Klasszikus

A Magyar Fesztivál Szövetség közgyűléséről

2005.12.01. 00:00
Ajánlom
A közel háromszáz fesztivál érdekképviseletét ellátó Magyar Fesztivál Szövetség (MFSZ) november 29-én a százhalombattai házasságkötő teremben tartotta meg idei közgyűlését Márta István elnökletével.

Az évi 4,5–5 millió látogatót vonzó magyarországi fesztiválok vezetői, szervezői kaotikusnak és improvizatívnak tartják az állami részfinanszírozás rendszerét, pedig a rendezvények – a kultúra közvetítése mellett – jelentős közvetett és közvetlen hasznot hoznak az államháztartásnak, és növelik a települések, régiók turisztikai, illetve közösségmegtartó erejét is. Szó esett arról is, hogy a különböző tárcák által kiírt pályázatokra a hektikusság és az átgondolatlanság jellemző. A fesztiválok ezért – ellentétben az európai rendezvényekkel – tervezhetetlenek és kiszámíthatatlanok.

Márta István tájékoztatta a tagságot arról a pozitív lépésről is, amit a Parlament Kulturális és Sajtó Bizottsága kezdeményezett november 15-én a kulturális fesztiválok finanszírozása kérdésében. Az említett megbeszélésen a NKÖM közigazgatási államtitkára, Benedek András és a Magyar Turisztikai Hivatal elnöke, dr. Somogyi Zoltán számolt be a támogatásokról, majd Márta István és Zimányi Zsófia (a Magyar Művészeti Fesztiválok Szövetségének elnöke) elemezték és tájékoztatták a politikai döntéshozókat az ezzel kapcsolatos anomáliákról.

A Pető Iván vezette bizottság tagjai – pártállásra való tekintet nélkül – megegyeztek abban, hogy a fesztiválok a magyar kulturális élet stratégiailag jelentős és fontos „szereplői”, ezért a problémák elemzése és a további feladatok, illetve az anyagi források felkutatása, koordinálása céljából az Idegenforgalmi Bizottsággal közösen egy „kulturális és turisztikai fesztiválok és rendezvények albizottság” létrehozását is támogatnák a jövőben. A fesztiválszövetségek elnökei ezen felül javaslatot tettek egy egységes pályázatkezelői iroda felállítására, amelynek feladata lenne – többek között – a pályázatok elszámolásának harmonizációja.

Az MFSZ közgyűlésén meghatározták még az országos szervezet jövőbeni céljait, feladatait, amelyek között szerepel a fesztiválokat összefogó nemzetközi szervezetbe, az IFEÁ-ba való belépés, az IFEA 2006-os kongresszus magyarországi helyszíne, jövő évi rendezvénynaptár(ak) kiadása, az alapszabály módosítása, személyi és tagdíj-kérdések.

a Magyar Fesztivál Szövetség elnöksége
2005. november 30.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Tóth Krisztina és Az arany ember: Hogyan jutottunk idáig?

Be akarja tiltani Jókait? Ki a felelős azért, hogy most mindenki irodalom kapcsán „anyázik” az interneten? Megválaszolunk mindent, amit tudni akar, de eddig nem mert megkérdezni Tóth Krisztina és a Jókai-rajongók összecsapásáról.
Vizuál

Lenyűgöző és groteszk életképeken elevenedik meg a szocializmus Budapestje

Ezernyolcszáz fotó került fel a Fortepan archívumába, amiket Kereki Sándor fotós, újságíró készített a hatvan-hetvenes években. Nézze meg galériánkat!
Klasszikus

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.
Színház

Az Alkotmánybíróság elé kerül az SZFE modellváltásának ügye

A Fővárosi Törvényszék az SZFE modellváltását előkészítő törvény semmissé tételét indítványozza az Alkotmánybíróság előtt. Erről az SZFE HÖK tájékoztatta a nyilvánosságot péntek este.
Vizuál

Stork Natasa: „Eddig három olyan nemzetközi díjat kaptam, amit postán küldtek el”

Szerdán kezdetét vette a 71. Berlinale a European Shooting Stars 2021 Kick Off rendezvénnyel, amely azzal a céllal jött létre, hogy bemutassa az adott év legtehetségesebb fiatal színészeit és színésznőit a filmvilág nagyjainak. Köztük van Stork Natasa is, aki budapesti otthonában ülve fogadja három napot át a világsajtót és a legnevesebb casting ügynökségeket.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.
Klasszikus hír

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.
Klasszikus ajánló

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Klasszikus ajánló

Feltörekvő magyar karmester a Müpa színpadán

A közelmúltban rangos karmesterversenyt nyert Hontvári Gábor, aki most a Nemzeti Filharmonikusokat vezényli február 25-én a Müpában. Az online esemény igazi zenei csemegének ígérkezik.
Klasszikus gyász

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.