnapi hangversenyre szóló jegyek, illetve az új évad bérletei május 13-tól kaphatók, elővásárlási kedvezménnyel június 7-ig lehet élni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.