Klasszikus

A Magyar Fesztivál Szövetség közgyűléséről

2005.12.01. 00:00
Ajánlom
A közel háromszáz fesztivál érdekképviseletét ellátó Magyar Fesztivál Szövetség (MFSZ) november 29-én a százhalombattai házasságkötő teremben tartotta meg idei közgyűlését Márta István elnökletével.

Az évi 4,5–5 millió látogatót vonzó magyarországi fesztiválok vezetői, szervezői kaotikusnak és improvizatívnak tartják az állami részfinanszírozás rendszerét, pedig a rendezvények – a kultúra közvetítése mellett – jelentős közvetett és közvetlen hasznot hoznak az államháztartásnak, és növelik a települések, régiók turisztikai, illetve közösségmegtartó erejét is. Szó esett arról is, hogy a különböző tárcák által kiírt pályázatokra a hektikusság és az átgondolatlanság jellemző. A fesztiválok ezért – ellentétben az európai rendezvényekkel – tervezhetetlenek és kiszámíthatatlanok.

Márta István tájékoztatta a tagságot arról a pozitív lépésről is, amit a Parlament Kulturális és Sajtó Bizottsága kezdeményezett november 15-én a kulturális fesztiválok finanszírozása kérdésében. Az említett megbeszélésen a NKÖM közigazgatási államtitkára, Benedek András és a Magyar Turisztikai Hivatal elnöke, dr. Somogyi Zoltán számolt be a támogatásokról, majd Márta István és Zimányi Zsófia (a Magyar Művészeti Fesztiválok Szövetségének elnöke) elemezték és tájékoztatták a politikai döntéshozókat az ezzel kapcsolatos anomáliákról.

A Pető Iván vezette bizottság tagjai – pártállásra való tekintet nélkül – megegyeztek abban, hogy a fesztiválok a magyar kulturális élet stratégiailag jelentős és fontos „szereplői”, ezért a problémák elemzése és a további feladatok, illetve az anyagi források felkutatása, koordinálása céljából az Idegenforgalmi Bizottsággal közösen egy „kulturális és turisztikai fesztiválok és rendezvények albizottság” létrehozását is támogatnák a jövőben. A fesztiválszövetségek elnökei ezen felül javaslatot tettek egy egységes pályázatkezelői iroda felállítására, amelynek feladata lenne – többek között – a pályázatok elszámolásának harmonizációja.

Az MFSZ közgyűlésén meghatározták még az országos szervezet jövőbeni céljait, feladatait, amelyek között szerepel a fesztiválokat összefogó nemzetközi szervezetbe, az IFEÁ-ba való belépés, az IFEA 2006-os kongresszus magyarországi helyszíne, jövő évi rendezvénynaptár(ak) kiadása, az alapszabály módosítása, személyi és tagdíj-kérdések.

a Magyar Fesztivál Szövetség elnöksége
2005. november 30.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Tánc

Carlos Acosta balettigazgató lett

A kubai utcagyerekből generációja egyik legkiemelkedőbb művészévé avanzsált táncost választották a Birmingam Royal Ballet új balettigazgatójának.
Vizuál

Mégsem Klimt-domborművet találtak Budapesten?

Két Klimt-szakértő szerint nem Gustav Klimt munkája az a Budapesten talált dombormű, amelyet kedden mutattak be a Magyar Belsőépítész Egyesület közgyűlésén - írta a The Art Newspaper.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus nagybőgő

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.