Klasszikus

„A liszti gondolkodás az egyik legfontosabb dolog Európa számára”

2011.04.06. 10:12
Ajánlom
Liszt Ferenc hazai és nemzetközi vonatkozásban is rendkívül jelentős figurája a kulturális életnek. Hogy pontosan miért, azt Klenjánszky Tamás független szaktanácsadó, az Európai Fesztiválszövetség volt főtitkára mondta el.

A Művészetek Palotájában rendezték az Európai Fesztiválszövetség (EFA) konferenciáját április 1-jén. Központi témaként felmerült Liszt Ferenc születésének bicentenáriuma, végül mégis a regionális stratégiák és az együttműködés köré szervezték az előadásokat és kerekasztal beszélgetéseket. Az előadók beszédeiből azonban mégsem maradt ki az európai értékeket képviselő művész, mintegy reprezentálva a határokon túlnyúló, összeurópai értékek szellemiségét. Kathrin Deventer, az EFA főtitkára szerint az olyan eseménysorozatok, mint a Liszt-év, a kulturális örökségünk részei. Az európai közegben tevékenykedő művészek munkásságukkal hozzájárulnak a globális kultúra sokszínűségének gazdagításához, valamint ezek a rendezvények adnak teret elsősorban a nemzetközi összefogásnak és az együttműködésnek. 

Klenjánszky Tamás művészeti szaktanácsadó, a genti székhelyű Európai Fesztiválszövetség volt főtitkára elmondta, amikor létrehozták a Nemzetközi Liszt Társaságot (ILA, www.liszt-international.org), meghatározták annak célját: az életmű kevésbé ismert részeit vezetik be a jubileumi programba Magyarországon és világszerte. Ezek közé tartoznak a liturgikus művek, egyházi zenék és dalok, valamint a későbbi alkotások. Hazai és külföldi vonatkozásban is „a liszti gondolkodás, pálya- és életmű az egyik legfontosabb dolog Európa számára. Hatalmas megtiszteltetés és szerencse, hogy akkor kapjuk a prezidenciális szerepet, amikor Liszt születésének 200. évfordulóját ünnepeljük" - mondta Klenjánszky Tamás. „Ez segít nekünk abban, hogy adósságokat törlesszünk, hiszen nincs még Liszt-összkiadás, és tevékenységével, életével kapcsolatban rengeteg kutatást kell még folytatni". Liszt Ferenc egy mélyen gondolkodó, modern személyiség volt, egy igazi európai. A 20-21. század zeneszerzését rengeteg irányzattal előlegezte meg, máig is hat a kortárs művészekre. Fontos, hogy több nemzet is (német, francia, magyar) magának vallja a zeneszerzőt, mégis versengés nélkül, együtt emlékeznek rá. „A magyar kulturális intézményrendszer jövője, hogy Liszt kapcsán tágítani tudja az együttműködést világszerte" - véli Klenjánszky Tamás.

A szerző a Fiatal Európa Szerkesztőség program tagja, mely az Európai Bizottság, a Külügyminisztérium és az Európai Parlament kezdeményezésére és finanszírozásában valósul meg. Az itt közölt információk tartalmáért és felhasználásáért a Külügyminisztérium, az Európai Bizottság és az Európai Parlament nem felel.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Ezekért a kötetekért mindenképp érdemes lesz ellátogatni a 95. Ünnepi Könyvhétre

Június 13. és 16. között rendezik meg a 95. Ünnepi Könyvhetet Budapesten a Vörösmarty tér és a Duna-korzó területén. A magyar irodalmi élet egyik legrangosabb eseményére készülve kiválogattunk néhány különösen izgalmas kötetet.
Színház

Egyeztetést követelnek a budapesti művészszínházak

Máté Gábor, Mácsai Pál, Kováts Adél, Barda Beáta és Benkő Nóra is aláírta azt az Országos Színházi Találkozó szervezőinek, a Kulturális és Innovációs Minisztériumnak és a szakmai közvéleménynek szóló nyílt levelet, amelyben azt sérelmezik, hogy a re:oszton nem lesz lehetőségük tárgyalni az új Kulturális Törvényről.
Klasszikus

Átadták a Simándy Énekverseny díjait

Június 3. és 8. között rendezték meg a XII. Simándy József Nemzetközi Énekversenyt, a korábbi évektől eltérően Budapesten, az Eiffel Műhelyházban. A nagy hazai zenei intézmények vezetőiből álló zsűri öt kategóriában hirdetett győzteseket.
Plusz

Lemondott Csák János miniszter

A politikus azzal indokolta döntését, hogy itt az idő átadni a stafétát a fiatalabbaknak. Egy interjúban arról beszélt, elégedett az elmúlt két év során elért eredményeivel. A kulturális és innovációs tárca vezetését Hankó Balázs vette át.
Színház

Vidnyánszky Attila: Vecsei H. Miklós a saját elképzeléseit is megvalósíthatja a Nemzeti társulati tagjaként

A Nemzeti Színház oldalán megjelent interjúban ismertette a következő évaddal kapcsolatos terveket Vidnyánszky Attila. Az intézmény vezérigazgatója saját Marx-rendezésének tervéről is beszélt.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Holokauszt-emlékkoncertet ad a Metrum Ensemble

A kamaraegyüttes a holokauszt nyolcvanadik évfordulója alkalmából szervezett emlékév keretében lép fel a Rumbach zsinagógában. A műsoron szereplő művek közül több is az első alkalommal hangzik el Magyarországon.
Klasszikus ajánló

Koncerttel zárul az Eötvös Alapítvány mesterkurzusa

A hallgatók koncertjével ér véget június 15-én a BMC-ben az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány Eötvös 80 című mesterkurzusa, amelynek tervezésében a márciusban elhunyt zeneszerző is részt vett még.
Klasszikus ajánló

Tizennegyedik születésnapját ünnepli az Anima Musicae Kamarazenekar

Páratlanul tartalmas és színes évaddal a háta mögött készül évadzáró születésnapi koncertjére a Zene Lelkéről elnevezett kamarazenekar. A hagyományokhoz híven idén is június 20-án, az Óbudai Társaskörben ünnepli e felejthetetlen napot az együttes.
Klasszikus hír

Átadták a Simándy Énekverseny díjait

Június 3. és 8. között rendezték meg a XII. Simándy József Nemzetközi Énekversenyt, a korábbi évektől eltérően Budapesten, az Eiffel Műhelyházban. A nagy hazai zenei intézmények vezetőiből álló zsűri öt kategóriában hirdetett győzteseket.
Klasszikus hír

Hat magyar versenyző jutott a Marton Éva Nemzetközi Énekverseny élő fordulóiba

Nyolcvannégy fiatal énekes vehet részt szeptember elején a 6. Marton Éva Nemzetközi Énekverseny élő fordulóin a Zeneakadémián. A továbbjutók közé dél-afrikai, ausztrál, koreai, thaiföldi és amerikai versenyzők is bekerültek.