Klasszikus

A Ludwig Múzeum kételyekkel költözne a Művészetek Palotájába

2004.08.25. 00:00
Ajánlom
Továbbra sem dőlt el, hogy a Ludwig Múzeum átköltözik-e a budai Várból a Nemzeti Színház mellett épülő Művészetek Palotájába. Miközben a főigazgató a múzeum autonómiáját félti, a kulturális tárca az intézmény hosszú távú szakmai koncepcióját hiányolja. Az újpesti MEO Kortársművészeti Gyűjtemény viszont látatlanban is szívesen költözne az új komplexumba.

Néray Katalin, a Ludwig Múzeum főigazgatója személyes találkozón szeretné tisztázni Hiller István kulturális miniszterrel az intézmény dél-pesti költözésének feltételeit. Mint lapunk is beszámolt róla, elképzelhető, hogy a Ludwig Múzeum is követi a Hagyományok Háza példáját, vagyis mégsem költözik a 2005. március 15-én nyíló Művészetek Palotájába. Néray a kulturális minisztériumnak küldött levelében nehezményezte, hogy az épület kivitelezője és majdani üzemeltetője az intézmény megkérdezése nélkül hozott a múzeumra vonatkozó döntéseket. Az üzemeltető és a múzeum között vita van az eredetileg a Ludwig Múzeumnak szánt konferenciaterem hasznosításáról. Emellett Néray Katalin állítása szerint az épület kivitelezője, az Arcadom Rt. a múzeummal való egyeztetés nélkül hirdette meg sajtófotó-pályázatát, melynek győztes műveit a pályázati kiírás szerint a Ludwig első új tárlatán mutatná be.

Néray Katalin lapunknak elmondta, az üzemeltető s a beruházó részéről kedvezőtlen jeleket tapasztal, ezért mindenképp tisztázni szeretné a Ludwig Múzeum majdani státusát, illetve azt, hogy az új helyszínen megvalósuló konstrukcióban milyen szerep jut intézményének.

Szilvásy György, a kulturális tárca közigazgatási államtitkára közölte, a minisztérium továbbra is érvényesnek tartja a Ludwig Múzeumra vonatkozó korábbi kormánydöntést, de várja Néray Katalin eddig be nem mutatott hosszú távú szakmai koncepcióját. A főigazgató asszonynak a dokumentum elküldésére három hete van.

Kováts Lajos, a MEO Kortársművészeti Gyűjtemény igazgatója lapunkból értesült a Ludwig Múzeum és a Művészetek Palotája üzemeltetőjének konfliktusáról, és elmondta, hogy a MEO szívesen költözne a jelenlegi helyéről, az egykori újpesti bőrgyárban kialakított múzeumból, a Művészetek Palotájába. A MEO, amelyet tulajdonosai magántőkéből három éve hoztak létre, Kováts tervei szerint, ha fogadókészség lenne rá, az állandó kortárs gyűjteményét vinné Dél-Pestre, és emellett saját stábjával nívós időszaki kortárs tárlatokat rendezne a Nemzeti mellett. Kováts Lajos elmondta, az új helyszínen még nem járt, a múzeumra vonatkozó elképzeléseket a sajtóból ismeri. A MEO alapítása óta évente húsz-harminc kiállítást rendezett, közülük az egyik legnagyobb visszhangot kiváltó, az amerikai fotóművész, Andres Serrano tárlata volt. Kováts a MEO új szerepvállalásával szeretne változtatni a szerinte belterjes hazai kiállításrendezési gyakorlaton. Ígérete szerint a bemutatandó művészeti anyagot a nálunk megszokottnál napra készebben választaná ki. A MEO a főváros és az újpesti önkormányzat segítsége mellett nagyrészt magántámogatói és szponzori pénzekből tartja fenn magát, bár az idén némi állami támogatást is kapott. A jelenlegi egyre mostohább feltételek miatt is szívesen változtatnának, hiszen a mostani kiállítóhelyen például egyáltalán nem rendelkeznek klimatizált terekkel.

