Klasszikus

A Magyar Haydn Társaság közleménye

2013.08.05. 18:01
Ajánlom
A Fertődön augusztus második felében rendezendő Haydn-fesztivállal kapcsolatban a Magyar Haydn Társaság az alábbi közleményt adta ki.

Az idén a fertődi kastélyban zajló Eszterházi Vigasságok keretében augusztus második felében egy Haydn Fesztiválra is sor kerül, amely több tekintetben emlékeztet a Magyar Haydn Társaság utoljára 2011-ben megrendezett Haydn Eszterházán fesztiváljára.

A két fesztivál viszonyára vonatkozóan Malina János, a Magyar Haydn Társaság elnöke, az utóbbi fesztivál művészeti igazgatója kijelentette: "A helyzet finoman szólva sajátos, és sokakat, szakmabelieket és hozzánk közel álló zenebarátokat is megtéveszt, akik azt hiszik, hogy nemzetközi hírű, és a finanszírozás ellehetetlenülése miatt szünetelő fesztiválunk végre újraindulhatott. Ezt a fesztivált Strém Kálmán hangversenyrendező és a Magyar Haydn Társaság saját erejéből hozta létre, koncepcióját, arculatát és tekintélyét másfél évtizedes munkával alapoztuk meg, megrendezését senkinek nem engedtük át, tucatnyi kiemelkedő szakértőből álló szerkesztőbizottságunk pedig csakis a mi munkánkat segítette. Ezért ez a most induló fesztivál sem jogi, sem szakmai, sem erkölcsi értelemben nem tekinthető a Haydn Eszterházán fesztivál folytatásának vagy jogutódjának."

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Vizuál

Elzavarták a Szent Márk térről a festményeit áruló Banksy-t

A Biennále miatt május eleje óta az egész művészvilág Velencére figyel, mégis mindenki elsiklott az ismert street artist felbukkanása felett. Pontosabban elsétált mellette, ahogy ez a most posztolt videójából kiderül.
Tánc

A videó, ami után soha többé nem mondod azt, hogy a balett unalmas

A Hongkong Balett alapításának 40. évfordulójára készült videó minden balettal kapcsolatos negatív sztereotípiával leszámol.
Vizuál

13 éves magyar fiú nyert díjat Cannes-ban

Százados Ábel mobiltelefonnal forgatott kisfilmjéért nyerte el a Legígéretesebb Fiatal Filmes díját a rangos francia filmfesztiválon.
Színház

Tiltakozik a Kritikus Céh az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona és az Örkény Színház nem ad be pályázatot idén az NKA-hoz új produkció létrehozására, hogy ezzel segítse a független és befogadó színházak pénzhez jutását. Közben a Színházi Kritikusok Céhe arról ír, mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán. - CIKKÜNK FRISSÜLT!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Kórusok lepik el a Palotanegyed utcáit

A Kórusok Éjszakájáról Tóth Árpád, a Csíkszerda kórus vezetője beszél a Fidelio Klasszik május 25-ei adásában, amiben Havas Ágnes, Hegyi Barbara és Novák Péter is megszólal.
Klasszikus ajánló

Ezért érdemes Schumannt hallgatni Várjon Dénes szerint

Május 25-én és 26-án utolsó két fejezetéhez ér a Schumann összes zongorás kamarazenéjét megszólaltató sorozat a Zeneakadémián. Várjon Dénes elmondja, miért játssza olyan szívesen a zeneszerző műveit.
Klasszikus bonn

700 apró Beethoven-szoborral ünnepel Bonn városa az évfordulón

Hétszáz mosolygó Beethoven-szobrot tervezett Ottmar Hörl a zeneszerző születésének 250. évfordulójára.
Klasszikus interjú

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Klasszikus tévé

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!