Klasszikus

„A liszti gondolkodás az egyik legfontosabb dolog Európa számára”

2011.04.06. 10:12
Ajánlom
Liszt Ferenc hazai és nemzetközi vonatkozásban is rendkívül jelentős figurája a kulturális életnek. Hogy pontosan miért, azt Klenjánszky Tamás független szaktanácsadó, az Európai Fesztiválszövetség volt főtitkára mondta el.

A Művészetek Palotájában rendezték az Európai Fesztiválszövetség (EFA) konferenciáját április 1-jén. Központi témaként felmerült Liszt Ferenc születésének bicentenáriuma, végül mégis a regionális stratégiák és az együttműködés köré szervezték az előadásokat és kerekasztal beszélgetéseket. Az előadók beszédeiből azonban mégsem maradt ki az európai értékeket képviselő művész, mintegy reprezentálva a határokon túlnyúló, összeurópai értékek szellemiségét. Kathrin Deventer, az EFA főtitkára szerint az olyan eseménysorozatok, mint a Liszt-év, a kulturális örökségünk részei. Az európai közegben tevékenykedő művészek munkásságukkal hozzájárulnak a globális kultúra sokszínűségének gazdagításához, valamint ezek a rendezvények adnak teret elsősorban a nemzetközi összefogásnak és az együttműködésnek. 

Klenjánszky Tamás művészeti szaktanácsadó, a genti székhelyű Európai Fesztiválszövetség volt főtitkára elmondta, amikor létrehozták a Nemzetközi Liszt Társaságot (ILA, www.liszt-international.org), meghatározták annak célját: az életmű kevésbé ismert részeit vezetik be a jubileumi programba Magyarországon és világszerte. Ezek közé tartoznak a liturgikus művek, egyházi zenék és dalok, valamint a későbbi alkotások. Hazai és külföldi vonatkozásban is „a liszti gondolkodás, pálya- és életmű az egyik legfontosabb dolog Európa számára. Hatalmas megtiszteltetés és szerencse, hogy akkor kapjuk a prezidenciális szerepet, amikor Liszt születésének 200. évfordulóját ünnepeljük" - mondta Klenjánszky Tamás. „Ez segít nekünk abban, hogy adósságokat törlesszünk, hiszen nincs még Liszt-összkiadás, és tevékenységével, életével kapcsolatban rengeteg kutatást kell még folytatni". Liszt Ferenc egy mélyen gondolkodó, modern személyiség volt, egy igazi európai. A 20-21. század zeneszerzését rengeteg irányzattal előlegezte meg, máig is hat a kortárs művészekre. Fontos, hogy több nemzet is (német, francia, magyar) magának vallja a zeneszerzőt, mégis versengés nélkül, együtt emlékeznek rá. „A magyar kulturális intézményrendszer jövője, hogy Liszt kapcsán tágítani tudja az együttműködést világszerte" - véli Klenjánszky Tamás.

A szerző a Fiatal Európa Szerkesztőség program tagja, mely az Európai Bizottság, a Külügyminisztérium és az Európai Parlament kezdeményezésére és finanszírozásában valósul meg. Az itt közölt információk tartalmáért és felhasználásáért a Külügyminisztérium, az Európai Bizottság és az Európai Parlament nem felel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.