Klasszikus

A Magnificaté a győzelem

2011.04.21. 17:12
Ajánlom
A Szebellédi Valéria vezette Magnificat Ifjúsági Kórus lett a nagydíjasa a 13. Budapesti Nemzetközi Kórusversenynek.

Az április 20-án befejeződött verseny 11 ország 50 kórusának részvételével zajlott. 2011. április 17-20. között a világ legkülönbözőbb tájairól - többek között Venezuelából, Indonéziából, és a skandináv országokból - érkezett kórusok mérték össze tudásukat egymással. A külföldi résztvevők mellett harmincöt hazai énekkar szerepelt a találkozón. 

A zsűri a verseny 12 kategóriájában 29 arany-, 19 ezüst-, és 5 bronzminősítésű diplomát osztott ki. A Nagydíjas Versenyen az esemény zárásaként, egyben csúcspontjaként a 11 kategóriagyőztes kórus - köztük három svéd és nyolc magyar együttes - indulhatott a verseny nagydíjáért, amelyet Szebellédi Valéria vezetésével a Magnificat Ifjúsági Kórusnak, a mai magyar kórusélet egyik kiemelkedő énekkarának ítélt oda a nemzetközi zsűri. Az együttes sorozatban harmadszor nyerte el a Budapesti Nemzetközi Kórusverseny Nagydíját. Karnagyi különdíjat kapott Cseri Zsófia és Nemes József, a Zempléni Fesztivál különdíját - hangversenymeghívást a Fesztiválra - Kerekes Rita karnagy irányításával a debreceni Ady Endre Gimnázium Leánykara nyerte el. 

A verseny színvonaláról és jelentőségéről a legnagyobb elismeréssel nyilatkozott többek között Theodora Pavlovitch, a Nemzetközi Kóruszenei Szövetség alelnöke és Jürgen Budday, a Német Zenei Tanács elnöke, akik részt vettek a zsűri munkájában. 

Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára versenyt lezáró köszöntőjében Platónt idézte: „A zene erkölcsi törvény. Lelket kölcsönöz a mindenségnek, szárnyat az élménynek, szállni tanítja a képzeletet, bájt ad a szomorúnak, derűt és életet mindennek. Lényege a rendnek, és útja minden jóhoz, igazságoshoz és széphez vezet, amelynek csak láthatatlan, de kápráztató, szenvedélyes és örökkévaló alakja."

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Színház

Elhunyt Kerényi Imre

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, színigazgató hosszú, türelemmel viselt betegség után, életének 75. évében családja körében hunyt el.
Tánc

50 éves Bozsik Yvette, akinek bátorságát még Pina Bausch is elismerte

Saját nevét viselő társulata az ország egyik kiemelt, nemzetközileg is elismert kortárs táncegyüttese.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.
Klasszikus hír

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Klasszikus esterházy-kastély

Haydn szabadságra megy

A kismartoni Esterházy-kastély augusztusi piknikkoncertjén Avi Avital mandolinművész és a Haydn Filharmónai zenészei hívják olasz körútra a hallgatóságot.