Kiss Imre, az üzemeltető Művészetek Palotája Kft. vezérigazgatója kérdésünkre elmondta, ő nem dönthet abban a kérdésben, hogy ki költözzön az új intézménybe, de Kováts Lajos tevékenységét nagyra becsüli. Egyébként nem tud arról, hogy különösebb nézeteltérésük lenne a Ludwig Múzeummal. Szilvásy György hozzátette, egyelőre nem gondolkodnak a Ludwig Múzeum költözése helyett más megoldáson, de ha a Ludwig költözése ellehetetlenül, akkor minden lehetőséget mérlegelni fognak.

Korábban arról volt szó, hogy a Ludwig helyét a budai Várban a Magyar Nemzeti Galéria kapja majd meg, ennek kissé ellentmond az a nyáron megjelent kormányhatározat, hogy a Vár rehabilitációjához kapcsolódóan ott nemzetközi vándorkiállítások rendezésére alkalmas, ideiglenes kiállítóhelyet alakítanának ki. Szilvásy György megjegyezte, ez nem zárná ki, hogy a galéria teret kapjon a Ludwig Múzeum helyén. A konkrét elképzelések kidolgozására a tárca október elejéig kapott haladékot.

Bereczky Loránd, a Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója kérdésünkre mindössze annyit válaszolt, ő ezt a kormányhatározatot úgy értelmezi, hogy csupán a funkció bővülne. De reméli, hogy továbbra is a galéria a várományosa a várhatóan megüresedő területnek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Pedro Almodóvar elkészítette élete legszemélyesebb filmjét

Élet és film szétválaszthatalanul összegabalyodik Pedro Almodóvar legújabb alkotásában. Egy héttel a cannes-i bemutató után itthon is látható a Fájdalom és dicsőség Antonio Banderas és Penelope Cruz főszereplésével. Kritika.
Klasszikus

Hogyan találkozott Gustav Mahler és Sigmund Freud?

Mahler többször is időpontot kért a pszichoanalízis atyjához, de legmondta az első hármat. De miért kereste meg a hírhedt Freudot egyáltalán?
Vizuál

Leonardo da Vinci figyelemzavaros és hiperaktív volt, és egyszerre volt ez áldás és átok életében

Legalábbis egy újabb kutatás szerint, amely a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral (ADHD) magyarázza Leonardo állandó halogatását.
Klasszikus

Ezért érdemes Schumannt hallgatni Várjon Dénes szerint

Május 25-én és 26-án utolsó két fejezetéhez ér a Schumann összes zongorás kamarazenéjét megszólaltató sorozat a Zeneakadémián. Várjon Dénes elmondja, miért játssza olyan szívesen a zeneszerző műveit.
Vizuál

Mától tudjuk megcsodálni a frissen vásárolt Renoir-aktot

A Szépművészeti Múzeum augusztus 20-ig kamarakiállításon mutatja be a gyűjtemény elmúlt száz évének legértékesebb szerzeményét.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„Felemelő érzés együtt játszani a gyerekekkel” - Interjú Rolla Jánossal

A Partitúra legújabb adása Pannonhalmára kalauzol el. Rolla János Kossuth-díjas hegedűművészt ezer szál köti az apátsághoz, az atyák barátságáról, az apátsági pincészet borairól, a templomi koncertekről és a zeneakadémiai életről is beszélgettünk.
Klasszikus koktélparti

Hogyan találkozott Gustav Mahler és Sigmund Freud?

Mahler többször is időpontot kért a pszichoanalízis atyjához, de legmondta az első hármat. De miért kereste meg a hírhedt Freudot egyáltalán?
Klasszikus magazin

Kórusok lepik el a Palotanegyed utcáit

A Kórusok Éjszakájáról Tóth Árpád, a Csíkszerda kórus vezetője beszél a Fidelio Klasszik május 25-ei adásában, amiben Havas Ágnes, Hegyi Barbara és Novák Péter is megszólal.
Klasszikus ajánló

Ezért érdemes Schumannt hallgatni Várjon Dénes szerint

Május 25-én és 26-án utolsó két fejezetéhez ér a Schumann összes zongorás kamarazenéjét megszólaltató sorozat a Zeneakadémián. Várjon Dénes elmondja, miért játssza olyan szívesen a zeneszerző műveit.
Klasszikus bonn

700 apró Beethoven-szoborral ünnepel Bonn városa az évfordulón

Hétszáz mosolygó Beethoven-szobrot tervezett Ottmar Hörl a zeneszerző születésének 250. évfordulójára.