Klasszikus

A Magyar Fesztivál Szövetség közgyűléséről

2005.12.01. 00:00
Ajánlom
A közel háromszáz fesztivál érdekképviseletét ellátó Magyar Fesztivál Szövetség (MFSZ) november 29-én a százhalombattai házasságkötő teremben tartotta meg idei közgyűlését Márta István elnökletével.

Az évi 4,5–5 millió látogatót vonzó magyarországi fesztiválok vezetői, szervezői kaotikusnak és improvizatívnak tartják az állami részfinanszírozás rendszerét, pedig a rendezvények – a kultúra közvetítése mellett – jelentős közvetett és közvetlen hasznot hoznak az államháztartásnak, és növelik a települések, régiók turisztikai, illetve közösségmegtartó erejét is. Szó esett arról is, hogy a különböző tárcák által kiírt pályázatokra a hektikusság és az átgondolatlanság jellemző. A fesztiválok ezért – ellentétben az európai rendezvényekkel – tervezhetetlenek és kiszámíthatatlanok.

Márta István tájékoztatta a tagságot arról a pozitív lépésről is, amit a Parlament Kulturális és Sajtó Bizottsága kezdeményezett november 15-én a kulturális fesztiválok finanszírozása kérdésében. Az említett megbeszélésen a NKÖM közigazgatási államtitkára, Benedek András és a Magyar Turisztikai Hivatal elnöke, dr. Somogyi Zoltán számolt be a támogatásokról, majd Márta István és Zimányi Zsófia (a Magyar Művészeti Fesztiválok Szövetségének elnöke) elemezték és tájékoztatták a politikai döntéshozókat az ezzel kapcsolatos anomáliákról.

A Pető Iván vezette bizottság tagjai – pártállásra való tekintet nélkül – megegyeztek abban, hogy a fesztiválok a magyar kulturális élet stratégiailag jelentős és fontos „szereplői”, ezért a problémák elemzése és a további feladatok, illetve az anyagi források felkutatása, koordinálása céljából az Idegenforgalmi Bizottsággal közösen egy „kulturális és turisztikai fesztiválok és rendezvények albizottság” létrehozását is támogatnák a jövőben. A fesztiválszövetségek elnökei ezen felül javaslatot tettek egy egységes pályázatkezelői iroda felállítására, amelynek feladata lenne – többek között – a pályázatok elszámolásának harmonizációja.

Az MFSZ közgyűlésén meghatározták még az országos szervezet jövőbeni céljait, feladatait, amelyek között szerepel a fesztiválokat összefogó nemzetközi szervezetbe, az IFEÁ-ba való belépés, az IFEA 2006-os kongresszus magyarországi helyszíne, jövő évi rendezvénynaptár(ak) kiadása, az alapszabály módosítása, személyi és tagdíj-kérdések.

a Magyar Fesztivál Szövetség elnöksége
2005. november 30.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Végigsöpör a tao-változások előszele a színházi szakmán

Az Orlai Produkciós Iroda és a Veres1Színház is csatlakozott a vészharangot megkongató magánszínházakhoz, akik a társasági adókból történő kultúratámogatási lehetőség megszűnése miatt kerültek nehéz helyzetbe.
Vizuál

Színházi reklámfogás volt a megtalált Picasso-festmény

Hamisnak bizonyultak a hat éve ellopott Picasso-festmény felbukkanásáról szóló hírek. A kép megtalálását bejelentő holland írónő elmondása szerint "tréfa áldozata lett". Egy belgiumi színházi produkció alkotói közölték, hogy ők csapták be a megtalálót és hamisítvány a Romániában talált, Picassónak tulajdonított festmény - közölte a holland NOS televízió.
Vizuál

A Ruben Brandt és a Napszállta tarolt Sevillában

Milorad Krstic akció-thrillere a legjobb forgatókönyv, a legjobb elsőfilm és az andalúz forgatókönyvíró szövetség díját is elnyerte a sevillai filmfesztiválon, Nemes Jeles László filmjét pedig a legjobb európai koprodukciót megillető Eurimages-díjjal tüntették ki.
Klasszikus

Ismét tehetséges fiataloké az Óbudai Társaskör színpada

Gitármuzsika, az év fiatal jazz-zenészei és olaszmánia Óbudán.
Tánc

Az arcukkal is táncolnak

Anton Lachky szlovák koregoráfus paradigmát váltott a Közép-Európa Táncszínházzal közös munkafolyamatban. Bebizonyította, hogy a táncos test nem ér véget a végtagok és a törzs mozgásánál. Arcot, hangot, konkrét gesztusokat adott nekik.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hegedű

„Szeretettel…” – Joachim József tanácsai hegedűsöknek

Brahms jóbarátja és műveinek tolmácsolója, Európa egyik legrangosabb hegedűművésze volt a 19. században Joachim József. Az idős mester Vecsey Ferencnek gyűjtött össze hat szabályt.
Klasszikus gyereknap

A 8 éves Máté vezényelhette a Budapesti Fesztiválzenekart

A Gyermekek Világnapján Fischer Iván átadta a pulpitust egy kisfiúnak: Máté Dvorák VI. szimfóniájából vezényelhetett az együttes élén.
Klasszikus hír

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Tíz fiatal tehetség vehette át a 2018-as Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában kedden a Müpában Budapesten.
Klasszikus ajánló

Ismét tehetséges fiataloké az Óbudai Társaskör színpada

Gitármuzsika, az év fiatal jazz-zenészei és olaszmánia Óbudán.
Klasszikus érdi tamás

Miért nem vették fel a Zeneakadémiára ezt a tehetséges zongoristát?

Ezt kérdezte a legendás Leon Fleisher, amikor először találkozott Érdi Tamással. A torontói Királyi Konzervatórium zongora tanszakán látássérültként is elfogadták a fiatalember jelentkezését, ezt a napot örökíti meg a következő szemelvényünk a zongoraművészről szóló könyvből.